Slika, ki vsebuje besede stavba, zunanje, hiša, gora Opis je samodejno ustvarjen

VOLČJE OBLEGANJE DRŽAVNE LOVSKE KOČE V TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU! BO MINISTER UGODIL PRITISKOM IN POSKRBEL ZA HITRO »REŠITEV«? ALI PA SI BO UPAL »STATI IN OBSTATI« POKONČEN NA STRANI DRŽAVNEGA PREMOŽENJA IN TOREJ NAS VSEH?

Minister za kmetijstvo je menda včeraj kočevskemu županu trdno obljubil, da »bo ministrstvo pri reševanju težav z medvedi bolj aktivno«, torej lahko le sklepamo, da bo sledilo praksi njegove »histerične« predhodnice, ki je, ko je šlo za velike zveri, tako ubogala, kar so ji naročali razni interesni prišepetovalci, da se je na znameniti »interventni« seji dveh parlamentarnih odborov 12. junija 2019, podpihnjena s prisotnostjo vseh tistih »njenih« fantov, glasno »spravljala« na ministra za okolje in prostor, ki je v bistvu edini zares pristojen za upravljanje z velikimi zvermi. Nič. Preizkušeni scenariji se ponavljajo. Vprašanja pa tudi ostajajo. Zraven pa se pojavi še kakšno novo! In ko minister za kmetijstvo že tako zagotavlja, kako bo rešil Kočevce pred medvedi, bi bilo dobro in zanimivo izvedeti, ali bo rešil še koga!? Gamse in kozoroge, na primer, pred nenasitnim pohlepom. Takoj in čimprej pa morda vsaj državno lovsko kočo na planini Razor, ki jo menda v vse bolj vztrajnih krogih oblegajo »volkovi«.

Slika, ki vsebuje besede zunanje, gora, narava, hrib

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič // Na planini Razor // Pogled s terase lovske koče h »gamsjim pobočjem« // LPN Prodi-Razor // Območje Triglavskega narodnega parka

Tekst: Ana Ašič

Foto: Vlado Jehart, Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede stavba, zunanje, hiša, gora

Opis je samodejno ustvarjen 5. november 2021

Beremo danes o tem, kako je včeraj minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek v Kočevju užival pri »potapljanju« Radgonske penine v Rudniško jezero ob 550. obletnici kočevskih mestnih pravic in, kako sta z županom Vladimirjem Prebiličem modrovala o »obremenjenosti kmetov zaradi prisotnosti velikega števila divjadi, ki pogosto popase travne površine in kmetijske pridelke«; predvsem pa o »populaciji medveda, ki se je v zadnjih letih s 500 povečala na več kot 1000«, ob čemer pa seveda nista povedala, da so jih po teh ugotovitvah več kot 500 postrelili v pičlih dveh letih! Pač, volitve se bližajo in samo sprašujemo se lahko, ali bo po njih, sploh, če vemo, da bodo naslednje leto ne le državnozborske, ampak tudi lokalne in še predsedniške volitve; torej, ali bo po njih v slovenski naravi ostalo sploh še kaj živega!?! In vrednega!?!

Minister za kmetijstvo je menda kočevskemu županu trdno obljubil, da »bo ministrstvo pri reševanju težav z medvedi bolj aktivno«, torej lahko le sklepamo, da bo sledilo praksi njegove »histerične« predhodnice, ki je, ko je šlo za velike zveri, tako ubogala, kar so ji naročali razni interesni prišepetovalci, da se je na znameniti »interventni« seji dveh parlamentarnih odborov 12. junija 2019, podpihnjena s prisotnostjo vseh tistih »njenih« fantov, glasno »spravljala« na ministra za okolje in prostor, ki je v bistvu edini zares pristojen za upravljanje z velikimi zvermi. Nič. Preizkušeni scenariji se ponavljajo. Vprašanja pa tudi ostajajo. Zraven pa se pojavi še kakšno novo! In ko minister za kmetijstvo že tako zagotavlja, kako bo rešil Kočevce pred medvedi, bi bilo dobro in zanimivo izvedeti, ali bo rešil še koga!? Gamse in kozoroge, na primer, pred nenasitnim pohlepom. Za začetek in takoj pa morda vsaj državno lovsko kočo na planini Razor, ki jo menda v vse bolj vztrajnih krogih oblegajo »volkovi«.

Že 30. aprila lani so namreč na Zavodu za gozdove Slovenije od Odvetniške družbe Andrić iz Ljubljane prejeli poizvedbo o tem, ali je »parcela 465/2 k.o. Žabče in nepremičnina na njej v programu ravnanja s stvarnim premoženjem predvidena za odprodajo«. Gre za lovsko kočo na planini Razor v lovišču s posebnim namenom Prodi-Razor, v delu, ki je že v območju Triglavskega narodnega parka, kjer ni mogoča več nobena novogradnja, zaradi česar je seveda toliko bolj »na udaru« tisto, kar tam že obstaja.

Slika, ki vsebuje besede zunanje, gora, stavba, hiša

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič // Lovska koča na planini Razor // LPN prodi-Razor // Območje Triglavskega narodnega parka

Dober teden za tem, 7. maja 2020, so iz Zavoda za gozdove poizvedujoči odvetniški pisarni jasno odgovorili, da objekt, ki, kot so napisali, »v naravi predstavlja lovsko kočo lovišča s posebnim namenom (LPN) Prodi-Razor, ni v programu prodaje, ker ga Zavod potrebuje za dejavnost LPN«.

Kljub jasnemu in nedvoumnemu odgovoru, je konec septembra 2020 omenjena odvetniška družba na Zavod za gozdove ponovno naslovila poizvedbo o možnosti nakupa iste nepremičnine v Triglavskem narodnem parku. In štiri dni kasneje so iz Zavoda za gozdove ponovno odgovorili, da »smo vam že dne 7. 5. 2020 pojasnili, da ta objekt ni v programu ravnanja s stvarnim premoženjem predvidenim za odprodajo, saj objekt v naravi predstavlja lovsko kočo lovišča s posebnim namenom (LPN) Prodi-Razor, ki je v upravljanju Zavoda za gozdove in ga Zavod potrebuje za dejavnost LPN«.

A odvetniška družba Andrić in tisti, ki jo je najel za to zadevo, nista popustila. Kljub dvema odgovoroma, ki sta nedvoumno dala vedeti, da nepremičnina na planini Razor nikakor ni na prodaj, so prve dni letošnjega septembra na Zavod za gozdove ponovno naslovili isto poizvedbo; iz neuradnih, a zanesljivih virov pa smo izvedeli, da so takšno poizvedbo v tem času naslovili tudi na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Ker so na Zavodu za gozdove menili, da so že dvakrat jasno odgovorili na poizvedbo ter več kot očitno dali vedeti, da nepremičnina ni naprodaj, niso takoj odgovorili. Druga stran pa je ob tem začela očitno rahlo izgubljati potrpljenje, saj je »oblegajoča« odvetniška družba 26. oktobra letos, torej pred nekaj dnevi, prav v tem času, ko se v slovenskih lovskih in političnih zakulisjih bije boj za slovenska lovišča s posebnim namenom; in ko je v igri poskus razgradnje in izbrisa teh lovišč po hitrem postopku; prav v tej »strastni« atmosferi torej, je ista odvetniška družba spet ponovno na Zavod za gozdove v kuverti z oznako »prednostno« naslovila isto poizvedbo, ter ob očitku, da niso dobili odgovora izrazila željo, da »na našo poizvedbo odgovorite v čim krajšem času«.

Koga tako vztrajno zanima lovska koča na planini Razor? In v lovišču s posebnim namenom Prodi-Razor? V Triglavskem narodnem parku!? Prav zdaj?!

Bolj malo verjetno je, da bi kdo od »običajnih« pohodnikov in ljubiteljev narave ter obiskovalcev Triglavskega narodnega parka tako obsesivno in petkrat v letu in pol kljub jasnemu »ne«, nadlegoval in vztrajal pri tem, saj večina za lovsko kočo niti ne ve, ker pot na planino ne pelje direktno mimo te lovske koče; pa tudi, če ve zanjo, sta dva »ne« običajno dovolj za kultiviranega in dostojno motiviranega človeka, ne!?

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sicer pricurljalo, da ljubljanska odvetniška družba s Štefanove poizveduje za vplivnega tolminskega podjetnika Ljuba Podoreha, lastnika podjetja Mines Group, ki pa to informacijo ogorčeno in kategorično zanika!

»To je čista laž! In izmišljotina, ki ne vem, kje ste jo pobrali! To prvič slišim! Prosim, da me v zvezi s tem ne omenjate!« Gospod Podoreh, zato vas tudi kličem, da informacijo preverim! »Me ne zanima! Ne želim se več pogovarjati z vami! S tem nimam nič! Kje ste dobili mojo telefonsko številko?! Zaradi tega me ne kličite več!« Pri lovski koči na Razorju gre za državno premoženje! In javnost ima pravico vedeti, kdo si ga tako zelo želi! Odvetniška družba Andrić vztrajno pritiska v zvezi s tem in nekdo je očitno za tem! Še enkrat vam povem, direktno sem se obrnila na vas, da informacijo, ki sem jo dobila, preverim; vprašala sem vas jasno in naravnost, ali je to res! Ne vem, zakaj ste tako razburjeni zaradi tega vprašanja, sploh, če res nimate nič pri tem, saj ste vendar s tem vprašanjem dobili priložnost, da poveste, kaj je res in kaj ni! »Zato, ker novinarji neprestano to delate! Objavljate reči, ki niso res!« Torej vi res niste ta, v imenu katerega Andrej Andrić vztrajno poizveduje o prodaji lovske koče na Razorju? In je to torej čista laž, kot pravite!? »Niti malo se ne bom več o tem pogovarjal z vami! Ne kličite me več! In ne omenjajte me v zvezi s tem!« Gospod Podoreh, mislim, da je prav, da javnost dobi verodostojen odgovor na govorice, ki krožijo! Zato bom seveda napisala vašo izjavo, da so te govorice o vas in lovski koči na Razorju čista laž!

Uspešen tolminski podjetnik Ljubo Podoreh je sicer lovec in tudi aktiven član lovske družine Ljubinj, katere lovišče meji na lovišče s posebnim namenom Prodi-Razor; in se je morda tudi zato »ponesrečeno«? znašel med protagonisti te zgodbe.

Prav lovska družina Ljubinj se namreč zdaj poteguje za to, da se Razor, prav gotovo eno najlepših in najbogatejših gamsjih lovišč v Sloveniji, po hipotetičnem razformiranju LPN-jev, pripoji lovišču lovske družine Ljubinj.

Mimogrede, dolgoletni član te lovske družine je tudi podpredsednik Federacije evropskih lovskih zvez Srečko Žerjav, ki je bil do decembra lani več kot 12 let direktor strokovnih služb Lovske zveze Slovenije. Med svojimi lovskimi tovariši v lovski družini Ljubinj velja za Srečka Žerjava, ki tudi sicer nima težav z vljudnostjo in uglajenim komuniciranjem, z novinarji pa sploh ne, vsaj z nami je bilo zmeraj tako, da se »v lovski družini drži v ozadju in v ničemer ne izstopa«.

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, trava, stavba

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič // Lovska koča na planini Razor // LPN prodi-Razor // Območje Triglavskega narodnega parka

Lovska družina Ljubinj pa si, po raznih dokumentih in zapisnikih sodeč, vendarle precej vroče želi Razor. Če torej Ljubo Podoreh res nima nič s tem, je lovska družina Ljubinj morda ta, ki jo tako zanima nakup državne lovske koče na Razorju, da mora Andrej Andrić kar naprej vlagati poizvedbe!? Odgovora na to vprašanje do zaključka redakcije teksta, žal, nismo mogli preveriti, kljub večkratnim poskusom. Najprej smo klicali na objavljeno mobilno številko LD Ljubinj, kjer se nam je vse popoldne oglašal le odzivnik: »Vsem članicam in članom…ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nam je poslalo odločbo, po kateri je dovoljen odstrel jelenjadi obeh spolov v prvem življenjskem letu, to je teleta moškega in ženskega spola v času od 1. januarja do vključno 31. marca 2011 in od 1. avgusta 2011 do vključno 31. avgusta 2011…« Stare zadeve, očitno pozabljene… pomislimo.

Zvečer pa vendarle pokličemo še na osebno mobilno številko starešine LD Ljubinj Damirja Constantinija. Najprej na naše klice ni bilo nobenega odziva, potem nekaj prekinitev, nato sms-i, naj napišemo sporočilo; ko smo to storili, smo izvedeli, da starešina ne more govoriti, ga je pa zanimalo, za kaj gre. Ko smo napisali, da imamo nujno vprašanje javnega pomena za starešino in zastopnika LD Ljubinj, smo dobili odgovor, »razumem«, pa tudi, da starešina LD Ljubinj ta večer ne more govoriti in naj pokličemo »jutri«. Ok, prav, ker imamo itak namen se še vračati na Razor, bo še priložnost tudi za odgovor o tem, ali je morda LD Ljubinj tista, ki jo lovska koča v Triglavskem parku tako zelo zanima.

Zaenkrat torej vprašanje, kdo v resnici pritiska in na vsak način želi državno lovsko kočo na Razorju v Triglavskem narodnem parku, ostaja odprto. Kot tudi to, ali bodo ti sladostrastni gospodje, vsaj odvetnik Andrej Andrić vemo, da je moškega spola, ne!?, torej, ali bodo nadaljevali s temi pritiski?

Vprašanje se je sicer zelo uglajenemu odvetniku Andriću zdelo povsem neprimerno. »Zelo nenavadno in neprimerno je, da enega odvetnika sploh to sprašujete. Tako kot vas, tudi nas zavezuje etični kodeks, zato vas seveda razumem; se mi zdi pa popolnoma neprimerno, da pričakujete od mene kakršen koli odgovor.« Tudi mi, spoštovani gospod odvetnik, težko razumemo, da nekdo petkrat v letu in pol vztrajno pošilja poizvedbe za eno in isto stvar, za katero je bilo jasno povedano, da se ne prodaja; še posebej, ko gre za državno premoženje! »Oprostite, pričakovanje, da vam bom odgovoril na vaša vprašanja, je popolnoma neprimerno.« Hvala, gospod odvetnik! In lep dan!

Tudi Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se bo morda zdelo »neprimerno«, a vendarle upamo, da bomo mi in vsa slovenska javnost čimprej dobili odgovor na vprašanje, ali bo minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek popustil in »ugodil« v tej stvari ter poskrbel za tako zaželeno »hitro rešitev« zadeve? Ali pa bo vendarle »stal in obstal« pokončen na strani skupnega javnega dobrega ter obvaroval, ne le kočevske kmete pred »grdimi, grdimi medvedi«, ampak tudi Razor in državno premoženje in lovsko kočo v Triglavskem narodnem parku pred očitno nenasitnimi »volkovi«!?!

Slika, ki vsebuje besede stavba, zunanje, hiša, gora

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič // Lovska koča na planini Razor // LPN Prodi-Razor // Območje Triglavskega narodnega parka

Več: NAJBOLJ OBČUTLJIVA NARAVA, GAMSI, KOZOROGI, MEDVEDI, DRŽAVNA LOVIŠČA IN DRŽAVNO PREMOŽENJE ZA POLITIČNE TOČKE ENE ALI DVEH »ZDILANIH« POLITIČNIH OPCIJ, ZA LOVSKO STRAST IN POŽELENJE, OSEBNO OKORIŠČANJE IN KORUPCIJSKE POSLE!?!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 3. novembra 2021, https://anaasicsic.com/2021/11/03/najbolj-obcutljiva-narava-gamsi-kozorogi-medvedi-drzavna-lovisca-in-drzavno-premozenje-za-politicne-tocke-ene-ali-dveh-zdilanih-politicnih-opcij-za-lovsko-strast-in-pozelenje-osebno/

Slika, ki vsebuje besede zunanje, sesalec, hrib, pobočje

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Vlado Jehart

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen2019,2020,2021©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap