Slika, ki vsebuje besede sesalec, jelen, drevo, na prostem Opis je samodejno ustvarjen

LOVCI BODO POTEGNILI HUDO »KRATKO«, ČE SE BO NA SLOVENSKEM URESNIČILA NAMERA VETRNE ZLORABE NARAVE IN OKOLJA TER DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA! VODILNI LOVSKI FUNKCIONARJI IN »AVTONOMNI« LOVSKI ZNANSTVENIKI PA OKAMNELO MOLČIJO IN ČAKAJO. NA KAJ!? IN, ZAKAJ!?

»Da se to v resnici utegne kaj kmalu zares zgoditi, vse bolj jasno in, paradoksno, prav z oglušujočo tišino zelo glasno naznanjata neverjeten totalni molk in evidentna nezainteresiranost najbolj pristojnih ter vodilnih lovskih funkcionarjev in »avtonomnih« lovskih znanstvenikov, ki več kot očitno sploh ne opazijo ali nočejo opaziti, kaj se trenutno obeta in dogaja na mnogih ozemljih in območjih najlepših slovenskih lovišč in lovskih družin, kjer že tečejo postopki za umeščanje gigantskih vetrnih elektrarn, ki bodo za vedno neobnovljivo uničile in degradirale naravo, okolje in prostor ter življenje v njem, obenem pa s trajno zlorabo davkoplačevalskega denarja in pod krinko povsem praznih »ekoenergetskih« floskul, ki v resnici niti ena ne stoji na trdnem in vzdržnem argumentu, ter bo tako s trajno dražjo »obnovljivo« elektriko dodatno neobnovljivo osiromašila vse prebivalce Slovenije, ki bomo na ta način še ob tisto edino, kar nam res dobrega daje naše okolje; in, kar je v resnici največji potencial in upanje za kvalitetno življenje v tem prostoru: to pa je ohranjena in neokrnjena narava!«

r/pics - There's a windmill on fire in the Netherlands right now. Foto: Facebook

Tekst: Ana Ašič

Foto: Štefan Vesel, Marjan Artnak, Facebook, Arhiv, Ana Ašič

Naslovna fotografija: Štefan Vesel

Slika, ki vsebuje besede sesalec, jelen, drevo, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen 22. avgust 2023

»V času, ko pišem ta sestavek, poteka postopek za sprejem zakona, ki bo olajšal umeščanje vetrnih in sončnih elektrarn v prostor. Že ta opis pove, da je to za Lovsko zvezo Slovenije prvovrstna tema, ki bi jo morali spremljati in po možnosti nanjo vplivati od začetka do konca. Ko bo zakon sprejet, bomo v najslabšem primeru lovskim družinam lahko le povedali, da je prepozno,« je Goran Šuler, diplomirani pravnik in dolgoletni lovec ter član Upravnega odbora Lovske zveze Slovenije, zapisal v letošnji majski številki glasila Lovec. Prav v tisti reviji, kjer je bil objavljen tudi tekst Mihe Molana, predsednika Odbora etičnega kodeksa pri LZS, iz katerega smo tudi na našem spletnem portalu pred časom objavili nekaj jedrnatih misli in poudarkov o lovski etiki.

Skrito, a močno in lovsko prelomno! Predvsem pa tik pred dvanajsto!

Obe besedili, Šulerjevo in Molanovo, ki sta bili sicer precej »sramežljivo« prezentirani v razmeroma drobnem tisku v rubriki Lovska organizacija in stisnjeni med »reportažama« o golažijadi na Celjskem sejmu ter o lovu na Frati, tako da je videti, kot da bi si nekdo želel, da sta tako Šuler kot Molan za bralce Lovca čim manj opazna, sta kljub »skritosti« v aktualnem trenutku slovenske lovske organizacije v bistvu močno in zares lovsko prelomni!

Če je Miha Molan jasno, nedvoumno in črno na belem kot predsednik Odbora etičnega kodeksa po pravzaprav večletnem javnem molku slovensko lovstvo spomnil in mu povedal, da je Etični kodeks slovenskih lovcev še zmeraj prvo orožje in orodje vsakega slovenskega lovca pri delovanju v naravi, kjer se lovu in lovcem sicer res pridružujejo nova tehnična sredstva, ob katerih pa je zato etična budnost in zavezanost lovski pravičnosti in etičnim merilom le še pomembnejša za vsakega lovca in njegovo početje v naravi; je Goran Šuler s precizno analitičnim besednjakom opozoril na vsebinske in operativne vidike delovanja ključnih institutov lovske organizacije in njene vizije ter odkrito spregovoril tudi o vsem, kar pri tem pogreša.

Lovski angažma »od začetka do konca«!?

»Reševanje prepirov med posameznimi tabori v lovski družini ali reševanje sporov med posamezniki in vodstvom družine ni naloga LZS. Je pa po mojem mnenju naloga LZS, da lovskim družinam pomaga v primeru večjih, pomembnejših zadev, ki lahko bistveno prizadenejo opravljanje javnih nalog konkretne družine. Med takimi zadevami že nekaj časa prednjačijo različni posegi v prostor, ki uničujejo življenjsko okolje divjadi in drugih zavarovanih vrst. V takih zadevah bi se LZS morala sistematično odzivati, pri čemer je tudi lovskim družinam treba jasno povedati, da njihovih interesov nihče ne more uspešno zastopati brez njihovega sodelovanja in da take stvari tudi stanejo. S tega vidika bi bila dolžnost LZS, da bi sistematično spremljala predpise, ki so v postopkih sprejemanj, pa tudi sistematično spremljala širše dogajanje v družbi. Pri tem nimam v mislih samo zadev, ki neposredno zadevajo LZS in njene članice, temveč se je ob vsakem predpisu ali dogodku treba vprašati, ali morebiti vpliva na divjad ali ohranjanje narave. Če je odgovor pozitiven, se je treba v tak postopek tudi vključiti,« je odločen Goran Šuler ter v nadaljevanju opozori že na zgoraj navedeno umeščanje vetrnih in sončnih elektrarn v prostor, pri katerem bi se morala po njegovem mnenju Lovska zveza Slovenije angažirati »od začetka do konca« in se tako izogniti temu, da bi nazadnje morali prizadetim lovskim družinam »povedati, da je prepozno«.

Slika, ki vsebuje besede drevo, nebo, zunanje, rastlina

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Da se to v resnici utegne kaj kmalu zares zgoditi, vse bolj jasno in, paradoksno, prav z oglušujočo tišino zelo glasno naznanjata neverjeten totalni molk in evidentna nezainteresiranost najbolj pristojnih ter vodilnih lovskih funkcionarjev in »avtonomnih« lovskih znanstvenikov, ki več kot očitno sploh ne opazijo ali nočejo opaziti, kaj se trenutno obeta in dogaja na mnogih ozemljih in območjih najlepših slovenskih lovišč in lovskih družin, kjer že tečejo postopki za umeščanje gigantskih vetrnih elektrarn, ki bodo za vedno neobnovljivo uničile in degradirale naravo, okolje in prostor ter življenje v njem, obenem pa s trajno zlorabo davkoplačevalskega denarja in pod krinko povsem praznih »eko energetskih« floskul, ki v resnici niti ena ne stoji na trdnem in vzdržnem argumentu, ter bo tako s trajno dražjo »obnovljivo« elektriko dodatno neobnovljivo osiromašila vse prebivalce Slovenije, ki bomo na ta način še ob tisto edino, kar nam res dobrega daje naše okolje; in, kar je v resnici največji potencial in upanje za kvalitetno življenje v tem prostoru: to pa je ohranjena in neokrnjena narava!

»Srn z mladiči in košut s teleti ni več na območju vetrne elektrarne!«

Vse to še kako močno prizadeva tudi slovenske lovce! Na to so prav na našem spletnem portalu slovensko lovsko in laično javnost že februarja lani zelo jasno opozorili lovci Lovske družine Senožeče, ki že več kot desetletje »živijo« z vetrnico v Dolenji vasi pri Senožečah, zaradi česar ima njihovo mnenje posebno težo in verodostojnost, kakršno nosijo s seboj le avtentična opažanja in resnične izkušnje.

Senožečanom pa so se ob zoperstavljanju pobudi za državni prostorski načrt za polje vetrnih elektrarn na območju Griž – Velikega polja pridružili tudi lovci Lovske družine Vrhe, ki so na občino Sežana prav tako naslovili zavrnilno mnenje za umeščanje polja vetrnih elektrarn na območje njihovega lovišča in širšega ranljivega kraškega območja. https://anaasicsic.com/2022/02/05/srn-z-mladici-in-kosut-s-teleti-ni-vec-na-obmocju-vetrne-elektrarne-ali-kako-nam-senozecani-in-vrhovci-kazejo-zakaj-so-lovci-res-nepogresljivi-kredibilni-in-nezamenljivi-naravovarstven/

»Z dolgoletnim spremljanjem divjadi na tem območju (Obnivec) smo prišli do določenih ugotovitev in zaključkov,« pišejo lovci Lovske družine Senožeče. »Na tem območju se še kako pozna poseg vetrnice v samo naravo in njeno dediščino. Z večletnim spremljanjem gibanja več vrst divjadi na tem območju smo namreč prišli do zaključka, da se na tem predelu praviloma zadržuje populacija moškega spola, tako jelenjadi kot tudi srnjadi, zelo redka pa je prisotnost divjega prašiča. V bližini območja (cca. 500 m) se zbirajo tropi jelenov, medtem ko košut, junic in telet sploh ni zaznati, niti ni odstrela te divjadi na tem območju. S spremljanjem smo namreč nesporno ugotovili, da se na tem območju ne zadržujejo srne z mladiči (srnjad) in košute s teleti in enoletnimi junicami (jelenjad). Kot opozarjajo tudi strokovnjaki, gre za moteč faktor nizkofrekvenčnih motenj in infrazvoka, ki, kot vse kaže, zelo močno vpliva na žensko populacijo, katere skrb je v prvi vrsti zaščititi podmladek,« so zapisali senožeški lovci. https://anaasicsic.com/2022/02/02/vetrne-elektrarne-bi-nepopravljivo-razvrednotile-zivljenjski-prostor-ljudem-in-prostozivecim-bitjem-na-tem-obmocju-ter-trajno-spremenile-in-onesnazile-naravo/

Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, kopensko vozilo, makadamska cesta

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Arhiv

Neuslišani pozivi z Ojstrice nad Dravogradom

Le nekaj dni po obeh objavah o dogajanju na Krasu in boju tamkajšnjih lovcev z »mlini na veter«, se je že sredi februarja lani s Košenjaka oziroma Ojstrice nad Dravogradom oglasil Jože Očko, kmetovalec, ki je s svojo mlado petčlansko družino med tistimi, ki vztrajajo pri obdelovanju tamkajšnjih strmih in edinstvenih košenic, zdaj pa trepetajo, da bodo vsi napori in sadovi njihovega težkega in skromnega življenja, polnega odpovedi, a vsaj zdravega in mirnega bivanja sredi neokrnjene narave, izničeni in uničeni, ker nekdo drug pač vidi možnost hitrega in lahkega zaslužka s subvencijskim domačim in evropskim denarjem iz naslova »zelenega prehoda«, ki je tako brezkompromisen, da mu je vseeno, če po njegovem penasto pohlepnem galopu ostane še kje kaj zelenega ali ne, da si le vsi nenasitno napolnijo finančne in politične malhe, drugo pa ni pomembno.

»Zahvaljujem se Lovskemu društvu Dravograd, za vse, kar storite in uredite. Zavedam se, da je vaše delo neizmerno pomembno, zato ga cenim in Vas spoštujem. Tudi z lovci sem vedno korektno sodeloval. Pogrešam pa vaš odziv na projekt, ki nam grozi na Ojstrici, in sicer projekt investitorja Dravskih elektrarn Maribor. Gre za postavitev treh ogromnih vetrnic. Sekanje gozda, uničenje gozdnih cest, vlivanje betona in negativen vpliv na vsa živa bitja v tem mirnem okolju je za nas nesprejemljivo. Vem, da ste s podrobnostmi projekta seznanjeni, ne vem pa, koliko ste se poglobili v obravnavanje te pereče problematike, glede na to da ste investitorju prižgali zeleno luč brez konkretnega pojasnila, zakaj in na podlagi katerih ugotovitev. Na Vas se obračam zaradi dokumenta, ki so ga kot pripombe na Državni prostorski načrt poslali lovci Lovske družine Senožeče in ga lahko preberete na spodnji povezavi. Upam oz. prosim, da  vsebino posredujete tudi svojim članom, strnete vrste in podprete senožeške kolege. Razumljivo je, da iz papirjev in predstavitve investitorjev niste mogli slutiti, kolikšna je dejanska škoda, ki bi jo morebitni projekt povzročil, zato verjamem, da boste veseli konkretnih rezultatov vaših kolegov, zaradi katerih lahko znatno pripomorete k zaščiti ogroženega območja. Senožeški lovci so se v zadevo poglobili, spremljali in analizirali so dogajanje na njihovem področju, kjer že stoji ena manjša vetrnica, in prišli do zaključka, da so VE zaradi različnih škodljivih vplivov nesprejemljive,« se je 13. februarja lani Jože Očko z odprtim pismom obrnil na Leopolda Lesičnika iz tamkajšnje Lovske družine Dravograd, na Janeza Švaba iz Koroške lovske zveze, na Lada Bradača, predsednika Lovske zveze Slovenije in več slovenskih medijev ter civilnih iniciativ.

»Zavedam se, da niso vsi lovci tudi po srcu lovci; vem, da posamezniki želijo na vsak način zaščititi svoje interese, da so pripravljeni na vso moč zaščititi le sebe, a vem tudi, da takih v vaših vrstah ni veliko. Verjamem tudi, da lovsko društvo svoje poslanstvo opravlja z vso odgovornostjo in da kljub pritiskom, žal, pri nas tudi z občinske strani, ne bo klonilo in opustilo svojih dolžnosti zaradi posameznikov, ki vidijo le svojo korist. Nenazadnje je Lovsko društvo Dravograd društvo s tradicijo in ne gostilniška utica, kjer lahko vsak postavlja svoja pravila,« je v očitni dobri veri v zeleno srce slovenskih lovcev lani pisal Jože Očko. Pismo pa je sklenil z besedami: »V imenu krajanov, ki tako škodljivega projekta, zaradi skrbi za lastno zdravje in dobrobiti živali in narave, ne moremo podpreti in mu odločno nasprotujemo, Vas v pričakovanju odziva, lepo pozdravljam!«

Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, drevo, kip

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Jože Očko

Na Ojstrici na odzive še zmeraj neuslišano čakajo. Tudi z našega spletnega portala smo kaj hitro po prejemu Očkovega pisma le-tega skupaj z našimi spremnimi vprašanji, o tem, kaj kani v zvezi s tem storiti in ukreniti Lovska zveza Slovenije, poslali vodstvu Lovske zveze Slovenije, vendar tudi mi vse do danes, se pravi leto in pol kasneje, še zmeraj nismo prejeli nobenega odgovora.

»Samoten«, a odločen lovski glas proti vetrnicam na Pohorju iz Lovske družine Janžev vrh! V Mariboru pa tako kot v Ljubljani: lovski mrk in molk!

A zgodaj zjutraj v ponedeljek, 19. junija letos, malo po šesti uri, smo kot odziv na naše tedanje nedeljsko pisanje o planincih, ki so s pohodom od Svetih treh kraljev do Črnega jezera na Pohorju izrazili neomajno podporo Planinske zveze Slovenije in lokalnih planincev civilni iniciativi ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn https://anaasicsic.com/2023/06/18/lokalni-planinci-in-planinska-zveza-slovenije-so-glede-vetrnih-elektrarn-na-pohorju-enotni-taksen-poseg-v-naravo-je-nedopusten-pohorje-pa-si-ne-bi-opomoglo/ na naš teamski uredniški elektronski naslov prejeli kratko, a odločno sporočilo: »Lovska družina Janžev vrh podpira Pohorje brez vetrnih elektrarn, ohranimo ZELENO POHORJE. Starešina Lovske družine Janžev vrh, Borut Mithans.«

»Govorim izključno kot starešina moje lovske družine, v imenu lovcev Lovske družine Janžev vrh ter v mojem lastnem imenu,« je, ko sva se kasneje tisti dan slišala, jasno poudaril Borut Mithans, ki je sicer tudi podpredsednik Lovske zveze Maribor, kjer pa so se o tej temi zavili v molk. Pravzaprav, natančneje povedano, v bolj »razburjen« molk.

Sredi maja letos, dober mesec pred pogovorom z Borutom Mithansom, sem namreč z namenom izvedeti, ali bo Lovska zveza Maribor v kontekstu vse bolj vroče debate o spornem umeščanju 56 gigantskih vetrnic na Pohorje zavzela kakšno javno stališče, poklicala Marjana Gselmana, predsednika Lovske zveze Maribor.

Najprej ni bil dosegljiv, a me je kmalu poklical nazaj in prav ljubeznivo povprašal, kako kaj in s čim mi lahko pomaga. Seveda nisem izgubljala časa in sem takoj jasno izrazila vprašanje o tem, kar me je zanimalo. A v trenutku, ko sem omenila »vetrnice na Pohorju«, me je zadel neverjetno razburjen odziv sicer zmeraj vljudnega, mirnega in ljubeznivega predsednika Lovske zveze Maribor.

Osupljivost besed in neutemeljenost očitkov, ki jih je v očitni stiski izgovoril ves iz sebe ter takoj za tem izbruhom prekinil pogovor, sta mi takoj dala vedeti, da sem nehote stopila na ekstremno »nevralgično« točko! Vse je bilo res neverjetno podobno trenutku, ko je pred skoraj dvajsetimi leti moj malar pri prenovi stanovanja v sinovi sobi s »špohtlom« nič hudega sluteč s stene odkrhnil manjšo »nepravilnost«, pa ga je v tisti »izboklinici« skrita elektrika vrgla dva metra daleč v kot!

Seveda sem takoj zavrtela še eno telefonsko številko, saj sem se zadnje leto navadila, da ob raznih »ekscesnih« izkušnjah z lovskimi predsedniki, v izogib preveč enostransko slabega lovskega vtisa in očitkom, da sem jim podlegla, skušam lovcem vendarle dati zmeraj še eno priložnost, tako da pokličem še koga iz lovskih vrst in povprašam, kaj bi lahko bil resnični razlog za burne odzive.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, zemljevid

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Arhiv

Dr. Marjan Toš, sedanji predsednik Nadzornega odbora Lovske zveze Maribor, je bil tisti majski dan slišati ob mojih besedah podobno osupel, kot sem bila sama: »Še nikoli nisem slišal našega predsednika, da bi rekel eno žal besedo o vas, nasprotno, od nekdaj imam občutek, da vas Marjan ceni in spoštuje vašo zavzetost in kritična prizadevanja pri varovanju in ohranjanju narave ter pisanje, ki nas vse k temu spodbuja!« Potem pa je prekaljeni lovski funkcionar in lovski mojster iz Lovske družine Dobrava v Slovenskih goricah svojega predsednika vendarle vzel še malo bolj konkretno v bran: »Morda je imel Marjan težek dan, veliko vsega se zdaj zgrinja nanj, tako da mu vendarle ne zamerite tega preveč, gotovo ni tako hudo mislil, kot je bilo morda slišati! Kar pa zadeva naravovarstvena vprašanja, vam pa lahko zagotovim, da Lovska zveza Maribor stoji za svojim zelenim poslanstvom in zavezo varovanja narave jemlje resno!«

Okamnelo molčijo in čakajo! Na kaj!? In, zakaj!?

Vse to je bilo 15. maja letos med peto in šesto uro popoldne. Več kot tri mesece kasneje Lovska zveza Maribor o vetrnicah na Pohorju še zmeraj molči. Gluha tišina o tem je tudi na Lovski zvezi Slovenije. Predsednik LZS se ne odziva. V bistvu je ob vseh teh več tisoč hektarjih lovišč, ki bodo nepovratno izgubljena in prizadeta, če se uresničijo črni vetrni scenariji, ki jih zdaj pripravlja grabežljiva sprega ene politike in nekaj zadolženih fičfiričev, »lovcev« in »lovk« na eko subvencijska sredstva, ki v vse večjih dimenzijah evropski in slovenski naravi nedvomno povzročajo več škode kot koristi, skratka, ob vsem tem je predsednik slovenskih lovcev prav nenavadno miren in molčeč. Res neverjetno in nenavadno, če pomislimo, kako skoči, ko samo rahlo zašelesti in iz grmovja pogleda kakšen medved; kako so vsi mediji iz železnega lovskega repertoarja takoj polni njegovih odločnih in odmevnih izjav; da o javnih odzivih zaradi videa o nutrijah niti ne govorimo! Ob načrtovanih obsežnih in uničevalnih posegih v lovišča in naravo Pohorja, Koroške, Haloz, Obsotelja, Notranjske in Krasa pa niti besedice! Ne govorjene in ne zapisane: nobene!

Slika, ki vsebuje besede drevo, nebo, zunanje, gradbeni material

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Arhiv

Tudi »avtonomni« doktorji in profesorji iz Strateško znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije, ki so ob benignih javnih zbodljajih v kontekstu načrtovanega kontroverznega poboja nutrij v Krajinskem parku Ljubljansko barje, s podporo celotne »orožarne« Biotehniške fakultete in mainstream medijev reagirali s takim zgražanjem in občutljivostjo, z izjavami in intervjuji vsevprek, ker si je laična in kritična zainteresirana javnost drznila z lučko posvetiti v strokovne »rabote« in projekte »poklicanih in izvoljenih«, ter se javno vprašala o zaslužkih te načrtovane krvave rihte, no, vsi ti so ob eklatantnih uničevalnih posegih v avtohtono biodiverziteto enormnih pohorskih in vseh drugih razsežnosti čisto tiho! Očitno vsa stvar ni dovolj podkrepljena s projektnimi bonitetami! Za »mal´ dnarja« pa je očitno res tudi »mal´muzke«; oziroma nič, če ga ni!

Pravočasno prebujenje!? Ali prepozno!?

Naj gre pri tem za nezrelo nojevsko tiščanje glave v pesek ali za veščo koristoljubno preračunljivost ter interesno in politično taktiziranje, je tako eno kot drugo in tretje v vseh konkretnih vetrnih kontekstih skrajno kratkovidno, obenem pa tudi prav to, kot kar nekaj drugih perečih in aktualnih lovsko naravovarstvenih in okoljskih tematik zadnjih let, zelo resno in močno spet prebuja vprašanje, kako zeleno je v resnici »naravovarstveno« srce slovenskega lovstva?

Ga bodo vetrnice dokončno scefrale!? Preklale na pol!? Bodo vetrnice še dodatno poglobile že tako vse bolj nepremostljiv prepad med vodstvom slovenske krovne lovske organizacije in lovci v lovskih družinah, »preprosto bazo« iz konkretnih lokalnih okolij, torej, ki, kot jo je vse bolj slišati, čuti vse več odtujenosti, neslišanosti, celo prezrtosti s strani velikih vodij slovenske lovske organizacije!? Bodo vetrnice prinesle evidentno polarizacijo na naravovarstveno in okoljsko zares osveščene lovce ter na tiste, ki to, kljub vsej zeleni, v katero se vešče odevajo, nikakor niso!? Bodo torej prav vetrnice s svojo grozečo in uničevalno senco končno jasno pokazale, kdo v slovenskem lovstvu je na svetli in kdo na temni strani »Sile«!? In, bodo ob tem morda vendarle koga močno prebudile!?

Prav slednje, prebujenje, torej, in odločna izrečenost proti takšnim uničujočim posegom v naravo, okolje in prostor bi bila zares dobra novica za slovensko naravo in družbo, predvsem pa za slovensko lovstvo in lovce same! Ne le da bi bili s tem pregnani mnogi dvomi zadnjih let o resnično zelenem in z naravo utripajočem srcu slovenskega lovstva, ampak bi s tem v bistvu rešili tudi svoja lovišča in sami sebe.

Če se bo namreč namera vetrne zlorabe narave in okolja na Slovenskem uresničila, bodo prav lovci in njihova lovišča med tistimi, ki bodo »potegnili najkrajšo«. Veliko huje bo to od tistih »odvzetih zemljišč«, na katerih imajo svoje lovske koče, s čimer se tako zavzeto lovci ukvarjajo že leta. In takrat, četudi bodo morda vodilni lovski funkcionarji in »avtonomni« lovski znanstveniki še zmeraj vztrajno molčali, se utegne zgoditi, da »običajni« lovci po lovskih družinah pa res ne bodo več tiho!

Seveda pa ne prvim in ne drugim, še manj pa tretjim takrat še tako odločna glasnost ne bo več pomagala, saj, kot je lucidno posvaril že letos spomladi Goran Šuler, bodo morda lahko vsi skupaj le še stoično ugotovili, da »je prepozno«. In bodo nazadnje vetrnice najbolj dale vetra prav lovcem!

Slika, ki vsebuje besede sesalec, jelen, drevo, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Štefan Vesel

Več: »NE DOPUSTITE, DA POHORJE POSTANE TEHNOLOŠKA KRAJINA OPUSTOŠENIH GOZDOV, PRESAHLIH VODNIH VIROV, UNIČENIH POTI IN ŠESTKRAT VIŠJIH VETRNIC OD POHORSKIH SMREK, KJER BI BILO ZA VSAKO TREBA POSEKATI ZA ENO NOGOMETNO IGRIŠČE GOZDA!«, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 17. avgust 2023, https://anaasicsic.com/2023/08/17/ne-dopustite-da-pohorje-postane-tehnoloska-krajina-opustosenih-gozdov-presahlih-vodnih-virov-unicenih-poti-in-sestkrat-visjih-vetrnic-od-pohorskih-smrek-kjer-bi-bilo-za-vsako-treba-posekati/

Več: »NIČELNA TOLERANCA DO UMEŠČANJA VETRNIH ELEKTRARN NA OBMOČJU CELOTNEGA POHORJA!«, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 30. junij 2023, https://anaasicsic.com/2023/06/30/nicelna-toleranca-do-umescanja-vetrnih-elektrarn-na-obmocju-celotnega-pohorja/

Več: LOKALNI PLANINCI IN PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE SO GLEDE VETRNIH ELEKTRARN NA POHORJU ENOTNI! »TAKŠEN POSEG V NARAVO JE NEDOPUSTEN! POHORJE PA SI NE BI OPOMOGLO!« IN, KORAK S POSEBNO »TEŽO«!, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 18. junij 2023, https://anaasicsic.com/2023/06/18/lokalni-planinci-in-planinska-zveza-slovenije-so-glede-vetrnih-elektrarn-na-pohorju-enotni-taksen-poseg-v-naravo-je-nedopusten-pohorje-pa-si-ne-bi-opomoglo/

Več: SMUČARJA, KI JE DEBITIRAL V SVETOVNEM POKALU TAKO, DA JE ODSTOPIL, SO OČITNO PRIDOBILI »INVESTITORJI« ZA »AMBASADORJA« POHORSKIH VETRNIC! IN ZDAJ ZAVAJAJOČE VABI OTROKE IN STARŠE NA TRI KRALJE TO NEDELJO PRAV OB ISTI URI, KO PLANINCI TAM ORGANIZIRAJO POHOD »ZA POHORJE BREZ VETRNIH ELEKTRARN«!, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 17. junij 2023, https://anaasicsic.com/2023/06/17/smucarja-ki-je-debitiral-v-svetovnem-pokalu-tako-da-je-odstopil-so-ocitno-pridobili-investitorji-za-ambasadorja-pohorskih-vetrnic-in-zdaj-zavajajoce-vabi-otroke-in-starse-n/

Več: ŠE PRAVOČASNA STREZNITEV? RUŠE IN SLOVENSKA BISTRICA SE VENDARLE VRAČATA K SVOJEMU KLENEMU POHORSKEMU BISTVU! V OBJEM NEPRECENLJIVEGA BOGASTVA, KI JE BREZ DVOMA V NJUNEM NEOKRNJENEM POHORJU IN NARAVI! A KJE JE ZDAJ DRŽAVA!? IN, KDAJ SE BO ONA STREZNILA!?, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 10. junij 2023, https://anaasicsic.com/2023/06/10/se-pravocasna-streznitev-ruse-in-slovenska-bistrica-se-vendarle-vracata-k-svojemu-klenemu-pohorskemu-bistvu-v-objem-neprecenljivega-bogastva-ki-je-brez-dvoma-v-njunem-neokrnjenem-pohorju-in-naravi/

Več: BODO V RUŠAH »SRČNO ZA DOBRO VSEH« VPLETENIH »VETERNJAKOV« IN KORISTOLOVCEV POTEPTALI DOBROBITI KRAJA, PREBIVALCEV IN POHORJA TER PODPRLI PERFIDNI MANEVER IZIGRAVANJA OKOLJSKE ZAKONODAJE PRI PROSTORSKEM UMEŠČANJU VISOKO NAPETOSTNEGA 122 MEGAVATNEGA KABLOVODA ZA POHORSKE VETRNICE!? ALI PA BODO V ČETRTEK VENDARLE IZREKLI TEMU TRAJNO MODER, RES ZELEN IN ODLOČEN NE!?, Ana Ašič, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 6. junij 2023, https://anaasicsic.com/2023/06/06/bodo-v-rusah-srcno-za-dobro-vseh-vpletenih-veternjakov-in-koristolovcev-poteptali-dobrobiti-kraja-prebivalcev-in-pohorja-ter-podprli-perfidni-manever-izigravanja-okoljske-zako/

Več: VSA UNIČEVALNA PATOLOGIJA VETRNE INDUSTRIJE! ZAKAJ IMAJO PRAV VSI, KI SO PROTI VETRNICAM NA POHORJU, KRASU IN KJERKOLI V SLOVENIJI? IN, VETRNE ELEKTRARNE SO GRADBENO INŽENIRSKI INDUSTRIJSKI OBJEKTI BREZ KLJUČNIH PREDPISOV!, Mag. Tomaž Ogrin, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 31. maj 2023, https://anaasicsic.com/2023/05/31/vsa-unicevalna-patologija-vetrne-industrije-zakaj-imajo-prav-vsi-ki-so-proti-vetrnicam-na-pohorju-krasu-in-povsod-drugod-po-sloveniji-in-vetrne-elektrarne-so-gradbeno-inzenirski-industrijski-obje/

Več: »POLJA VETRNIH ELEKTARN BI NEPOPRAVLJIVO SPREMENILA VIDNO PODOBO POHORJA, IZREDNO NEGATIVNO VPLIVALA NA FLORO IN FAVNO, NA PROSTOŽIVEČE IN OGROŽENE VRSTE TER ONEMOGOČILA NADALJNJI ZELENI RAZVOJ TURIZMA NA ZREŠKEM POHORJU IN PREŽIVETJE DRUŽINAM TER VSEM, KI SO POVEZANI Z NJIM!«, Boris Podvršnik, Barbara Soršak, Aleš Slapar, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 25. maj 2023, https://anaasicsic.com/2023/05/25/polja-vetrnih-elektarn-bi-nepopravljivo-spremenila-vidno-podobo-pohorjaizredno-negativno-vplivala-na-floro-in-favno-na-prostozivece-in-ogrozene-vrste-ter-onemogocila-nadaljnji-zeleni-razvoj-tu/

Več: »ZA MORDA POL ODSTOTKA VEČ ENERGIJE V OMREŽJU BOMO ŽRTVOVALI SRČIKO NARAVE, SPONZORIRALI ŠVICARSKI POŠTNI NABIRALNIK IN POSLOVNO HOBOTNICO, NEKOGA, KI SE JE OD TUKAJ PRESELIL V BRATISLAVO, OBVLADA PRAVNO IN BIROKRATSKO MAHINACIJO TER IMA MATOZA ZA ODVETNIKA!?«, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 15. maj 2023, https://anaasicsic.com/2023/05/15/za-morda-pol-odstotka-vec-energije-v-omrezju-bomo-zrtvovali-srciko-narave-sponzorirali-svicarski-postni-nabiralnik-in-poslovno-hobotnico-nekoga-ki-se-je-od-tukaj-preselil-v-bratislavo-obvlad/

Več: »PO TOČI ZVONITI JE PREPOZNO! TREBA SE JE PRAVOČASNO OZAVESTITI O ŠKODLJIVOSTI ZA ZDRAVJE, RAZVREDNOTENJU OKOLJA, ENERGETSKI NEUČINKOVITOSTI IN O OŠKODOVANJU PREBIVALCEV IN DAVKOPLAČEVALCEV, KI JIH PRINAŠA V OBČUTLJIV SLOVENSKI PROSTOR LAŽNO »ZELENA« VETRNO SUBVENCIJSKA ZLORABA!«, 3. del, Mag. Tomaž Ogrin, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 23. januar 2023, https://anaasicsic.com/2023/01/23/po-toci-zvoniti-je-prepozno-treba-se-je-pravocasno-ozavestiti-o-skodljivosti-za-zdravje-razvrednotenju-okolja-energetski-neucinkovitosti-in-o-oskodovanju-prebivalcev-in-davkoplacevalcev-ki-j/

Več: »TUDI PRI NAS SO TAKŠNI »BREZZOBI« LJUDJE. A NIKOMUR NE GRE TAKO SLABO, DA BI MORAL PRODATI NAŠE IN SVOJE ZDRAVJE. PA OČITNO BODO… KER LAHKO.«, Tea Lubej, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 20. Januar 2023, https://anaasicsic.com/2023/01/20/tudi-pri-nas-so-taksni-brezzobi-ljudje-a-nikomur-ne-gre-tako-slabo-da-bi-moral-prodati-nase-in-svoje-zdravje-pa-ocitno-bodo-ker-lahko/

Več: »V ZNANSTVENEM IN STROKOVNEM SVETU JE NESPREJEMLJIV HRUP VETRNIH ELEKTRARN DEJSTVO! NEKATERE BOLEZENSKE SPREMEMBE NEIZOGIBNO PRIZADENEJO NOTRANJE ORGANE VSEH, KI SO IZPOSTAVLJENI NIZKOFREKVENČNEMU IN INFRAZVOČNEMU PULZIRANJU VETRNIH TURBIN!«, 2. del, Mag. Tomaž Ogrin, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 16. januar 2023, https://anaasicsic.com/2023/01/16/v-znanstvenem-in-strokovnem-svetu-je-nesprejemljiv-hrup-vetrnih-elektrarn-dejstvo-nekatere-bolezenske-spremembe-neizogibno-prizadenejo-notranje-organe-vseh-ki-so-izpostavljeni-nizkofrekvencnem/

Več: »HRUP VETRNIH ELEKTRARN JE ZDRAVJU ŠKODLJIV, ZARADI PULZNE VIBRACIJE, KI NAS NEVIDNO, A V RESNICI SILOVITO ZADENE!«, 1. del, Mag. Tomaž Ogrin, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 10. januar 2023 https://anaasicsic.com/2023/01/10/hrup-vetrnih-elektrarn-je-zdravju-skodljiv-zaradi-pulzne-vibracije-ki-nas-nevidno-a-v-resnici-silovito-zadene/

Več: »VETRNE ELEKTRARNE NIKAKOR NE MOREJO BITI EKO, GEO IN BIO PRIJAZNA ENERGIJA, ČE JE UMEŠČENA V OHRANJENI NARAVI! NEVZDRŽNA JE NENASITNOST DRUŽBE, KI ZAHTEVA VEDNO VEČ ENERGIJE NA RAČUN NARAVE! NESPREJEMLJIVA JE DEGRADACIJA EDINSTVENE KULTURNE IN SVETOVNE NARAVNE DEDIŠČINE!«, Tomaž Zorman, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 7. februar 2022, https://anaasicsic.com/2022/02/07/vetrne-elektrarne-nikakor-ne-morejo-biti-eko-geo-in-bio-prijazna-energija-ce-je-umescena-v-ohranjeni-naravi-nevzdrzna-je-nenasitnost-druzbe-ki-zahteva-vedno-vec-energije-na-racun-narave-nes/

Več: »SRN Z MLADIČI IN KOŠUT S TELETI NI VEČ NA OBMOČJU VETRNE ELEKTRARNE!« ALI, KAKO NAM SENOŽEČANI IN VRHOVCI KAŽEJO, ZAKAJ SO LOVCI RES NEPOGREŠLJIVI, KREDIBILNI IN NEZAMENLJIVI NARAVOVARSTVENIKI TER ZGLEDNI VARUHI NARAVE!, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 5. februar 2022, https://anaasicsic.com/2022/02/05/srn-z-mladici-in-kosut-s-teleti-ni-vec-na-obmocju-vetrne-elektrarne-ali-kako-nam-senozecani-in-vrhovci-kazejo-zakaj-so-lovci-res-nepogresljivi-kredibilni-in-nezamenljivi-naravovarstven/

Več: SENOŽEŠKI LOVCI: »VETRNE ELEKTRARNE BI NEPOPRAVLJIVO RAZVREDNOTILE ŽIVLJENJSKI PROSTOR LJUDEM IN PROSTOŽIVEČIM BITJEM NA TEM OBMOČJU TER TRAJNO SPREMENILE IN ONESNAŽILE NARAVO!« Lovci Lovske družine Senožeče // Zanjo Egon Colja, starešina Lovske družine Senožeče, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 2. februar 2022, https://anaasicsic.com/2022/02/02/vetrne-elektrarne-bi-nepopravljivo-razvrednotile-zivljenjski-prostor-ljudem-in-prostozivecim-bitjem-na-tem-obmocju-ter-trajno-spremenile-in-onesnazile-naravo/

Več: ALI JE VETRNA ENERGIJA RES PRAVA IZBIRA ZA SLOVENIJO?, Diego Loredan, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 20. januar 2022, https://anaasicsic.com/2022/01/20/ali-je-vetrna-energija-res-prava-izbira-za-slovenijo/

Več: KO GRE ZA VPRAŠANJE ŽIVLJENJ VSEH BITIJ NA ENI STRANI TER DEGRADACIJE IN SMRTI NA DRUGI, MORA BITI ODGOVOR JASEN!, Miloš Šonc, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 23. december 2021, https://anaasicsic.com/2021/12/23/ko-gre-za-vprasanje-zivljenj-vseh-bitij-na-eni-strani-ter-degradacije-in-smrti-na-drugi-mora-biti-odgovor-jasen/

Več: VETRNA ENERGIJA NI ZELENA ENERGIJA! IN, KDAJ BO NARAVOVARSTVO ZMAGALO?, Ana Ašič, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 22. december 2021, https://anaasicsic.com/2021/12/22/vetrna-energija-ni-zelena-energija-in-kdaj-bo-naravovarstvo-zmagalo/

Več: PROBLEM SLOVENIJE JE, DA NI DOVOLJ VETRA, ČE PA ŽE, JE TO NEENAKOMERNA BURJA, KI NI NAJBOLJ PRIMERNA ZA PRIDOBIVANJE ELEKTRIKE, Dragan Arrigler, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 21. december 2021, https://anaasicsic.com/2021/12/21/problem-slovenije-je-da-ni-dovolj-vetra-ce-pa-ze-je-to-neenakomerna-burja-ki-ni-najbolj-primerna-za-pridelovanje-elektrike/

Več: BOLJ KOT VIZJAKA BI BILO TA TRENUTEK TREBA VREČI IZ SLUŽBE NA MINISTRSTVU ZA OKOLJE TJAŠO GREGORIČ! ALI PA KAR OBA! IN ŠE KOGA!, Ana Ašič, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 18. december 2021, https://anaasicsic.com/2021/12/18/bolj-kot-vizjaka-bi-bilo-ta-trenutek-in-takoj-treba-vreci-iz-sluzbe-na-ministrstvu-za-okolje-tjaso-gregoric-ali-pa-kar-oba-in-se-koga/

Slika, ki vsebuje besede drevo, božična jelka, rastlina, veja

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, veverica

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.  Badge Heart with solid fill   Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap