Slika, ki vsebuje besede nebo, trava, zunanje, polje Opis je samodejno ustvarjen

»ŠKODLJIVI PREDLOG O ČRTANJU 68. ČLENA ZAKONA O DIVJADI IN LOVSTVU ZA SLOVENSKO DRŽAVO POMENI ENE VRSTE SUBVERZIVNO DEJAVNOST!«

»Vljudno prosimo slovensko javnost, poslance Državnega zbora Republike Slovenije in člane Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano DZ, da storite vse, kar je v vaši moči, da preprečite škodljivi predlog o črtanju 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu, ki za slovensko državo pomeni ene vrste subverzivno dejavnost. Lovska družina Kompas Peskovci složno sodeluje z zaposlenimi v LPN Kompas pri trajnostnem gospodarjenju z divjadjo in odločno zavrača vsakršno delitev območja LPN Kompas. Zahteve po delih lovišč s posebnim namenom in s tem razdelitev vseh lovišč s posebnim namenom na območju Slovenije bodo v bližnji prihodnosti postale realnost. Slovenska lovska organizacija se bo znašla v kaosu, v medsebojnih sporih in v takšnem stanju ne bo sposobna opravljati nalog, za katere je ustanovljena. Iz tega razloga bo pristojno ministrstvo v prihodnosti imelo neprimerno več problemov, ki jih bo morala reševati naslednja Vlada Republike Slovenije. Državni zbor se mora nujno seznaniti s tovrstno dejavnostjo in preprečiti zlonamerni predlog Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o črtanju zelo pomembnega 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu.«

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, drevo, nebo

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Poziv: Lovci Lovske družine Kompas Peskovci // Zanjo Ernest Kerčmar, starešina Lovske družine Kompas Peskovci in Geza Bačič, lovec LD Kompas Peskovci in nekdanji direktor LPN Kompas Peskovci ter član Odbora za etični kodeks Lovske zveze Slovenije

Redakcija teksta: Ana Ašič in Liza Kostevc

Foto: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede nebo, trava, zunanje, polje

Opis je samodejno ustvarjen 15. februar 2022

Slovensko javnost in poslance Državnega zbora Republike Slovenije ter še posebej člane Odbora za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano DZ želimo opozoriti na škodljivo odločitev Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano sedanje Vlade Republike Slovenije o črtanju 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu. V tem členu Zakona o divjadi in lovstvu so taksativno našteta vsa Lovišča s posebnim namenom v Republiki Sloveniji. Med 10 lovišči, s katerimi upravlja Zavod za gozdove Slovenije je tudi lovišče posebnega namena Kompas Peskovci. Namen Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je, da spremeni meje ali celo ukine LPN Kompas in lovišče dodeli v upravljanje novoustanovljenim lovskim družinam.

Zakonodajalec se je ob sprejetju Zakona o divjadi in lovstvu v letu 2004 zavedal izrednega pomena obstoja lovišč s posebnim namenom, zato jih je v 68. členu tega zakona tudi taksativno navedel. Na območju celotne Evrope so lovišča s podobnimi nalogami kot so slovenska lovišča s posebnim namenom, ki so predvsem naravnana na ohranjanje narave, varstvo okolja in divjadi ter vseh domorodnih prostoživečih živalskih vrst. Vse naloge so dolgotrajne in so izrednega pomena, zato lovišča s posebnim namenom nimajo časovne omejitve obstoja in delovanja.

S črtanjem 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu bi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano imelo pravico ustanoviti in tudi ukiniti posamezno lovišče s posebnim namenom. Takšna rešitev je škodljiva in izredno nevarna ter nesprejemljiva glede na dolgoročne naloge lovske organizacije. Lovske družine upravljajo z lovišči na podlagi koncesijskih pogodb v trajanju najmanj 20 let. Tudi njihove naloge so izrednega pomena, vendar ne dosegajo pomembnosti tovrstnih nalog na območju lovišč s posebnim namenom. To potrjujejo tudi podatki, da se je večina znanstveno raziskovalnih nalog s področja divjadi in zavarovanih vrst vršila na območjih LPN.

Slika, ki vsebuje besede trava, drevo, zunanje, nebo

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

V kolikor bo prišlo do ukinitve LPN Kompas, si bodo to območje delile novoustanovljene lovske družine kot so LD Boreča, LD Krka Goričko in obstoječe sosednje LD Križevci in LD Prosenjakovci. Že tukaj bo prihajalo do prvih konfliktov, ki bodo vnašali nemir in razdor med posameznimi lovskimi družinami, največja žrtev pa bodo prebivalci tega območja, to je kmetje, katerim je bila v letu 2021 ocenjena škoda od divjadi v višini 308.000 EUR. Prepričani smo, da lovske družine takšnega bremena ne bodo zmogle niti oceniti, kaj šele plačati. Precej občanov podpira delitev LPN Kompas na posamezne lovske družine; in sicer predvsem zato, ker jim pobudniki tega procesa obljubljajo vse mogoče, skratka nebesa. Naša realna bojazen pa je, da bodo precej na slabšem kot so zdaj.

Med ustanovljene lovske družine, ki bi lahko delovale na območju LPN Kompas spada tudi LD Kompas Peskovci. Ta lovska družina ima 51 članov in večina teh ima bivališče na območju LPN, nekateri od njih so tudi lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč. Ta lovska družina daleč najbolj izpolnjuje pogoje za dodelitev koncesije in upravljanje z loviščem. Zelo pomembno pa je, da ta lovska družina skupaj z zaposlenimi v LPN Kompas pri trajnostnem gospodarjenju z divjadjo složno sodeluje in odločno zavrača vsakršno delitev območja LPN Kompas. Iz tega sledi, da je očitek, da se na območju LPN Kompas izživlja nekaj lovskih čuvajev in njihovih svojcev popolna dezinformacija.

Zahteve po delih lovišč s posebnim namenom in s tem razdelitev vseh lovišč s posebnim namenom na območju Slovenije bodo v bližnji prihodnosti postale realnost. Slovenska lovska organizacija se bo znašla v kaosu, v medsebojnih sporih in v takšnem stanju ne bo sposobna opravljati nalog za katere je ustanovljena. Iz tega razloga bo pristojno ministrstvo v prihodnosti imelo neprimerno več problemov, ki jih bo morala reševati naslednja Vlada Republike Slovenije. Državni zbor se mora nujno seznaniti s tovrstno dejavnostjo in preprečiti zlonamerni predlog Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o črtanju zelo pomembnega 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu.

Vljudno prosimo slovensko javnost, poslance Državnega zbora Republike Slovenije in člane Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano DZ, da storite vse, kar je v vaši moči, da preprečite škodljivi predlog o črtanju 68. člena Zakona o divjadi in lovstvu, ki za slovensko državo pomeni ene vrste subverzivno dejavnost.

Lovska družina Kompas Peskovci

Zanjo

starešina

Ernest Kerčmar

in

Geza Bačič

lovec LD Kompas Peskovci, nekdanji direktor LPN Kompas Peskovci in član Odbora za etični kodeks Lovske zveze Slovenije

V Murski Soboti, 12. februarja 2022

Slika, ki vsebuje besede nebo, trava, zunanje, polje

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, za nas od nekdaj šteje vsaka zgodba. Ali šteje tudi za vas, veste v resnici le vi. In le vi sami lahko to tudi poveste. Z dobro mislijo, besedo ali dejanjem. Za vse smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ustanovitelj in izdajatelj neodvisnega angažiranega in avtentičnega spletnega portala Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

HIŠA ZVEZD

Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana

hisa.zvezd@gmail.com

Svetimo v temi!

Matična številka: 2262479000 Davčna številka: 13951866

Transakcijski račun: SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

je neodvisni spletni medij, publicistični spletni portal magazinskega tipa, ki z angažiranimi in avtentičnimi profesionalnimi publicističnimi in novinarskimi prijemi tedensko osvežuje svoje spletne strani in javnosti prinaša vsebine s področja narave, okolja in prostora ter njihovega prepleta z vsemi dimenzijami javnega, političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja doma in po svetu.

Idejni rojstni dan Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom je na Gornjem trgu v Ljubljani

18. novembra 2018.

Na slovenskem in svetovnem spletu je portal začel delovati

13. aprila 2019.

V razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je bila Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom vpisana

1. septembra 2020

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap