LOVCA, KI JE NA DRUŽBENIH OMREŽJIH S SVOJO LOVSKO PODOBO S PUŠKO IN OKRVAVLJENO DIVJADJO GROZIL NOVINARJU JOŽETU MOŽINI, JE V NEDELJO PREMIKASTILA MEDVEDKA Z DVEMA MLADIČEMA. JAVNOST V BRAN GOZDNI MAMI: »TO JE BIL MEDVEDKIN SILOBRAN!«

Ob tem, ko bi bilo res dobro, da bi o tem nedeljskem dogodku zahteval natančno in podrobno poročilo in morda kakšno vprašanje akterjem zastavil tudi sam v svoji neomajno nepopustljivi maniri, pa se bo predsednik Lovske zveze Slovenije slej ko prej težko izognil tudi vprašanju o tem, kaj se dogaja v vrstah 20 tisoč članske slovenske lovske organizacije, da precej očitno popuščajo »varovalke« in se miži na eno ali pa celo kar na obe očesi, ko gre za različne oblike bolj ali manj subtilne, a tudi surove ustrahovanosti civilov s strani lovcev, na kakršno je že pred leti opozoril Jože Možina. Na to vprašanje verjetno slovenska javnost upravičeno pričakuje odgovor pristojnih. Lovcev. In morda še koga. Nenazadnje to ogroža vse nas, še dodatne razsežnosti pa dobiva v kontekstu spremenjenega zakona o orožju in v posledični vse očitnejši in pospešeni »militarizaciji« slovenskega lovstva.

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, moški

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Tweeter

Tekst: Ana Ašič

Foto: Tweeter, Facebook, posnetki zaslona

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, jelen, sesalec

Opis je samodejno ustvarjen 23. januar 2022

Ko je to nedeljo popoldne v vseh medijih odjeknila novica o tem, kako je na Postojnskem med skupinskim lovom oz. pogonom lovca napadla medvedka in ga polomila in ranila, je bilo v novicah, ki so predvsem sledile kratkemu policijskemu poročilu, zelo zanimivih kar nekaj reči.

Najprej že to, da ni bilo nikjer omenjeno ime lovske družine, kjer se je vse to dogajalo; in je bilo moč sklepati, da gre za Lovsko družino Javornik Postojna predvsem po približni lokaciji, ki je bila omenjana; in po očividcu, kot je bil poimenovan lovec, ki je bil poškodovanemu lovcu najbliže, to je Branku Peternelju, nekdanjemu starešini Lovske družine Javornik Postojna.

Drugo, kar je zelo zanimivo je, da ni bilo niti besede o tem, koliko lovcev je sodelovalo v tem pogonu; in kateri lovci so bili to: Domačini? Gostje? Če so domači, menda ja toliko poznajo svoje lovišče, da vedo, kje se zadržuje medvedka z mladiči; vsaj približno vedo, kje je njen brlog; kje se lahko prikaže. Ta isti dan sem bila popoldne na Senožeškem; in v Dolenji vasi sem pri cerkvi ob zidu na prisojni strani opazila zvončke, ki so se v toplih žarkih že bogato razcveteli. Vsakemu laiku je jasno, da je v takem vremenu v teh krajih mogoče v gozdu srečati vse. Lovcem pa ne!?!

Slika, ki vsebuje besede oseba, zunanje, sesalec

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Facebook // Benjamin Purger, 7. februar 2017

Pa še pri pogonu, ki »dvigne« vse, kar leze in gre. Današnja medvedka z dvema mladičema jo je vsaj zaenkrat kar dobro odnesla, saj je menda še zmeraj živa. Mnogo bolje kot medvedka, ki je bila v začetku decembra ustreljena pri skupinskem lovu na Kočevskem, ko se je v gonji nenadoma pojavila med divjimi prašiči. In to, da se v takem pojavi »na sceni« medvedka, naj bi bilo za izkušenega lovca zdaj takšno presenečenje!?!

Še posebej pa prav tega, ki ga je medvedka premikastila. Jasno, gospodu tega nikakor ne privoščimo in mu res želim zdravja in hitro okrevanje, a 63-letni Benjamin Purger se, kot je sam izjavil za Televizijo Slovenija, ni prvič od blizu srečal z medvedi; s kakšne fotografije na družbenih omrežjih pa lahko mirno sklepamo, da je kakšnega že tudi po lovsko »pospravil«. Ne le medveda. Veliko vsega. Je eden tistih lovcev, ki se radi z okrvavljeno divjadjo kažejo po družbenih omrežjih. Že to je nekaj, kar mnogi lovci opozarjajo, da je skregano z lovskim etičnim kodeksom. Če pa spomnimo na to, da je prav Benjamin Purger tisti lovec, na katerega je novinarski kolega Jože Možina 23. novembra 2017 ob 9.15 na Twitterju zapisal: »Benjamin Purger – a kdo pozna tega nevarnega tipa, ki odkrito grozi in piše na FB, da se mu bo en dan “utrgalo”? To je ta s puško….« Poleg je objavil lovčevo fotografijo z okrvavljenim divjim prašičem.

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Posnetek zaslona // Tweeter

O tem je Jože Možina javno spregovoril tudi na portalu mmcrtvslo 10. junija 2018, ko je v kolumni z naslovom O grožnjah novinarjem, dvojnih merilih in izvorih ekstremizma, zapisal: »Drug primer pa je Benjamin Purger, ki se rad fotografira s puško in okrvavljeno uplenjeno divjadjo. Zanj sem izvedel, da je v Novi Gorici pobiral podpise za Marjana Šarca. Torej gre za dve “družbeno aktivni” osebi (prva naj bi bil Safet Alibeg, op. p.) z imeni in priimki, ki sta mi zaradi oddaje Pričevalci  javno grozili s smrtjo in hujskali še druge, da bi mi kdo kaj naredil.«

Avgusta 2018 je Jože Možina na Tweeterju zopet opozoril na Benjamina Purgerja z lovsko fotografijo in z besedami: »Na mitingu proti javni TV v Kopru prepoznali tudi Benjamina Purgerja – lovca, ki ga zaradi groženj s smrtjo že obravnava tožilstvo.«

Štiri, pet let je minilo in človek, ki je že s svojo kontekstualno pojavnostjo tako srhljivo in javno na svojih profilih grozil, ima še zmeraj lovsko izkaznico!?! Ima še zmeraj orožje!?! Ali pa je bil danes na lovu nelegalno!?!

Ne le on in gospod, ki je bil najbliže današnjemu dogodku; ne le starešina Lovske družine Javornik Postojna Jože Gregorec; ne le predsednik Postojnsko Bistriške zveze lovskih družin mag. Aleš Klemenc, ki je obenem podpredsednik Lovske zveze Slovenije, ampak še kdo na Lovski zvezi Slovenije bi bilo morda dobro, da javnosti odgovori na vprašanje, kako je mogoče, da je bil ta človek danes z orožjem na lovu, kljub »težavam«, ki jih je imel v preteklih letih!?!

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Posnetek zaslona // Tweeter

»Ničelna toleranca do nasilja,« je nekaj, kar nam najbrž ni treba dvomiti, da resno misli, ko to pove mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, ki je tudi generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije. Ob tem, ko bi bilo res dobro, da bi o današnjem dogodku zahteval natančno poročilo in morda kakšno vprašanje akterjem zastavil tudi sam v svoji neomajno nepopustljivi maniri; pa se bo predsednik Lovske zveze Slovenije slej ko prej težko izognil tudi vprašanju o tem, kaj se dogaja v vrstah 20 tisoč članske slovenske lovske organizacije, da precej očitno popuščajo »varovalke« in se miži na eno ali pa celo kar na obe očesi, ko gre za različne oblike bolj ali manj subtilne, a tudi surove ustrahovanosti civilov s strani lovcev, na kakršno je že pred leti opozoril Jože Možina. Na to vprašanje verjetno slovenska javnost upravičeno pričakuje odgovor pristojnih. Lovcev. In morda še koga. Nenazadnje to ogroža vse nas, še dodatne razsežnosti pa dobiva v kontekstu spremenjenega zakona o orožju in v posledični vse očitnejši in pospešeni »militarizaciji« slovenskega lovstva.

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, moški

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Tweeter // Benjamin Purger z divjim prašičem

Ob vseh teh zaskrbljujočih vidikih in vprašanjih ter seveda nedvomno šokantni in boleči izkušnji postojnskega lovca; pa ob vse bolj glasnem spraševanju tako laične, kritične kot tudi lovske javnosti o smiselnosti, predvsem pa etičnosti in civilizacijski sprejemljivosti lovskih pogonov, ki ob novodobni ultimativni oboroženosti in super tehnološki opremljenosti lovcev, absolutno ne dopuščajo več živalim nobene možnosti in popolnoma pod vprašaj postavljajo »lovsko pravičnost«, poštenost in etiko; je ta medvedji nedeljski dogodek, kljub še zmeraj najbolj banalni bombastični medijski senzacionalnosti, vendarle prinesel tudi neverjetno razveseljujočo plat zgodbe, ki jo predstavljajo odzivi velikega dela slovenske javnosti.

Ta v komentarjih na današnje medijske novice izraža veliko osveščenosti, ljudje niso pristali na medijsko serviran »napad«, ampak so zelo artikulirano opozarjali na to, da je lovec ogrožal medvedko z mladiči; tudi niso pristali na to, da se to dogaja, ker da se medvedov ne strelja, ampak so opozarjali na to, da se jih vsako leto postreli več kot sto (kot smo že večkrat povedali, v zadnjih dobrih dveh letih se jih je v resnici odstrelilo več kot 500!) in da je to več kot dovolj; pa na prigode in strah, ki ga preživljajo v naravi ob lovcih in lovskih pogonih. Kar nekaj komentarjev je bilo moč zaslediti, podobnih komentatorju, ki je na mmc-ju najprej navedel citat iz televizijske novice: “Najprej je mislil, da gre za divjega prašiča, ko je spoznal, da ima pred sabo medvedko, pa je začel mahati in kričati, enkrat je tudi ustrelil, a je medvedka vseeno planila nanj.” In komentar: »V kolikor bi človek le mirno stal in ne tako galamil, bi verjetno lahko mirno odšel. Ker pa je kazal medvedki svojo “premoč in jo s tem celo izzival na boj”, je odreagirala tako kot vsaka divja zver. Ali imajo lovci vsaj osnovno znanje ali le gonijo in streljajo?« In pa tisti, res, najboljši: »To je bil medvedkin silobran!«

Foto: Facebook // Benjamin Purger z uplenjenim jelenom

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, za nas od nekdaj šteje vsaka zgodba. Ali šteje tudi za vas, veste v resnici le vi. In le vi sami lahko to tudi poveste. Z dobro mislijo, besedo ali dejanjem. Za vse smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ustanovitelj in izdajatelj neodvisnega angažiranega in avtentičnega spletnega portala Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

HIŠA ZVEZD

Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana

hisa.zvezd@gmail.com

Svetimo v temi!

Matična številka: 2262479000 Davčna številka: 13951866

Transakcijski račun: SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

je neodvisni spletni medij, publicistični spletni portal magazinskega tipa, ki z angažiranimi in avtentičnimi profesionalnimi publicističnimi in novinarskimi prijemi tedensko osvežuje svoje spletne strani in javnosti prinaša vsebine s področja narave, okolja in prostora ter njihovega prepleta z vsemi dimenzijami javnega, političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja doma in po svetu.

Idejni rojstni dan Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom je na Gornjem trgu v Ljubljani

18. novembra 2018.

Na slovenskem in svetovnem spletu je portal začel delovati

13. aprila 2019.

V razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je bila Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom vpisana

1. septembra 2020

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap