KATERE ZVERI OGROŽAJO TE KONJE!?! KJE JE ZDAJ IVA DIMIC!? BO PREDLAGALA URGENTNI SKLIC ODBORA ZA KMETIJSTVO!? PA MINISTRICA ŠINKO!? IN ROMAN ŽVEGLIČ!? NAS MORA RES SKRBETI ZA OBSTOJ TAKEGA PODEŽELJA!? ZA TAKO KMETIJSTVO!? ZA TAKO VETERINO!? IN SDS!? ŠTEVILO KATERIH ZVERI BI BILO TREBA V RESNICI ZMANJŠATI!?

Danes so širšo slovensko javnost, predvsem pa tisto, ki se zavzema za senzibilnejši odnos in humano ravnanje z domačimi in prostoživečimi divjimi živalmi, spet pretresle fotografije do onemoglosti izstradanih konj iz okolice Prestranka na Postojnskem, ki jih je na svojem Facebook profilu objavilo Društvo za zaščito konj. V svoji objavi so v Društvu eksplicitno poudarili, da ne gre za konje iz gradu Prestranek; iz objave pa je tudi razvidno, da je lastnik ubogih sestradanih živali preminil, dediče pa očitno za živali ne skrbi, ali pa enostavno nalogi niso kos! Pristojne institucije z ministrstvom za kmetijstvo, Veterinarsko upravo in inšpekcijskimi službami pa delujejo v svojem tempu.

Ob tem se človek vpraša, kako dolgo že trpijo te živali? Saj konj vendar ne obleži od izstradanosti od danes na jutri! In ko smo ravno v tednih, ko se v imenu zaščite podeželja barbarsko strelja 235 medved(k)ov, pa pred jutrišnjim, petkovim veleposvetom ministrstva za naravne vire in prostor o velikih zvereh v prostorih ministrstva za javno upravo na Langusovi 4 v Ljubljani, kjer bomo menda poslušali več kot 40 referatov, pa prav gotovo spet nič koliko najbolj v nebo vpijočih tez o tem, kako bo zaradi velikih zveri slovenskega podeželja in kmetijstva vsak čas konec, da o tem, kako se mladi predvsem zaradi zveri ne odločajo več za prevzemanje kmetij in se zato, zaradi zveri, jasno, podeželje prazni, niti ne govorimo! No, ob vsem tem, pa ob teh šokantnih fotografijah izstradanih konj, se človek res vpraša, kaj in kdo je v resnici zver!? In, katere zveri ogrožajo te konje!? Kje je zdaj gospa Iva Dimic!? Bo v Državnem zboru predlagala urgentni sklic Odbora za kmetijstvo!? Pa ministrica Šinko!? Jo takšni prizori ne skrbijo!? In gospod Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije!? In gospod Anton Medved, predsednik sindikata kmetov!? Nas mora res skrbeti za obstoj takega podeželja!? Za tako kmetijstvo!? Za tako veterino!? In, Slovenska demokratska stranka!? Z vsemi zahtevami za izboljšanje položaja slovenskega kmeta!? Število katerih zveri bi bilo treba v resnici zmanjšati!?

Da ni fair »posploševati« enega takega primera!? Prvič, primer ni en sam, ni osamljen, nasprotno, pod slovensko prislovično hipokrizijo in licemerstvom, pa »da se ne bi zamerili sosedom« in še komu, je po Sloveniji še veliko ječečega trpljenja bitij, ki so človeku in zverinskim nagibom v njem, prepuščena na milost in nemilost. In drugič, pravkar se po gozdovih ravno na argumentih »posploševanja« kolje in masakrira pripadnike zavarovane vrste, rjave medvede, ki dokazano niso zakrivili ničesar v takem obsegu, da bi bilo to sorazmerno obsegu pokola, ki že vse od leta 2019 vsako leto, razen lani nekaj primerkov manj, pokosi več kot 200 medvedov! »Fair« diskurz tistih, ki jim medvedje krvi nikoli ni dovolj, pa venomer mantrično, z goebbelsovsko vztrajnostjo ponavlja in »farba« slovensko javnost s floskulo o tem, kako se že leta ne upravlja z medvedom! Seveda se ne! Upravljanje pomeni delovanje s skrbnostjo in plemenitostjo dobrega gospodarja! To, kar se na Slovenskem počne zadnjih pet let z medvedom, pa je krvoločno pobijanje, iztrebljanje in brutalno interesno in politično zverinsko izživljanje nad zavarovano vrsto! Konje in medvede ubijajo, mar ne!? Na Slovenskem. Ena in ista brezčutnost, brezbrižnost, laž, molk, zatiskanje oči pred resnico in nenasiten pohlep po več vsega! Vse ubija. Na Slovenskem. Ena in ista človekova zverinskost.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Tekst: Ana Ašič

Foto: Društvo za zaščito konj, Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Društvo za zaščito konj

11. maj 2023

Badge Heart with solid fillAvtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Slika, ki vsebuje besede seno, trava, sesalec, suho

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Društvo za zaščito konj

Foto: Društvo za zaščito konj

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede drevo, medved, na prostem, sesalec

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap