Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, stavba, rastlina Opis je samodejno ustvarjen

POENOTENA POLITIKA. OKOLJSKE KATASTROFE. IN, VETRNE ELEKTRARNE KOT SIMBOL, KAKO SE NE SME DELATI!

»Razne katastrofe, ki jih je povzročil človek, kot so požar v Kemisu na Vrhniki, nesreča v Melaminu v Kočevju, kanalizacija prek vodovarstvenega področja, z gnojnico in strupi umazane vode, centralno odlagališče smeti v Ljubljani na Barju, zanemarjanje potresnih in protipožarnih normativov, zastrupljanje ozračja s TEŠ 6, ideje o širitvi avtocestnih pasov, pa načrtovane vetrnice na Pohorju in drugod; kot tudi katastrofe, ki so posledica delovanja narave, potres v Posočju, poplave v Železnikih, sedanje poplave po Sloveniji, in tako naprej, so dokaz, da je včasih nemoč človeka veliko večja, kot si lahko zamislimo. Tudi posledice se nepredvidljivo hujše. In enako velja za vojne, ki jih povzročajo enako misleči oblastniki.«

Slika, ki vsebuje besede rastlina, na prostem, trava, orhideja

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Miloš Šonc

Odziv: Miloš Šonc, polkovnik, upokojeni častnik Slovenske vojske

Foto: Ana Ašič, Miloš Šonc, Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, stavba, rastlina

Opis je samodejno ustvarjen 29. avgust 2023

Mnogi so bili dolga leta tiho ob gradnjah hiš in drugih objektov ob rekah, na poplavnih območjih. Številni so to izkoristili. Politiki so ob »znanstveni podpori« arhitektov, pravnikov in drugih strokovnjakov vse »lepo« zavili v celofan, tudi legalizirali črne gradnje, predvsem pa zakonsko oz. pravno formalno »pokrili« vse neprimerne gradnje. Tudi ta »preljuba« »pravna varnost« nam je podtaknila kup rešitev, ki niso bile v korist ljudi, pač pa v korist par osebkov neoliberalne miselnosti, ki so si prisvojili vse – celo državo in naravo.

Danes se tako ponovno izvaja tiho, a intenzivno uničevanje našega okolja z uničevanjem narave v gozdovih, rekah, močvirjih, zraku in drugod. Zadnje novice o onesnaženju Ljubljanskega barja le potrjujejo, da se narava brani po svoje. Včasih tudi nemočno. Na primer tako, da najdemo modrasa sredi Ljubljane.

Beremo, da se nadaljujejo resni razmisleki, načrti in priprave o postavitvi vetrnih elektrarn sredi neokrnjene narave na Pohorju ter drugod. Žal človek uničuje okolje in sebe s svojimi ekonomističnimi domislicami o BDP in še čem. Morda pa bi bilo najbolj ekonomsko upravičeno postaviti vetrnice na Gregorčičevi v Ljubljani ali na Trgu republike? Zakaj vendar sredi gozdov in ne sredi mesta? Ali bi bili investitorji in politika in ostali zagovorniki ob tem enako zavzeti? Ja, vetrne elektrarne so ponoven simbol, kako se ne sme delati!

Nekatere poteze, ki so bile storjene v preteklosti, so se izkazale kot izrazito neustrezne in škodljive za vse. Za ljudi, za živali in rastline, za naravo. Isti ljudje oziroma odločevalci, ali pač njihovi svetovalci, se zopet pojavljajo na sceni odločanja. Najprej so bili svetovalci za žico in begunce z vsemi utopljenimi v Kolpi, Dragonji in Sotli, danes pa so strokovnjaki za urejevanje hudournikov. Niso pa sposobni pobrati žice, ki so jo postavili v tako »dobre« namene!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, rastlina, stavba

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

»Malo« mi je sumljivo tudi usklajeno strinjanje o tem, da so naenkrat vsi v preteklosti in danes odgovorni za življenje v Sloveniji, kar naenkrat tako poenoteni v svojih razmišljanjih. Gledam politične »multipraktike« tipa Janez Janša, dr. Robert Golob, ki obljublja vsakomur vse – no, ne samo nam, tudi vojno podporo Američanom, Berlinu ali Bruslju!, pa Aleš Hojs, »naravovarstvenik in humanist«, Boštjan Šefic, spozna se na begunce, žico in urejanje hudournikov ter drugi. Manjka le še iz naftalina potegnjen Jelko Kacin, z ograjo iz vojašnice ali brez nje in smo zopet tam, kjer nikoli ne bi smeli biti! Vsi so »usklajeni« in enakega mišljenja. Tako za vojno kot za krize in katastrofe. Tega se kar malo bojim! Ja, in očitno tudi Danuša Štiglic, ki naj bi bila nov obraz kot vodja uprave za varno hrano ni bila pogodu ministrici Ireni Šinko in njenemu šefu. Nov način razmišljanja je vendar tako nasproten staremu!

Razne katastrofe, ki jih je povzročil človek, kot so požar v Kemisu na Vrhniki, nesreča v Melaminu v Kočevju, kanalizacija prek vodovarstvenega področja, z gnojnico in strupi umazane vode, centralno odlagališče smeti v Ljubljani na Barju, zanemarjanje potresnih in protipožarnih normativov, zastrupljanje ozračja s TEŠ 6, ideje o širitvi avtocestnih pasov, pa načrtovane vetrnice na Pohorju in drugod; kot tudi katastrofe, ki so posledica delovanja narave, potres v Posočju, poplave v Železnikih, sedanje poplave po Sloveniji, in tako naprej, so dokaz, da je včasih nemoč človeka veliko večja, kot si lahko zamislimo. Tudi posledice se nepredvidljivo hujše. In enako velja za vojne, ki so jih povzročili isto misleči oblastniki.

In pri vsem skupaj gre predvsem za zanikanje trezne presoje in ravnanja oblastnih voditeljev. Brez vsakršnega dvoma lahko samo rečem, da gre za nadaljevanje neoliberalnega razmišljanja s poudarkom na izkoriščanju, vojnah, večvrednosti in nenadomestljivosti nezmotljivih oblastnikov. Ne, niso isti, so pa enaki! Žal! Pa res nimamo sreče.

Kot vem, ima Slovenija nekaj čez 20 tisoč kvadratnih kilometrov površine, kar je obče priznano kot mala površina. Zato bi jo morali toliko bolj varovati. Nekje pač ni primerljivosti z ogromnimi državami in njihovimi kapacitetami. Tako glede vetrnih elektrarn, kot glede odlaganja smeti in gradnje cest ter tovarn, ali pa podpiranja nesmiselne vojne, do katere sploh ne bi smelo nikoli priti.

Miloš Šonc

Grosuplje, 23. avgusta 2023

Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, stavba, rastlina

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, veverica

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.Badge Heart with solid fillAvtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap