KAJ DELAMO OTROKOM IN MLADIM, KO JIM Z ODSTRELI TISTIH, KI NAS MOTIJO, SPOROČAMO, DA JE REŠEVANJE TEŽAV S STRELJANJEM EDINA IN PRAVA POT!?

Po nedoumljivo tragičnem dogodku to sredo v Beogradu in tem, to noč v Mladenovcu, so slovenski, hrvaški, srbski in vsi drugi mediji polni svaril in analiz o tem, kako je samoumevna prisotnost orožja, orožarskih praktik, streljaštva in nasilja v družbi dejavnik, ki bistveno pripomore, da otroci in mladostniki posežejo po tako okrutnem dejanju. Med delikatnimi dejstvi, ki jih v srbskem kontekstu zdaj navajajo tamkajšnji psihologi, sociologi in kriminologi lahko med desetimi močnimi faktorji varnostnega tveganja zasledimo tudi podatek, da je v Srbiji 78 tisoč legalnih lastnikov lovskega orožja.

Če v tem smislu fokus preusmerimo v Slovenijo, vidimo, da imamo tu 21 tisoč lovcev, ki imajo uradno vsak v povprečju 5 kosov lovskega orožja; seveda pa imajo kakšen kos orožja gotovo še zmeraj tudi tisti lovci, ki so to nekoč bili, a niso več. Da o vsem nelegalnem posedovanju orožja niti ne govorimo! Poleg tega imamo v Sloveniji tudi močne, vztrajne in na vse strani vpijoče javne, medijsko močno podprte kampanje, težnje in zahteve posameznih političnih in interesnih skupin, ki vedno znova terjajo odstrele in streljanje divjadi in velikih zveri, češ da imajo težave z njo in njimi.

Na našem spletnem portalu že vse od začetka javnega delovanja opozarjamo na antropološke in psihosocialne dimenzije in na delikatnost takšnih diskurzivnih in upravljalskih praktik ter urejanja težav v naravi in okolju s streljanjem in odstreli kot prvo in samoumevno izbiro! Ko se namreč samoumevni vseprisotnosti orožja v družbi pridruži še samoumevnost streljaškega diskurza in dobi streljanje status »normalnosti«, ki je odrasli ne problematizirajo, ampak nasprotno, jo povsem nekritično in celo »strokovno« in »znanstveno« utemeljeno opravičujejo in se takšne, v resnici totalno sprevržene »normalnosti« poslužujejo pri reševanju težav s tistimi, ki jih motijo v prostoru, okolju in naravi, otrokom in odraščajoči mladini samodejno sporočamo, da je reševanje problemov in težav s streljanjem najbolj »normalna« in prava pot!

Od tega, da postreliš 200 medvedov, do tega, da postreliš 200 ljudi, ni daleč, smo že večkrat povedali. Nenasitni egotrip in nevzdržna lahkomiselnost in državljanska nezrelost glavnih političnih in interesnih akterjev v Sloveniji, ki so, očitno zaslepljeni od sle po krvi, denarju in političnih bonitetah, nerazsodno postavili odstrel in streljanje v osrediščeno »normalnost« slovenskega družbenega, interesnega, političnega in medijskega diskurza, prav ob obeh tragičnih dogodkih, ki sta se te dni zgodila v Beogradu in Mladenovcu, naravnost kliče po temeljitem in poštenem samospraševanju ter takojšnji diskurzivni in upravljalski reviziji!

Tudi tu, v Sloveniji je namreč, tako kot v Srbiji ali kjer koli drugje, problem predvsem »družben«, kot je s svojo prislovično odločnostjo tragični beograjski dogodek že v sredo, torej še isti dan, ko se je dogodil pokol na šoli Vladislava Ribnikarja, za Delo komentirala Leonida Zalokar, ravnateljica Strokovnega centra Planina. »Gre za popoln upad norm, vrednot, morale med odraslimi. Otroci so odraz družbe.«

Kaj torej v Sloveniji delamo otrokom (zanje gre, ne!?) in mladim, ko jim z odstreli tistih, ki nas motijo, sporočamo, da je reševanje težav s streljanjem edina in prava pot!?

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, trava, medved

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Marjan Artnak

Tekst: Ana Ašič

Foto: Michael Anschütz, Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Michael Anschütz

5. maj 2023

Badge Heart with solid fillAvtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Foto: Michael Anschütz

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede drevo, medved, na prostem, sesalec

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap