Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved Opis je samodejno ustvarjen

»OD TEGA LOVSKO NEETIČNEGA DEJANJA, KI JE VRGLO SLABO LUČ NA CELOTNO LOVSKO ORGANIZACIJO, SE OSEBNO OGRAJUJEM IN ME JE SRAM, TAKO KOT VSE POŠTENE SLOVENSKE LOVCE, KI OPRAVLJAMO PLEMENITO POSLANSTVO VARUHOV NARAVE IN DIVJADI!«

»Zgodba o odstrelu »medvedjih dojenčkov« dokazuje, da se mnogi člani zelene bratovščine na etiko enostavno požvižgajo. Zanje cilji opravičujejo sredstva, kar je naravnost groteskno. Ni jih bilo malo, ki so mi te dni kot enemu od udov dvajset tisoč glave množice slovenskih lovcev zastavili to vprašanje. Vsem sem odgovoril zelo na kratko: »To je bilo nesprejemljivo početje in je ne glede na birokratsko navajanje okoliščin v opravičilo upleniteljev, skrajno neetično in zavržno dejanje«. Ti »malčki« pa res niso nikomur storili nič žalega! In iz tega vidika je dejanje upravičeno vredno javne obtožbe! Čemur smo zdaj priča. Od tega lovsko neetičnega dejanja, ki je vrglo slabo luč na celotno lovsko organizacijo, se osebno ograjujem in me je tako kot vse poštene slovenske lovce, ki opravljamo plemenito poslanstvo varuhov narave in divjadi, sram. Hvala Bogu, da v tem razmišljanju nisem osamljen. Med slovenskimi lovci je namreč dobršen del poštenih, častnih in srčnih ljudi.«

Slika, ki vsebuje besede na prostem, trava, sesalec, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Gregor Bernard

Odziv // Piše: Dr. Marjan Toš, lovec in lovski mojster v Lovski družini Dobrava v Slovenskih goricah ter predsednik Nadzornega odbora pri Lovski zvezi Maribor, zgodovinar, muzejski svetovalec in publicist

Odziv na: SRČEK IZ MEDVEDJE KRVI. CUKRČKI ZA »ODSTRELNE« GURUJE. KAKO »VOLK ŠTEJE JAGENJČKE« IN VE, VEČ KOT JIH BO NAŠTEL, VEČ JIH BO »SNEL«! IN, »KAKO JE MOGOČE, DA JAVNOST TEJ STROKI NE VERJAME«!?, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 6. oktober 2023, https://anaasicsic.com/2023/10/06/srcek-iz-medvedje-krvi-cukrcki-za-odstrelne-guruje-kako-volk-steje-jagenjcke-in-ve-vec-kot-jih-bo-nastel-vec-jih-bo-snel-in-kako-je-mogoce-da-javnost-t/

Odziv na: KAKO JE ŠTIRI IN POL KILOGRAMSKI MEDVEDJI DOJENČEK NA KOČEVSKEM »NAPADAL DOMAČE ŽIVALI IN LJUDI« IN »SKRIVAJ« MOČNO DVIGNIL NA NOGE LOVSKO IN NELOVSKO JAVNOST! PA NJEGOV, PRAV TAKO UMORJENI, PET KILOGRAMSKI MEDVEDJI »SOBRAT« S KOZLEKA TUDI!, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 11. oktober 2023, https://anaasicsic.com/2023/10/11/kako-je-stiri-in-pol-kilogramski-medvedji-dojencek-na-kocevskem-napadal-domace-zivali-in-skrivaj-mocno-dvignil-na-noge-lovsko-in-nelovsko-javnost-pa-njegov-prav-tako-umorjeni/

Foto: Gregor Bernard, Marjan Artnak, Miha Mlakar

Naslovna fotografija: Gregor Bernard

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved

Opis je samodejno ustvarjen 11. oktober 2023

Potem ko smo tudi mnogi slovenski lovci prebrali obširno komentirano poročilo na spletnem portalu preiskovalne novinarke Ane Ašič, karkoli si kdo iz lovskih vrst misli o njej in o njenem kritičnem pisanju o slovenskem lovstvu, slovenski lovski organizaciji in Lovski zvezi Slovenije, ji ni kaj očitati, saj je zadela »žebljico na glavico«; skratka, po njenem pisanju, je tudi v delu lovske javnosti završalo! Sploh, ker je po prvem zapisu danes objavila še komentar o odstrelu, o odvzemu, treh in ne zgolj dveh medvedjih mladičev, težkih štiri in pol, pet in osem kilogramov.

Naježili so se mi lasje, kar verjeti nisem mogel, kar so videle oči. Ko sem tudi od avtorice osebno dobil trdna zagotovila, da je vse to seveda res; in da sta bila mladiča usmrčena, ker, kot lahko danes preberemo, naj bi bila bojda celo »nevarna za okolje in domače živali«…Sic!?, sem si samokritično, nenazadnje le nisem strokovnjak za medvede in za velike zveri nasploh, a nekaj malega vendarle o njih vem, zastavil vprašanje: »Je vse to res lovsko pravično in etično? Ali pa je nehumano in zavržno dejanje?«

Morda mi bodo lovski kolegi, ki se dnevno ubadajo s to tematiko, vključno s strokovnjaki za velike zveri nanj odgovorili. Bil bi jim izredno hvaležen za vsak njihov poduk.

Strokovnjaki prevzemajo ameriško terminologijo, a zakaj ne povedo, da v Združenih državah ne streljajo nebogljenih medvedjih mladičev!? In tudi samic ne!

Ko pa že omenjam strokovnjake: hitro so znali poseči po tuji terminologiji iz dežele onstran Atlantika, ki smo jo brez resne in poglobljene razprave prenesli v slovenski prostor. Nič ni narobe, saj znanost vedno išče nove resnice in nova spoznanja. Menim pa, da bi le bilo prav, če bi poleg terminologije, slovensko lovsko in še kakšno sorodno javnost seznanili tudi s kakšnim stavkom o sankcijah zoper kršitelje lovskih predpisov! Prav v Združenih državah, na primer.

Lovski strokovnjaki iz znanstveno-raziskovalne sfere so, po mnenju nekaterih slovenskih biologov in tudi lovcev, brez težav uveljavili »lepotno izboljšane« nove »slovenske« izraze, na primer »odvzem«  namesto odstrel, »upravljanje« namesto gojitev ali gospodarjenje, »trop« volkov namesto krdelo, »konzumacija« namesto hranjenje, »disperzija« namesto razširjanje.

Novo izrazoslovje sloni na ameriški terminologiji, iz katere so izrazi prevedeni. Tudi prav, a bilo bi koristno, če bi nam in slovenski javnosti povedali tudi kaj o tem, da tam ne poznajo takega sistema izločevanja živali iz narave, kot se to dogaja pri nas. Rad prebiram tujo lovsko literaturo, v kateri pa vsaj za zdaj še nisem nikjer prebral, vsaj javno o tem splet ne piše, da bi, na primer v ZDA, streljali nebogljene medvedje mladiče! Celo mlajše živali morajo dosegati vidno dovolj razvite trofejne dele: primerjava dolžine uhlja in roga v centimetrih kot merilo za upravičen odstrel. Samica, ki vodi mladiča, pa tudi, če ga ne, je strogo zavarovana! Da ne govorim o posledicah napačnega odstrela črnega medveda – ponoči, kar lahko lovca stane odvzema lovske licence! Pa še česa.

Teh nekaj paberkov mnogi slovenski lovci poznajo iz lastne prakse, saj so mnogi lovili in lovijo v Združenih državah in v Kanadi. Upam, da sem okoli tega dobronamerno razumljen, saj stroko in njena dognanja še kako spoštujem, na zmote pa seveda opozorim. Kar je tudi pošteno, mar ne!?

Kaj bo reklo na to slovensko etično lovstvo?

Bom pa v zvezi s tem izredno vesel celovitega odgovora predsednika Odbora etičnega kodeksa pri Lovski zvezi Slovenije, spoštovanega lovskega tovariša in uglednega lovca Mihe Molana. Zanj so značilni kratki in zelo jasni odgovori brez kakršnegakoli slepomišljenja in dolgoveznega administrativno birokratskega naštevanja »okoliščin«, ki naj bi botrovale neetičnim dejanjem. To je velika vrednota moža, za katerega etični kodeks niso samo črke na papirju, pač pa norme, ki jih je treba vedno in povsod dosledno spoštovati!

Foto: Miha Mlakar

Etični kodeks slovenskih lovcev je sprejel Občni zbor Lovske zveze Slovenije 13. junija leta 1998. Vsebino kodeksa, prvega v Evropi, je potrdilo tudi odlično knjižno delo Svetovni etos, ki ga je spisal Hans Kung, ustanovitelj in predsednik ustanove Svetovni etos. Po petindvajsetih letih veljavnosti Etičnega kodeksa slovenskih lovcev lahko ugotovimo, da v spremenjenih družbenih in političnih razmerah, v svetu in pri nas, še mnogo bolj potrebujemo sprejete etične norme, ki so nam vodilo ter v oporo za pravilne odločitve.

Zgodba o »medvedjih dojenčkih« dokazuje, da se mnogi člani zelene bratovščine na etiko enostavno požvižgajo. Zanje cilji opravičujejo sredstva, kar je naravnost groteskno. Ni jih bilo malo, ki so mi te dni kot enemu od udov dvajsettisoč glave množice slovenskih lovcev zastavili to vprašanje. Vsem sem odgovoril zelo na kratko: »To je bilo nesprejemljivo početje in je ne glede na birokratsko navajanje okoliščin v opravičilo upleniteljev, skrajno neetično in zavržno dejanje«.

Ti »malčki« pa res niso nikomur storili nič žalega! In iz tega vidika je dejanje upravičeno vredno javne obtožbe! Čemur smo zdaj priča. Sploh, ker je pet kilogramski »medvedji dojenček padel« v lovski družini, ki jo vodi kot starešina eden od kandidatov za predsednika Lovske zveze Slovenije Alojz Kovšca, nekdanji predsednik Državnega sveta Republike Slovenije. Ne trdim, da je on osebno kriv za dejanje, a od njega kot starešie, ki je odgovorna oseba lovske družine, vseeno pričakujem jasen javni odgovor. Slovenski lovci smo do njega upravičeni.

Upam le, da ne bo  ostalo pri oceni, da je bil »medvedji dojenček« okolju in ljudem nevaren in pri drugih  za lase privlečenih argumentih; podobno, kot se je to zgodilo pred časom, ko je lovec v Halozah zamenjal divjega prašiča z medvedom in ga položil na dlako. Takrat  se je sprva zatresla gora, potem pa »vse tiho je bilo«.

Od tega lovsko neetičnega dejanja, ki je vrglo slabo luč na celotno lovsko organizacijo, se osebno ograjujem in me je tako kot vse poštene slovenske lovce, ki opravljamo plemenito poslanstvo varuhov narave in divjadi, sram. Hvala Bogu, da v tem razmišljanju nisem osamljen. Med slovenskimi lovci je namreč dobršen del poštenih, častnih in srčnih ljudi, ki spoštujejo zakonske predpise, lovsko-etične standarde, tradicijo in lovsko kuturo in tudi mnenja stroke. Ne zanikamo odstrela, sploh pri upravljanju z rastlinojedimi vrstami, jelenjad, srnjad, divji prašič,saj je eden od ukrepov za uravnavanje številčnosti populacij z možnostmi okolja in del ukrepov za preprečevaje škod od divjadi.

Naj za konec tega razmišljanja in osebnega mnenja, za katerega prevzemam vso odgovornost, zapišem, da me žalosti, ker so v naših vrstah ljudje, katerim lovska čast in poštenje ne pomenita veliko, morebiti nekaterim celo nič!

Sprašujem slovenske lovske avtoritete, kolikor jih sploh še imamo, kakšno je njihovo mnenje o spoštovanju lovske etike in Etičnega kodeksa!? Danes bi potrebovali lovce, ki so pred 116 leti postavljali temelje organiziranemu slovenskemu lovstvu, sploh nestorja slovenskega lovstva dr. Ivana Lovrenčiča. Njegova ekipa je odgovornost do narave in divjadi vključno z doslednim spoštovanjem lovske etike postavila na prvo mesto. Tisti, ki so jih nasledili, so s tem nadaljevali tudi, v danes še vedno enostransko kritiziranih časih po letu 1945. In še v prvih letih samostojne demokratične Slovenije. Danes pa: Quo vadis, slovensko lovstvo?

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Gregor Bernard

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, medved

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, sesalec, medved, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.  Badge Heart with solid fill Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap