Slika, ki vsebuje besede trava, nebo, zunanje, narava Opis je samodejno ustvarjen

MADŽARI VELIKOPOTEZNO, ENOTNO IN NAVDUŠENO ZA »ENO Z NARAVO«. SLOVENCI PA SPET »NAVADNO«, STARIKAVO, BREZ PRAVEGA VESELJA DO ŽIVLJENJA IN MALCE VSI PROTI VSEM?!?

Konec septembra in prvo polovico oktobra bodo Budimpešta in številna druga madžarska mesta in županije tri tedne prizorišče svetovnega Expa »Eno z naravo«, »One With Nature«, madžarsko »Egy A Természettel«, ki naj bi bil po nekaterih pričakovanjih letos največji svetovni dogodek lovske, ribiške in naravovarstvene industrije. Vsekakor so Madžari »Eno z naravo« zastavili kompleksno, široko, velikopotezno in, kot je videti iz trenutno dosegljivih programov in zasnov, z jasno intencijo, ciljem in vizijo, da Budimpešto in Madžarsko za tri tedne spremenijo v svetovno prestolnico lovskega in naravovarstvenega sveta. Na Slovenskem pa doslej, sredi sicer res negotovega koronavirusnega časa in okoliščin, kakšnega posebnega navdušenja, vznesenosti in veselja ob tej priložnosti za predstavitev na tem letošnjem velikem svetovnem dogodku v bistvu nismo zaznali.

Slika, ki vsebuje besede lesen

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Tekst: Ana Ašič

Foto: Vlado Jehart, Jože Borišek, Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede trava, nebo, zunanje, narava

Opis je samodejno ustvarjen  10. september 2021

»Razstava lova in narave«, »Vadászati és Természeti Világkiállítás«, »World of Hunting and Nature Exhibition«, kot so prireditelji podnaslovili dogodek, bo na nek način obeležje 150. obletnice prve svetovne razstave trofejnega lova, ki je bila v Budimpešti leta 1871, njena ponovitev pa je bila ob stoletnici leta 1971. Četudi je morda širši in laični javnosti to manj znano, je vendarle res in je treba to v tem kontekstu poudariti, da je naša vzhodna soseda tradicionalno med evropskimi in svetovnimi lovskimi »velesilami« ter prva destinacija in obljubljena dežela predvsem za »lovce na jelene«. Ob tem vsekakor ne gre pozabiti tudi dejstva, da je trenutno prav na Madžarskem sedež CIC, Mednarodnega sveta za lov in divjad, kjer v dvajsetih letih prejšnjega stoletja med najbolj dejavnimi soustanovitelji najdemo tudi madžarskega grofa Louisa Károlyija. CIC, kratica prihaja iz francoskega imena Conseil International de la Chasse, četudi po številu individualnih članov ni med največjimi, je s članstvom 1500 lovskih organizacij iz 86 držav, vsekakor ena najbolj vplivnih lovskih in lobističnih organizacij na svetu, ki ima na Madžarskem priznan diplomatski status in tudi pri Združenih narodih status opazovalca, domala enakovreden ostalim državam opazovalkam pri OZN.

Večdnevna generalna skupščina tega Mednarodnega sveta za lov in divjad med 25. in 29. septembrom, bo v madžarski prestolnici – poleg same otvoritve in 26. septembra gala koncerta madžarskega Nacionalnega filharmoničnega orkestra in zbora v znameniti koncertni dvorani Béle Bártoka v MÜPA, torej v karizmatični budimpeštanski Palači umetnosti, kjer bo na lovsko obarvanem klasičnem sporedu tudi svetovna premiera posebej za »One With Nature« napisane Lovske simfonije sodobnega madžarskega skladatelja Lászlá Dubravaya – velika skupščina CIC bo torej eden od »highlightov« letošnjega madžarskega lovskega dogajanja; potekala pa bo pod sloganom »One With Nature – Rural Voices, Global Responsibilities«, »Eno z naravo – ruralni glasovi, globalna odgovornost«.

Največja evropska lovska organizacija, Federacija evropskih lovskih zvez, FACE, ki s članstvom v nacionalnih zvezah – tudi slovenski lovci so tu, povezuje 7 milijonov evropskih lovcev, pa bo imela v Budimpešti generalno skupščino 24. septembra, torej dan pred otvoritvijo Expa, ki bo 25. septembra. Na otvoritveni dan bo Federacija evropskih lovskih zvez v »živi« in »hibridni« obliki v popoldanskem času priredila krajšo Konferenco evropskih lovcev, kjer bosta v prvi vrsti na sporedu najbolj vroči evropski lovski temi zadnjih nekaj let, torej »ptice selivke« in »volkovi«. Že pred otvoritvijo velike budimpeštanske razstave, ki bo z osmimi paviljoni, z interaktivnimi razstavami, virtualnimi igrami, kulturnim festivalom, komercialnim lovskim in ribiškim sejmom ter kmetijskim sejmom, pa z največjim madžarskim razstavnim akvarijem ter razstavami lovskih psov skušala privabiti kar največ obiskovalcev z vseh koncev Evrope in sveta, pa bo med 21. in 24. septembrom v madžarski prestolnici tudi 35. svetovni kongres Mednarodne zveze lovcev biologov, IUGB.

Obe lovski skupščini in kongres lovcev biologov so pomembni deli »World Conservation Foruma«, ki bo pod okriljem in v povezavi s svetovno razstavo »One With Nature« vse tri tedne razpravljalcem, udeležencem, obiskovalcem, poslušalcem in opazovalcem prinašal vsebine in odpiral prostor za razpravo o številnih aktualnih vprašanjih in lokalnih ter globalnih izzivih današnjega lovstva, ribolova, biodiverzitete, ekosistemov in narave ter njenega ohranjanja.

Slika, ki vsebuje besede nebo, zunanje, gora, hrib

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Vlado Jehart

Jasno pa je, prvič, že zaradi dejstva, da gre tu vendarle prvenstveno za lovstvo in »lovsko srce« dogodka; in drugič, kot je razvidno iz napovedanih tematik in retorike; da bo prav gotovo veliko dogajanja teklo v znamenju ljudske modrosti »volk dlako menja, bistva ne« ter v zelene kamuflirke oblečena lovsko naravovarstvena prizadevanja, ki mnoga težijo predvsem v isto smer in poskuse ter bolj ali manj sofisticirane pritiske za, vsaj v Evropi, rahljanje varstvenih statusov in direktiv, predvsem na področju velikih zveri in ptic. Pa seveda za aktivno promocijo lova, lovstva, lovskih destinacij, naravovarstvenih projektov, orožja in vseh drugih vzporednih ter z lovom nerazdružno povezanih produkcij, ki se globalno gledano »povezujejo« v vsakoletni več milijardni posel.

Vsekakor so Madžari »Eno z naravo« zastavili kompleksno, široko, velikopotezno in, kot je videti iz trenutno dosegljivih programov in zasnov, z jasno intencijo, ciljem in vizijo, da Budimpešto in Madžarsko za tri tedne spremenijo v svetovno prestolnico lovskega in naravovarstvenega sveta. Kaj od tega se bo uresničilo in kaj vse in koliko resnične »enosti z naravo« bo jesensko madžarsko dogajanje prineslo in pokazalo, bomo v celoti lahko videli in »odreflektirali« šele v drugi polovici letošnjega oktobra, ko bomo lahko verodostojno govorili tudi o tem, kako se je sredi vsega tega znašla in predstavila Slovenija.

Madžarski prireditelji so namreč Slovenijo kot predsedujočo Evropski Uniji povabili in ji s 500 kvadratnimi metri razstavnega prostora omogočili, da se madžarski, evropski in svetovni javnosti kot posebna gostja predstavi s svojimi naravnimi, lovnimi, ribolovnimi in naravovarstvenimi potenciali in prizadevanji.

A četudi se je minister dr. Jože Podgoršek že februarja z madžarskimi predstavniki v Ljubljani dogovoril za sodelovanje na dogodku; in, kot je razvidno iz arhiva novic Lovske zveze Slovenije, so se predstavniki slovenskih lovcev in državni sekretar madžarske vlade ter komisar svetovne razstave »One With Nature« dr. Zoltán Kovács ter namestnik veleposlanika Republike Madžarske v Sloveniji Tamás Miklós Kovács 18. februarja letos v Prosenjakovcih pogovarjali o razstavi in sodelovanju Slovenije in slovenskih lovcev na njej, nam še tik pred poletnimi počitnicami na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o tem, kako se bo Slovenija predstavila na tem velikem dogodku in kako se nanj pripravlja, niso mogli povedati nič konkretnega.

Prve dni septembra smo na omenjeno ministrstvo ponovno naslovili nekaj vprašanj o tem. Predvsem nas je zanimalo naslednje: Kdo se bo predstavil? S čim? Na kakšen način? Kdo vse in koliko ljudi sodeluje pri pripravi in izvedbi slovenske predstavitve? Kdo skrbi za celostno podobo? Kakšna bo? Slogan? Koliko finančnih sredstev ima za ta dogodek na voljo Ministrstvo za kmetijstvo? Kdo je sofinancer? V kakšnem obsegu? Kaj vse bo financirano? Ali bo Slovenija sodelovala na World Conservation Forumu? Če da, kdo bo sodeloval? In kdo bo predaval? Tema? Ali bo Ministrstvo v okviru svetovne razstave financiralo udeležbo na 35. kongresu Mednarodne zveze lovskih biologov (IUGB)? Komu? Če da, kaj bo tema predavanja? In, kdaj? Koliko in kdo vse bo s strani Ministrstva in Slovenije prisostvoval otvoritvi? Ali se bo minister udeležil dogodka? Koliko dni bo trajal obisk? Ali je res 26. 9. predviden slovenski dan? Kdo ga bo odprl? Kako in s čim vse se bo Slovenija predstavila na tem dnevu? Program? Kaj bo glavna poanta in sporočilo?

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, nebo, narava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

V odgovoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 3. septembra 2021 piše, v nadaljevanju navajamo dobesedno:

»V Budimpešti na Madžarskem bo od 25. septembra do 14. oktobra 2021 potekal svetovni lovski in naravovarstveni sejem »One With Nature«. Sloveniji, kot predsedujoči Svetu Evropske Unije, je organizator namenil 500 kvadratnih metrov, t.j. enega od večjih razstavnih prostorov na sejmu. Na sejmu se bo Slovenija predstavila z ekosistemskim pristopom gospodarjenja z gozdom in upravljanja z divjadjo, zlasti preko skupnih načrtov gozdnogospodarskih območij in dolgoročnih lovsko upravljavskih območij ter usklajevanjem gozdarskih in lovskih ciljev. Prav tako bo predstavila lovsko organiziranost, lovski turizem, ribištvo in zeleni turizem. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek bo osrednji govorec na otvoritvi sejma »One With Nature«.

Pri pripravi vsebin, ki bodo predstavljene na sejmu »One With Nature« sodelujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod za ribištvo Slovenije, Lovska zveza Slovenije in Ribiška zveza Slovenije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU izvajati svoje promocijske aktivnosti, ki bodo promovirale program predsedovanja Svetu EU, še posebej z vidika prednostnih nalog predsedovanja.

Dne 26. septembra 2021 bo na sejmu potekal slovenski dan, na katerem se bodo na skupnih stojnicah predstavili slovenski razstavljavci. Na slovenskem dnevu bo sodeloval minister dr. Jože Podgoršek skupaj z madžarskim kolegom, ministrom dr. Istvanom Nagyjem. Glede na zgoraj navedeno bo minister dr. Jože Podgoršek obisk v Budimpešti izkoristil za bilateralno srečanje z madžarskim kolegom dr. Istvanom Nagyjem. Slovenija in Madžarska imata veliko skupnih interesov sodelovanja na področju kmetijstva in gozdarstva. Državi vzdržujeta tradicionalno dobro sodelovanje, neposreden, odkrit in konstruktiven dialog. Prav tako si državi delita skupno vizijo pri ohranjanju trajnostnega upravljanja z gozdovi in divjadjo. Državi sta enotni v zavedanju kako pomembno je govoriti o skupnih akcijah za ublažitev podnebnih sprememb ter akcijah za prilagoditev učinkov podnebnim spremembam pri trajnostnem upravljanju z gozdovi in divjadjo. Kot je navedeno že zgoraj bo Slovenija na sejmu predstavila desetletja izkušenj pri gospodarjenju z gozdovi, upravljanju z divjadjo in biodiverziteto. Slovenija se bo predstavila celostno z ekosistemskim pristopom gospodarjenja z gozdom in upravljanja z divjadjo, zlasti preko lepot Slovenije in njenega neizmernega potenciala za zeleni turizem.

Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo spremljal državni sekretar Anton Harej in generalni direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo mag. Robert Režonja. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ne bo sodelovalo na World Conservation Forumu in 35. kongresu Mednarodne zveze lovskih biologov (IUGB).«

Ker nismo dobili odgovora na »finančno« vprašanje, smo ga 7. septembra ministrstvu zastavili ponovno in takoj dobili odgovor, ki pravi, da »je MKGP za pripravo in postavitev razstavnega prostora izvedel javno naročilo male vrednosti, do 40.000 EUR brez DDV«. Kaj zdaj to v resnici pomeni, ni čisto jasno, še zlasti, ker pri pripravi, kot lahko zgoraj preberemo, poleg ministrstva sodelujejo še štirje partnerji – Lovska in Ribiška zveza Slovenije ter Zavod za gozdove in Zavod za ribištvo Slovenije. Je to znesek za vse? Ali vsakega posebej? Tu pa je še Proevent, podjetje, ki, kot nam je potrdil njihov tehnični direktor Tim Trojar Vidmar, bdi nad celotno izvedbo letošnje predstavitve Slovenije v Budimpešti. »Priprave so v zadnji fazi,« je dejal, »naslednji teden peljemo razstavo z dvema vlačilcema v Budimpešto in jo začnemo teden dni pred otvoritvijo postavljati.«

Slika, ki vsebuje besede drevo, trava, vlak, zunanje

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Jože Borišek

Prav tako si iz teh besed in odgovora ministrstva nismo znali najbolje predstavljati, ali pa kvečjemu le zelo bledo, kako naj bi bila videti slovenska predstavitev v Budimpešti, zato smo o tem malce povprašali posamezne akterje, povezane s pripravo in izvedbo slovenske predstavitve.

Kakšnega posebnega navdušenja, vznesenosti in veselja ob tej priložnosti, sicer res sredi negotovega koronavirusnega časa in okoliščin, za predstavitev na letošnjem svetovnem dogodku v bistvu nikjer nismo zaznali. Vsi predvsem poudarjajo, da bodo v Budimpešto poslali »materiale« iz razstav, na katerih že več let stalno sodelujejo, predvsem z radgonskega sejma lova in ribištva; Tim Trojar Vidmar iz Proeventa pa je prav tako dejal, da bodo »uporabili to, kar ima ministrstvo že pripravljeno od prej, vse skupaj pa bomo povezali v eno celostno podobo«.

Še najbolj zadovoljni so slišati ribiči, ki se bodo, po besedah mag. Igorja Miličića, sekretarja Ribiške zveze Slovenije, »v Budimpešti skušali predstaviti predvsem s tistim, kar bi bilo morda lahko za Madžare bolj atraktivno, ker sami tega nimajo ravno veliko; precejšen poudarek bo zato na muharjenju ter predstavitvi tistih slovenskih rek, kjer je takšen ribolov mogoč, se pravi Soče, Save, Savinje, nekaterih kraških rek, Kolpe, Krke v enem delu. Na Madžarsko pa pošiljamo tudi štiri lepe trofeje: sulca, potočno in soško postrv ter soma; pa tudi zbirko izvirnih muh«. Ste veseli, da se lahko predstavite na »Eno z naravo«? »Pravzaprav da, seveda, pozdravljamo to in veseli smo vsake priložnosti, ko lahko širši javnosti predstavimo slovensko ribištvo in vse, kar smo doslej na tem področju dosegli.«

Vsekakor je videti, da tudi lovci »ne skačejo« ravno od navdušenja in, podobno kot Ministrstvo za kmetijstvo, na trenutke ustvarjajo vtis, kot da jih to niti ne zanima preveč; ali pa, na drugi strani, kot da pravzaprav niti ne želijo, da se temu pripisuje kakšen večji pomen, ki ga nekateri morda res tudi ne vidijo povsem dobro; pri čemer je vendarle bolj verjetno, da morda le lovsko spretno prikrivajo svoja prava in resnična občutja.

Še najmanj to velja za Srečka Žerjava, ki je bil do upokojitve lanskega decembra direktor strokovnih služb Lovske zveze Slovenije, še zmeraj pa je podpredsednik FACE za Srednjo Evropo ter koordinator razstave »One With Nature« za Srednjo in Vzhodno Evropo in eden njenih 13 mednarodnih ambasadorjev. Srečko Žerjav, svetovljan in poliglot z lepim ugledom v mednarodnih lovskih vrstah, se potencialov razstave in tega, kar široko zastavljeno dogajanje na in ob njej nosi s seboj, jasno zaveda, »kaj več pa ni v moji moči,« pravi. »Zgodaj spomladi sem sodeloval v različnih pogovorih na temo predstavitve Slovenije na »One With Nature«, ko pa smo se dogovorili, da bo krovni organizator in koordinator Ministrstvo za kmetijstvo, se je, razumljivo, v tem smislu moje delo zaključilo. Vsa stvar je zdaj v njihovih rokah.«

»Počakajmo. Pustimo se presenetiti,« pravi mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije. »Kar mi, slovenski lovci pričakujemo, je, da bo to svetovna razstava, ki bo dala poseben pomen lovstvu in naravovarstvu.« Boste lovci sodelovali na World Conservation Forumu? »V kakšni posebej organizirani obliki ne. Se bodo pa posamezniki gotovo na različne načine vključili vanj.« Vi? »Sam se bom gotovo udeležil generalne skupščine CIC pa otvoritve in slovenskega dne. Gospod Srečko Žerjav pa bo kot podpredsednik FACE, ob vsem drugem, gotovo prisoten na generalni skupščini Federacije evropskih lovskih zvez.« Kaj pa člani strokovno znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije? Dr. Pokorny? Dr. Jerina? »To ne vem. V imenu LZS nisem za nikogar napisal naloga za sodelovanje na World Conservation Forumu, bodo pa morda sodelovali s kakšnega drugega naslova.« Kaj pa na kongresu lovcev biologov? Dr. Kos? Dr. Potočnik? »Ne vem. LZS ne pošilja nikogar.«

Foto: Ana Ašič

»Zelo varčno moramo ravnati z vsakim evrom,« pravi mag. Božo Zakrajšek, od decembra novi direktor strokovnih služb Lovske zveze Slovenije. »Pripravljamo se na gradnjo Nacionalnega lovskega centra, zato si kakšnih razkošnejših predstavitev in prisotnosti na »One With Nature« enostavno ne moremo privoščiti. Poleg tega je celostna predstavitev Slovenije kot trenutno predsedujoče EU na tem sejmu v rokah in domeni Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, tako da mi vsebinsko skrbimo le za naš lovski del, izvedbeno pa je tu itak podjetje, ki ga je angažiralo ministrstvo. Seveda bomo predstavili delovanje naše zveze, lovskih družin, informacijski sistem Lisjak, naš model upravljanja z divjadjo…« Tudi streljanje 500 medvedov v dveh letih!?! »Ne! To pa ne! Medveda ne bomo predstavljali! Saj vendar veste, da medved ni uvrščen med divjad, ampak je zavarovana vrsta!« Ne bo torej tam stal velik trofejni medved? »Ne! Bomo povedali, da so v naših gozdovih tudi medvedi in volkovi in risi. Razmišljali smo tudi o enem lepem medvedjem preparatu, nikakor pa se ne mislimo predstavljati z lovom na medveda!« S čim pa? Z jeleni? »Ne, glejte, Madžarom, ki so številka ena za jelene, se seveda ne bomo prvenstveno predstavljali z jeleni in srnjaki! Imamo pa gamse in kozoroge, ki jih oni nimajo; in te bomo še z nekaj drugimi lepimi trofejami tam tudi pokazali,« pove mag. Božo Zakrajšek in pokaže na mizi glave gamsov, na parketnih tleh lovske vile na Župančičevi v Ljubljani pa zložene in za pot na Madžarsko pripravljene trofeje kozorogov; potem pa vendarle s precej navdušenja, to je že treba priznati, vzame v roke še trofejo prekrasnega srnjaka, ob katerem je celo mojim neizkušenim očem takoj jasno, da je res nekaj posebnega. »A!? Poglejte ga! Prvak! Ste že kdaj videli takšnega!?« Jasno, da ne, koliko pa sem jih sploh do zdaj!?! Kaj pa slovenski dan? Boste lovci sodelovali? »Bomo! Kot vam lahko potrdi tudi predsednik Komisije za lovsko kulturo mag. Jani Šalamon, ki je izbral nastopajoče, bosta v Budimpešti na slovenskem dnevu, ki se začne 26. septembra ob 10. uri dopoldne, nastopila lovski pevski zbor lovske družine Škale in Prekmurski rogisti.«

No, pomislim, morda bodo prav štajerski pevci in rogisti iz Prekmurja na koncu vendarle prinesli kaj več živahnosti, utripa in veselja v slovensko lovsko, ribiško, gozdarsko in naravovarstveno predstavitev v Budimpešti ter dvignili vsaj kanček navdušenja in vznesenosti pri vseh, ki v njej sodelujejo… Ali pa se bomo, nasprotno, Slovenci spet pokazali malce »navadno«, čemerno in starikavo, brez pravega žara in veselja do življenja ter s tistim nevidnim, neotipljivim, a dobro znanim vzdušjem, ko je v zraku ves čas rahlo čutiti, da so vsaj malo vsi proti vsem!?!

Slika, ki vsebuje besede trava, nebo, zunanje, narava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

2019,2020,2021©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap