Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, sesalec, polje Opis je samodejno ustvarjen

»TAKIH PRIJEMOV IN LOVSKIH PRAKS NE SMEMO DOPUŠČATI! TO JE NESPREJEMLJIVO PRI DIVJIH SVINJAH IN PRI VSAKI DRUGI DIVJADI!«

Februarja letos je 7 lovskih družin iz Zveze lovskih družin Ljubljana, predsednik le-te je mag. Lado Bradač, ki je obenem tudi predsednik Lovske zveze Slovenije, skratka, teh sedem lovskih družin – Šentjošt, Šmarna gora, Toško čelo, Dobrova, Horjul, Medvode in Polhov Gradec, ki so v precej nepreglednem dvotirnem slovenskem lovsko upravljalskem sistemu, kljub »ljubljanskemu lovsko družinskemu poreklu« uvrščene v Območno zvezo upravljalk lovišč, s kratico OZUL, Gorenjskega lovsko upravljalskega območja; poleg njih pa še gorenjska Lovska družina Škofja Loka in Lovišče s posebnim namenom Kozorog Kamnik, skratka skupaj osem lovskih družin in LPN so dali pobudo oziroma soglasje in so preko OZUL-a Gorenjske na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovili vlogo, ministrstvo pa jim je v drugi polovici februarja ugodilo ter v okviru izrednega posega v populacijo divjega prašiča v času lovopusta, do 30. junija letos, dovolilo odstrel tudi za breje, doječe in vodeče svinje starejše od dveh let.

V gorenjski Lovski družini Dobrča, ki jo vodi starešina Stanko Cvenkel, so se na to odločbo v pravem naravovarstvenem ter lovsko pravičnem in etičnem duhu odzvali z ogorčenjem in apelom vsem gorenjskim in slovenskim lovcem in lovskim funkcionarjem, ki smo ga objavili tudi na našem spletnem portalu, s katerim vse pozivajo, naj se pri lovu dosledno držijo lovskega kodeksa in se vzdržijo streljanja teh svinj, saj je to za lovca »nemoralno, neetično in zavržno dejanje«, »krvoločno opravilo«, kot pravijo, s katerim si bodo lovci »okrog vratu nadeli zanko«, ki jo bo družba, ki je že tako vse manj naklonjena lovu, »le še zategnila«.

Ker se lovci Lovske družine Dobrča z aktualnim Apelom takoj za predsednikom Lovske zveze Slovenije, ki je tako kot dobrški lovci na našem spletnem portalu gorenjske in slovenske lovce že pozval k spoštovanju etičnega kodeksa in varovanju vodečih svinj v času lovopusta; ker se torej za njim Dobrčani obračajo na predsednika Zveze lovskih družin Gorenjske, smo Petra Belharja zaprosili za njegov pogled in stališče Zveze lovskih družin Gorenjske. Ta je prav tako izrazil brezpogojno podporo lovcem in apelu Lovske družine Dobrča, njegovo izjavo pa v neokrnjeni celoti objavljamo v nadaljevanju.

Foto: Ana Ašič

Uvod: Ana Ašič

Izjava: Peter Belhar, predsednik Zveze Lovskih družin Gorenjske

Odziv na: »POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«, Apel Lovske družine Dobrča gorenjskim in vsem slovenskim lovcem ob nevzdržni izredni odločbi, ki v lovopustu dovoljuje odstrel mater divjih svinj, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 14. marec 2023, https://anaasicsic.com/2023/03/14/pobijanje-vodecih-dojecih-in-brejih-svinj-ali-celotnih-legel-je-za-lovca-nemoralno-neeticno-in-zavrzno-dejanje-je-masaker-nad-nebogljenim-zarodom-ki-ni-mogoc-brez-zlobe-v-srcu/

Foto: Vlado Jehart, Ana Ašič

Naslovna fotografija: Vlado Jehart

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, sesalec, polje

Opis je samodejno ustvarjen 16. marec 2023

Na seji Upravnega odbora Zveze lovskih družin Gorenjske smo v torek, 14. marca 2023, razpravljali o apelu naših lovcev iz Lovske družine Dobrča in, tako, kot sem vam že prejšnji teden povedal, zavzeli jasno stališče, da apel podpremo in lovce iz lovskih družin naše Zveze lovskih družin pozovemo k doslednemu spoštovanju določil etičnega kodeksa slovenskih lovcev! Ta, kot venomer ponavljamo, jasno govori o tem, da lovec pri vseh dilemah ali zadevah, ki ga navdajajo z nelagodjem, zmeraj in na prvem mestu deluje in se odloča v dobro divjadi. Poleg tega nam je zapovedano, da se zmeraj prepričamo; in če nismo gotovi, kaj je pred nami, ne streljamo; bolje to, kot da napravimo nepopravljivo škodo!

Verjamem, da se velika večina gorenjskih lovcev tega že vsa leta in lani in letos vestno in dosledno drži; in se bo tega tudi v bodoče držala!

Sem pa osebno seveda začuden in razočaran, da sploh prihaja do situacij, ko se moramo potegovati in pogovarjati o tako elementarnih in samoumevnih načelih, ki bi morala biti vsakemu, prav vsakemu lovcu popolnoma jasna in tako sveta, da mu niti na misel ne bi prišlo, kaj takega predlagati, se za to zavzemati, kaj šele kaj takega početi! To je nedopustno pri divjih svinjah z mladiči in pri samicah čisto vsake druge divjadi!

Mi bomo vprašanje te konkretne sporne odločbe sprožili tudi na zboru Območne zveze upravljalk Gorenjskega LUO in predlagali, da se vse članice in posledično vsi lovci OZUL-a dosledno držijo etičnega kodeksa ter brejih, doječih in vodečih divjih svinj in kot rečeno, sploh nobenih samic v času lovopusta za nobeno ceno in v nobenih okoliščinah ne streljajo, ne glede na še tako zapovedujočo odločbo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano!

Ob tem smo v Zvezi lovskih družin Gorenjske, pa tudi sam osebno sem kar malce… kako bi rekel… smo tudi zmedeni, razdvojeni, saj je res zelo naporna ta situacija, ko eni lovci predlagajo, verjetno tudi iz kakšne stiske, nekaj, kar je tako zelo sporno, da se morajo potem drugi temu glasno postaviti po robu! A tu imajo lovci Lovske družine Dobrča zelo prav! Takih prijemov in lovskih praks ne smemo dopuščati, ker je to skregano z vsako moralo in etiko ter vodi k nesprejemljivemu rušenju načel, ki naj bi nas lovce v vsaki situaciji jasno in lovsko pravično vodila, da o tem, kaj to pomeni za naravo in življenje v njej sploh ne govorimo!

Peter Belhar

Predsednik Zveze lovskih družin Gorenjske

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, sesalec, polje

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Vlado Jehart

Več: »POBIJANJE VODEČIH, DOJEČIH IN BREJIH SVINJ ALI CELOTNIH LEGEL JE ZA LOVCA NEMORALNO, NEETIČNO IN ZAVRŽNO DEJANJE! JE MASAKER NAD NEBOGLJENIM ZARODOM, KI NI MOGOČ BREZ ZLOBE V SRCU!«, Apel Lovske družine Dobrča gorenjskim in vsem slovenskim lovcem ob nevzdržni izredni odločbi, ki v lovopustu dovoljuje odstrel mater divjih svinj, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 14. marec 2023, https://anaasicsic.com/2023/03/14/pobijanje-vodecih-dojecih-in-brejih-svinj-ali-celotnih-legel-je-za-lovca-nemoralno-neeticno-in-zavrzno-dejanje-je-masaker-nad-nebogljenim-zarodom-ki-ni-mogoc-brez-zlobe-v-srcu/

Foto: Vlado Jehart

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Foto: Vlado Jehart

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap