Slika, ki vsebuje besede sesalec, medved, na prostem, rjavi medved Opis je samodejno ustvarjen

»ALI NISO POMORI MEDVEDOV GROZLJIVO NASILJE!? IN, KAKO LAHKO Z UNIČEVANJEM DELOV NARAVE VARUJEŠ NARAVO!? OZIROMA, KAKO LAHKO VARUJEŠ CELOTO, ČE UNIČUJEŠ NJENE DELE!?«

»Ali niso pomori medvedov, seveda pa tudi drugih živali, grozljivo nasilje? Ali je lahko takšno nasilje del kulturne in civilizirane Slovenije, kar ta želi biti? Ali je nasilje nad živalmi, ki ga je Slovenija polna, v skladu s slovensko ustavo, ki kot protiustavno šteje vsako spodbujanje k nasilju ali vojni!? Če je spodbujanje k nasilju protiustavno, kaj lahko potem rečemo za samo nasilje, ki je še mnogo več kot samo spodbujanje k nasilju? Če so pomori medvedov nasilje, ali ni potem tudi izdajanje dovoljenj za odstrel medvedov s strani Ministrstva za naravne vire in prostor spodbujanje nasilja?«

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, medved, tla

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Arhiv AASic!PP

Odziv // Piše: Vlado Began, pravnik, borec za živali

Odziv na: SRČEK IZ MEDVEDJE KRVI. CUKRČKI ZA »ODSTRELNE« GURUJE. KAKO »VOLK ŠTEJE JAGENJČKE« IN VE, VEČ KOT JIH BO NAŠTEL, VEČ JIH BO »SNEL«! IN, »KAKO JE MOGOČE, DA JAVNOST TEJ STROKI NE VERJAME«!?, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 6. oktober 2023, https://anaasicsic.com/2023/10/06/srcek-iz-medvedje-krvi-cukrcki-za-odstrelne-guruje-kako-volk-steje-jagenjcke-in-ve-vec-kot-jih-bo-nastel-vec-jih-bo-snel-in-kako-je-mogoce-da-javnost-t/

&

Odziv na: KAKO JE ŠTIRI IN POL KILOGRAMSKI MEDVEDJI DOJENČEK NA KOČEVSKEM »NAPADAL DOMAČE ŽIVALI IN LJUDI« IN »SKRIVAJ« MOČNO DVIGNIL NA NOGE LOVSKO IN NELOVSKO JAVNOST! PA NJEGOV, PRAV TAKO UMORJENI, PET KILOGRAMSKI MEDVEDJI »SOBRAT« S KOZLEKA TUDI!, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 11. oktober 2023, https://anaasicsic.com/2023/10/11/kako-je-stiri-in-pol-kilogramski-medvedji-dojencek-na-kocevskem-napadal-domace-zivali-in-skrivaj-mocno-dvignil-na-noge-lovsko-in-nelovsko-javnost-pa-njegov-prav-tako-umorjeni/

Foto: Janez Papež, Nika Sever, Marjan Artnak, Arhiv AASic!PP

Naslovna fotografija: Janez Papež

Slika, ki vsebuje besede sesalec, medved, na prostem, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen 21. oktober 2023

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v letu 2023 izdalo dovoljenje za kvotni odstrel nekaj več kot 230 medvedov. Vendar pa to niso bili edini medvedje, ki jih je to ministrstvo obsodilo na smrt. Poleg njih je bilo, ali pa jih še bo, v tem letu umorjenih še kar nekaj medvedov v okviru tako imenovanega izjemnega odstrela, ko se izdajajo posamezna dovoljenja za odstrel medvedov, ki jih država opredeli kot konfliktne.

Koliko medvedov je bilo umorjenih v okviru tega odstrela? Deset, mogoče petnajst ali še več medvedov, čutečih živih bitij, je padlo pod streli tistih, ki sami sebe imenujejo naravovarstveniki. Seveda pobijanje medvedov ni varovanje narave, temveč njeno uničevanje. Kako lahko z uničevanjem delov narave varuješ naravo, vedo samo »posvečeni«. Kako lahko varuješ celoto, če uničuješ njene dele, ni jasno, je pa vsekakor absurdno.

Ali niso pomori medvedov, seveda pa tudi drugih živali, grozljivo nasilje? Ali je lahko takšno nasilje del kulturne in civilizirane Slovenije, kar ta želi biti? Ali je nasilje nad živalmi, ki ga je Slovenija polna, v skladu s slovensko ustavo, ki kot protiustavno šteje vsako spodbujanje k nasilju ali vojni!? Če je spodbujanje k nasilju protiustavno, kaj lahko potem rečemo za samo nasilje, ki je še mnogo več kot samo spodbujanje k nasilju? Če so pomori medvedov nasilje, ali ni potem tudi izdajanje dovoljenj za odstrel medvedov s strani Ministrstva za naravne vire in prostor spodbujanje nasilja? Pa ustava ne dovoljuje oziroma ne predvideva mučenja živali!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, sesalec, rastlina

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Nika Sever

Država se do živali na splošno obnaša zelo mačehovsko in z levo roko. Čeprav obstajajo predpisi, ki vsaj do neke mere ščitijo živali, pa jih država mnogokrat na veliko krši. Izjema niso niti postopki, ki se tičejo medvedov in v katerih se izdajajo smrtne obsodbe, dovoljenja za odstrel, ki jih potem izvršijo lovci, torej tisti, ki se mnogokrat kitijo z lovsko pravičnostjo. Ali je del pravičnosti tudi ubijanje čutečih živih bitij? Celo medvedjih otrok in njihovih mam! Če bi to bilo, potem bi bila pravičnost nekaj zelo čudnega. Ali gresta pravičnost in lov skupaj?

Kot že navedeno, država mnogokrat krši predpise v zvezi z živalmi in medvedi pri tem niso izjema. Zato je bil na Inšpektorat za javni sektor pri Ministrstvu za javno upravo podan predlog za izvedbo inšpekcijskega pregleda glede zakonitosti upravnih postopkov za izdajo dovoljenj za izjemni odstrel medvedov.

Gre za več deset primerov, kjer so bile ugotovljene razne nepravilnosti, tako v postopkih vodenih v letu 2023 kot v letu 2022. Predlog izhaja iz prepričanja, da je v teh postopkih prišlo do večjega števila kršitev pravil upravnega postopka in materialnih predpisov. Seveda bo zadnjo besedo imela inšpekcija, ki bo očitke o nezakonitostih potrdila ali ovrgla.

Kakšne so kršitve predpisov? Te lahko delimo na dve skupini, in sicer so v prvi skupini kršitve pravil upravnega postopka in v drugi kršitve materialnih predpisov. V nadaljevanju navajamo nekaj kršitev v obeh skupinah:

– V vseh obravnavanih upravnih postopkih je šlo za izdajo ustne odločbe, ki ji je potem sledil pisni odpravek te odločbe. V zvezi s tem je prišlo do večjega števila kršitev Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) in drugih predpisov kot, na primer, da se izreka ustne odločbe in pisnega odpravka te odločbe razlikujeta; pri izdaji ustne odločbe fizično ni bil navzoč zavezanec ali njegov pravno opredeljeni zastopnik, kar bi moral biti; uvod odločbe ni vseboval vseh sestavin po ZUP; za izdajo ustne odločbe niso bili izpolnjeni pogoji …

Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, sesalec, medved

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Nika Sever

– Kršena je bila tudi Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Po tej uredbi je pogoj za izdajo dovoljenja za odstrel strokovno mnenje Zavoda za gozdove Republike Slovenije, ki mu mora biti priloženo pisno stališče Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN). Dovoljenje za odstrel je bilo izdano na podlagi ustnega strokovnega mnenja Zavoda za gozdove, kar ni pravilno; pisno strokovno mnenje je bilo narejeno po že izdanem ustnem dovoljenju in se razlikuje od ustnega, kar je tudi nepravilno; strokovnemu mnenju zavoda za gozdove sploh ni priloženo pisno stališče Zavoda RS za varstvo narave.

– V veljavni strategiji upravljanja z rjavim medvedom je zapisano, da se izjemen odstrel izvede v primeru, ko medved neposredno ogrozi človeka, to je, ko ga napade ali ko se dlje časa zadržuje v neposredni bližini človekovih bivališč. Tega Ministrstvo za naravne vire in prostor v svojih odločbah ni dokazalo. Napadov sploh ni bilo! Pa tudi ni dokazano, da se je medved dlje časa zadrževal v neposredni bližini človekovih bivališč. Seveda dokaz ne more biti navedba, da je bil medved večkrat opažen na nekem področju naselja brez navedbe dogodkov kdaj, kolikokrat, kdo in kje ga je videl.

– Ministrstvo za naravne vire in prostor bi v skladu z Zakonom o upravnem postopku (ZUP) moralo dati nevladnim organizacijam iz 137. člena Zakona o ohranjanju narave (ZON) možnost sodelovanja v postopku izdaje odločbe kot stranskim udeležencem, vendar jim te možnosti ni dalo. Moralo bi jih povabiti v postopek pred izdajo odločbe in jim tako omogočiti sodelovanje, česar pa, kot že navedeno, ni storilo, s čimer ni kršilo samo Zakon o ohranjanju narave, temveč tudi Zakon o upravnem postopku.

Tukaj je navedenih samo nekaj kršitev predpisov s strani Ministrstva za naravne vire in prostor v postopkih izdaje dovoljenj za izjemne odstrele medvedov.

Več: o kršitvah in njihovi podrobnejši utemeljitvi si lahko preberete na: https://www.lov-ribolov-meso-mleko-ne.eu/predlog-za-inspekcijski-nadzor-nad-dovoljenji-za-odstrel-medvedov/

Slika, ki vsebuje besede sesalec, medved, na prostem, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Janez Papež

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, medved

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, sesalec, medved, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.  Badge Heart with solid fill Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap