»NIKAKOR NI ETIČNO ODSTRELITI VODEČE SVINJE, ČE JE ZDRAVA IN USPEŠNO VODI IN SKRBI ZA MLADIČE!«

Včeraj smo na našem spletnem portalu objavili apel lovcev gorenjske Lovske družine Dobrča ob odločbi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je v drugi polovici februarja ugodilo vlogi Območne zveze upravljalk lovišč Gorenjskega lovsko upravljalskega območja, ter v okviru izrednega posega v populacijo divjega prašiča v času lovopusta, do 30. junija letos, dovolilo odstrel tudi za breje, doječe in vodeče svinje starejše od dveh let. V Lovski družini Dobrča, ki jo vodi starešina Stanko Cvenkel, so se na to odločbo v pravem naravovarstvenem ter lovsko pravičnem in etičnem duhu odzvali z ogorčenjem in apelom vsem gorenjskim in slovenskim lovcem in lovskim funkcionarjem, s katerim vse pozivajo, naj se pri lovu dosledno držijo lovskega kodeksa in se vzdržijo streljanja teh svinj, saj je to za lovca »nemoralno, neetično in zavržno dejanje«, »krvoločno opravilo«, kot pravijo, s katerim si bodo lovci »okrog vratu nadeli zanko«, ki jo bo družba, ki je že tako vse manj naklonjena lovu, »le še zategnila«. Pri tem starešina Stanko Cvenkel eksplicitno poudarja, da namen apela ni kogarkoli kriviti ali sramotiti za konkretno nastalo situacijo; nenazadnje, kot pravi, »je problematična iniciativa prišla iz lovskih vrst«; temveč je bistveni namen apela odločno posvariti slovensko lovsko in strokovno javnost »pred uvajanjem moralno nesprejemljivih lovskih praks« v slovensko lovstvo ter v upravljanje z divjadjo in naravo!

Ker se lovci Lovske družine Dobrča z aktualnim Apelom na prvem mestu obračajo na predsednika Lovske Zveze Slovenije, smo mag. Lada Bradača zaprosili za njegov pogled in stališče o tem. Predsednik Lovske zveze Slovenije deli z dobrškimi lovci prepričanje, da je, še zlasti v takšnih kontroverznih situacijah, potrebno spoštovati etični kodeks slovenskih lovcev. Obenem ugotavlja, da je iz informacijskega sistema Lisjak, ki za članstvo Zveze (ne pa tudi za LPN-je, torej, za državna lovišča s posebnim namenom) natančno vodi odstrele in izgube divjadi na Slovenskem, da je torej iz Lisjaka razvidno, da lani in letos kljub podobnim odločbam gorenjski lovci niso ustrelili nobene vodeče svinje. Mag. Lado Bradač, opozarja tudi na to, da lovcem sodobna tehnologija z natančno nočno optiko in termovizijo omogoča jasen pogled in razlikovanje, za katero žival gre, tako da se tudi v tem smislu lovci lažje dosledno držijo etičnega kodeksa! Izjavo predsednika Lovske zveze Slovenije v nadaljevanju navajamo v neokrnjeni celoti.

Foto: Ana Ašič

Uvod: Ana Ašič

Izjava: Mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije

Odziv na: »POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«, Apel Lovske družine Dobrča gorenjskim in vsem slovenskim lovcem ob nevzdržni izredni odločbi, ki v lovopustu dovoljuje odstrel mater divjih svinj, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 14. marec 2023, https://anaasicsic.com/2023/03/14/pobijanje-vodecih-dojecih-in-brejih-svinj-ali-celotnih-legel-je-za-lovca-nemoralno-neeticno-in-zavrzno-dejanje-je-masaker-nad-nebogljenim-zarodom-ki-ni-mogoc-brez-zlobe-v-srcu/

Foto: Marjan Artnak, Milan Cerar, Ana Ašič, Nika Sever

Naslovna fotografija: Marjan Artnak

15. marec 2023

»Odločbo za odstrel divjih svinj v času lovopusta je izdalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na prošnjo oziroma vlogo OZUL-a Gorenjske. Na pozive lovske družine, ki je članica tega OZUL-a, lahko le odgovorimo, da Lovska zveza Slovenije ni bila pobudnica tovrstnega predloga. Ne glede na to, da je v sosednjih državah, na Madžarskem in v Italiji, že prisotna afriška prašičja kuga in slovenski lovci prejemajo nadomestilo za del stroškov zaradi izvajanja lova na divje prašiče, pa bolezen še ni izbruhnila pri nas.

Etični kodeks slovenskih lovcev v 10. členu že sedaj pojasni, kako naj ravna lovec ob dvomljivih odločitvah. »Kadar lovec na lovu dvomi o pravilni odločitvi, le-ta vedno odloči v korist divjadi.« Nikakor ni etično odstreliti vodeče svinje, če je zdrava in uspešno vodi in skrbi za mladiče!

Glede na podatke iz lovskega informacijskega sistema Lisjak ugotavljam, da gorenjski lovci spoštujejo etični kodeks. Ne letos in ne leta 2022 niso odstrelili divjih svinj v času lovopusta. Tudi lani je namreč Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo podobno dovoljenje!

Večkrat sem bil tudi prisoten ob zaprisegi etičnega kodeksa novih gorenjskih lovcev. Ob takih priložnostih rad poudarim, da je vsa nova tehnologija, nočna optika, termovizija, pripomoček v rokah lovca, ki mu omogoči, da lahko bolje oziroma natančneje oceni divjad ter mu tako zagotovi strel, ki ne bo v nasprotju z določili etičnega kodeksa.«

Mag. Lado Bradač

predsednik Lovske zveze Slovenije

Foto: Marjan Artnak

Več: »POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«, Apel Lovske družine Dobrča gorenjskim in vsem slovenskim lovcem ob nevzdržni izredni odločbi, ki v lovopustu dovoljuje odstrel mater divjih svinj, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 14. marec 2023, https://anaasicsic.com/2023/03/14/pobijanje-vodecih-dojecih-in-brejih-svinj-ali-celotnih-legel-je-za-lovca-nemoralno-neeticno-in-zavrzno-dejanje-je-masaker-nad-nebogljenim-zarodom-ki-ni-mogoc-brez-zlobe-v-srcu/

Foto: Milan Cerar

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Foto: Nika Sever

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU // zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap