Slika, ki vsebuje besede drevo, na prostem, sesalec, gozd Opis je samodejno ustvarjen

»POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«

Prvi teden marca je letos očitno marsikje po Evropi prinesel precej vznemirjenja v lovske vrste. Tudi v slovenske. In prav te dni še posebej v gorenjske, kjer je med lovci val ogorčenja, ki je v nekaj dneh pljusknil po vsej Sloveniji, dvignila izredna odločba Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je v drugi polovici februarja ugodilo vlogi Območne zveze upravljalk lovišč Gorenjskega lovsko upravljalskega območja, ter v okviru izrednega posega v populacijo divjega prašiča v času lovopusta, do 30. junija letos, dovolilo odstrel tudi za breje, doječe in vodeče svinje starejše od dveh let. V Lovski družini Dobrča, ki jo vodi starešina Stanko Cvenkel, so se na to odločbo odzvali z ogorčenjem in apelom vsem gorenjskim in slovenskim lovcem in lovskim funkcionarjem, s katerim vse pozivajo, naj se pri lovu dosledno držijo lovskega kodeksa in se vzdržijo streljanja teh svinj, saj je to za lovca »nemoralno, neetično in zavržno dejanje«, »krvoločno opravilo«, kot pravijo, s katerim si bodo lovci »okrog vratu nadeli zanko«, ki jo bo družba, ki je že tako vse manj naklonjena lovu, »le še zategnila«.

Pri tem starešina Stanko Cvenkel, ki je vodenje LD Dobrča prevzel pred enim letom, eksplicitno poudarja, da namen apela ni kogarkoli kriviti ali sramotiti za konkretno nastalo situacijo; nenazadnje, kot pravi, »je problematična iniciativa prišla iz lovskih vrst«; temveč je bistveni namen apela odločno posvariti slovensko lovsko in strokovno javnost »pred uvajanjem moralno nesprejemljivih lovskih praks« v slovensko lovstvo ter v upravljanje z divjadjo in naravo! Dobrški lovci v pozivu gorenjske in vse slovenske lovske tovariše spomnijo tudi na besede nekdanjega dolgoletnega urednika revije Lovec, Franceta Cvenkla, ki je lovca rad primerjal z »vrtnarjem, ki utrga cvet«, pri čemer, tako Cvenkel, »lovec iz narave, za katero vse leto skrbi, brez pohlepa vzame divjad; in to brez zlobe v srcu«. Dobrški lovci opozarjajo, da »izvajanje masakra nad nebogljenim zarodom, brez zlobe v srcu ni mogoče«! Naravovarstveno osveščen in senzibilen Apel Lovske družine Dobrča, ki na nek način kot droben znanilec »pomladi«, naznanja oživljeno artikuliranje etičnega in plemenitega vokabularja slovenskega lovstva pri odzivanju na posege in upravljanje z divjadjo, v nadaljevanju objavljamo v neokrnjeni celoti.

Foto: Ana Ašič

Uvod: Ana Ašič

Apel: Lovska družina Dobrča, zanjo Stanko Cvenkel, starešina LD Dobrča

Foto: Milan Cerar, Ana Ašič, Nika Sever

Naslovna fotografija: Milan Cerar

14. marec 2023

PREDSEDNIKU LOVSKE ZVEZE SLOVENIJE,

PREDSEDNIKU ZVEZE LOVSKIH DRUŽIN GORENJSKE,

LOVSKIM DRUŽINAM, ČLANICAM OZUL- GORENJSKEGA LOVSKO UPRAVLJALSKEGA OBMOČJA

APEL K BOJKOTU ODLOČBE MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO ŠT.: 341-22/2023/4

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 20. februarja 2023 na vlogo Območne zveze upravljalk lovišč (OZUL) Gorenjskega lovsko upravljalskega območja (LUO) z dne 15. februarja 2023 izdalo odločbo, s katero dovoljuje izredni poseg v populacijo divjega prašiča v času izven z »Uredbo o določitvi divjadi in lovnih dob« določene lovne dobe, in sicer za svinje starejše od dveh let in to v obdobju od vročitve Odločbe do 30. junija 2023, v nekaterih loviščih na Gorenjskem. Odločba MKGP temelji na strokovnem mnenju Zavoda za gozdove, enota Bled.

Članstvo Lovske družine Dobrča je bilo z navedenimi dejstvi seznanjeno na Občnem zboru Lovske družine 3. marca 2023 in je zavzelo stališče, da se lovci LD Dobrča nikakor ne strinjamo z izvajanjem lova po tej odločbi in to kjerkoli v Sloveniji. Pobijanje svinj – mater ali celotnih legel – v času visoke brejosti in/ali v najzgodnejši fazi življenja od seska povsem odvisnih mladičev, je nemoralno, zavržno dejanje.

Zato pozivamo:

  • Vse slovenske lovce posamično in/ali njihove lovske družine, da se distancirajo od uvajanja takih in podobnih praks in v operativnem smislu bojkotirajo izvedbo odločbe, sklicujoč se na 15. člen Zakona o zaščiti živali, ki ščiti vodeče samice v času poleganja in dojenja mladičev in na 12. člen Etičnega kodeksa slovenskih lovcev, ki pravi: »Lovec odkloni sodelovanje na lovu ter pri vseh drugih dejavnostih, če po svoji vesti oceni, da niso upoštevana in spoštovana etična načela ali zakonska določila. V težkih trenutkih sta potrebni njegova prisebnost duha ter osebna razumna presoja.«
  • Vodstvo Lovske zveze Slovenije in Zveze lovskih družin Gorenjske, da s hitrim pozivom lovskim organizacijam preprečita poboj vodečih svinj ter da se o tej problematiki v izogib širjenju take prakse v Sloveniji na nivoju Lovske zveze Slovenije sproži ustrezna razprava, zaključke pa se objavi v reviji Lovec.

Apel utemeljujemo z naslednjim:

  • Za stanje prekomerne številčnosti divjadi, pa ne le prašičev, je kriv neposrečen sistem gospodarjenja z divjadjo, kjer država in od nje pooblaščeni Zavod za gozdove Slovenije že vrsto let izvaja planiranje odstrela (pristojnost); odgovornost za izvedbo in plačevanje škod po divjadi pa imajo lovske organizacije, ki so torej za stanje v naravi odgovorne le, če planov niso izvedle. V tem primeru jim celo grozi odvzem lovišča. In zdaj naj lovci na moralno nedopusten način stanje čez noč sanirajo!?
  • V tem kontekstu je sicer razumljivo, da so nekatere gorenjske lovske organizacije, pod pritiskom grozečih škod in sankcij, preko OZUL-a na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podale vlogo za izredni poseg v populacijo divjega prašiča, kar pa na predviden način v lovsko-etičnem in civilizacijskem smislu ni sprejemljivo.
  • Stanje divjadi se da srednjeročno znižati tudi na druge etično sprejemljive načine. Dotlej naj škodo subvencionira država.
  • Slovenski lovci se moramo zavedati, da časi lovu niso naklonjeni. S pobijanjem mater in nebogljenih pujskov v rosni mladosti si bomo okrog vratu nadeli zanko, ki jo bo družba okoli nas le še zategnila.
  • Priznan lovski strokovnjak, ljubitelj narave in kritičen poznavalec lovske etike ter dolgoletni urednik Lovca in naš nekdanji član, France Cvenkel, je dileme okrog lova navadno rešil z besedami: »Lovec je kot vrtnar, ki utrga cvet. Lovec pa iz narave, za katero vse leto skrbi, brez pohlepa vzame divjad. In to brez zlobe v srcu.« Izvajanje masakra nad nebogljenim zarodom, pa brez zlobe v srcu ni mogoče.

Dragi lovski tovariši!

Premislite, kako si boste po krvoločnem opravilu izmili kri z rok. In kaj si boste drugo jutro rekli v »svoj ksiht«, ko se boste brili pred ogledalom in, ali boste s seboj na lov vzeli svoje otroke, ki bodo nadaljevali vašo lovsko tradicijo?

Kaj boste pa ženi ali dekletu rekli?

Lovska družina Dobrča

Stanko Cvenkel, starešina

Slika, ki vsebuje besede drevo, na prostem, sesalec, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Milan Cerar

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Foto: Nika Sever

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap