Slika, ki vsebuje besede oseba, človeški obraz, oblačila, moški Opis je samodejno ustvarjen

NOVI PREDSEDNIK SLOVENSKIH LOVCEV JE ALOJZ KOVŠCA! ZELEN ALI ČRN DAN ZA SLOVENSKO LOVSTVO IN NARAVO?! SEVEDA BODO TO POVEDALI TISTI, KI BODO IZ TEME STOPILI KONEC JANUARJA!

Danes zvečer, 19. decembra 2023 je 109 od 112 delegatov Lovske zveze Slovenije, ki predstavljajo skoraj 21 tisoč slovenskih lovcev iz več kot 400 lovskih družin in lovskih društev, na občnem zboru v Novem mestu odločalo med kandidatoma Alojzem Kovšco in Darkom Butom in volilo novega predsednika Lovske zveze Slovenije za mandatno obdobje od 15. januarja 2024 do 15. januarja 2028. Alojz Kovšca je dobil 55 glasov, Darko But pa 53, tako da je zmagal nekdanji predsednik Državnega sveta s tesnima dvema glasovoma, ena glasovnica je bila neveljavna, 3 delegati pa, kot že rečeno, niso prišli na občni zbor in torej niso glasovali.

Slika, ki vsebuje besede drevo, božična jelka, rastlina, veja

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Tekst: Ana Ašič

Foto: Matjaž Rušt /Dnevnik, Marjan Artnak, Ana Ašič

Naslovna fotografija: Matjaž Rušt /Dnevnik

Slika, ki vsebuje besede oseba, človeški obraz, oblačila, moški

Opis je samodejno ustvarjen 19. december 2023

Alojz Kovšca, 58 letni obramboslovec, nekdanji vojak, tankist in urar ter v prejšnjem mandatu do novembra lani predsednik Državnega sveta RS, ki je pred lanskimi volitvami razmišljal tudi o kandidaturi za predsednika republike, a je, ko je ocenil, da nima prave in zadostne politične podpore zelo realno od kandidature odstopil ter to tudi zelo jasno in pošteno javno povedal, Alojz Kovšca, torej, je lovec 19 let, do nedavna je bil član dveh lovskih družin: Lovske družine Taborska jama na grosupeljskem koncu, iz katere je izstopil in je zdaj le še član Lovske družine Kozlek na Ilirskobistriškem, kjer je od letošnjega aprila tudi njen starešina.

»Lovska organizacija je, ne le v Sloveniji, potisnjena v ozadje naravovarstvene sfere spričo zelo aktivnega delovanja tako imenovanih nevladnih organizacij, ki pa so dejansko večinsko financirane iz državnih ali evropskih sredstev. Te organizacije za upravičevanje svojega obstoja in pridobivanja javnih sredstev nujno potrebujejo medijsko pozornost, zato se pogosto poslužujejo ustvarjanja navideznih konfliktov, v katerih se promovirajo kot zaščitniki interesov živali in narave. Lovska zveza Slovenije v teh konfliktih težko, če že sploh lahko zmaga, zato se jim je nameravam izogibati ter iskati področja, na katerih lahko z nekaterimi naravovarstvenimi organizacijami projektno sodelujemo ter si delimo pozitivne odzive javnosti. Področja sodelovanja so lahko prizadevanje za izgradnjo prehodov in podhodov za divjad na avtocestah in železnicah in podobno,« pa je v predvolilnem programu zapisal Alojz Kovšca v svojem značilnem diskurzu, v katerem je vselej sicer tudi kakšno zrno resnice, a zmeraj občutno preveč ščepcev konfliktne zajedljivosti in premetenega cinizma, da bi bilo realno pričakovati resnično izgradnjo kakršnegakoli »prehoda« oziroma »mostu« med lovstvom in njihovimi kritiki ter posledično deljenja pozitivnega odziva v javnosti; gotovo pa nekaterim njegovim lovskim podpornikom tak način komunikacije zveni zelo dopadljivo.

Kljub in ob vseh različnih predvolilnih zakulisnih »računicah«, ugibanjih in špekulacijah ter, jasno, raznolikih oblikah trgovanja s takšnim in drugačnim lovskim vplivom, pri čemer nikakor ni zanemarljivo dejstvo, da je bilo in je v igri tudi kar nekaj teženj, da se ohrani kontinuiteta »pravih sil« in dosedanjega vodstva Lovske zveze Slovenije, še zlasti ob tem, seveda, kandidatura Alojza Kovšce za predsednika LZS nekako ni bila posebno presenečenje; v tem istem smislu pa tudi zmaga ne, četudi je vse bolj videti in tudi tesen volilni rezultat, pri katerem je naravovarstveno in etično usmerjeni Darko But le za las ostal brez zmage, to potrjuje, da so lovci, ki jim je v resnici mar za naravo in naravovarstvo ter lovsko etiko in poštenost vendarle vse glasnejši in vse močneje parirajo »streljaški« paradigmi, ki se je zadnjih osem let pod dosedanjim predsednikom Ladom Bradačem, žal, močno utrjevala.

Slika, ki vsebuje besede ptica, drevo, ptica ujeda, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Kar zadeva Kovšco je bilo že nekaj časa in že zgodaj spomladi 2022 videti, kot da sedanji predsednik Lado Bradač in njegov krog, v katerem je bil precej »glasen« tudi Matija Janc, policist in predsednik Komisije za lovsko strelstvo pri LZS, sicer pa Bradačev in Kovščin lovski tovariš, kadar so se na tovariškem skupnem lovu dobili pri Arexovem Ivanu Kralju v Kočevskem Rogu ali pri Ludviku Rituperju v Prosenjakovcih na Goričkem, pa še kje, seveda; no, videti je bilo torej, da omenjeni nekako protežirajo in pripravljajo prav Alojza Kovšco za naslednjega predsednika LZS.

To, ta vez s »kontinuiteto« dosedanjega vodstva Lovske zveze Slovenije, je poleg precej gromovniške in pretirane Kovščine solerske retorike, katere glasnost je v precejšnjem nasprotju s predanostjo miru in tišini v naravi ter s tem z bistvom lova in pravega lovstva in gre posledično kar precejšnjemu številu pravih lovcev vse bolj »na živce«, to, torej, je tudi eden glavnih Kovščinih »hendikepov«, saj se zdi, da imajo slovenski lovci z vseh geografskih strani in tudi vseh političnih barv že močno »čez glavo« takšnega »grmenja« in vsakovrstnih bolj ali manj narcisoidnih predstav za javnost, medtem ko nekatera vitalna in strateška vprašanja slovenskega lovstva ter varovanja in ohranjanja narave, brez česar na koncu koncev tudi lova ni in ne bo, ostajajo nerešena in skupaj z marsičim drugim »varno« spravljena pod »zelenim lovskim tepihom« ali v zatohlih omarah pristojnih ministrstev.

Kljub temu in, jasno, predvsem zaradi tesnih vezi s »kontinuiteto«, ki nikakor ne želi izgubiti v 16 letih pridobljenih lovskih in vseh drugih bonitet in privilegijev, je Alojz Kovšca danes zvečer v Novem mestu za las zmagal. In četudi zdaj izjavlja, da ni nikomur ničesar vnaprej obljubil; in torej posledično nikomur nič ne dolguje za zmago, bodo naslednji dnevi in tedni z imenovanjem podpredsednikov Lovske zveze Slovenije in predsednikov komisij kaj hitro pokazali, ali je kaj resnice v teh izjavah.

Kakšen bo ta predsedniški mandat v resnici, pa je seveda težko vnaprej napovedati. Tega v bistvu niti sam Alojz Kovšca, kljub vsej odločnosti in smelosti, ne ve! Ko se bo evforija malce pomirila, ko se bo vznemirjenje ob zmagi poleglo in potem, ko bodo minili prazniki in bo sredi januarja novi predsednik prevzel mandat, takrat bodo počasi začeli prihajati k njemu tisti, za katere zdaj niti sluti morda ne, da obstajajo. Oni bodo povedali, kako bo. Od tega, komu kaj dolgujejo on in vsi, ki jih ima in bo imel okoli sebe, bo odvisno, kako se jim bo ali ne bo postavil po robu.

A naj bo odgovor takšen ali drugačen, kakšne živo zelene paradigme od tako močnih ljubiteljev streljanja kot je dosedanji predsednik Lovske zveze Slovenije in njegov krog, pač ni pričakovati! Ali se bo novi predsednik sposoben v dobro slovenskega lovstva in narave nazadnje tudi njim postaviti po robu in vendarle stopiti po malce manj manipulativni in za slovensko lovstvo in naravo manj destruktivni poti, po kakršni je slovenske lovce zadnja leta vodil Lado Bradač, pa zaenkrat in vsaj nocoj pustimo odprto!

Slika, ki vsebuje besede oseba, človeški obraz, oblačila, moški

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Matjaž Rušt /Dnevnik

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Slika, ki vsebuje besede ptica, ptica ujeda, sova, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Odgovorna urednica

Ana Ašič

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM

https://anaasicsic.com

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede ptica, sova, ptica ujeda, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.  Badge Heart with solid fill   Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap