Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, rastlina, topol Opis je samodejno ustvarjen

SRHLJIVKA Z GOLOSEKOM V TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU! »KAKŠEN ŠOK! DVAKRAT SMO BILI OKRADENI! NAJPREJ S STRANI IZVAJALCA! ZATEM PA, ZARADI NELOGIČNE ZAKONODAJE, ŠE S STRANI DRŽAVE!?«

S to izjavo in apelom v medijih želimo opozoriti ljudi, naj bodo pozorni pri izbiri izvajalca pri sečnji gozda! Naj bodo obvezno navzoči pri odkazilu drevja, naj nikoli ne odkazujeta le revirni gozdar in izvajalec poseka, ki naj bi bil navzoč, zato, da revirnemu gozdarju pove, kje bo speljana žičnica. Prav tako mora biti obvezno navzoč lastnik na svoji gozdni parceli v času sečnje, da preveri katera drevesa so bila požagana. In prav tako je nujno potrebna navzočnost lastnika gozda v času, ko izvajalec vozi njegove hlode s kamioni v prodajo. Obenem želimo opozoriti lastnike gozdov, naj bodo pozorni, kakšno pooblastilo izročijo izvajalcu poseka, kot tudi kakšno pogodbo za odkup lesa sklenejo z njim! Preden karkoli podpišejo, naj preverijo vsa pooblastila in pogodbe na območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije. Podpisana pooblastila pa naj overijo na območni Upravni enoti. Nas je izvajalec pri vseh postopkih in dokumentih na zelo prefinjen način izigral. A kot kaže nismo bili edini. V letu 2019 in v začetku leta 2020 je izvedel prekomeren posek dreves ali celo popolni posek gozda, mimo odkazilnih manualov na več kot 25 gozdnih površinah. Več kot četrtina teh poškodovanih ali uničenih gozdnih parcel je v Triglavskem narodnem parku!

Gozd pred posekom. Z rumeno je označeno prisotno mladje februarja 2019. // Foto: Pavel Presl

Neposredno: Anka Benedičič Presl, Tolmin

Foto: Anka Benedičič Presl, Pavel Presl

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, rastlina, topol

Opis je samodejno ustvarjen 30. marec 2022

Zakaj želimo, da je javnost seznanjena s tem, kar se nam je zgodilo?

Ker izvajalec posekov na razne načine izigrava lastnike gozdov in tudi območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije.

Že ko lastnik med izvajalci izbira, za koga se bo odločil, če jih je več in po možnosti kdo tudi iz drugih regij Slovenije, in če lastnik ni seznanjen s pravili, kdo sme izvajati posek na njegovi lokaciji, ga izvajalec elegantno zmede, rekoč, da v njegovem gozdu smejo izvesti posek le izvajalci iz domače regije in ne iz drugih regij Slovenije, ker s strani lokalne občine ne bo dobil dovoljenja za prevoz s kamionom po lokalnih gozdnih cestah!

To je čista laž! A, žal, kakšen izvajalec na ta način zavaja nevedne lastnike zato, da v svoji občini na krivičen način sklene čim več poslov.

Lastnikom gozdov pripravi obrazec, pooblastilo za odkazilo, kjer lastnik podpiše, da pooblasti izvajalca za odkazilo dreves na lastnikovi parceli, v skladu z odločbo pomladitvene sečnje, ki jo izda Zavod za gozdove Slovenije. Kljub temu, da lastnik pooblasti izvajalca, ga mnogi lastniki prosijo, da bi bili radi  navzoči poleg v gozdu pri odkazilu dreves. On jim obljubi, da jih bo poklical, potem pa sam pokliče revirnega gozdarja, gresta sama v gozd odkazat drevje, lastniku pa ob vprašanju kdaj gremo, reče, se nama je mudilo, sva šla sama danes ali že včeraj… opravita vse sama, brez vednosti lastnika; kako odkažeta drevje pa je uganka…?!

Mnogi lastniki se namreč sprašujejo, kako, da imajo na odločbi zapisano, naj se izvede pomladitvena sečnja, potem pa se zgodi končni, popolni posek parcele na golo? Ali pa je posekanih in iz gozdne parcele izgine veliko več neizplačanih dreves, kot pa jih je bilo zapisanih na odkazilu za pomladitveno sečnjo? Če prej ne, se opazi, ko po poseku žalosten lastnik prešteva panje posekanih dreves.

Ker s sečnjo dreves nismo imeli še nobenih izkušenj, smo se obrnili na Zavod za gozdove po pomoč. In prejeli smo zagotovilo, da po končanem poseku oni pregledajo sečišče in nam bodo sporočili ugotovitve. Zanašali smo se na to.

Naslednji razlog pisanja je, da na pogodbo, ki jo prav tako pripravi izvajalec poseka, zapiše, da se lastnik zaveže, da v času sečnje  zaradi varstva pri delu ne bo hodil na gozdno parcelo! Ali, da lahko pride šele v popoldanskih urah, ko je delo dneva zaključeno.

Žal so to zopet sumljivi dogovori v prid izvajalcu. Če bi bili lastniki gozdov poučeni, da imajo ne le pravico, ampak dolžnost biti na svoji gozdni parceli v času sečnje, kontrolirati izvajalca iz varne razdalje ali izvaja posek v skladu z odločbo, ne bi prihajalo do tako velikih odstopanj pri poseku ali celo do popolnih končnih posekov, ki uniči gozd lastnika najmanj za štiri generacije, za obdobje stotih let!

Slika, ki vsebuje besede zunanje, trava, drevo, narava

Opis je samodejno ustvarjen Golosek. Družina Presl je samoiniciativno začela s pogozdovanjem javorjev oktobra 2020. // Foto: Pavel Presl

Dalje, lastnik ima vso pravico zahtevati, da ga izvajalec obvesti, kdaj bo vozil hlode iz njegove parcele s kamioni v prodajo! Moral bi biti navzoč on ali pooblaščeni od lastnika, da spremlja izvajalčeve meritve hlodov, ki jih nalaga na kamion! A žal marsikateri izvajalec tega ne dela! Hlode naloži na kamion, lastnika ne obvesti, meri jih le za svojo evidenco: koliko bo on prejel plačilo za prodajo teh hlodov. Lastniku pa bo izplačal hlode, točno do centa enako, kot je ocenil Zavod za gozdove pri odkazilu drevja! To ni možno! Nikoli se mere posekanih dreves ne ujemajo z merami lesa, ki jih izvede Zavod za gozdove Slovenije pri odkazilu! Vedno v naravi nanese vsaj 10 odstotkov več lesa, ki bi ga izvajalec moral izplačati lastniku! A žal, marsikateri izvajalec ga ne! Razliko si sam pospravi v žep!

Skratka, s to izjavo in apelom v medije želimo opozoriti ljudi naj bodo pozorni pri izbiri izvajalca. Naj bodo obvezno navzoči pri odkazilu drevja, naj nikoli ne odkazujeta le revirni gozdar in izvajalec poseka, ki naj bi bil navzoč, zato, da revirnemu gozdarju pove, kje bo speljana žičnica.

Prav tako mora biti obvezno navzoč na svoji gozdni parceli v času sečnje, da preveri katera drevesa so bila požagana. In prav tako je nujno potrebna navzočnost lastnika gozda v času, ko izvajalec vozi njegove hlode s kamioni v prodajo. Pred lastnikom mora izmeriti hlode in po teh zadnjih meritvah lastniku izplačati odkup le teh. Ne pa, da ga izplača po računalniškem izračunu kubature dreves, ki ga naredijo na Zavodu za gozdove po izvedenem odkazilu dreves.

Obenem želimo opozoriti lastnike gozdov naj bodo pozorni, kakšno pooblastilo izročijo izvajalcu poseka, kot tudi kakšno pogodbo za odkup lesa sklenejo z njim! Preden karkoli podpisujejo, naj preverijo vsa pooblastila in pogodbe na območni enoti ZGS. Podpisana pooblastila pa naj overovijo na območni Upravni enoti.

Nas je izvajalec pri vseh teh postopkih in dokumentih na zelo prefinjen način izigral! A kot kaže nismo bili edini. V letu 2019 in v začetku leta 2020 je izvedel prekomeren posek dreves ali celo popolni posek gozda, mimo odkazilnih manualov na več kot 25 gozdnih površinah. In več kot četrtina teh poškodovanih ali uničenih gozdnih parcel je v Triglavskem narodnem parku! In to na lokaciji, kjer se mimo teh več stometrskih golin v enem kosu, vsak dan vozijo turisti v Javorco, da si ogledajo lepote narave in od Unesca zaščiteno cerkev Sv. Duha v Javorci. Kaj si mislijo, ko se peljejo pod ali nad golosekom gozda? Da je v tem Triglavskem narodnem parku očitno vse dovoljeno? To se vendar mora končati!

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, rastlina

Opis je samodejno ustvarjen Prvo pogozdovanje s prostovoljci marca 2022. // Foto: Anka Benedičič Presl

In kaj se je zgodilo potem?

Ko smo aprila 2020, šele deset mesecev po poseku, prejeli pismo s strani inšpektorata, da je bil na naši gozdni parceli in na parceli bližnjih lastnikov, ki so imeli izveden posek lesa v istem letu kot mi, od istega izvajalca, izveden prekomeren posek gozda ali celo posek na golo, nas je to močno pretreslo!

Ni nam bilo jasno, kako se je lahko to zgodilo, saj nam je izvajalec del ves čas zatrjeval, da delo poteka v skladu z odločbo o pomladitveni sečnji. Za piko na i, smo bili obveščeni, da na naši površini gozda ni prisotno mladje in, da se ne ve, če se bo gozd lahko samo pomladil, da ne bo površino predčasno zarastlo podrastje.

Stisnilo nas je ob tej izjavi. Na fotografijah izpred poseka se jasno vidi, da je mladje bilo na naši gozdni parceli. A z načinom spravila celih dreves, je izvajalec, žal, uničil vse podmladje. Po prejetju teh podatkov s strani inšpektorata smo klicali izvajalca, kaj pomeni vse to. In on nam je zatrjeval, da ne ve kaj se dogaja, da on ni bil nič obveščen. Skratka, da je on izvajal posek v skladu z odločbo. In nismo več vedeli kaj je res… a po pogovoru z inšpektorjem smo šele dodobra spoznali, kako hudo nas je izvajalec mnoge zavajal od vsega začetka.

Po nasvetu inšpektorja je nekaj lastnikov oddalo prijavo na policijo, zaradi prekomerne sečnje in kraje lesa iz lastniških gozdnih površin in zaradi uničenja gozdne površine in prirastka za najmanj štiri generacije, za sto let! A nam je izvajalec ob zaključku sečnje rekel, no, čez pet let bo tu že lep gozd! Po treh letih lahko rečemo, da ni videti še prav nobenega mladega gozda na celotni naši površini…

A za tem udarcem izvajalčevega popolnega poseka dreves na naši gozdni površini, nas je doletel še hujši udarec.

Dve leti po poseku, oktobra 2021, smo s strani Zavoda za gozdove naše območne enote dobili odločbo, da moramo na naši gozdni površini na lastne stroške izvesti pogozdovanje, mi, lastniki gozda, ker mladje ni prisotno?!

Kakšen šok, pritisk za lastnika! Zakaj vendar mi? Saj nismo mi izvedli golosek na svoji površini! Izvajalec ga je! In iz ZGS je prišlo obvestilo, res je, vemo, da ga niste vi izvedli, a žal je tako pisana zakonodaja. Namreč v 23. členu  Zakona o gozdovih piše, če je na lastnikovi parceli prisoten posek na golo, je lastnik dolžan izvesti pogozdovanje na lastne stroške.

Slika, ki vsebuje besede drevo, prst, zunanje, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Gozd pred posekom. Z rumeno je označeno prisotno mladje februarja 2019. // Foto: Pavel Presl

Kakšen šok! Dvakrat smo bili okradeni! Najprej s strani izvajalca. Zatem pa, zaradi nelogične zakonodaje, še s strani države!?

Kje naj zberemo toliko tisoč evrov potrebnega denarja, da izvedemo vse to pogozdovanje!? Nedojemljivo! Na odločbo o pogozdovanju smo oddali pritožbo na ministrstvo za kmetijstvo, tudi s prošnjo, da se ustrezno spremeni, preuredi zakonodaja, ki predpisuje, kdo naj po goloseku izvede pogozdovanje. A pritožba je bila zavrnjena, prav tako je bilo tudi obrazloženo, da  23. člena, ki v Zakonu o gozdovih govori o pogozdovanju, ni potrebno spreminjati, da je pravilno napisan?!

Iz ZGS smo prejeli še sklep na odločbo, na katerega smo tudi poslali pritožbo, a je bila prav tako ovržena.

Pomoč v tej stiski, za nas, tri člansko družino, ki smo na enem mesečnem dohodku, smo iskali tudi v trenutni vladi, obrnili smo se po pomoč direktno v kabinet gospoda ministra za kmetijstvo, potem na sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in gozdarstvo. Z obema smo imeli zoom sestanek. Vsi so obžalovali, da se nam je zgodila ta neprijetna, boleča zadeva. Ob naši razlagi situacije, v kateri smo se znašli, so spoznali, da so res neskladja v zakonih v zvezi z gozdovi, ki jih izvajalci pridno izkoriščajo sebi v prid, da bo potrebno vzeti v pretres 23. člen o pogozdovanju, a kaj več pomoči nam niso mogli obljubiti.

Največjo čudežno pomoč nam je priskrbela Mati Narava, saj na zgornjem področju površine gozda, kjer je bil pred leti žledolom, vidno rastejo mlade bukvice in tam ne bo potrebno pogozdovanje. Kako smo bili veseli!

Drugo pomoč smo prejeli s strani civilne družbe. Posamezniki iz raznih društev, skavti seniorji, prijatelji, zakonski pari, sorodniki in predstavnika iz ZGS so nam priskočili na pomoč pri prvem pogozdovanju. Kajti odločba od nas zahteva izvedbo pogozdovanja tri tisoč sadik(!), priprave dva tisoč količkov za obeležna znamenja pri bukovih sadikah, zaščito smrekic pred divjačino, nakup sadik smrekic, potem sami si iti napuliti in pripraviti puljenke bukev. Skratka dela, priprave in vse logistike ne zmanjka.

In vse to z bolečino v srcu, saj si mi goloseka nismo želeli, kaj šele, da bi si ga sami izvedli na naši gozdni parceli! A kazen pogozdovanja, zaradi nelogičnega zakona pa je doletela nas, že predhodno oškodovane lastnike, saj so stroški pogozdovanja višji, kot je bil predhodni prihodek od prodaje tistih dreves, ki so bili na odločbi za pomladitveno sečnjo odkazana za posek.

Slika, ki vsebuje besede zunanje, trava, drevo, rastlina

Opis je samodejno ustvarjenPrvo pogozdovanje s prostovoljci marca 2022. // Foto: Anka Benedičič Presl

Obenem nam vse delo dodatno otežkoča trenutna močna suša. Ob pogozdovanju je bila res malo bolj vlažna zemlja na bolj senčnem predelu naše parcele. A skrbelo me je za smrekice, ki so posajene na soncu bolj izpostavljenem delu. Ker bo minilo že 10 dni, odkar je bilo pogozdovanje izvedeno, in dežja še vedno ni, sva pred nekaj dnevi z osnovnošolsko  hčerko v nahrbtniku navzgor po sončnem delu strmine znosili 44 litrov vode in zalili 151 sadik smrekic. V upanju, da kmalu pride dež za vse sadike. V nasprotnem primeru je bil ves naš trud za dosedanjo pogozditev uničene gozdne površine zaman in male smrekice bodo žalostno preminule. Upajmo, da se to ne zgodi. In, upamo pa, da bo pred tem kaj deževalo. Drugače si še bukovih puljenk ne moremo pripraviti.

Naslednje pogozdovanje bo v soboto 9. aprila, čez nekaj dni, ko se zjutraj, malo pred deveto uro zberemo pod našo gozdno parcelo, na cesti v Javorco, v Triglavskem narodnem parku. Posaditi bo potrebno še tisoč bukev in ob njih v zemljo vsaditi še tisoč količkov za obeležitev bukovih sadik. Pomoč iščemo med skavti, taborniki, kakšnim predstavnikom ZGS OE, sorodniki, prijatelji. Skupina še ni sestavljena. Zato bomo vsakega zelo veseli, ki bi nam želel podariti roko v pomoč in s srcem pomagati pri pogozdovanju, da zacelimo rane na gozdni planoti. Naš kontakt lahko prejmete preko ZGS OE Tolmin. Mi pa bomo poskrbeli za malico, pijačo in vsaj glavni del kritja potnih stroškov. Iz srca hvala vam. 

Za zaključek želimo še enkrat poudariti

Dragi lastniki, če se odločite za sečnjo v vašem gozdu, preko pomladitvene sečnje, vas prosimo, bodite vedno navzoči ob izvajalcu,  od začetka do konca. Naj ne bo storjena nobena operacija del, brez vaše navzočnosti. In vaš gozd vam bo neizmerno hvaležen za to dejavno navzočnost.

Obenem pa še enkrat apeliramo na sedanjo in katero koli prihodnjo vlado, da se ustrezno preuredi zakonodaja o pogozdovanju, da se ustavi to nasilno sečnjo izvajalcev. Že s tem, če bi javna gozdarska služba, torej Zavod za gozdove Slovenije in inšpekcija imela več pristojnosti, saj so strokovno podkovani v tej zadevi, kar lastniki gozdov običajno niso, bi lahko že oni sami sankcionirali neprimerno delo izvajalcev, ter jim tako onemogočili nadaljnjo neprimerno in nepošteno delo v gozdu, tako za državne kot zasebne gozdove. Vendar, kot smo omenili, tu je potrebno spremeniti zakonodajo.

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, rastlina, topol

Opis je samodejno ustvarjen Nedovoljen popolni posek na gozdnih parcelah petih lastnikov nad cesto, ki pelje v Javorco nad Tolminom. Marec 2022. // Foto: Anka Benedičič Presl

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, za nas od nekdaj šteje vsaka zgodba. Ali šteje tudi za vas, veste v resnici le vi. In le vi sami lahko to tudi poveste. Z dobro mislijo, besedo ali dejanjem. Za vse smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ustanovitelj in izdajatelj neodvisnega angažiranega in avtentičnega spletnega portala Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

HIŠA ZVEZD

Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana

hisa.zvezd@gmail.com

Svetimo v temi!

Matična številka: 2262479000 Davčna številka: 13951866

Transakcijski račun: SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

je neodvisni spletni medij, publicistični spletni portal magazinskega tipa, ki z angažiranimi in avtentičnimi profesionalnimi publicističnimi in novinarskimi prijemi tedensko osvežuje svoje spletne strani in javnosti prinaša vsebine s področja narave, okolja in prostora ter njihovega prepleta z vsemi dimenzijami javnega, političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja doma in po svetu.

Idejni rojstni dan Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom je na Gornjem trgu v Ljubljani

18. novembra 2018.

Na slovenskem in svetovnem spletu je portal začel delovati

13. aprila 2019.

V razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je bila Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom vpisana

1. septembra 2020

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap