Slika, ki vsebuje besede gora, narava, zunanje, ozadje Opis je samodejno ustvarjen

PODGORŠEK TIK PRED VOLITVAMI PRIVATIZIRA TROFEJNO NAJBOLJ ATRAKTIVNA SLOVENSKA DRŽAVNA LOVIŠČA!?! POLITIČNO ZLORABLJA KRVAVEC IN STRELOVEC!? KDO ČAKA NA DRUGI STRANI GREBENA? IN, ALI BO V TOREK SLOVENSKI PARLAMENT PODPRL TO ZLORABO TER UZAKONIL LAŽ, MANIPULACIJO IN UNIČENJE!?!

Poleg lovskih in finančnih bonitet in dobrobiti, ki vibrirajo iz ozadja, je pomemben motiv pri poskusu razgradnje državnih lovišč in aktualnih pritiskih nanje, prav gotovo tudi močna politična agenda, za katero stojijo lastniki slovenskih gozdov in zemljišč, s tem pa seveda ogromen in pomemben »korpus« slovenskega volilnega telesa. Gre za istočasno koketiranje s kapitalom, starim in novim, ki vse bolj akumulira zemljo in gozdove, kar je seveda za rentabilno in uspešno gospodarjenje tudi razumljivo; pa za »ofer« Cerkvi, ki je velik lastnik gozdov ter seveda tudi »partiji«, ki ima še zmeraj v takšni ali drugačni obliki roko nad državnimi gozdovi. Pri tem se je že na Odboru dokončno pokazalo, kako je vse aktualno poseganje v državna lovišča postavljeno na čisto laž, s katero je tam mahal Podgoršek osebno! Vse je namreč opravičeval s popolnoma zlaganim konstruktom, da je bilo 700 hektarjev lovišča na pobočju Razorja, »gamsje meke« v Triglavskem narodnem parku, ki jo na vsak način želi ekskluzivna »high« lovska skupinica znotraj Lovske družine Ljubinj; da je bil torej ta del lovišča s posebnim namenom Prodi Razor, Lovski družini Ljubinj odvzet! Kot smo z dokumenti že pokazali na našem spletnem portalu, je to čista laž in zavajanje! Če bo Državni zbor v torek, 15. marca, ko bo na »plenarki« na sporedu sprememba Zakona o divjadi in lovu, pristal na to notorično zlorabo ter bo predlagano spremembo in amandma vladajoče koalicije potrdil, bo to čisto preprosto pomenilo, da je zakonodajalec uzakonil laž! In prevaro!

Lovska družina Krvavec se želi iz nižinskih delov lovišča, kjer ima v upravljanju 3.700 hektarjev lovišč, razširiti še v visokogorje in na dodatnih 3.000 hektarjev okoli Krvavca. // Foto: Ana Ašič

Tekst: Ana Ašič

Foto: Ana Ašič, Vlado Jehart, AnaAsicSic! Team

Slika, ki vsebuje besede gora, narava, zunanje, ozadje

Opis je samodejno ustvarjen 14. marec 2022

Sedanjo vladno koalicijo je očitno zajel pesimizem in videti je, da je vse bolj prepričana, kako bo po volitvah res vse drugače. Kako naj si sicer pojasnimo to, da v vseh sferah in na vseh ravneh tako »panično« in nenasitno hitijo nastavljati svoje ljudi; skušajo »pod streho« spraviti še enormno število zakonov in sprememb po njihovi volji; ter naglo deliti svojim »podpornikom« vse, kar se še deliti da; pri čemer ni več čisto nič važno, koliko bo to prispevalo ali škodovalo skupnemu dobremu; kaj šele naravi! V vse več primerih pa gre za res umazane interesne igre, zelo brutalno parcialno pogoltnost in prvenstveno osebno okoriščanje vseh vpletenih in povezanih.

Če verjameš vase in v to, da boš še naprej tvorno gradil nacionalno politiko, ne hlastaš in ne vlečeš histeričnih in nepremišljenih in samouničevalnih potez, ne!?

V tem smislu je med najbolj dejavnimi prav gotovo dr. Jože Podgoršek iz Polja pri Vodicah, trenutni minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in prokurist pri poslovnem subjektu Vodilne pozicije Špela Podgoršek s.p.

Podgoršek ima v svojem kmetijskem resorju ob vseh proračunskih in evropskih sredstvih seveda kaj deliti! Poleg tega se v vsej tej »masi« tudi veliko »stvari« povsem naravno porazgubi; »vsrka« jih zemlja, prekrije gozd, odnese veter in skrijejo oblaki. To je pač »evro kmetovanje«.

»Seks, laži in videotrakovi«!?!

A nekaterih »rabot« pa vendarle ni mogoče kar tako zakriti, četudi je bilo to še tako sijajno zamišljeno. Poskus brisanja 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu, s tem pa avtomatično »izbrisanje« državnih lovišč s posebnim namenom, kar so si Podgoršek in njegovi »suflerji« s skrajšanim postopkom in pod krinko popolne »nepomembnosti« te spremembe zakona zvito in zahrbtno zamislili, zato, da bi si ta lovišča potem na novo delili po svojih nenasitnih zasebnih interesih, se je vsaj delno izjalovil že pred obravnavo na Odboru za kmetijstvo v DZ, saj je zakonodajno pravna služba DZ ugotovila, da bi bila takšna »izbrisna« sprememba zakona v bistvu neustavna, zaradi česar je potem Podgorškova »ekipa« začela »palamuditi« z amandmajem, ki, hvala bogu, v detajle in dokončno razkrije pravi namen predlagateljev, saj je iz njegove »konkretnosti« razvidno, da gre izključno za to, da se trofejno najbolj atraktivna in v vseh pogledih najlepša slovenska državna lovišča »sprivatizira« in jih dobijo v roke tisti, ki po njih že dolgo koprnijo, obenem pa, o, kakšno naključje, so vsi tako ali drugače interesno, politično in »prijateljsko« povezani z aktualnimi odločevalci!

Slika, ki vsebuje besede nebo, zunanje, gora, narava

Opis je samodejno ustvarjenPobočje planine Razor // »Gamsja meka« // 690 HEKTARJEV POBOČJA RAZORJA NIKOLI NI BILO ODVZETO LOVSKI DRUŽINI LJUBINJ! MINISTER IN NJEGOVA »KOMPANIJA« LAŽEJO PARLAMENTU IN JAVNOSTI! // Vsi pisni viri nesporno dokazujejo, da pobočje Razorja in del lovišča Prodi Razor, ki si ga na vsak način želi prilastiti LD Ljubinj oziroma del njenega članstva, nikoli ni bil del LD Ljubinj in ji tudi nikoli ni bil odvzet, kar lažnivo trdi minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek! Nasprotno! Tudi član LD Ljubinj inženir Ivan Božič je leta 1997 v njihovem lastnem zborniku ob 50. obletnici LD Ljubinj podrobno opisal zgodovinsko spreminjanje meja, kjer je evidentno, da med »nekdanjimi ozemlji« nikoli ni bilo lovišče nad mulatjero! Celo več, kot je razvidno, se je zadnja meja spreminjala leta 1957 in po tem, kar je tam navedeno, je ta meja celo dober kilometer nižje pod mulatjero, kot pa »de facto« ta trenutek obstaja, saj je bilo Lovski družini Ljubinj pred leti, potem, ko je bil v državnem lovišču Prodi Razor določen le še en čuvaj, del lovišča pod mulatjero v bistvu že podarjen! // Ivan Božič, dipl. ing., »Zgodovina lova in naše lovske družine«, Iz zbornika ob 50. obletnici LD Ljubinj »LOVSKA DRUŽINA LJUBINJ«, 1997 // Foto: AnaAsicSic! Team https://anaasicsic.com/2022/03/01/v-surovi-vladavini-silovikov-v-rusiji-v-ukrajini-pa-tudi-na-v-primerjavi-s-to-vojno-minornem-razorju-v-kamniskih-alpah-na-gorickem-ali-pri-onecascenem-dekletu-povsod-so-na-delu-pod/

Pri tem se je na Odboru dokončno pokazalo, kako je vse skupaj postavljeno na čisto laž, s katero je tam mahal Podgoršek osebno! Vse je namreč postavil na popolnoma zlagani konstrukt, da je bilo 700 hektarjev lovišča na pobočju Razorja, »gamsje meke« v Triglavskem narodnem parku, ki jo na vsak način želi ekskluzivna »high« lovska skupinica znotraj Lovske družine Ljubinj; da je bil torej ta del lovišča s posebnim namenom Prodi Razor, Lovski družini Ljubinj odvzet! Kot smo z dokumenti že pokazali na našem spletnem portalu, je to čista laž in zavajanje!

Slika, ki vsebuje besede narava, gora, pobočje, višavje

Opis je samodejno ustvarjenPlanina Razor. Pogled od lovske koče, »objekta poželenja« tistih, ki se na vsak način želijo polastiti »gamsje meke«, dela državnega lovišča na Razorju. // Foto: Ana Ašič

Če bo Državni zbor v torek, 15. marca, ko bo na »plenarki« na sporedu sprememba Zakona o divjadi in lovu, pristal na to notorično zlorabo ter bo predlagano spremembo in amandma vladajoče koalicije potrdil, bo to čisto preprosto pomenilo, da je zakonodajalec uzakonil laž! In prevaro! Pomenilo bo, da se je v resnici priklonil Organizaciji in kriminalu, ki močno vibrira v ozadju prav vsega, kar se na Slovenskem dogaja; da pa to še posebej vse bolj velja tudi za kmetijstvo, gozdarstvo in lovstvo, pa seveda tudi ni več nobena senzacionalna novica!

Res nullius, lovna pravica po lastništvu zemlje in mrzlično »iskanje« precedenčnega primera!

Poleg lovskih in finančnih bonitet in dobrobiti, ki vibrirajo iz ozadja, je pomemben motiv pri poskusu razgradnje državnih lovišč in aktualnih pritiskih nanje, prav gotovo tudi močna politična agenda, za katero stojijo lastniki slovenskih gozdov in zemljišč, s tem pa seveda ogromen in pomemben »korpus« slovenskega volilnega telesa. Gre za istočasno koketiranje s kapitalom, starim in novim, ki vse bolj akumulira zemljo in gozdove, kar je seveda za rentabilno in uspešno gospodarjenje tudi razumljivo; pa za »ofer« Cerkvi, ki je velik lastnik gozdov, ter seveda tudi »partiji«, ki ima še zmeraj v takšni ali drugačni obliki roko nad državnimi gozdovi.

Slika, ki vsebuje besede zunanje, gora, stavba, hiša

Opis je samodejno ustvarjenLovska koča na planini Razor, ki se je skupaj s 700 hektarji edinstvenega gamsjega lovišča v Julijskih Alpah želi polastiti »nekdo«, za kogar je minister in slovenska vladajoča politika očitno pripravljena narediti »vse«!? LPN prodi-Razor. Območje Triglavskega narodnega parka // Foto: Ana Ašič

Gre preprosto zato, da se na Slovenskem pripravlja teren za uvedbo lovne pravice po lastništvu zemlje. To je seveda težnja, ki je z vidika lastnikov gozdov in zemlje po svoje razumljiva in legitimna; postavljena v kontekst velike slovenske lastniške razdrobljenosti, pa je to izjemno vprašljivo in delikatno, ne le v smislu učinkovitega, ampak predvsem tudi dolgoročno vzdržnega upravljanja in gospodarjenja z divjadjo, velikimi zvermi in sploh vsemi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami ter z naravo samo.

Tudi zato so takšni hitri, »skrajšani«, predvolilno panični, zgolj politično motivirani in dirigirani posegi, brez enega tehtnega strokovnega argumenta, toliko bolj nesprejemljivi in nevzdržni!

A minister za kmetijstvo kar ne odneha! Zdaj po hitrem postopku pripravlja podzakonski akt o novih mejah svojih gorenjskih sosedov, Lovske družine Krvavec; in za ustanovitev novega lovišča Strelovec na Solčavskem!

Slika, ki vsebuje besede sneg, zunanje, gora, narava

Opis je samodejno ustvarjenRobanov kot. Pogled »od Kneza«. Revir Logarska dolina. LPN Kozorog Kamnik. Največji lastnik gozdov v Robanovem kotu je Franc Roban, predsednik Lovskega društva Strelovec. // Foto: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjenFoto: AnaAsicSic! Team

Pohlep, lahkovernost ali politično interesna zloraba Lovske družine Krvavec?

V petek, 4. marca 2022 je Marko Kuhar, lastnik brunarice Sonček pod Krvavcem, predsednik pašne skupnosti Jezerca, kmet z okoli 200 hektarji zemlje na širšem območju Krvavca, dober prijatelj in sosed »Konkretnega« poslanca Dušana Verbiča, ki ima vikend v Ambrožu pod Krvavcem, kjer je Kuhar sicer doma; na tem širšem območju pa ima počitniške in druge »kapacitete« še kakšen vidnejši slovenski »poslovni« in lovski funkcionar, med temi tudi Andrej Krašek, član Komisije za organizacijska in pravna vprašanja pri Lovski zvezi Slovenije, nekdanji, precej razvpiti direktor Agencije za varstvo konkurence ter sedanji upravitelj v insolvenčnih postopkih, ki je pred leti v odmevni dražbi odkupil Merkurjevo počitniško hišo na Krvavcu; obenem pa je Kuhar tudi prijatelj Podgorškovega prijatelja župana Franca Čebulja iz Cerkelj na Gorenjskem, kjer je sedež Lovske družine Krvavec, kjer je bil kar nekaj let tudi »častni član«; prav Marko Kuhar pa je tu že tretji mandat tudi starešina; obenem prav v tej lovski družin opravlja lovsko pripravništvo tudi LMŠjev poslanec Gregor Peček; skratka, ta premožni in vplivni Marko Kuhar, starešina Lovske družine Krvavec, je prejšnji petek na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovil »Odgovor na pripravo karte in opis meje lovišča Krvavec (številka. 007-708/2021/42)«.

Slika, ki vsebuje besede gora, nebo, zunanje, narava

Opis je samodejno ustvarjenLovišče Lovske družine Krvavec. Pogled proti Krvavcu. // Foto. Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjenFoto: AnaAsicSic! Team

Slika, ki vsebuje besede preslikava

Opis je samodejno ustvarjenŽeleni novi del lovišča LD Krvavec z več kot 3000 hektarji površin na območju LPN Kozorog Kamnik. Minister Jože Podgoršek, ki je iz Polja pri Vodicah, je močno povezan s cerkljanskim županom Francem Čebuljem; ta je bil »častni član« LD Krvavec; pripravnik v tej lovski družini je poslanec LMŠ Gregor Peček; starešina pa Marko Kuhar, lastnik Sončka, predsednik pašne skupnosti Jezerca, prijatelj »Konkretnega« poslanca Dušana Verbiča in lastnik 200 hektarjev zemlje na zarisanem območju. // Foto: AnaAsicSic! Team

Iz uvodnih besed omenjenega dopisa je razvidno, da je pobuda za nove meje LD Krvavec v bistvu prišla z Ministrstva za kmetijstvo, oziroma je bila s te strani dodatno spodbujena in je torej politično motivirana! In dirigirana! Zakaj? Preprosto zato, ker minister, ministrstvo, vlada, najbolj pa tisti, ki vsem tem v resnici »dihajo za ovratnik«, potrebujejo vsaj en precedenčni primer, eno »uspešno« zgodbo, ki bo vzorčna za vse ostale ter obligatorna za odločevalce, saj ne bo mogoče zavrniti »ozemeljskih« teženj drugih, ko bodo eni enkrat dobili dele državnih lovišč! Pobočje Razorja oziroma Ljubinj je zdaj zaradi laži še malce bolj spolzko kot sicer! Je pa zato zelo urgentno v prvi plan prišla Lovska družina Krvavec!

»V skladu z vašim pozivom vam pošiljamo opis izgubljenih površin in dodatno pojasnilo k naši prošnji za širitev lovišča,« je zapisal Marko Kuhar v dopisu, ki ga je, zanimivo!, poslal tudi v vednost Dušanu Verbiču, poslancu koalicijske stranke Konkretno, kjer je podpredsednik Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta, lovec in dober lovski tovariš mag. Lada Bradača, predsednika Lovske zveze Slovenije. V nadaljevanju pa navedel, kar je povedal tudi v pogovoru z nami, ko je dejal, da »je naša lovska družina izgubila pomemben del lovišča, ko se je okoli letališča Brnik gradila industrijska cona, ki se bo v prihodnjih letih še povečala«.

Že, a tam ste izgubili 100 do 150 hektarjev lovnih površin! Za nadomestilo teh nižinskih hektarjev pa zdaj zahtevate več kot 3000 hektarjev najbolj atraktivnih gorskih in visokogorskih gamsjih in sploh prvovrstnih lovišč!

Mi ne zahtevamo, mi si želimo, da bi v zameno za izgubljena lovišča, zaradi katerih se nam je odstrel kar prepolovil, dobili nova, nadomestna lovišča. Tudi ne vztrajamo, da mora biti tako, kot smo v tistem odgovoru ministrstvu navedli. Ne bi se radi skregali z nikomer. Ne želimo jeze in da se potem kje kaj grdo gledamo. Ampak, ko so nas vprašali, pa smo seveda povedali, kaj bi radi imeli! Na tem območju je kar nekaj naših članov tudi lastnikov zemlje, zato menimo, da bi bilo prav, da imamo tukaj svoja lovišča.«

Tudi vi imate zemljo tu?

Da.

Koliko?

»Če vse seštejem….približno 200 hektarjev.«

Slika, ki vsebuje besede besedilo, gora, zunanje, nebo

Opis je samodejno ustvarjenLovišče Lovske družine Krvavec. Poznopopoldanski pogled iz Zgornjega Brnika proti Krvavcu in »višinskim« predelom, kamor si želijo razširiti svoje lovišče. // Foto: Ana Ašič

Ste morda pomislili, da si bo to potem kdo interpretiral, kot da se začenja podeljevati lovna pravica po posesti zemlje…? Kaj boste pa naredili, če v enem drugem delu lovišča, nenazadnje ima vaša lovska družina že 3.700 hektarjev lovišča, kakšen drug lastnik reče, zdaj bom pa tukaj lovil samo jaz!?

»Ja, to je pa velika nevarnost pri vsem tem! In tega mi res ne bi želeli! Mi nismo začeli s tem vprašanjem zato, da bi se potem ta lovni in lovski sistem, ki ga imamo kakorkoli narušil. Bolj smo si želeli le nadomestilo za izgubljene lovne površine v nižinskem delu. Smo pa, vsaj sam sem, izrazito naravovarstveno usmerjeni in res ne bi rad, da kjerkoli pride do takšnega upravljanja z divjadjo, da bi to negativno vplivalo na stanje populacij in ravnovesje v naravi! Verjemite, ko smo se odzvali in dali predlog za nov del lovišča, nikomur ni bilo do tega, da bi čemur koli ali komur koli kakor koli škodili. Naša lovska družina je bila pač v lovnem smislu precej prizadeta z razširitvijo letališča, pa smo mislili, da ob vseh tisočih hektarjih, ki jih ima LPN Kozorog Kamnik pač teh 3 tisoč hektarjev ne more biti problem… Ni pa to prav nič dokončnega. Kot sem že rekel, ne želimo z glavo skozi zid, nočemo prepirov in tudi ne želimo za vsako ceno tega, kaj šele, da bi bili mi tisti, zaradi katerih bi se potem množično začelo uvajati kakšne take spremembe v slovensko lovstvo, ki bi poslabšale sedanji sistem, ki je po mojem mnenju dober.«

Vendar so poleg vas v vrsti tudi drugi interesenti za lastna lovišča! In, če boste vi vztrajali pri teh 3 tisoč hektarjih, bodo želeli to isto tudi vsi ostali! Stahovica, Jezersko, Strelovec, Velika planina, Meščanska korporacija Kamnik, Metropolitana, skratka vsi; in potem vi ne boste več mejili na lovišče s posebnim namenom…

»To vsekakor ni naš namen! Da bi se zaradi nas sprožil tak plaz!«

Morda pa kdo drug to želi!

»Morda. Težko kaj več rečem o tem. Vsekakor mi nismo gledali na to v tem smislu, nismo razmišljali o teh širših dimenzijah in vsem, kar bi to prineslo. Želimo si le rešitev tega našega osnovnega problema, ki se je pojavil z izgubo teh 150 hektarjev naših najboljših lovnih površin, saj je bil ravno odvzeti gozd oz. lovišče okoli Brnika za nas najbolj bogat in atraktiven del naših lovišč.«

No, to je vas in vašo lovsko družino mogoče razumeti…da pa morate zato imeti poleg že obstoječih 3700 hektarjev še dodatnih 3000 hektarjev in se z loviščem zajedati tako daleč v visokogorje… to se pa zdi, da močno presega nadomeščanje izgubljenih nižinskih lovnih površin!

Kot sem že rekel, mi smo pripravljeni tudi na konsenz in ne bomo vztrajali, da mora biti prav vse tako, kot je v predlogu…ampak, oprostite, omenili ste Metropolia … oziroma Metropolitana … večkrat to slišim v teh pogovorih … kaj pa je to? Morda veste?

Metropolitana d.o.o je družba za gospodarjenje z gozdovi Nadškofije Ljubljana.

In tudi oni bi radi svoje lovišče?

Tako je videti iz razpredelnice in podatkov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ste prepričani?

Tako kaže seznam »možnih upravljalcev«. Pa saj to vendar veste!?

»Ne, tega pa res nisem vedel. Hvala, ker ste povedali.«

Slika, ki vsebuje besede nebo, zunanje, gora, narava

Opis je samodejno ustvarjenVečerni pogled s Štefanje gore proti Krvavcu. // Foto: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede besedilo, račun

Opis je samodejno ustvarjen Iz razpredelnice Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o »možnih upravljalcih«; tistih, ki so izkazali interes, da dobijo del lovišč. Med njimi je tudi Metropolitana d.o.o., družba, ki pri Nadškofiji Ljubljana upravlja s cerkvenimi gozdovi; pa Meščanska korporacija Kamnik; minister Podgoršek se še posebej zavzema za LD Krvavec, ki je iz njegovih krajev in LD Strelovec na Savinjskem ter LD Boreča na Goričkem; zanje je MKGP že do 18. februarja želelo »podlage« in »meje«, da se pripravi podzakonski akt o dodelitvi delov lovišč; LD Ljubinj, kjer sta vplivna člana tudi Srečko Žerjav in Ljubo Podoreh, je očitno tako na piedestalu, da bi zanjo likvidirali najbolj uspešno lovišče s posebnim namenom! Lovska družina Krvavec in Lovsko društvo Strelovec pa sta prišla v ministrovo »milost« 28. februarja oziroma prve dni marca, ko se je začel na ministrovo pobudo pripravljati podzakonski akt o dodelitvi delov LPN Kozorog Kamnik za dvakratno povečanje lovišča LD Krvavec… // Foto: AnaAsicSic! Team

To je bil torej petek, 4. marca. Že v ponedeljek, 7. marca, je mag. Robert Režonja, generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, poslal Zavodu za gozdove dopis s priloženim »odgovorom« Lovske družine Krvavec ter prosil, da se Zavod »do predloga opredeli« le v pičlih dveh dneh, do 9. marca 2022!

Foto: AnaAsicSic! Team

Še isti dan je mag. Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za Gozdove Slovenije, slednji se je že večkrat negativno opredelil do pobude za razširitev meje lovišča LD Krvavec, pozval Zavod RS za varstvo narave in Lovsko zvezo Slovenije, da se »z ozirom na izjemno kratek rok, ki ga je določilo MKGP v svojem dopisu, do pobud opredelite do dne 8. 3. 2022«.

Naravovarstvena Lovska zveza Slovenije je naklonjena interesno motiviranim posegom v državna lovišča

V postavljenem roku, torej 8. marca 2022, je mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, na Zavod za gozdove naslovil odgovor, v katerem se je do pobude opredelil »pozitivno« ter zapisal: »Čeprav je rok za podrobnejšo proučitev pobud za ustanovitev novega lovišča Strelovec in za spremembo meje lovišča Krvavec zelo kratek, vam sporočamo, da ne nasprotujemo pobudam in predlaganim spremembam v povezavi z loviščema Strelovec in Krvavec, saj te spremembe podpira tudi lokalna skupnost.«

Zanimivo pri tem je, da predsednik Lovske zveze Slovenije ni navedel kakšnega tehtnega lovskega ali naravovarstvenega oziroma »strokovnega« argumenta, ampak se je pri svojem stališču skliceval zgolj na neko imaginarno »lokalno skupnost«, ki, v primeru Krvavca in v primeru Logarske doline oziroma Strelovca še zdaleč ni tako »enotnega« prepričanja, kot bi pretendenti na ta vabljiva državna lovišča želeli prikazati in s tem »zamazati« oči politične in laične javnosti!

Slika, ki vsebuje besede gora, zunanje, sneg, narava

Opis je samodejno ustvarjen … in za dodelitev revirja Logarska dolina velikim solčavskim lastnikom gozdov (Roban, Plesnik, Ošep, Logar, Matk etc.), ki so člani Lovskega društva Strelovec. Zanimivo je to, da ima »Strelovec« nekakšno podporo prof. dr. Boštjana Pokornyja, sicer Velenjčana, dekana tamkajšnje Visoke šole za varstvo okolja, ki je tudi predsednik Strokovno znanstvenega sveta LZS. V strokovni evalvaciji o pomenu LPNjev, ki jo je pred leti opravil njegov velenjski Inštitut za ekološke raziskave ERICO d.o.o., je dr. Pokorny sicer zagovarjal obstoj in celovitost državnih lovišč s posebnim namenom! Še bolj presenetljiva pa je nenavadno »srčna« podpora mag. Lada Bradača, predsednika Lovske zveze Slovenije, četudi društvo Strelovec sploh ni član LZS in je bila njihova vloga za članstvo leta 2008 celo zavrnjena s strani LZS, ker »niso izkazali dovolj jasne namere, da bodo delovali v duhu in vrednotah slovenskega lovstva«! // Foto: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, stavba, hiša

Opis je samodejno ustvarjenPreža v Robanovem kotu. Lovski revir Logarska dolina. Lovišče s posebnim namenom Kozorog Kamnik. // Foto: Ana Ašič

Zavod RS za varstvo narave meni, da je treba iz naravovarstvenih razlogov LPN Kozorog Kamnik »ohraniti v trenutnem obsegu«

Zavod RS za varstvo narave je v mnenju, ki ga je pripravil naravovarstveni svetnik Denis Žitnik, podpisal pa seveda direktor mag. Teo Hrvoje Oršanič, podal odklonilno in negativno stališče do nameravanih »posegov« v LPN Kozorog Kamnik, saj predlagano lovišče Strelovec kot tudi območje predlagane širitve LD Krvavec ležita na »območju izjemnega naravovarstvenega pomena, s številnimi redkimi in ogroženimi vrstami kot sta npr. divji petelin in ruševec. Poleg tega je po mnenju Zavoda RS za varstvo narave pomembno dejstvo, da sta na tem območju zavarovani območji in vrednoti državnega pomena Logarska dolina in Robanov kot; na obeh Natura 2000 Kamniško Savinjske Alpe; na območju predlagane širitve LD Krvavec pa še območja Natura 2000 Grintovci in Gozd Olševek – Adergas.

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjenFoto: AnaAsicSic! Team

V mnenju Zavoda RS za varstvo narave je tudi poudarjeno, da »imajo lovišča s posebnim namenom posebno odgovornost do ohranjanja teh območij in varovanja rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih habitatov. Poleg tega se v okviru lovsko čuvajske službe lahko izvaja tudi naloge neposrednega nadzora v naravi, kar prispeva k zmanjševanju motenj oz. negativnih vplivov človeka.«

»Glede na velik naravovarstveni pomen, ki ga imajo lovišča s posebnim namenom, smo na Zavodu RS za varstvo narave mnenja, da morajo odločitve o spremembah meja lovišč temeljiti izključno na strokovnih argumentih in kriterijih, vendar v prejetih dokumentih nismo zasledili prav nobenega strokovnega gradiva, ki bi utemeljeval predlagane spremembe meja lovišč. Prostorska celovitost območja ter ohranjena narava pomembno prispevata k doseganju naravovarstvenih ciljev na območju LPN Kozorog Kamnik, zato predlagamo, da se LPN Kozorog Kamnik ohrani v trenutnem obsegu.«

Privatiziran lov v Logarski dolini? Kdo bo streljal v Strelovcu? In, kdo čaka za grebenom!?

Poleg Krvavca se je močan fokusno interesni »snop« torej preusmeril tudi v Logarsko dolino, kjer se tudi najdejo kakšni ministrovi podporniki in »prijatelji«, obenem pa je na drugi strani grebena, ki meji na revir Logarska dolina, državni revir Veža! V tem revirju pa je velik lastnik gozdov Nadškofija Ljubljana, s tem pa je tu v igri Metropolitana d.o.o., upravitelj, ki gospodari z gozdovi Nadškofije Ljubljana!

Jasno, da se ne spodobi in ni »pravično in zveličavno«, če bi zdaj Cerkev stala v prvi vrsti in zahtevala svoja lovišča, da bo lahko v njih streljala in služila z divjadjo! To bo vse enkrat potem! Naj gre zdaj po ta vroči kostanj v razbeljeno žerjavico kdo drug! Ko se bo vse malce ohladilo, se bo pa delilo vsem, ki kaj želijo! In vsem, ki lahko s čim tudi »povrnejo«.

Pri vsem tem resnica in poštenost in načelnost in dostojnost, kaj šele skrb za vzdržnostno in celostno upravljanje z naravo v teh občutljivih visokogorskih habitatih sploh niso pomembni! Gamsi? Kozorogi? Orli? Divji petelini? Ruševci? Gozdni jerebi? Daj! Ne težit! Kaj to koga briga!? Važno je, kaj se »fantje« zmenimo; kaj dobimo; katere trofeje bodo naše in »ud« naših »prijateljev«; koliko bomo zaslužili; in, kako »dober« se bomo vsi, ki bomo to zdaj lepo skupaj speljali, imeli naslednjih dvajset let! Saj veš… da boš zmeraj dobrodošel na lov, če mi to pomagaš »zrihtat«!? Kar boš želel… to bo tvoje! Zmenjeno!?

V tem smislu je sicer šokantno, a razumljivo in celo naravnost fascinantno, kako brez skrupula minister v lovišču s posebnim namenom Kozorog Kamnik podeljuje revir Logarska dolina Lovskemu društvu Strelovec, ki v bistvu s tem nima nič drugega, kot da so društvo ustanovili premožni lastniki gozdov, ki imajo na tem območju svojo zemljo. Med njimi so menda posebej odločni Franc Roban, Franci Ošep, Marko Logar, Domen Matk, Darko oz. Grega Plesnik. To so obenem člani Lovske družine Solčava. Franc Roban, iz Robanovega kota, ki je predsednik Lovskega društva Strelovec, pa je v LD Solčava celo gospodar lovske družine! Prav z njim smo želeli tudi govoriti, da bi natančneje preverili nekatere podatke in dobili izjavo, vendar se na naše klice ni odzival.

Slika, ki vsebuje besede gora, nebo, narava, sneg

Opis je samodejno ustvarjenPogled »od Klemenška« na prelep lovski revir Logarska dolina na levi strani. Na desni je revir LD Solčava. Levo je z macesni poraščen Strelovec, desno se vidi Kamniško sedlo s solčavske strani. Zavod RS za varstvo narave je podal izrazito odklonilno in negativno mnenje na nameravane »posege« v LPN Kozorog Kamnik, saj predlagano lovišče Strelovec kot tudi območje predlagane širitve LD Krvavec ležita na »območju izjemnega naravovarstvenega pomena, s številnimi redkimi in ogroženimi vrstami«! // Foto: Ana Ašič

Po besedah nekaterih domačinov iz »lokalne skupnosti« društvo Strelovec nima veliko članov, »nikakor 20, morda deset…«; predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač pa nam je zelo prepričano dejal, da »ima Lovsko društvo Strelovec 25 članov«, pa tudi, da »med njimi niso vsi lastniki zemlje«. Kako to ve, ni povedal, kljub vsej »srčni« zagnanosti zanje, kar je vsaj rahlo presenetljivo, zlasti zato, ker Lovsko društvo Strelovec ni v članstvu Lovske zveze Slovenije! Nasprotno! Leta 2008 je Lovska zveza Slovenije njihovo vlogo in predstavitev zavrnila, kar so utemeljili z argumentom, da ne izkazujejo v zadostni meri privrženost in namero, da bodo delovali v interesu in duhu vrednot slovenskega lovstva.

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjenFoto: AnaAsicSic! Team

Kakšen je motiv predsednika Lovske zveze Slovenije in zakaj je tako »navezan« na Lovsko društvo Strelovec, bo prej ko slej razkril čas. Vse skupaj pa je vendarle tudi vsaj rahlo kontroverzno v luči dejstva, da je bil revir Logarska dolina z vsemi 3.500 hektarji do leta 1953 del lovišča Lovske družine Solčava. Takrat so bili na to območje prvič po vojni doseljeni kozorogi; zaradi sistematičnega spremljanja in upravljanja z njimi pa je bil ta revir izločen iz lovišča LD Solčava ter priključen državnim loviščem.

Lovska družina Solčava je sicer s svojimi 78, v povprečju precej mladimi člani, dolgoletna in med slovenskimi lovci tudi zelo ugledna in spoštovana članica Lovske zveze Slovenije, zaradi česar bi bilo pričakovati, da bo predsednik LZS posebej skrbno varoval njen morebitni interes in ne bo podpiral kakšnega zasebnega »prehitevanja po desni«, kakršnemu smo priča pri aktualnem politično interesnem ustanavljanju lovišča Strelovec!

Čeprav bi bila torej Lovska družina Solčava edina in najbolj upravičena v primeru »vračanja« do tega revirja, po besedah Emila Kočnarja, starešine LD Solčava, niso o tem, kaj naj bi se zgodilo s tem, nekdaj njihovim revirjem, vse do danes dobili nobene informacije, vprašanja ali kakršnega koli uradnega obvestila od nikogar, ne iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; kot tudi ne od nobenega lovskega funkcionarja iz Savinjsko Kozjanske zveze lovskih družin Celje; pa tudi od Lovske zveze Slovenije ne!

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

Slika, ki vsebuje besede preslikava

Opis je samodejno ustvarjenRevir Logarska dolina v LPN Kozorog Kamnik. Vseh 3.500 hektarjev tega revirja naj bi minister Podgoršek, ki sicer zelo rad obišče Logarsko dolino in nekatere tamkajšnje največje kmete, v celoti prepisal Lovskemu društvu Strelovec. Ustanovili so ga veliki solčavski lastniki gozdov (Roban, Logar, Plesnik, Ošep, Matk), ki so sicer že tudi člani LD Solčava. Leta 2008 je društvu Strelovec Lovska zveza Slovenije zavrnila prošnjo za članstvo z obrazložitvijo, da ne izkazujejo dovolj jasno namere, da bodo delovali v duhu in v dobro vrednot slovenskega lovstva. Revir Logarska dolina je bil sicer leta 1953, ko se je v Kamniško Savinjske Alpe prvič po vojni doseljevalo kozoroge (potem pa še leta 1961 in 1965), za lažje upravljanje s populacijo, izločen iz Lovske družine Solčava in priključen lovišču Kozorog Kamnik. In čeprav bi bila torej Lovska družina Solčava edina in najbolj upravičena v primeru »vračanja«, do tega revirja, po besedah Emila Kočnarja, starešine LD Solčava, niso o tem, kaj naj bi se zgodilo s tem, nekdaj njihovim revirjem, vse do danes dobili nobene informacije, vprašanja ali kakršnega koli uradnega obvestila od nikogar, ne iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; kot tudi ne od nobenega lovskega funkcionarja, ne z Lovske zveze Slovenije in tudi ne s Savinjsko Kozjanske zveze lovskih družin Celje. // Foto: AnaAsicSic! Team

Pogled iz revirja Lovske družine Solčava, na »kordiljere« lovskega revirja Logarska dolina v lovišču s posebnim namenom Kozorog Kamnik. // Foto: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjenZapisnik 6. sestanka delovne skupine za ponovno preučitev upravičenosti delovanja lovišč s posebnim namenom, ki je bil 25. avgusta 2021 na MKGP-ju. Ne le zapisnik, ampak celotna problematika, še posebej pa aktualno razdiralno delovanje tako ministrstva kot vpletenih interesnih skupin, še posebej lovskih in Lovske zveze Slovenije, dejansko in silovito postavlja pod vprašaj to, da so ta državna lovišča s posebnim edukativnim, varstvenim in raziskovalnim potencialom v pristojnosti ministrstva za kmetijstvo! V zapisniku je kar nekaj zanimivih »cvetk«. V sicer »skromnih« omembah pa je slutiti neko nenavadno »nedoumljivost« in »neoprejemljivost« ter »previden« diskurz dr. Boštjana Pokornyja, ki, sicer zadržano, a vendarle z neko »nevidno« vibro naklonjenosti govori o Strelovcu! V zapisniku je zavajajoča izjava o lovcih LD Solčava, saj, po besedah staršine, ta lovska družina uradno ni seznanjena z dogajanjem v zvezi z njihovim nekdanjim loviščem! // Foto: AnaAsicSic! Team

Slika, ki vsebuje besede gora, narava, zunanje, ozadje

Opis je samodejno ustvarjenLovski revir Logarska dolina je tudi za laični pogled ena najlepših naravnih vrednot na Slovenskem! Kot je planina Razor v Julijcih zatočišče za gamse pozimi, ko se umaknejo na njeno toplejšo prisojno stran; tako so senčna severna pobočja revirja Logarska dolina zavetje za gamse pred poletno pripeko! Pogled s Klemenškove kmetije proti Logarski dolini spodaj. // Foto: Ana Ašič

Več: V SUROVI VLADAVINI SILOVIKOV. V RUSIJI, V UKRAJINI, PA TUDI NA, V PRIMERJAVI S TO VOJNO, »MINORNEM« RAZORJU, V KAMNIŠKIH ALPAH, NA GORIČKEM ALI PRI ONEČAŠČENEM DEKLETU, POVSOD SO NA DELU PODOBNI »SILEDŽIJE«; POVSOD GRE ZA EKSPLIKACIJO ISTEGA BRUTALNEGA BISTVA! ALI, KAKO JE PODGORŠEK LAGAL V PARLAMENTU! IN O OSUPLJIVEM ŠARČEVEM KOKETIRANJU Z JANŠO!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 28. februar 2022, https://anaasicsic.com/2022/03/01/v-surovi-vladavini-silovikov-v-rusiji-v-ukrajini-pa-tudi-na-v-primerjavi-s-to-vojno-minornem-razorju-v-kamniskih-alpah-na-gorickem-ali-pri-onecascenem-dekletu-povsod-so-na-delu-pod/

Več: NAJBOLJ NUJNO JE UGODITI LOVIŠČU LJUBINJ IZ VOLILNEGA OKRAJA DANIJELA KRIVCA!?! NAMESTO BRISANJA 68. ČLENA PERFIDNA ZAHRBTNOST?! POSEGU V ZAKON O DIVJADI IN LOVSTVU JE TA TRENUTEK ABSOLUTNO TREBA REČI NE! IN, JANŠI SE BO ŠE OTEPALO, DA NI PRAVOČASNO PRISTRIGEL PERUTI PODGORŠKU!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 21. februarja 2022, https://anaasicsic.com/2022/02/21/najbolj-nujno-je-ugoditi-loviscu-ljubinj-iz-volilnega-okraja-danijela-krivca-namesto-brisanja-68-clena-perfidna-zahrbtnost-posegu-v-zakon-o-divjadi-in-lovstvu-je-ta-trenutek-absolutno-treb/

Več: »ŠKODLJIVI PREDLOG O ČRTANJU 68. ČLENA ZAKONA O DIVJADI IN LOVSTVU ZA SLOVENSKO DRŽAVO POMENI ENE VRSTE SUBVERZIVNO DEJAVNOST!«, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 15. februarja 2022, https://anaasicsic.com/2022/02/15/skodljiv-predlog-o-crtanju-68-clena-zakona-o-divjadi-in-lovstvu-za-slovensko-drzavo-pomeni-ene-vrste-subverzivno-dejavnost/

Več: VOLČJE OBLEGANJE DRŽAVNE LOVSKE KOČE V TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU! BO MINISTER UGODIL PRITISKOM IN POSKRBEL ZA HITRO »REŠITEV«? ALI PA SI BO UPAL »STATI IN OBSTATI« POKONČEN NA STRANI DRŽAVNEGA PREMOŽENJA IN TOREJ NAS VSEH?, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 5. novembra 2021, https://anaasicsic.com/2021/11/05/volcje-obleganje-drzavne-lovske-koce-v-triglavskem-narodnem-parku-bo-minister-ugodil-pritiskom-in-poskrbel-za-hitro-resitev-ali-pa-si-bo-upal-stati-in-obstati-pokoncen-na-str/

Več: NAJBOLJ OBČUTLJIVA NARAVA, GAMSI, KOZOROGI, MEDVEDI, DRŽAVNA LOVIŠČA IN DRŽAVNO PREMOŽENJE ZA POLITIČNE TOČKE ENE ALI DVEH »ZDILANIH« POLITIČNIH OPCIJ, ZA LOVSKO STRAST IN POŽELENJE, OSEBNO OKORIŠČANJE IN KORUPCIJSKE POSLE!?!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 3. novembra 2021, https://anaasicsic.com/2021/11/03/najbolj-obcutljiva-narava-gamsi-kozorogi-medvedi-drzavna-lovisca-in-drzavno-premozenje-za-politicne-tocke-ene-ali-dveh-zdilanih-politicnih-opcij-za-lovsko-strast-in-pozelenje-osebno/

Več: POIMENSKA NAVEDBA V ZAKONU JE PRAVNA VAROVALKA PRED DNEVNO POLITIČNIMI IN INTERESNIMI TEŽNJAMI TER PRED UKINJANJEM IN SPREMINJANJEM LOVIŠČ S POSEBNIM NAMENOM Z VSAKOKRATNO POLITIČNO OBLASTJO! TOREJ JE ŠČIT TOČNO PRED TEM, KAR SE TA TRENUTEK RES DOGAJA!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 11. novembra 2021, https://anaasicsic.com/2021/11/11/poimenska-navedba-v-zakonu-je-pravna-varovalka-pred-dnevno-politicnimi-in-interesnimi-teznjami-ter-pred-ukinjanjem-in-spreminjanjem-lovisc-s-posebnim-namenom-z-vsakokratno-politicno-oblastjo-torej-je/

Več: EKOLOŠKO, EDUKACIJSKO IN VARSTVENO JE POMEN LOVIŠČ S POSEBNIM NAMENOM ŠIRŠI IN VEČJI, KOT GA RAZUMEJO NEKATERI NOSILCI NAČRTOVANE REFORMACIJE!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 29. oktobra 2021, https://anaasicsic.com/2021/10/29/ekolosko-edukacijsko-in-varstveno-je-pomen-lovisc-s-posebnim-namenom-sirsi-in-vecji-kot-ga-razumejo-nekateri-nosilci-nacrtovane-reformacije/

Več: NEVARNE AKROBACIJE NA SPOLZKIH PREPADNIH STENAH SLOVENSKIH LOVIŠČ S POSEBNIM NAMENOM, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 21. oktobra 2021, https://anaasicsic.com/2021/10/22/nevarne-akrobacije-na-spolzkih-prepadnih-stenah-slovenskih-lovisc-s-posebnim-namenom/

Slika, ki vsebuje besede zunanje, sesalec, hrib, pobočje

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Vlado Jehart

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, za nas od nekdaj šteje vsaka zgodba. Ali šteje tudi za vas, veste v resnici le vi. In le vi sami lahko to tudi poveste. Z dobro mislijo, besedo ali dejanjem. Za vse smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ustanovitelj in izdajatelj neodvisnega angažiranega in avtentičnega spletnega portala Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

HIŠA ZVEZD

Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana

hisa.zvezd@gmail.com

Svetimo v temi!

Matična številka: 2262479000 Davčna številka: 13951866

Transakcijski račun: SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

je neodvisni spletni medij, publicistični spletni portal magazinskega tipa, ki z angažiranimi in avtentičnimi profesionalnimi publicističnimi in novinarskimi prijemi tedensko osvežuje svoje spletne strani in javnosti prinaša vsebine s področja narave, okolja in prostora ter njihovega prepleta z vsemi dimenzijami javnega, političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja doma in po svetu.

Idejni rojstni dan Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom je na Gornjem trgu v Ljubljani

18. novembra 2018.

Na slovenskem in svetovnem spletu je portal začel delovati

13. aprila 2019.

V razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je bila Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom vpisana

1. septembra 2020

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap