VLADA OCENJUJE, DA BO SEDEMDESET ODSTOTKOV SEDANJIH NEVLADNIH ORGANIZACIJ OHRANILO SVOJ STATUS

Iz Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije so na našo publicistično spletno stran naslovili odgovor na pismo in stališča Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, ki smo jih objavili v petek; in v katerem je slednja objektivno in uravnoteženo opozorila na bistveni problem slovenske gradbene zakonodaje, ki ga arhitekti vidijo prvenstveno v dvojnem preverjanju skladnosti projektov s prostorskimi akti; obenem pa je v svojem pismu arhitektska zbornica opozorila tudi na nekaj nesprejemljivih predpostavk pri obravnavi nevladnih organizacij v kontekstu aktualnega interventnega koronavirusnega poseganja v gradbeno zakonodajo ter Vlado pozvala, naj to pripravlja v sodelovanju s projektanti obeh zbornic, Zbornice za arhitekturo in prostor in Inženirske zbornice Slovenije. Odgovor Vlade v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Foto: Marjan Artnak

Tekst: Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije, vodja Kabineta Peter Šuhel

Foto: Marjan Artnak

2. junij 2020

V Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije smo prejeli vaš dopis in se z njim seznanili. Vlada Republike Slovenije je v t. i. protikoronskih paketih iskala čim bolj učinkovit način za ohranjanje likvidnosti gospodarstva. Vlada je podjetjem pri premagovanju nenadne prekinitve finančnih tokov in naročil v prvih dveh paketih po eni strani pomagala s prevzemom stroškov dela, po drugi strani pa tudi z že omenjenim dvanajstmesečnim odlogom plačila posojil, vzpostavitvijo poroštvene sheme, odpisom poslovne najemnine za prostore, ki so v lasti države ali občin, s pospešitvijo izdaje gradbenih dovoljenj ter poenostavitvijo upravnih postopkov na tem področju.

Vlada precej pozornosti namenja tudi zagonu investicijskega cikla, ki bo poleg gradbenega sektorja obudil še preostale storitvene dejavnosti. Tako je bil hkrati s tretjim paketom protikoronskih ukrepov sprejet tudi interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19, na podlagi katerega bo vlada določila seznam ključnih investicij. Te investicije so strateškega pomena za razvoj države, na podlagi katerega bodo v prihodnosti zagotovljeni boljši pogoji za življenje v Republiki Sloveniji.


Foto: Marjan Artnak

Namen vseh teh zakonov in aktivnosti je predvsem spoštovanje 2. člena Ustave Republike Slovenija, ki pravi, da je Slovenija socialna država; in 66. člena, v katerem piše, da “država ustvarja možnosti za zaposlovanje in za delo ter zagotavlja njuno zakonsko varstvo”.

Glede na prehodne določbe zakonov in njihovih členov, da se lahko nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju okolja in narave v 6 mesecih prilagodijo na nove pogoje, ocenjujemo, da bo vsaj 70 odstotkov sedanjih nevladnih organizacij ohranilo svoj status.

Peter Šuhel

Vodja Kabineta predsednika Vlade RS

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap