Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, divja kura, ptica Opis je samodejno ustvarjen

ČAS DIVJEGA PETELINA!

Zdaj prihaja njegov čas! In, evo, danes, zadnji ponedeljek v marcu je, pa že beremo na spletni strani Lovske zveze Slovenije, kako se je »predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač sestal z ministrom za okolje in prostor mag. Andrejem Vizjakom« in »sta se pogovarjala o ukrepih za prihodnost divjega petelina in o sodelovanju med državami na tem področju«. Točno tako je napisano! In to je tudi vse, kar je povedano. Moram reči in priznati, da še nikoli nisem tako dolgo brala tako kratke novice!

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, iglavec, rastlina

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Prodnik

Tekst: Ana Ašič

Foto: Marjan Prodnik

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, divja kura, ptica

Opis je samodejno ustvarjen 28. marec 2022

Ko spomladi sonce že malce ogreje zemljo, se zgodaj zjutraj, tik pred svitom, v gorskem gozdu na stalnem rastišču, kjer dvori samici, oglasi divji petelin. Impozanten, samozavesten in od zaljubljenosti kar malce omotičen divji lepotec se oglasi s svojim značilnim klepanjem, drobljenjem, glavnim udarcem in brušenjem, med katerim zamaknjeno pozabi na vse! Od začetka aprila, pa vse do maja ga je moč slišati; videti ga in mu prigovarjati pa raje ne, da se ga ne moti, saj ima rad mir. Ogrožen je in zavarovan. Kot lahko beremo v različnih virih in kot se radi pohvalijo slovenski lovci, so ga sami že leta 1984 prenehali loviti, četudi je zelo cenjena trofeja; od leta 1993 pa je v Slovenji zaščiten z Uredbo o zavarovanih prostoživečih vrstah. Marsikje v Evropi je popolnoma iztrebljen. V Sloveniji pa je vendarle na vseh alpskih in nealpskih rastiščih skupaj mogoče najti še nekaj sto parov tega edinstvenega pernatega karizmatika.

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, ptica, črna

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Prodnik

Zdaj prihaja njegov čas! In, evo, danes, zadnji ponedeljek v marcu je, pa že beremo na spletni strani Lovske zveze Slovenije, kako se je »predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač sestal z ministrom za okolje in prostor mag. Andrejem Vizjakom« in »sta se pogovarjala o ukrepih za prihodnost divjega petelina in o sodelovanju med državami na tem področju«. Točno tako je napisano! In to je tudi vse, kar je povedano. Moram reči in kar priznati, da še nikoli nisem tako dolgo brala tako kratke novice!

Kar divji petelin! In prihodnost! In države! Ni to kar tako! Tudi, če je vse le v enem stavku! Pravzaprav, še toliko bolj! Pritegnili in zamotili pa sta me tudi obe fotografiji! Dve luštkani grahasti kokoški divjega petelina na sivem kamnu in ob zeleni smrekovi vejici s sijočim naprsnim perjem v barvi konjaka. Še bolj pa seveda uradna fotografija tega težko pričakovanega srečanja, o katerem je predsednik Lovske zveze kar nekajkrat pisal; najbolj odločno pa v svojem marčevskem Predsednikovem pogledu v glasilu Lovec, ko je v kontekstu vprašanj o odškodninski odgovornosti in zavarovanju med intervencijskim odstrelom medveda energično zapisal: »Zato še enkrat tudi na tem mestu sprašujem ministra mag. Andreja Vizjaka, do kdaj se bo MOP izogibal reševanju nakopičenih težav? Le-te se ne bodo rešile same, morali boste odgovoriti na našo prošnjo za sestanek!«

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, ptica, galliformes

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Prodnik

No, in očitno je! In so se srečali! Danes! Se vidi takoj, da so bili pri tem sami markantni in dominantni gospodje, ampak, ni kaj, predsednik je pač »posekal« in dal v koš vse s svojo odločno držo! Pa še ta žareče zelena maska! V barvi pomladi! In novega življenja! In optimizma! (To pa nujno! Saj vemo, ne, kaj se zgodi, če tega ni..? Takoj lahko pride do kakšnega banditizma…Saj še nismo od Novega leta tega pozabili!?! In da bi bilo kaj takega med temi gospodi na sliki…bognedaj! To pa »zagvišno« ne!) Tako se gre na ministrstvo za okolje in prostor, če si predsednik ene največjih naravovarstvenih organizacij! In če greš na ministrstvo, ki je menda »24 ur v službi narave« in zelenja in vsega tega, ne!?! Saj ni nikjer nikogar, ki bi v to dvomil!?

Ali pa… da ne bi kdo kaj dvomil in natolceval, da predsednik ni bil na ministrstvu za okolje zaradi divjega petelina!? Že od novembra je v vseh lovskih oddajah Dober pogled, v vseh Predsednikovih pogledih in v nekaj »ekskluzivnih« televizijskih nastopih vztrajno zahteval od ministrstva za okolje in prostor, najprej, čimprejšnji in čim večji odstrel zavarovanih rjavih medvedov; potem zavarovanje za lovce, ki so pri lovu nanj oz. pri interventnem odstrelu izpostavljeni tisoč nevarnostim; pa, kot že rečeno, sestanek o vsem tem!

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, sneg, črna

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Marjan Prodnik

No, in ko je v četrtek Upravno sodišče streljanje 222 medvedov, kolikor jih je bilo konec februarja odobrenih z odločbo MOP za odstrel, čeprav reveži niso nikogar napadali in sploh jih prve dni ni bilo na spregled; no, ko je Upravno sodišče to konec prejšnjega tedna, spet nekje na polovici postreljenih medvedov, končno ustavilo; se gre potem takoj v ponedeljek na ministrstvo za okolje pogovarjat predsednik Lovske zveze Slovenije, ki je bil januarja in februarja najmanj dvakrat čisto preč od skrbi za vse mrtve, ki da se bodo vsak trenutek »dogodili« v Sloveniji, ker da so medvedi že čisto povsod! Ob vsem tem torej, in ob vseh »nakopičenih težavah« z medvedi in velikimi zvermi, jasno, je danes vendarle napočil težko pričakovani trenutek, da je predsednik Lovske zveze Slovenije lahko končno z ministrom Vizjakom spregovoril o divjem petelinu!

Mi pa vsi v jok! Od ganjenosti, ko imamo v Sloveniji tako rahločutnega in zavzetega in predanega lovskega predsednika, da za dobro narave, kot divji petelin pri brušenju, zamaknjeno pozabi prav na vse, ko gre na ministrstvo za okolje! Celo na medvede!?!

Slika, ki vsebuje besede drevo, zunanje, divja kura, ptica

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Prodnik

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, za nas od nekdaj šteje vsaka zgodba. Ali šteje tudi za vas, veste v resnici le vi. In le vi sami lahko to tudi poveste. Z dobro mislijo, besedo ali dejanjem. Za vse smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ustanovitelj in izdajatelj neodvisnega angažiranega in avtentičnega spletnega portala Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

HIŠA ZVEZD

Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana

hisa.zvezd@gmail.com

Svetimo v temi!

Matična številka: 2262479000 Davčna številka: 13951866

Transakcijski račun: SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

je neodvisni spletni medij, publicistični spletni portal magazinskega tipa, ki z angažiranimi in avtentičnimi profesionalnimi publicističnimi in novinarskimi prijemi tedensko osvežuje svoje spletne strani in javnosti prinaša vsebine s področja narave, okolja in prostora ter njihovega prepleta z vsemi dimenzijami javnega, političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja doma in po svetu.

Idejni rojstni dan Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom je na Gornjem trgu v Ljubljani

18. novembra 2018.

Na slovenskem in svetovnem spletu je portal začel delovati

13. aprila 2019.

V razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je bila Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom vpisana

1. septembra 2020

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap