VRHUNSKO VARSTVO NARAVE S 535 POSTRELJENIMI MEDVEDI V DVEH LETIH!?!

Čeprav ni bilo v zadnjem letu na Slovenskem nobenega medvedjega napada ali kakršnega koli življenje in varnost ljudi ogrožujočega dogodka; in je bilo lani, tako je ugotovilo Upravno sodišče RS in zatem še Ustavno sodišče RS, nezakonito postreljenih 200 medvedov, naj bi jih od avgusta letos, ko so bile zavrnjene pritožbe, do konca septembra 2021 postrelili še 335! Skupaj naj bi v Sloveniji in torej v srcu Evropske unije, ki s predpisi in direktivami sicer terja najstrožji varstveni režim za to visoko varovano ogroženo prosto živečo veliko zver, v komaj dveh letih postrelili populacijo 535 medvedov, kar je danes v Evropi in svetu popolnoma brez precedensa in tako neverjetno, da ob tem ostajajo brez besed celo mnogi dovčerajšnji prepričani zagovorniki lovskih posegov v populacije velikih zveri.

Foto: Miha Mlakar

Tekst: Ana Ašič Foto: Miha Mlakar

Ob dejstvu, da je v teh slovenskih odstrelnih kvotah zmeraj zajeto skoraj 70 odstotkov medvedjih mladičev do 100 kilogramov teže, kar predstavlja drastičen in nedopusten poseg v gensko strukturo te zavarovane velike zveri pri nas, saj pri tako mladih in spolno še nezrelih osebkih ni mogoče vedeti, ali niso odstreljeni prav tisti, ki so za vitalnost populacije in njen nadaljnji obstoj in razvoj ter gensko raznolikost ključnega pomena, pa je v enaki meri ali še bolj, zgrožena tudi širša eminentna evropska in svetovna biološka stroka.

»Takšno streljanje in pobijanje medvedov je nezaslišan zločin! To je nesprejemljivo in ne morem verjeti, da slovenski znanstveniki to dopuščajo! In temu kar ni konca!? V Sloveniji bi potrebovali politično Stranko za živali! Na Nizozemskem takšno stranko imamo, je parlamentarna stranka in ima znaten ugled v javnosti in vpliv v politiki, tako da bi bilo takšno pobijanje zavarovane ogrožene živalske vrste gotovo oteženo in nemogoče!« pravi akademik prof. dr. Boštjan Kiauta, veliki, svetovno priznani in ugledni, na Nizozemskem živeči biolog, zoolog in znanstvenik slovenskih korenin, ki je štiri desetletja znanstveno, raziskovalno in pedagoško deloval na Državni univerzi v Utrechtu ter bil leta 1983 pobudnik ustanovitve Mednarodnega odonatološkega raziskovalnega inštituta v Gainsvillu na Floridi, kjer je še danes član njegovega upravnega odbora, nestor svetovne odonatologije in slovenskega naravovarstva, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki si je že leta 1961 kot pobudnik, soustanovitelj ter prvi urednik revije Varstvo narave, prve slovenske revije s tega področja, izjemno prizadeval za varovanje narave na Slovenskem in v svetu.

Da je s slovenskim nenasitnim streljanjem medvedov nekaj res zelo hudo narobe, vse bolj signalizirajo tudi številni odzivi iz lovskih vrst! Teh je vsak dan več; in čeprav se mnogi lovci še zmeraj težko odločijo za javno nasprotovanje in izpostavljanje, je vendarle zgroženost večine, ki opozarja na nesprejemljive nepravilnosti pri načrtovanih odstrelih in upravljanju z medvedom na Slovenskem, alarmantna!

Zato pravzaprav ni bilo čudno, da se je Lovska zveza Slovenije, ki jo je pri tem kot predsednik zastopal mag. Lado Bradač, pritožila že na letošnje junijsko dovoljenje Agencije RS za okolje in odstrel 115 medvedov.

Foto: Miha Mlakar

Takrat je predsednik Lovske zveze Slovenije za našo publicistično spletno stran dejal: »Tako velik in nesorazmeren poseg v medvedjo populacijo na osrednjem območju življenjskega prostora medveda je zelo sporen! Bistvo takšne izredne odločbe naj bi bilo v tem, da se zmanjša število zveri, v konkretnem primeru medvedov, tam, kjer povzročajo največ težav! To je predvsem robno območje, kjer medvedi vse pogosteje prihajajo v bližino naselij, zaradi česar se povečuje potencialna nevarnost za konflikte med medvedom in človekom. Zakaj tako drastično posegati v medvedov osrednji prostor, v odmaknjena območja, lovišča s posebnimi nameni, ki so namenjena prav temu, da lahko medved tam nemoteno živi, mi ni jasno! In se s tem tudi ne morem strinjati!«

Še odločnejši je Branko Zlobko, predsednik Zveze lovskih družin Kočevje in predsednik Nadzornega odbora Lovske zveze Slovenije: »Podpiram našega predsednika Bradača in pozdravljam to, da se je s pritožbo uprl nameri po streljanju medvedov letos poleti. Mi nismo Kanada, da bi kar vse leto streljali medvede! Naša tradicija in običaji so drugačni! Poleg tega imamo slovenski lovci etični kodeks, ki nas zavezuje in bi bilo tudi prav, da se ga dosledno držimo! Če se slovenski lovci deklariramo kot naravovarstveniki in zeleni, je tudi prav, da nekaj naredimo za varovanje zavarovanih vrst!«

Več: PO LANSKIH NEZAKONITIH 200, BODO V DOBREM LETU V SLOVENIJI POSTRELILI ŠE 335 MEDVEDOV!!? V DVEH LETIH TOREJ 535 MEDVEDOV!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 22. avgust 2020, https://anaasicsic.com/2020/08/22/po-lanskih-nezakonitih-200-bodo-v-dobrem-letu-v-sloveniji-postrelili-se-335-medvedov-v-dveh-letih-torej-535-medvedov/

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap