NE, KER SO ŽENSKE! AMPAK, KER SO SIJAJNE INŽENIRKE!

Včeraj, 8. marca, so našo pošto preplavljala vprašanja, danes pa že zjutraj kar odgovori in ugotovitve, ki jim je večinoma skupno, češ, da je publicistična spletna stran Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom očitno nenaklonjena »ženskemu vprašanju«, saj je »evidentno«, da »ne časti ženskega gibanja«, se ni »niti z besedo spomnila tega pomembnega mednarodnega praznika«, »nikoli ne promovira prizadevanj za več žensk v politiki in na vodilnih položajih« in še precej besed z nivojem, ki ne dosega kriterijev za javno rabo. O odnosu našega spletnega medija do vsega tega bo morda enkrat posebej spregovorila naša ustanoviteljica, publicistka, novinarka in urednica Ana Ašič. Trenutno in načelno pa menimo, da naši teksti, vsa naša spletna stran, vse naše delo zgovorno govorijo o tem, kaj so in kaj zmorejo ženske! Morda tega res ne povemo tako, kot ves svet. A vsekakor angažirano. In avtentično!

Foto: Depositphotos.com

Uvod: Liza Kostevc

Jedrnato & Poudarjeno: Iz teksta Ane Ašič

https://anaasicsic.com/2020/03/13/inzenirji-s-fiziko-in-inzenirji-brez-nje-tu-in-tam-pa-velike-zveri/

Foto: Depositphotos.com

9. marec 2021

Niso prevladovale in ni jih bilo pol; morda niti tretjina ne. A ne vem, kdaj sem nazadnje naenkrat na enem mestu videla toliko »luštnih« žensk, kot sem jih preteklo sredo v Cankarjevem domu. Vseh starosti in, res, opazno prijetnih. Nevpadljivo samozavestne, mirne in močne so bile tam in se smehljale med duhovitimi gospodi: brez ekscesnih podob; brez kakršne koli potrebe po ekstra dokazovanju; brez protestiranja, ker se je le tu in tam kdo v nagovoru spomnil in rekel »inženirji in inženirke«.

Cel dan, od devetih zjutraj do šestih zvečer sem bila na velikem, množičnem dogodku in nisem niti enkrat slišala histeričnega poudarjanja pomena ženskih kvot!?

Kako sem uživala v tej, kot bi rekel arhitekt Boris Podrecca, »veliki normalnosti«. V pristni spoštljivosti in prisrčnem druženju moških in žensk, ki se ne bojijo, ampak veselijo eden drugega!

Koliko sovraštva do žensk in prezira je moralo biti v tistem, ki se je domislil »ženskih kvot«!

A te gospe tega ne potrebujejo. Zelo dobro vedo, kdo so; in kaj zmorejo. Ne, ker so ženske, ampak, ker so sijajne inženirke, ki, prav tako kot gospodje inženirji, vrhunsko mislijo in odlično projektirajo; pa seveda, ker so tudi pregnane in pretkane direktorice, nadzornice, vodje z vsemi svojimi najbolj človeškimi svetlimi in temnimi platmi; in ker so dovolj močne, da so to pri sebi sprejele ter obenem vzdržale vse vzpone in padce, ki jih neizogibno prinaša resnično življenje in delo; zato so tam, kjer so; in take, kot so! Nepogrešljive in krasne! Bravo!

Foto: Depositphotos.com

Več: INŽENIRJI S FIZIKO. IN INŽENIRJI BREZ NJE. TU IN TAM PA VELIKE ZVERI., Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 13. marca 2020, https://anaasicsic.com/2020/03/13/inzenirji-s-fiziko-in-inzenirji-brez-nje-tu-in-tam-pa-velike-zveri/

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap