Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, konj Opis je samodejno ustvarjen

FOTOGRAFIJE, DA SO »STARE« IN »ZAVAJAJOČE«! KONJI PA ŠE DANES NISO SPOSOBNI ZA PREVOZ DO NADOMESTNEGA POSESTVA! RES, LE KAKO SI KDO DRZNE KOMURKOLI KAJ REČI OB TEH, DO ONEMOGLOSTI SHIRANIH KONJIH!?

Danes se je na včerajšnje medijsko ogorčenje, zaradi skoraj do smrti shiranih konj iz okolice Prestranka, ki ga je na svoji Facebook strani obelodanilo Društvo za zaščito konj, na spletnem portalu javne rtv precej razburjeno odzval direktor veterinarske inšpekcije, češ, da gre za »stare« fotografije in »zavajanje«. Ob tem je tudi povedal, da lastnik konjev ni imel krme in je čakal na pašo, ki pa je letos zaradi precej hladne pomladi zamujala. Povedal je tudi, da je veterinarka, ki je po prijavi 20. aprila odšla na teren, odredila, da je treba konje premestiti na nadomestno kmetijsko gospodarstvo, ker pa so bili v tako slabem stanju, da to ni bilo pred tremi tedni izvedljivo, je odredila oskrbo na istem gospodarstvu. Iz povedanega na omenjenem spletnem portalu je tudi razvidno, da konji za ta prevoz še zdaj niso sposobni. Karkoli že to pomeni. Dobrega pa zagotovo ne veliko!

Res, le kako si ob vsem tem, ob takšnih pretresljivih podobah shiranih konj, ki so dejstvo, pa naj so fotografije stare tri dni ali tri tedne, konji so izstradani skoraj do smrti, kako si torej kdo drzne komurkoli, sploh pa inšpekciji, kaj reči!? Pa, kaj temu direktorju veterinarske inšpekcije ni jasno!? Skrbnik konj je čakal na pašo!? Vso zimo!? Ker je živ konj predmet, ki ga boš »aktiviral« potem, ko bo zate spet ugodno!? In bo jedel samo, ko bo kaj zraslo, vso zimo pa naj čaka, da to pride!? Kakšna pošastna instrumentalizacija živih bitij! In direktor veterinarske inšpekcije se zdaj spravlja nad tiste, ki opozarjajo na takšno srhljivo mučenje živali!? Na nekaj tako sprevrženega, da ostaneš paraliziran, še posebej, ko se zaveš, da smo leta 2023, v Sloveniji, sredi Evrope!

Sama prihajam s podeželja, iz družine in okolja, kjer je to, da bi kdo žival stradal in ji ne dal jesti, pa naj gre za katerokoli, od mačke, psa do vola in konja, tako totalno nedoumljivo in nepredstavljivo, da kaj takega nikoli nihče niti v misel ni vzel; ljudje bi bili raje sami lačni, kot da bi živali stradale! Veliko revnejši in skromnejši časi so bili v mojem otroštvu in mladosti, pa nikoli nikjer nisem videla niti suhih, kaj šele lačnih in prestradanih živali; o tako grozljivih prizorih pa niti v najhujših morah nisi mogel pomisliti!

Zdaj pa se ob vsem tem, ker je prišlo na dan, in dvignilo ogorčenje slovenske javnosti, direktor veterinarske uprave jezi in maha z nekakšnimi ovadbami tistih, ki takim zlorabam, ki bi jih on sam moral najbolj goreče preganjati, skušajo stopiti na prste! »Kakšna pripomba brez empatije je to?« komentira njegove besede ena od uporabnic portala mmcrtvslo. »Te slike dokazujejo, da ta kmet strada in muči svoje konje. Naj so slike stare nekaj dni ali pa nekaj mesecev, nič ne zmanjšuje njegove krivde, niti krivde inšpektorjev. Kadarkoli so videli konje v tako katastrofalnem stanju, bi jih morali mučitelju odvzeti.«

In drugi: »Lastnik nima za seno in čaka da trave zraste, medtem pa konji stradajo. Navodil, da hrano priskrbi, ni upošteval. In inšpekciji se to zdi najbolj normalno na svetu. Pa vi ste nori! Normalna inšpekcija bi živali v takem takoj odvzela, lastnika pa ovadila. Pri nas pa inšpekcija očitno »špila« odvetnika nesposobnim kmetom, ki se izživljajo nad živimi bitji. Hkrati pa menda primanjkuje inšpektorjev. Dajte vsaj tisti, ki ste, opravljati svoje delo. Ne pa da se spravljate na društva, ki opozarjajo na vaše napake. Slika je stara par dni in zdaj je to vaš največji problem. A vi dejansko mislite, da človek, ki konju ne da niti hrane, poskrbi za ostale njegove potrebe?«

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Tekst: Ana Ašič

Foto: Društvo za zaščito konj/fb, Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Društvo za zaščito konj/fb

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, konj

Opis je samodejno ustvarjen 12. maj 2023

Badge Heart with solid fill Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, krava, živina

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Društvo za zaščito konj/fb

Več: KATERE ZVERI OGROŽAJO TE KONJE!?! KJE JE ZDAJ IVA DIMIC!? BO PREDLAGALA URGENTNI SKLIC ODBORA ZA KMETIJSTVO!? PA MINISTRICA ŠINKO!? IN ROMAN ŽVEGLIČ!? NAS MORA RES SKRBETI ZA OBSTOJ TAKEGA PODEŽELJA!? ZA TAKO KMETIJSTVO!? ZA TAKO VETERINO!? IN SDS!? ŠTEVILO KATERIH ZVERI BI BILO TREBA V RESNICI ZMANJŠATI!?, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 11. maja 2023, https://anaasicsic.com/2023/05/11/katere-zveri-ogrozajo-te-konje-kje-je-zdaj-iva-dimic-bo-predlagala-urgentni-sklic-odbora-za-kmetijstvo-pa-ministrica-sinko-in-roman-zveglic-nas-mora-res-skrbeti-za-obstoj-takega-podezelja/

Slika, ki vsebuje besede seno, trava, sesalec, suho

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Društvo za zaščito konj

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede drevo, medved, na prostem, sesalec

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap