ČERNAČEV PREDLOG V CELOTI PODPIRAM!

Razmišljanja o sedanjosti in prihodnosti slovenskih lovišč s posebnim namenom, ki smo jih z namenom, da v strokovni, kritični, zainteresirani in tudi laični javnosti spodbudimo razpravo o tem, kako naj bi ta posebna slovenska lovišča oziroma območja kar najbolje služila (ob)varovanju narave in na ta način tudi v družbi promovirala najvišje vrednote njenega ohranjanja, so tudi v kompetentni, odločevalski, poznavalski in kritični javnosti naše spletne strani sprožila že kar nekaj odzivov. Javno se je odzval tudi dr. Marjan Toš, profesor, lovec in lovski mojster z Lenarta v Slovenskih Goricah, ki meni, da bi bilo treba predlog mag. Janeza Černača »čimprej v ustreznih oz. pristojnih organih verificirati in posredovati v zakonsko proceduro«.

Uvod: Liza Kostevc

Odziv: Dr. Marjan Toš, prof., lovski mojster, Lenart v Slovenskih Goricah

Foto: Miha Mlakar

25. februar 2021

»Lovišča s posebnim namenom ter vse druge lovske organizacije morajo biti umeščene v resor za varstvo narave, okolja in prostora, ker lovišča posebnega namena in lovske družine pokrivajo ves naravni prostor Republike Slovenije, izvzete so samo urbane površine naselij, obrtniške in industrijske cone.

Lovišča posebnega namena morajo z izobraženim, usposobljenim in poklicnim osebjem opravljati prednostne naloge na področjih:

Raziskovalnega dela in izobraževanja v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Gozdarskim inštitutom Slovenije ter sorodnimi inštitucijami drugih univerz v Sloveniji in v EU.

Lovišča posebnega namena imajo optimalne pogoje za promocijo varstva narave in okolja, vzdržno rabo ter za predstavitve ekoloških razmer in ukrepov za blaženje klimatskih sprememb, za šolarje na vseh stopnjah izobraževanja, za nevladne organizacije in za sredstva obveščanja.

Lovišča posebnega namena naj se opredelijo na podlagi strokovnega ocenjevanja v range zavarovanih naravovarstvenih območij

Lovišča posebnega namena na Kočevskem v zavarovano območje Kočevsko – Kolpa v rangu regijskega parka (predlog iz leta 1995).

V rangu regijskega zavarovanega območja naj se opredelijo tudi lovišča posebnega namena na Notranjskem (Gojitveno lovišče Jelen), Pohorje (Gojitveno lovišče Pohorje), Karavanke (Gojitveno lovišče Kozorog Kamnik), območje Mure (Gojitveno lovišče Fazan Beltinci).

Samo nekdanje Gojitveno lovišče Triglav Bled je bilo že razglašeno za Triglavski narodni park, kar je najvišja stopnja zavarovanih naravovarstvenih območij.

Na podlagi teh predlogov je primerno preimenovati sedanja lovišča posebnega namena v naravovarstvena območja Kočevsko – Kolpa, Snežnik, Pohorje, Karavanke, Mura.«

Ta predlog je treba čimprej v ustreznih oziroma pristojnih organih verificirati in posredovati v zakonsko proceduro.

Černačev predlog v celoti podpiram.

Dr. Marjan Toš, prof., lovski mojster, Lenart v Slovenskih goricah

Foto: Miha Mlakar

Več: LOVIŠČA S POSEBNIM NAMENOM JE TREBA PREIMENOVATI V NARAVOVARSTVENA OBMOČJA KOČEVSKO – KOLPA, SNEŽNIK, POHORJE, KARAVANKE, MURA!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 20. februarja 2021, https://anaasicsic.com/2021/02/20/lovisca-s-posebnim-namenom-je-treba-preimenovati-v-naravovarstvena-obmocja-kocevsko-kolpa-sneznik-pohorje-karavanke-mura/

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap