ALI RAZSODBA EVROPSKEGA SODIŠČA RES PRINAŠA VSE TISTO, ČESAR SE EVROPSKI LOVCI TAKO VESELIJO?

Po včerajšnjem neformalnem sporočilu iz Bruslja, je danes Federacija evropskih lovskih zvez tudi uradno objavila, da je Evropsko sodišče 10. oktobra 2019 razsodilo v razvpitem finskem primeru Tapiola vs. Suomen Riistakeskus. Z njim se je Vrhovno upravno sodišče Finske že leta 2017 obrnilo na Evropsko sodišče zaradi spora med Združenjem za varstvo narave s skrajšanim imenom Tapiola in Finsko agencijo za divjad, Suomen Riistakeskus.

Foto: Janez Papež

Tekst: Ana Ašič

Foto: Marjan Artnak, Janez Papež, Eugene W. Slowik Jr.

Združenje za varstvo narave Tapiola je namreč Vrhovnemu upravnemu sodišču Finske predlagalo, naj odpravi dve odločbi, s katerima je Finska agencija za divjad v lovnem obdobju 2015/2016 dovolila ubijanje volkov v okviru prakse »lova za upravljanje populacije«.

Decembra 2015 je agencija za divjad izdala dve enomesečni lovski dovoljenji v finski Severni Savoniji, s katerima je enemu lovcu dovolila odstrel štirih, drugemu pa odstrel treh volkov. Agencija je odstrel dovolila med drugim zato, ker je predhodno ugotovila, da so nekateri osebki iz krdel, ki poseljujejo tamkajšnja območja »večkrat povzročili škodo ali nevšečnosti, natančneje, volkovi so ranili pse med lovom«. Poleg tega so ugotovili, da »so, čeprav so navedena območja odročna, na njih živele družine z otroki. Starše je skrbelo za varnost njihovih otrok.«

Lovci so v sporu dokazovali, da je cilj takšne lovske upravljalske prakse, povečati družbeno toleranco prebivalcev območij, ki mejijo na področja, poseljena z volkovi; obenem pa so takšno upravljanje prikazovali tudi kot prizadevanje za zmanjšanje krivolova in s tem posledično tudi izboljšanje stanja ohranjenosti populacije volkov.

Ob tem je Vrhovno upravno sodišče Finske od pristojnih evropskih institucij želelo tudi izvedeti, ali, in po potrebi, pod katerimi pogoji lahko države članice dovolijo lov za upravljanje populacije na podlagi člena 16 (1) (e) Direktive o habitatih.

»Zelena luč za lov pri upravljanju z volkom« je obetaven naslov, s katerim Federacija evropskih lovskih zvez precej evforično pozdravlja novico o tem, da je Evropsko sodišče razsodilo v prid lova kot upravljalskega orodja za uravnavanje populacij strogo zavarovanih vrst; in da je lov velikih zveri, ob, seveda striktnih omejitvah in pogojih, kot upravljalska praksa kompatibilen z evropskim pravnim redom.

Foto: Eugene W. Slowik Jr.

V tem smislu zvenijo tudi današnje izjave Torbjörna Larssona, predsednika Evropske federacije lovskih zvez, ki novost z Evropskega sodišča odobrava in poudarja, da bi »izboljšanje socialne sprejemljivosti in zmanjševanje krivolova lahko bila opravičljiva razloga za omejen in strogo nadzorovan lov zavarovanih vrst«. Podobno se veseli tudi Heli Siitari, izvršna direktorica Finske lovske zveze, ki pozdravlja preliminarno odločitev Evropskega sodišča, zaradi katere »že posodabljamo upravljalski načrt z volkom na Finskem, in lov je v njem že eno od orodij«. Za dr. Davida Scallana, generalnega sekretarja Federacije evropskih lovskih zvez, pa je najbolj pomembno to, da »bodo lahko zdaj države članice Habitatno direktivo uporabljale bolj fleksibilno in pragmatično«. Vsi odločitev sodišča, ki sicer govori predvsem o volku, razumejo v smislu veljave za vse strogo zavarovane in ogrožene vrste. »Da, tudi za medveda in risa!« posebej za našo spletno stran poudari Alessio Borrelo, tiskovni predstavnik Federacije evropskih lovskih zvez.

Foto: Marjan Artnak

Zdaj je na vrsti Vrhovno upravno sodišče Finske, ki bo s precedenčno končno razsodbo v primeru Tapiola proti Suomen Riistakeskus, odločilno vplivalo na podobne sporne primere tudi drugod v Evropi. Prezgodnja in vsesplošna lovska in politično interesna evforija pa je morda nekoliko preuranjena, saj se ob prebiranju sodbe in razsodbe Evropskega sodišča vendarle v misli prikrade tudi vprašanje, ali res prinaša vse tisto, česar se evropski lovci tako veselijo!?

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap