Fretwork in the form of a dragon on the red wall in the Forbidden City. Beijing,

TIANANMEN NI AGORA. IN, ALTERNATIVA, KI JO POTREBUJE VES SVET.

Erozija osebne odgovornosti, zdrave pameti in uravnoteženega čuta za skupnost, ki prav v koronavirusni resničnosti trenutno vse bolj eksplicitno udarja na dan v Evropi, je največja grožnja njeni ekonomski, politični, kulturni in vrednostni integriteti ter svobodi in tako vsakemu od nas. To pa gre obenem najbolj na roko civilizacijski paradigmi, v kateri je človeško življenje le prah na Tiananmenu. Žal. Trg nebeškega miru je sicer čudovito ime. In fascinanten kraj. Del civilizacije, ki je človeštvu dala tudi izjemno veliko neprecenljivega. A je vendar v Prepovedanem mestu.

Fretwork in the form of a dragon on the red wall in the Forbidden City. Beijing, Foto: Kirill Polyakov

Tekst: Ana Ašič Foto: Kirill Polyakov

Res je zadnji čas, da se namesto iracionalnega zanikanja koronavirusne realnosti, ki je na eni strani postalo del ideološkega arzenala enega političnega pola; v bistvu pa je v precejšnji meri najbrž predvsem nekakšen »intimni« beg pred neznosno težo ter izraz neobvladljivega strahu pred vsemi razsežnostmi njenih bolečih in ogrožujočih dimenzij, raje resno zamislimo nad tem, zakaj je Kitajce tako strah tega virusa!? Kaj vedo, česar mi ne!? In vedno znova. In spet! In še enkrat! Kaj Kitajci delajo!?

V odgovoru je koda in ključ za Zahod, Evropo in Slovenijo, ko se bomo v naslednjih tednih in mesecih zares morali zbuditi iz sna, se dokončno rešiti poetičnih, pa tudi vseh pragmatičnih in poslovnih iluzij ter se v vseh dimenzijah soočiti s surovo geopolitično realnostjo, ki z brutalno ekspanzivnostjo neznansko presega vsak nekdanji še tako črn, a v luči današnje stvarnosti, naravnost naivni pesimizem. Orožje, ki ga imamo v rokah je le eno. To je osebna odgovornost.

Erozija osebne odgovornosti, zdrave pameti in uravnoteženega čuta za skupnost, ki prav v koronavirusni resničnosti trenutno vse bolj eksplicitno udarja na dan v Evropi, je največja grožnja njeni ekonomski, politični, kulturni in vrednostni integriteti ter svobodi in tako vsakemu od nas. To pa gre obenem najbolj na roko civilizacijski paradigmi, v kateri je človeško življenje le prah na Tiananmenu. Žal. Trg nebeškega miru je sicer čudovito ime. In fascinanten kraj. Del civilizacije, ki je človeštvu dala tudi izjemno veliko neprecenljivega. A je vendar v Prepovedanem mestu. Kot tak, je popolno nasprotje trgom in življenju z njimi, kot ga poznamo na Zahodu. Tiananmen ni Agora. Je simbol popolnoma drugih vrednot. In kraj povsem drugačnih zgodb.

Aktualni koronavirus je v tem smislu preizkušnja, ki jo moramo preživeti! In to tako, da bodo z njo na koncu preživele tudi naše vrednote in način življenja, v katerem je vsak človek neprecenljivo dragocen posameznik, ki je s svojo ustvarjalno močjo ter z osebno odgovornostjo zmeraj znova neizčrpen vir moči skupnosti in kulture, v kateri so prav zato njegovo življenje, svoboda in spomin sveta! Ne le Zahodni, ves svet, od vzhoda do zahoda, vsi ljudje, vse človeštvo v resnici potrebuje to alternativo! Živo!

Fretwork in the form of a dragon on the red wall in the Forbidden City. Beijing, Foto: Kirill Polyakov

Več: NA VZHODU NIČ NOVEGA? ALI NA ZAHODU? KAJ DELAJO KITAJCI!? IN, KAJ MISLI EVROPA!?, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 20. oktobra 2020, https://anaasicsic.com/2020/10/20/na-vzhodu-nic-novega-ali-na-zahodu-kaj-delajo-kitajci-in-kaj-misli-evropa/

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap