Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, jelen, drevo Opis je samodejno ustvarjen

»S TRESOČO ROKO JE TREBA UZAKONJATI UPORABO TEHNIČNIH POMAGAL, VEDNO SPOŠTOVATI NAČELA LOVSKE PRAVIČNOSTI IN ETIČNA MERILA, PRI LOVU PA VELJA NAJPREJ PRESOJA, KAJ SMEMO IN NE, KAJ ZMOREMO«!

»Smo ena redkih oziroma edina civilno družbena ali bolje rečeno nevladna organizacija, ki je pred 25 leti, 13. junija 1998, sprejela svoj Etični kodeks. To pridobitev je treba nenehno negovati, razvijati in spoštovati. Naj ne bo drobna, a nadvse pomembna knjižica le za enkratno uporabo ob opravljanju lovskega izpita in podpisu Zaprisege slovenskega lovca, ampak naša vsakodnevna zaveza za etičnost pri opravljanju v sedanjem času nadvse zahtevnega poslanstva v družbi,« je v letošnji majski številki Glasila Lovec zapisal Miha Molan, predsednik Odbora etičnega kodeksa pri Lovski zvezi Slovenije. Kot je pojasnil v uvodu, je Odbor etičnega kodeksa na seji 22. februarja letos obravnaval tudi »pobudo, da bi se opredelili do različnih pogledov glede uporabe »sodobnih tehničnih pripomočkov« pri aktualnem načinu reševanja problematike, povezane z afriško prašičjo kugo, ki jih je bilo mogoče zaslediti v različnih prispevkih prepoznavnih članov lovske organizacije v reviji Lovec«. Kot je poudaril Miha Molan v tekstu, ki je, ob trenutnih etičnih izzivih v slovenskem lovstvu, posebej aktualen prav v odlomku našega današnjega Jedrnato & Poudarjeno, je bilo pri opredeljevanju Odbora etičnega kodeksa bistveno sledenje Etičnemu kodeksu slovenskih lovcev in njegovi uvodni misli: »Možnosti zlorabe moči človeka in lovca, znanja in tehnologij, ki so lahko v škodo narave in divjadi, so vedno večje. Vse to opravičuje in terja v lovstvu višja etična merila, kot je to bilo kdaj koli prej v vsej dolgi zgodovini človeške družbe in lovstva.«

Slika, ki vsebuje besede sesalec, jelen, na prostem, prostoživeče živali

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Jedrnato & Poudarjeno // Iz teksta: Miha Molan, »Pobuda glede uporabe sodobnih tehničnih sredstev pri lovu«, Glasilo Lovec, maj 2023, str. 246 https://clan.lovska-zveza.si/userfiles/Lovec/pdf/Lovec-2023-05.pdf

Uvod: Ana Ašič

Foto: Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Marjan Artnak

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, jelen, drevo

Opis je samodejno ustvarjen 1. avgust 2023

»Ob upoštevanju določil Etičnega kodeksa slovenskih lovcev, kjer je odnos lovca do divjadi opisan v poglavju Lovec in divjad, je mogoče pritrditi mnenju prof. dr. Pokornyja, da uporaba tako imenovanih »sodobnih tehničnih pripomočkov pri lovu« pomeni zmanjšanje možnosti zastrelitve in zato manj povzročanja trpljenja divjadi.

Tudi tako v praksi udejanjamo določila etičnega kodeksa, da lovec v odnosih do žive in mrtve divjadi ravna humano in spoštljivo; da ne sme privoliti, dopuščati ali sodelovati pri mučenju in drugem nečloveškem ravnanju z divjadjo in drugimi živalmi; da mora pred vsakim strelom s polno odgovornostjo presoditi upravičenost strela po načelih varnosti in načelih lovske pravičnosti. Za lovčeve odnose do divjadi je potrebna notranja etična kontrola.

Pri lovu najprej velja presoja, kaj smemo in ne, kaj zmoremo. Če bo pomoč tehničnih sredstev nadomestila sposobnost človeških čutil za gledanje ponoči, se divjadi, ki ima v temi varno zaščito pred človekom, ne piše nič dobrega. Tudi zato je treba s tresočo se roko uzakonjati uporabo tehničnih pomagal v lovstvu in zagotoviti učinkovit nadzor, da bi taka sredstva uporabljali izključno za dosego ciljev, povezanih s preprečevanjem širjenja bolezni.

Stopnja zavesti in odgovornosti ter spoštovanje določenih pravil pri nas žal ni primerljiva s severnoevropskimi državami, kjer je tak način lova že večletna praksa. Zato je večja možnost zlorab tudi v primeru uporabe določenih tehničnih pripomočkov. Takšne primere je treba dosledno ugotavljati in zoper kršitelje ustrezno ukrepati. Za taka dejanja ni sprejemljiva lažna solidarnost in je do tovrstnih zlorab potrebna ničelna toleranca vseh v lovski organizaciji.

Odreditev intenzivnega odstrela divjih prašičev nikakor ne more biti alibi za neetično ravnanje s poseganjem v populacijo divjega prašiča v času varstvene dobe. Vedno je treba spoštovati načela lovske pravičnosti in etična merila pri lovu. Odstrel vodeče svinje med varstveno dobo, torej v času, ko je preživetje mladičev odvisno od matere, ni etičen. Ocena, ali so mladiči že sposobni sami preživeti v naravi, je večkrat težka, vendar je v takem primeru treba spoštovati določilo Etičnega kodeksa slovenskih lovcev, da kadar je lovec na lovu v dvomu o pravilni odločitvi, vedno odloči v korist divjadi.«

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, jelen, drevo

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, jelen, trava, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede sesalec, trava, na prostem, prostoživeče živali

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane. Badge Heart with solid fill  Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap