MINISTRSTVO BO FEBRUARJA INTENZIVIRALO DELO SKUPINE ZA PREUČITEV UPRAVIČENOSTI DELOVANJA LOVIŠČ S POSEBNIM NAMENOM

Kaj menite? Kaj je po vašem mnenju največja težava ter najbolj sporno in problematično pri loviščih s posebnim namenom v Sloveniji? Kakšna naj bi bila njihova prihodnost? V čigavih rokah naj bi bila ta lovišča? Naj sploh še obstajajo? Kje? Katera? S kakšnim namenom? V kakšni obliki? In, zakaj? To so vprašanja, ki smo jih januarja z naše publicistične spletne strani zastavili petnajstim slovenskim kompetentnim poznavalcem s področja lovstva, gozdarstva in naravovarstva. Najprej seveda Jožetu Podgoršku, ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ta svojega pogleda ni razkril. V njegovem imenu in za ministrstvo je odgovor poslala Natalija Ferlež, vodja kabineta na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uvod: Liza Kostevc

Tekst: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Foto: Miha Mlakar

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je s sklepom št. 024-40/2019/10 z dne 28. 1. 2020 imenovalo delovno skupino za ponovno preučitev upravičenosti delovanja lovišč s posebnim namenom. Omenjena delovna skupina se ukvarja z morebitnimi sistemskimi spremembami zakonodaje, tudi zaradi številnih pobud lovskih družin in drugih pobudnikov za spremembe mej lovišč s posebnim namenom.

V delovno skupino so vključeni predstavniki naslednjih institucij:
– Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
– Zavod za gozdove Slovenije (ZGS),
– Gozdarski inštitut Slovenije,
– Biotehniška fakulteta,
– Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in
– Lovska zveza Slovenije.

Naloga delovne skupine je, da preveri ali posamezno lovišče s posebnim namenom v upravljanju ZGS še vedno izpolnjuje zakonske pogoje opravljanja posebnih nalog s področja ohranjanja in usmerjanja razvoja populacij divjadi in njenega življenjskega okolja.

Ker je bilo delovanje delovne skupine zaradi splošnih epidemioloških razmer v državi oteženo, je delo delovne skupine zelo počasi napredovalo. MKGP bo v mesecu februarju sklicalo ponoven sestanek te delovne skupine in intenziviralo delo.

Foto: Miha Mlakar

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap