EKSPANZIVNO UKINJANJE PROJEKTANTSKE VLOGE ARHITEKTOV VODI V NEPOVRATNO DEGRADACIJO SLOVENSKEGA GRAJENEGA OKOLJA IN PROSTORA

Novi predlog gradbenega zakona pomeni velik poraz za arhitekturno stroko, že nekaj čas opozarja Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, še zlasti pa v zadnjih tednih in potem, ko je prišel v javnost in medresorsko usklajevanje osnutek novega predloga gradbenega zakona, ki ukinja zahteve za strokovno kompetentnost vodij projektov, kar pomeni, da bo vodja za katerikoli objekt lahko predstavnik katerekoli stroke. Zbornica za arhitekturo in prostor opozarja, da bo v primeru sprejetja zakona v tej obliki, povzročena izjemno velika škoda slovenski arhitekturi, prostoru in kulturni krajini ter degradirana kvaliteta našega grajenega bivalnega okolja. Po več pozivih, pismih in strokovnih argumentacijah, ki so jih arhitekti v zadnjih dveh mesecih naslovili na ministrstvo za okolje in prostor, so se pred desetimi dnevi ponovno na to ministrstvo obrnili s Stališči Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije do predloga novega gradbenega zakona, kar v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Foto: Dragan Arrigler

Tekst: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, predsednik Tomaž Krištof, univ. dipl. inž. arh.

Uvod: Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

Foto: Dragan Arrigler

Spoštovani!

Povabili ste nas, da komentiramo besedilo predloga Gradbenega zakona (GZ-1) v medresorskem usklajevanju.

Sporočamo vam, da ZAPS v celoti zavrača besedilo predloga novega gradbenega zakona. GZ-1 ukinja potrebo po arhitekturnem načrtovanju grajenega okolja, s čemer je v nasprotju z javnim interesom arhitekture kot izraza kulture, v nasprotju s sprejetimi dokumenti Arhitekturne politike Slovenije in tudi v nasprotju s sodobnimi dokumenti in politikami Evropske unije.

V kolikor bo zakon sprejet v tej obliki, bo zaradi ukinjanja zahtev strokovne kompetentnosti vodje projekta dolgoročno povzročil izjemno škodo slovenski arhitekturi, prostoru in kulturni krajini ter degradiral kvaliteto našega bivalnega okolja.

Obžalujemo, da se je v sporu glede vodje projektiranja med IZS in ZAPS, oziroma predvsem med gradbenimi inženirji in arhitekti, Ministrstvo za okolje in prostor namesto iskanja kompromisnih rešitev v celoti postavilo na stran IZS in poslovnih interesov večjih gradbenih projektantskih podjetij.

Vse ostale pridobitve zakona, h katerim smo s konstruktivnim dialogom pripomogli tudi na ZAPS, so ob škodi, ki jo bo naredil umik zahtev za strokovno kompetentnost vodij projektov, popolnoma nepomembne. Predlog zakona zavračamo v celoti.

V nadaljevanju podajamo naše argumente.

1. Vodja projektiranja

V skladu s 14. členom GZ-1 bo lahko vodja projektiranja predstavnik katerekoli stroke, ki sodeluje na projektu. Ker lahko gradbeno dovoljenje pridobi vodja projektiranja sam, brez sodelovanja drugih strok, bodo po novem možne katerekoli izmed naslednjih situacij in tudi vse njihove kombinacije:

– Gradbeno dovoljenje za vrtec bo lahko pridobil inženir strojništva.

– Gradbeno dovoljenje za šolo bo lahko pridobil inženir elektrotehnike.

– Gradbeno dovoljenje za bolnišnico bo lahko pridobil statik

– Gradbeno dovoljenje za stanovanjsko hišo bo lahko pridobil geodet.

– Gradbeno dovoljenje za stadion bo lahko pridobil inženir požarne varnosti.

– Gradbeno dovoljenje za stanovanjsko naselje bo lahko pridobil prometni inženir.

Strokovnost s tem izgublja ves smisel. Pri vseh primerih bo gradbeno dovoljenje za naštete objekte lahko pridobljeno popolnoma brez sodelovanja arhitekta. Vodja projekta bo lahko arhitekta k načrtovanju povabil šele v fazi PZI. Vendar bo takrat arhitektura podrejena projektnim rešitvam, ki jih je v DGD že določil geodet ali strojni inženir kot vodja projekta in so bile potrjene z gradbenim dovoljenjem.

Bistveni del arhitekturnega projektiranja so zasnova in oblikovanje stavbe, njena umestitev na lokacijo ter postavitev ključnih izhodišč za nadaljnje projektiranje. V kolikor arhitekt ni vodja projektiranja za stavbe in gradbeno dovoljenje za stavbo pridobi strojni, elektro ali drugi inženir brez sodelovanja arhitekta, umanjka bistven dela arhitekturnega načrtovanja. Zaradi svoje narave se arhitektura ne more začeti uresničevati šele v zadnji fazi projektiranja, s projektom za izvedbo (PZI). Takrat lahko arhitekt doprinese zgolj še dekoracijo.

Z možnostjo, da se gradbeno dovoljenje za stavbo pridobi brez sodelovanja arhitekta, MOP ukinja potrebo po celovitem arhitekturnem načrtovanju stavb.

Ob tem pa nov gradbeni zakon celo dopušča, da se tudi PZI in z njim torej celotna projektna dokumentacija za stavbo izdela povsem brez sodelovanja arhitektov. MOP s tem dolgoročno ukinja potrebo po arhitekturni stroki nasploh!

S tem je Slovenija krenila po poti, ki je obratna od aktualnih evropskih politik, ki arhitekturo postavlja ob bok zdravstvenim poklicem na najvišjo raven varuhov javnega interesa in ki ravno v zadnjih letih vse bolj poudarjajo pomen arhitekture in oblikovanja (na primer Davoška deklaracija) in svarijo pred trivializacijo gradnje posledično izgubo lokalnih identitet. Del teh dokumentov predstavljamo v prilogi.

Foto: Dragan Arrigler

2. standardizirani popisi GOI del

Ostro protestiramo tudi proti določilu 32. člena, da IZS pripravi in potrdi standard, ki vsebuje strokovne vsebine načrtov arhitekture (standardizirane popise obrtniških del), čeprav IZS ne zastopa arhitektov, pač pa jih zastopa ZAPS.

32. člen v praksi pomeni, da bodo v skupščini IZS predstavniki gradbenih, strojnih, požarnih in drugih inženirjev odločali o vsebini in obliki dela načrtov arhitekture, kar je s strokovnega stališča popolnoma nesprejemljivo. Žal gre za še eno izmed zahtev IZS iz časa javne razprave o zakonu, ki ji je MOP v celoti sledil.

Arhitekti poskus IZS, da posega v strokovne vsebine načrtov arhitekture, podobno kot tudi ostala podobna dejanja (ob zahtevah glede vodje projekta še zahteve, da bi gradbeni inženirji lahko izdelovali načrte arhitekture) vse bolj doživljamo kot grob ekspanzionizem številčno, finančno in politično 1 bistveno močnejše zbornice. V kolikor bo ta ekspanzionizem s 14. in 32. členom GZ-1 tudi uzakonjen, bo povzročil globok in dolgoročen razkol med strokami, ki jih obe zbornici predstavljata.

Pričakujemo, da bo Ministrstvo za okolje in prostor v sporu med IZS in ZAPS nastopalo nevtralno, predvsem pa, da ne bo sledilo parcialnim poslovnim interesom politično močnejših deležnikov, pač pa namesto tega dosledno zagovarjalo načelo visoke strokovnosti pri posegih v prostor, ki je v javnem interesu vseh. Vsak strokovnjak je strokovnjak zgolj na svojem področju. Zakon ne sme dopuščati, da gradbeno dovoljenje za viadukt pridobi arhitekt in da gradbeno dovoljenje za vrtec pridobi statik. Prav tako tudi ne sme dopuščati, da standard za strokovno vsebino načrtov arhitekture sprejmejo gradbeni, strojni in drugi inženirji na zbornici, ki ne predstavlja arhitekturne stroke.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije zaradi vsega napisanega poziva Ministrstvo za okolje in prostor, da:

1. Spremeni 14. člen predloga GZ-1 tako, da se v zakonodajo vrne nujnost arhitekturnega načrtovanja stavb in zahteve za strokovno kompetentnost vodij projektiranja.

2. Spremeni 32. člen predloga GZ-1 tako, da bo strokovno vsebino načrtov arhitekture določala zbornica, ki zastopa arhitekte (ZAPS) in ne zbornica, ki zastopa strojne, elektro in druge inženirje (IZS)

Lepo vas pozdravljam!

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Predsednik: Tomaž Krištof, univ.dipl.inž.arh


Foto: Dragan Arrigler

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap