Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, medved Opis je samodejno ustvarjen

»LOVSKE ETIKE JE BILO NA SLOVENSKEM KONEC, KO SO LOVCI PRED NEKAJ LETI ZAČELI PO GOZDOVIH NAMEŠČATI SODOBNE KAMERE, KI S SIGNALOM NA MOBITELU POKLIČEJO LOVCA, DA JE ŽIVAL NA KRMIŠČU, TAKO DA SE LE ODPELJE TJA IN JO UBIJE! TER SE TAKOJ ZATEM KRVOLOČNO OBJAVI NA FACEBOOKU Z NOGO NA ŠE VROČI MEDVEDOVI ALI PRAŠIČJI, LISIČJI, SRNINI ALI JELENOVI KRVI!«

Kot smo že prejšnji teden večkrat poročali, je februarja letos osem lovskih družin iz Območne zveze upravljalk lovišč Gorenjskega lovsko upravljalskega območja že tretjič, enako je bilo lani in predlani, na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovilo vlogo, ministrstvo pa jim je v drugi polovici februarja ugodilo ter v okviru izrednega posega v populacijo divjega prašiča v času lovopusta, do 30. junija letos, dovolilo odstrel tudi za breje, doječe in vodeče svinje starejše od dveh let. Poleg Lovske družine Škofja Loka, edine iz Zveze lovskih družin Gorenjske, ki jo vodi Peter Belhar, je med omenjenimi osmimi družinami kar 7 lovskih družin – Šentjošt, Šmarna gora, Toško čelo, Dobrova, Horjul, Medvode in Polhov Gradec iz Zveze lovskih družin Ljubljana, ki ji predseduje mag. Lado Bradač. Poleg njih pa se je v tej družbi znašlo tudi Lovišče s posebnim namenom Kozorog Kamnik, ki ga vodi mag. Darko Veternik.

Na Apel gorenjske Lovske družine Dobrča, ki se je na to odločbo odzvala z ogorčenjem in pozvala vse gorenjske in slovenske lovce in lovske funkcionarje, naj se pri lovu dosledno držijo lovskega kodeksa in se vzdržijo streljanja teh svinj, se je s sklicevanjem na etični kodeks in pozivom k njegovemu spoštovanju odzval tudi predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač; prav tako pa tudi Peter Belhar, predsednik Zveze lovskih družin Gorenjske.

Tokrat se obračamo na mag. Darka Veternika z nekaj vprašanji o tem, kako je mogoče, da v državnem Lovišču s posebnim namenom Kozorog Kamnik s poklicnimi lovci, ki naj bi delovali po najvišjih lovskih strokovnih in etičnih standardih ter v dobro divjadi in javnega dobra, kar naj bi prav lovišča s posebnim namenom za vse nas predstavljala, kako je torej mogoče, da so prav tu, kot je videti, stopili na nasprotno stran lovske etike!?

Mag. Darko Veternik // Foto: Štefan Vesel

Uvod in sprašuje: Ana Ašič

Odgovarja: Mag. Darko Veternik, vodja LPN Kozorog Kamnik

Odziv na: »POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«, Apel Lovske družine Dobrča gorenjskim in vsem slovenskim lovcem ob nevzdržni izredni odločbi, ki v lovopustu dovoljuje odstrel mater divjih svinj, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 14. marec 2023, https://anaasicsic.com/2023/03/14/pobijanje-vodecih-dojecih-in-brejih-svinj-ali-celotnih-legel-je-za-lovca-nemoralno-neeticno-in-zavrzno-dejanje-je-masaker-nad-nebogljenim-zarodom-ki-ni-mogoc-brez-zlobe-v-srcu/

Foto: Štefan Vesel, Vlado Jehart, Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Štefan Vesel

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, medved

Opis je samodejno ustvarjen 21. marec 2023

»Glejte! To v resnici ni čisto tako! Morda je res na prvi pogled za koga tako videti, vendar ne bi potenciral stvari v to smer!« pravi mag. Darko Veternik, veterinar in poklicni lovec, dolgoletni vodja Lovišča s posebnim namenom Kozorog Kamnik, ki je bil več kot 30 let član Lovske družine Dobrča, zdaj pa je član Lovske družine Stol – Žirovnica. »Tu gre predvsem za neke vrste varovalko! Sploh ne za to, da bi v času lovopusta namerno in ciljno streljali breje, doječe in vodeče svinje, nikakor ne, ampak bolj za to, če se v slabi vidljivosti komu, kakšnemu mlademu lovcu to zgodi, da ga zato ne pribijemo takoj na križ, da ga ne kaznujemo, vržemo iz lovske družine in vse, kar se sicer lahko zgrne nadte, če se ti kaj takega zgodi!

Če se ne vidi ali ni jasno, kaj je pred teboj, se ne sme streljati, to je vendar ena od lovskih zapovedi!

Je! A se vendarle lahko zmeraj zgodi, da v tistem, ko je pred teboj pet prašičev, v tisti bledi lunini svetlobi spregledaš, da je med njimi svinja, ki je ne smeš ustreliti!

Ob vsej nočni optiki in termoviziji!?

Tega nimajo vsi! Pa tudi, ja, ob vsem tem se to dogodi. Pa ne gre le za to! Glejte to etiko… in logiko… Na primer, vzemiva hipotetični primer, 31. decembra gre lovec na lov in ustreli divjega prašiča. Ko pride blizu, vidi, da gre za brejo svinjo, ki bi čez sedem dni skotila 7 mladičkov. In… kaj… nič, zgodi se. Pač, smola. Ampak vse je nazadnje ok. Če pa to napraviš naslednji dan, 1. januarja, pa si domala zločinec, zadene te globa, kazen, disciplinska v lovski družini, celo »izgon« iz nje.

A ni tako, da se brejih in vodečih živali pač ne strelja, ne glede na datume! Saj se lovec zavestno odloči, ali bo ustrelil! Vsak lahko pred strelom kadarkoli povesi puško!

Lahko. Ali pa tudi ne. Tu so tudi hudi pritiski z vseh strani. Treba je realizirati plane, izvršiti odstrele in v takem pride do marsičesa! Pa, da se razumemo, nenamerno! In zato smo tudi mi dali to vlogo za izredno odločbo in dovoljenje za odstrel v populacijo divjih svinj 2+, da se nekako zavarujemo pred tem tveganjem in globami in kaznimi. Ne pa zato, da bi res želeli ali morali poseči v to populacijo.«

Foto: Vlado Jehart

Ampak v Strokovnem mnenju Zavoda za gozdove Slovenije Območne enote Bled piše drugače! Tam utemeljujejo to z upravljalskimi cilji in celo argumentirajo, da je tovrstni poseg v svinje 2+ izboljšal situacijo, zmanjšal število prašičev in posledično škode po njih!

Naj tam piše karkoli, v LPN Kozorog Kamnik nismo ne letos ne lani in prav tako ne predlani v času lovopusta ustrelili niti ene svinje iz te kritične populacije!

Ja, kje pa je bilo potem odstreljenih tistih 22 svinj 2+, o katerih je v Strokovnem mnenju zapisano, da so bile v OZUL-u Gorenjskega Lovsko upravljalskega območja ustreljene v času izredne odločbe in lovopusta leta 2021, prav tako pa tudi leta 2022!?

Ne vem! V Lovišču s posebnim namenom Kozorog Kamnik absolutno ne! Niti ene te svinje nismo odstrelili v času lovopusta! Ni govora! Še enkrat poudarjam, LPN Kozorog Kamnik je zraven samo zato, ker smo si s tem priskrbeli eno varovalko pred morebitno nepotrebno globo ali kaznijo. Ustrelili pa vsa tri leta do danes po takšni odločbi nismo niti ene breje ali vodeče svinje!

Predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač je v izjavi za naš portal zapisal, da »je iz Lisjaka razvidno, da lovci Zveze lovskih družin Gorenjske letos in lani niso ustrelili niti ene breje, doječe ali vodeče svinje«! Vi tudi pravite, da v LPN-ju niste niti ene! Kje pa so potem padle tiste svinje iz Strokovnega mnenja? V gorenjskem OZUL-u, vendar v tistih 7 lovskih družinah, ki spadajo v Zvezo lovskih družin Ljubljana!?

Ne vem! Glejte, toliko se v to nisem poglabljal! Ne vem! Bi bilo treba pogledati v lovsko informacijski sistem Lisjak in to ugotoviti… če je komu sploh kaj do tega. Veste, to je v bistvu vse tudi po svoje precej čudno. Saj ta odločba ni letos prvič v veljavi. Je bila že lani. In predlani. Pa se nihče ni oglasil ali obregnil obnjo! Letos pa sta se gospod Cvenkel in njegova lovska družina nenadoma tako zavzeto oglasila!«

Gospod Stanko Cvenkel je lani postal starešina LD Dobrča in pred tem, kot pravi, ni vedel za to!

No, ja, ok, ni vedel prej. Kljub temu pa mi je vse precej čudno! Sploh pa, veste, ta lovski etični kodeks… ja, tudi jaz sem zelo močno za to, da se ga držimo! Zelo sem za lovsko etiko in kulturo! Ampak realna slika slovenskega lovstva pa kaže povsem nekaj drugega! Glejte, lovske etike je bilo na Slovenskem konec v tistem trenutku, ko so lovci pred nekaj leti po gozdovih začeli nameščati sodobne kamere, ki s signalom na mobitelu opozorijo lovca, da je žival na krmišču, tako da se le odpelje tja in jo ubije! Takoj zatem pa se krvoločno objavi na Facebooku, z nogo na še vroči medvedovi ali prašičji, lisičji, srnini ali jelenovi krvi! To je tisto, kar je zame absolutno nesprejemljivo in neetično in tista najbolj resnična podoba tega, kje je, kam je prišlo danes slovensko lovstvo! In to niso neke izjeme! Tega je vsak dan več! Množično! In povsod! Po vsej Slovenije! O tem naj kakšno spregovorijo vsi ti, za slovensko lovsko etiko tako zaskrbljeni lovci! O vsej tej krvoločnosti in nespoštljivem, nepietetnem in dobesedno umazanem ravnanju z divjadjo!

Foto: Vlado Jehart

Pa se vam res zdi, da se je to tako razpaslo?

Čez vse razumne meje! Saj je človek brez besed! Kar poglejte malo po vseh teh družbenih omrežjih!? Vse to krvavo fotografiranje, hvalisanje in razkazovanje okrvavljenega plena, brez kančka lovske spoštljivosti do lovine! Najbolj pa ta lov s kamero! To je nesprejemljivo! Kamere, te s kartico, ki jo potem uporabljaš na računalniku in proučuješ, kaj vse se nekje dogaja, katere živali zahajajo na določena mesta, skratka, kamere za monitoring, to je eno; in to je prineslo tudi marsikaj dobrega, več znanja in poznavanja vedenja in življenja posameznih živalskih vrst in konkretnih živali na določenem območju. Ampak te kamere, ki javljajo na mobitele takoj, ko se na krmišču pojavi žival, in tako pokličejo lovca, da jo gre ustrelit, to je pa nedopustno! Strahotno! To so zdaj odzivne asistentke za ubijanje. Eni zdaj le še čakajo na ta signal, skočijo v avto, se odpeljejo, hitro ubijejo in je zaključeno! In potem bomo lovci še koga prepričali, kako smo naravovarstvenki!? Kako skrbimo za naravo in nam je mar zanjo!? Lepo vas prosim! Saj ljudje niso nori! Saj vidijo in vedo za vse to!

Mislite torej, da kamere in vse to le še potencira instrumentalizacijo divjadi, narave in povečuje odtujenost, neobčutljivost in brezčutnost takšnih lovcev?

Točno to! Ta instrumentalizacija omogoča takšnim krvolokom, da le še več, ciljno in neobčutljivo pobijajo! Kamera ni več oko, ki nam lovcem dodatno odpira oči in pogled za edinstvenost narave, njene skrivnosti in lepoto, ampak je del lovčevega orožja za čim bolj hitro, učinkovito in frekventno pobijanje. To pa ni le najbolj možno neetično in sporno, ampak ima za posledico vse manj pravega lovskega znanja, veščin, poznavanja narave, divjadi, njenega sledenja, opazovanja, prihaja do izgubljanja najbolj elementarnih lovskih vrednot, skratka vsega, kar je in kar naj bi bil pravi lov! Pravi lov je sobivanje z naravo! Je velika preizkušnja za lovca, ki se, če je to res lovsko pravično, tudi sam na takšnem enakovrednem lovu na nek način bori za cilj! Predvsem pa pravi etični in pravičen lovec sam vedno pošteno skrbi za to, da je lov takšen, da ima tudi žival možnost preživetja! Osebno se mi zdi, da je za pravega lovca smisel in izziv lova prav v tem, da hodiš, spoznavaš divjad, hodiš za srnjakom, ga iščeš, mu slediš, greš 20 krat za njim, če je treba, in šele potem morda se ti nasmehne lovska sreča in ga upleniš. To je potem, nenazadnje, tudi neko zadovoljstvo. Kaj pa je to, kakšna veščina, kakšen izziv in zadoščenje, če ga ugledaš na kameri, čez pol ure pa ustreliš in vržeš v prtljažnik!? Kje je tu lov? Lovsko znanje? Veščina? Življenje z naravo!? Zdaj dobivamo lovce, ki se komaj znajdejo v njej, v naravi, so v resnici od nje vse bolj odtujeni, take, ki komaj prepoznavajo osnovnih nekaj drevesnih vrst, komaj kaj ali sploh nič ne vedo o tem, kaj vse je značilno za življenje posamezne živali, da ptic niti ne omenjam, saj niti ne vedo, kaj vse leta po zraku, kaj šele, da bi znali razlikovati ptice po njihovem oglašanju, da bi sami znali katero oponašati, je pa zanje itak čista španska vas! Ampak, ja, opremljeni s kamerami, ki je vsaka vsaj 400, 500 evrov, in z najhujšimi novodobnimi puškami streljajo kot nori vse, kar leze in gre! Ubijati, to pa znajo!

Foto: Vlado Jehart

No, saj zato je toliko bolj alarmantna taka izredna odločba, ki takšnim, kot pravite vi, »krvolokom«, omogoča zdaj še toliko bolj brezvestno pobijanje celo brejih in vodečih mater in mladičkov!?

To je res. Vendar bi v tem konkretnem primeru rad še enkrat poudaril, da smo mi iz LPN Kozorog Kamnik pristali v tej zgodbi izključno zato, ker smo takšno odločbo videli kot varovalko za kakšen nesrečen primer. Še enkrat ponavljam, da doslej nismo v našem lovišču ustrelili niti ene takšne svinje. In seveda tudi v bodoče nimamo nobenega takšnega namena! Res pa je seveda tudi to, da na našem območju praktično nimamo prijavljenih škod zaradi divjih prašičev. Na območju Lovske družine Škofja Loka pa jih imajo ogromno! Kljub temu, če je to, kar pravi predsednik LZS res, tudi oni očitno niso v lovopustu odstrelili nobene breje ali svinje z mladiči! Se pravi, da gorenjski lovci etični kodeks in naravo samo spoštujemo, ne glede na vse možnosti, ki nam jih dajejo takšne ali drugačne odločbe! Se bomo pa seveda slovenski lovci morali močno zamisliti, ne le ob tem Apelu LD Dobrča, ampak še ob tisoč drugih zelo kritičnih stvareh v slovenskem lovstvu! Skrajni čas je, da lovci stopimo iz starih škornjev in obujemo nove čevlje!

Kaj mislite s tem? Kakšne!? Bolj lahke? Bolj zelene? Z bolj lovsko, ali kakšno drugo »ergonomijo«?

Glejte, slovensko lovstvo se bo moralo začeti z novimi, svežimi prijemi in pogledi ukvarjati in upravljati z naravo in z vsem, kar se zdaj v njej dogaja! Zdaj se večina vsega vrti okoli večno enih in istih vprašanj in istega načina reševanja le-teh, kar naprej se vrtimo v krogih večjega ali manjšega streljanja, v večnih pritiskih in pogajanjih s tistimi, ki bi najraje vse postrelili. Divje prašiče, jelene, medvede, srne, lisice, jazbece, kmalu bodo prišli na vrsto risi. Vse se vrti le okoli streljanja; v lovski organizaciji pa okoli nekih večnih lovsko političnih iger in ukvarjanjem s samimi seboj. Vendar je skrajni čas, če ni že celo prepozno, da naslovimo izjemno kritična in pereča vprašanja in realnost, v kateri sta ta trenutek slovensko lovstvo in slovenska narava! Na prvem mestu so to prav gotovo etična vprašanja, o katerih sva malo prej govorila. Ne bom rekel na drugem mestu, ampak prav tako ali še celo bolj kritična in s prvim seveda povezana pa so vprašanja sobivanja lovstva in narave z vsemi ostalimi deležniki v slovenski naravi in družbi. Če bomo želeli ohraniti naravo, pa ne samo projektno in na papirjih, bomo res vsi morali stopiti nazaj, lovci, a tudi vsi ostali, pohodniki, kolesarji, planinci, horde vseh teh kroserjev in štirikolesnikov in ne vem koga še vse, ter naravi zagotoviti mir!

Ampak za to bo vendar najprej treba napraviti red!

Točno tako! Red! Zato se bomo morali zelo jasno dogovoriti, kaj in kje in kdaj je komu kaj dovoljeno! Mi je prav žal, ampak v to anarhijo in nemir, ko lahko v slovenski naravi vsak počne vse, kar mu pade na pamet, bo treba zelo odločno in striktno poseči, določiti pravila in se jih strogo držati! Žal v to kislo jabolko nihče noče ugrizniti, saj vsak špekulira za svoje koristi in kuje dobičke na račun uničevanja in motenja narave; vsem ta kaos in anarhija potihoma ustreza; politika pa se itak boji le za glasove. Tudi lovci najraje ne bi več hodili peš po ozkih stezicah, ampak se, kjer le morejo, zdaj že skoraj čisto do vsake preže ali krmišča pripeljejo s terencem. Vendar bomo morali dati zgled drugim. In doseči to, da se kolesarji vozijo le po zanje določenih poteh; prav tako pohodniki in vsi drugi. Kroserji in štirikolesniki ne bodo več smeli hrumeti čez območja narave, kjer ptice, divjad in zveri potrebujejo mir, flora pa je preveč dragocena, da bi jo uničevali z vožnjo po brezpotjih! Vidite! S tem bi se morali zdaj najbolj zavzeto ukvarjati slovenski lovci! To so relevantna naravovarstvena vprašanja! To so ti novi čevlji, ki jih bomo morali obuti slovenski lovci! Ja, morda bolj »lahki«, kar se tiče streljanja, a vsekakor bolj »zeleni«, kar zadeva našo skrb za naravo in živelj v njej! Lovci se bomo morali resno začeti zavedati, da smo morda res skrbniki narave, nikakor pa nismo in ne moremo biti njeni samopašni vladarji!

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, medved

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Štefan Vesel

Več: »POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«, Apel Lovske družine Dobrča gorenjskim in vsem slovenskim lovcem ob nevzdržni izredni odločbi, ki v lovopustu dovoljuje odstrel mater divjih svinj, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 14. marec 2023, https://anaasicsic.com/2023/03/14/pobijanje-vodecih-dojecih-in-brejih-svinj-ali-celotnih-legel-je-za-lovca-nemoralno-neeticno-in-zavrzno-dejanje-je-masaker-nad-nebogljenim-zarodom-ki-ni-mogoc-brez-zlobe-v-srcu/

Foto: Vlado Jehart

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap