MOČNEJŠA OD TEME JE SVETLOBA! IN SRCE!

»Rojeni pod srcem, si k srcu želimo, tisoč in eno noč hrepenimo,« je Feri Lainšček, letošnji Prešernov nagrajenec, s preprostim verzom izrazil to, s čimer naša srca utripajo dan za dnem, noč za nočjo, naj se tega zavedamo ali ne, brez ljubezni, brez koprnenja, brez srca ni resničnega življenja. Zato, dragi bralci in bralke, naj bo ta božič, ti prazniki, leto, ki je pred nami in vse naše življenje za vse polno srca!

Foto: Ana Ašič

Tekst in foto: Ana Ašič

Zmeraj znova sem fascinirana ob spominu na dan pred davnimi leti, ko so mi prvič povedali, da je tema odsotnost svetlobe in zato tema v resnici nikoli ne more biti močnejša od nje!

Prav tako sem že od nekdaj vsa prevzeta ob tem, da vse živo, vse okoli nas, vse vesolje, vse stvarstvo pulzira, utripa s svojim večnim bitjem, drsi v neskončnost, se širi, razcveta in utrinja v večnem ognjemetu življenja ter mi z njim na tej večni, nikoli končani poti.

Vse ima torej srce. In vse bije za vse. In povsod je svetloba! In luč!

»Rojeni pod srcem, si k srcu želimo, tisoč in eno noč hrepenimo,« je Feri Lainšček, letošnji Prešernov nagrajenec, s preprostim verzom izrazil to, s čimer naša srca utripajo dan za dnem, noč za nočjo, naj se tega zavedamo ali ne.

Že ves december premišljam o tem in prvi dan, ko se tik pred božičem po dolgi odsotnosti vrnem izpod Snežnika, v glamurozni izložbi na Wolfovi 5 zagledam veliko rdeče srce in tople slovenske besede prekmurskega pesnika. Pa španske besede Pabla Nerude. Živo začutim neumorno srce Judite Treppo v voščilu za »srečno, strastno in pogumno!« In v še enem velikem malinovo rdečem srcu pod njim. Na vsakem koraku življenje in stvarstvo pritrjujeta srcu! Brez srca ni življenja in ne stvarstva!

Zato, dragi bralci in bralke, naj bo ta božič, ti prazniki, leto, ki je pred nami, in vse naše življenje mirno! Za vse polno srca! Ki je! Bije za nas! Ter vere in upanja, ker je! Res je! Močnejša od teme! Svetloba! In srce!

Vaši vsi iz

Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom

Foto: Ana Ašič

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap