Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, sesalec, medved Opis je samodejno ustvarjen

KAKO JE ŠTIRI IN POL KILOGRAMSKI MEDVEDJI DOJENČEK NA KOČEVSKEM »NAPADAL DOMAČE ŽIVALI IN LJUDI« IN »SKRIVAJ« MOČNO DVIGNIL NA NOGE LOVSKO IN NELOVSKO JAVNOST! PA NJEGOV, PRAV TAKO UMORJENI, PET KILOGRAMSKI MEDVEDJI »SOBRAT« S KOZLEKA TUDI!

Mucke ubijajo, mar ne, bi nenazadnje lahko naslovili to dogajanje, ki je sicer morda v luči grozodejstev, ki smo jim ta trenutek priča na Bližnjem vzhodu, za koga morda celo »efemerno«, a je v resnici daleč od tega; in obenem mnogo bližje, celo nevarno blizu klavnici, ki jo tam gledamo. Ko ljudje izgubijo dostojanstvo, se začne genocid, smo lahko te dni v Delu prebrali razmišljanja bolgarskega režiserja Stefana Komandareva. To v enaki meri velja za tiste na Bližnjem vzhodu, na Krimu ali v slovenskih gozdovih. Kaj lahko drugega ob zverinskosti pobijanja najbolj nebogljenih človeških in medvedjih mladičev rečeš drugega!? Res, moraš biti, ne le brez vsake človečnosti in brez srca, ampak tudi popolnoma brez vsakega dostojanstva, da brez zadržka dvigneš roko nad tako nebogljeno bitje in preliješ njegovo kri, utrneš življenje, ki se je komaj porodilo, uničiš, razstreliš, pohodiš upanje, ki ga je njegova živost prinesla na svet.

Foto: Janko Ferlič

Piše: Ana Ašič

Foto: Janez Papež, Janko Ferlič, Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Janez Papež

Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, sesalec, medved

Opis je samodejno ustvarjen 10. oktober 2023

Potem ko smo na našem spletnem portalu 6. oktobra, pred štirimi dnevi, torej, predočili javnosti našo, letošnjemu svetovnemu dnevu varstva živali posvečeno preiskovalno zgodbo »Srček iz medvedje krvi. Cukrčki za »odstrelne« guruje. Kako »volk šteje jagenjčke« in ve, več kot jih bo naštel, več jih bo »snel! In, »kako je mogoče, da javnost tej stroki ne verjame«!?«, https://anaasicsic.com/2023/10/06/srcek-iz-medvedje-krvi-cukrcki-za-odstrelne-guruje-kako-volk-steje-jagenjcke-in-ve-vec-kot-jih-bo-nastel-vec-jih-bo-snel-in-kako-je-mogoce-da-javnost-t/ ter v njej med vsem drugim spregovorili tudi o tem, kako je bil letos 29. maja na Kočevskem, v Lovski družini Mala gora ustreljen in pokončan drobcen, komaj štiri in pol kilogramski medvedji dojenček, ki »še niti pravega kožuščka ni imel, ubožček«, kot zgroženo pravijo tisti lovci, ki se od takih »lovskih« dejanj distancirajo in so še isto uro po objavi, dejanje ogorčeno obsodili, se reakcije vseh vrst kar vrstijo! Nič manj ogorčenja pa ne zbuja uboj njegovega pet kilogramskega medvedjega sobrata mesec dni pred tem, 29. aprila letos, na območju Lovske družine Kozlek. Ta ima morda celo nekaj več pozornosti tudi zato, ker to snežniško lovsko družino vodi starešina Alojz Kovšca, ugledni nekdanji predsednik Državnega sveta in sedanji kandidat za mesto predsednika Lovske zveze Slovenije; mimogrede, ta se pri tem poteguje za zaupanje svojih lovskih tovarišev in meri v tekmi z mag. Darkom Butom, prav tako uglednim nekdanjim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje ter med lovci cenjenim štajerskim lovcem, nekdanjim dolgoletnim starešino Lovske družine Boč. Nič manjšo pozornost pa vznemirjena lovska in nelovska javnost ne namenja temu, da je bil v LPN Kočevsko prav tako letos, 9. junija, ustreljen 8 kilogramski medvedek, kar je približno primerljivo z odraslim mačjim kartuzijskim samcem.

Mucke ubijajo, mar ne, bi nenazadnje lahko naslovili to dogajanje, ki je sicer morda v luči grozodejstev, ki smo jim ta trenutek priča na Bližnjem vzhodu, za koga morda celo »efemerno«, a je v resnici daleč od tega; in obenem mnogo bližje, celo nevarno blizu klavnici, ki jo tam gledamo. Ko ljudje izgubijo dostojanstvo, se začne genocid, smo lahko te dni v Delu prebrali razmišljanja bolgarskega režiserja Stefana Komandareva. To v enaki meri velja za tiste na Bližnjem vzhodu, na Krimu ali v slovenskih gozdovih. Kaj lahko ob zverinskosti pobijanja najbolj nebogljenih človeških in medvedjih mladičev rečeš drugega!? Res, moraš biti, ne le brez vsake človečnosti in brez srca, ampak tudi popolnoma brez vsakega dostojanstva, da brez zadržka dvigneš roko nad tako nebogljeno bitje in preliješ njegovo kri, utrneš življenje, ki se je komaj porodilo, uničiš, razstreliš, pohodiš upanje, ki ga je prineslo na svet.

Neformalnim, a silovitim odzivom pretresene lovske in nelovske javnosti, ki, kot da jo je soočenje s temi šokantnimi dejstvi zbudilo iz nekega iluzornega »alfa stanja«, tako da so celo mnogi siceršnji zagovorniki slovenskega streljanja medvedov tokrat popolnoma dvignili roke od opravičevanja takšnega početja, kar ni videti konca. Še leta 2021 je bilo vir zgražanja in pretresenosti, ko je bilo med odstreljenimi medvedi 9 takih »s komaj 40 kilogrami teže ali kakšnim več«, https://anaasicsic.com/2021/04/19/za-112-medvedov-je-bilo-prepozno-ceprav-sodisce-meni-da-uboj-vsake-posamezne-zivali-pomeni-neprecenljivo-in-nenadomestljivo-skodo/, zdaj, dve leti kasneje pa brez zadržkov slovenski lovci ubijajo kar desetkrat lažje in manjše medvedke!?

Dejansko se zdi, da tudi v tem smislu za slovensko lovstvo prihaja težko pričakovani čas streznitve! Kot smo na našem spletnem portalu že večkrat povedali, kredibilni lovci s centralnega območja medvedov vztrajno opozarjajo, ob vsej delikatnosti streljanja zavarovanih medvedov, na eksplicitno nesprejemljivost ubijanja medvedjih mladičev, ki jih je pri vsakoletnem odstrelu vedno približno 70 odstotkov postreljene populacije. Da je pri tem še posebej kritično to, da slovenski »medvedji strokovnjaki« in ministrstvo za naravne vire in prostor ne postavijo spodnje meje starosti in teže, pa se je v najbolj surovi in brutalni podobi pokazalo prav z uboji gornjih treh nebogljenih medvedjih mladičkov, za kar ne more biti prav nobenega opravičila! To »je masaker nad nebogljenim zarodom, ki ni mogoč brez zlobe v srcu!« je marca letos na našem spletnem portalu zapisal Franc Cvenkel, starešina gorenjske lovske družine Dobrča, ko je tudi v njenem imenu posvaril slovenske lovce pred »pobijanjem vodečih, doječih in brejih svinj ali celotnih legel« ter nemoralnosti, neetičnosti in zavržnosti takega početja.

Kljub temu, ali pa še bolj morda zato, da bi se pozornost obrnilo vstran od teh bolečih dejstev iz naše preiskovalne zgodbe na eni strani; in na drugi, čim bolj vstran od kontaminiraih lovsko raziskovalnih praktik slovenskega lovskega vrha in »cveta« slovenske medvedje stroke z Biotehniške fakultete ter njune simbiotične sovisnosti, o čemer smo se tudi malce razpisali v naši aktualni preiskovalki, pa je vendarle opaziti tudi razne »taktične«, bolj ali manj vidne in nevidne mnenjsko medijske premike tistih, ki bi želeli na vsak način ohraniti vse interesne in »strokovne« status quoje, pa naj gre za upravljanje z velikimi zvermi ali za njihovo »raziskovanje« in znanstveno spremljanje.

V tem smislu je bilo že takoj v ponedeljek kar pet minut časa v oddaji Panorama na javni rtv, namenjenega »uravnavanju števila nutrij, medvedov in risov«, skratka, »tri v vrsti« in vse v enem »pakiranju«, da, nenazadnje, ne bo preveč očitno, zakaj v resnici se je medvedji »odstrelni guru« prof. dr. Klemen Jerina »moral« v oddajo javljati kar na daljavo in s telefonom! In z vsem istim, kar vztrajno ponavlja že več let; ter, potem, ko so letos postrelili spet 230 medvedov, javnost brez vsakega sramu še kar naprej manipulira z istimi številkami. Res, strah ima velike oči. Le česa se Jerina tako boji!? In, še boljše vprašanje, česa se premalo!? Na drugi strani pa je res tudi to, da ga je vse bolj tesnobno gledati in poslušati, pa ne več zaradi tega, kar govori, ampak bolj zato, ker se zdaj že skoraj vsi sprašujejo, komu je vse to sploh še namenjeno!? Verjame mu itak res skoraj nihče več ne, na trenutke je čutiti, kot da si tudi sam vse težje, a pač vztraja, ker mora in, ker, jasno, se to tudi splača. A če smo bili pred leti »glas vpijočega v puščavi«, se zdaj vendarle zdi, da se utegne to mnogo prej, kot si je kdo predstavljal, povsem obrniti! Laž in manipulacija imata vendarle kratke noge! In, prej ko slej ju dohiti resnica.

Da o tem, kako se je to dogodilo nekaterim medijem, ki so po naši odmevni objavi z raznimi vprašanji malce »pritisnili« na lovske akterje, niti ne govorimo! Kot smo neuradno izvedeli, je enemu izmed teh novinarskih kolegov Lovska zveza Slovenije menda pojasnila uboj štiri in pol kilogramskega medvedka s tem, da sta se menda dva medvedja mladiča, oba brez mame, dlje časa zadrževala v naselju, pri čemer, da je bil eden »napadalen do domačih živali in ljudi«, zaradi česar je bila za oba izdana odločba za odvzem. O čem, v resnici, to govori, najbrž niti tistim, ki so to izjavo pripravili, ni čisto jasno; da je pa ta res grandiozna utemeljitev za uboj štiri in pol kilogramskega medvedjega mladiča, dojenčka, ki mu še zobki v bistvu niso zrasli in se kot takšna kepica »kotrlja«, da niti ne vidiš dobro, kje ima glavico in kje repek, fascinantna, no, to je pa res nesporno  dejstvo!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, sesalec, medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Janez Papež

Več: SRČEK IZ MEDVEDJE KRVI. CUKRČKI ZA »ODSTRELNE« GURUJE. KAKO »VOLK ŠTEJE JAGENJČKE« IN VE, VEČ KOT JIH BO NAŠTEL, VEČ JIH BO »SNEL«! IN, »KAKO JE MOGOČE, DA JAVNOST TEJ STROKI NE VERJAME«!?, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 6. oktober 2023, https://anaasicsic.com/2023/10/06/srcek-iz-medvedje-krvi-cukrcki-za-odstrelne-guruje-kako-volk-steje-jagenjcke-in-ve-vec-kot-jih-bo-nastel-vec-jih-bo-snel-in-kako-je-mogoce-da-javnost-t/

Slika, ki vsebuje besede na prostem, medved, sesalec, trava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, medved

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, sesalec, medved, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.  Badge Heart with solid fill Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap