ZLORABA PRILJUBLJENIH FRANČIŠKANOV ZA DNEVNE POLITIČNE CILJE?

Razglašanje in vpletanje frančiškanov in cerkvenega občestva Marijinega Oznanjenja na Tromostovju, ki mu tudi sama pripadam, doživljam v kontekstu aktualne slovenske politične realnosti kot grobo zlorabo priljubljenih frančiškanov in našega svetišča za dnevno politične cilje skupin, katerih vero, seveda, “edino ti poznaš, Gospod”, a so morda vendarle njihovi nameni, njihova pot in njihova govorica o maši pri frančiškanih manj čisti in iskreni, kot je videti.

Rezultat iskanja slik za frančiškanska cerkev v ljubljaniFoto: Antonio Vaccarini

Piše: Ana Ašič, publicistka, novinarka, urednica

Spoštovani pater Ambrož,

vi veste, da vas spoštujem in imam rada in prav tako frančiškanske brate, sv. Frančiška Asiškega in karizmo, s katero po njegovem čudovitem in navdihujočem zgledu delujete že 800 let, in brez česar, brez stika z njo, si težko predstavljam tudi svoje lastno življenje in delo.

Zato me je toliko bolj včeraj, v ponedeljek, na Rožnovensko Mater Božjo, pretreslo, kar sem videla v slovenskih medijih, in na kar so me opozorili tudi mnogi bralci naših spletnih strani, ki so obenem, ko so izražali veliko naklonjenost temu, da smo obeležili god sv. Frančiška Asiškega, zavetnika naravovarstva in živali, z razmišljanjem p. Marjana Čudna, osupnili ob Facebook sporočilih Janeza Janše in drugih, da se bo shod oziroma “vseslovenski protest”  v četrtek, 10. oktobra 2019 začel z mašo ob 16. uri pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani.

Dragi pater Ambrož, vi veste, oba veva, da bi bilo zelo težko ta trenutek na Slovenskem najti politično opcijo, ki bi bila v katerem koli smislu kompatibilna z učenjem in karizmo svetega Frančiška Asiškega in vas vseh, ki ji tudi z veliko odrekanja, bolečin in odprtih Kristusovih ran zavzeto sledite z vso resnico in ljubeznijo. Sveti Frančišek, frančiškani in vsi, ki nas navdihuje njegov in vaš zgled, vselej po svojih najboljših močeh  delujemo za skupno dobro, za dobro vseh in za vse, Pro multis, kar imate tudi vi z zlatimi črkami kot osebno in globoko zavezujoče vodilo izvezeno na svojem duhovniškem plašču. Vaša in naša pot je pot resnice; in vaša in naša govorica je govorica ljubezni. Žal, ta trenutek na Slovenskem ni politične opcije, ki bi bila temu v kakršnem koli smislu blizu. Nasprotno, skupno dobro in skrb  za vse je le malokomu mar; poti resnice so opuščene, zanemarjene in zaraščene z bujno manipulacijo; namesto govorice ljubezni, spoštovanja in razumevanja je vse glasnejša govorica sovraštva in vsakršnega nasilja. Tudi politične opcije, ki pripravljajo četrtkov shod, in ki sicer deklarativno pogosto obsojajo nepravilnosti v družbi, so na dejanski ravni prav tako prežete z njimi in z vsem tem. Prav zato seveda toliko bolj potrebujejo našo molitev ter zgled resnice in ljubezni. A nikakor ne za ceno zlorabe!

Razglašanje in vpletanje frančiškanov in cerkvenega občestva Marijinega Oznanjenja na Tromostovju, ki mu tudi sama z družino pripadam, doživljam v kontekstu aktualne slovenske politične realnosti kot grobo zlorabo priljubljenih frančiškanov in našega svetišča za dnevno politične cilje skupin, katerih vero, seveda, “edino ti poznaš, Gospod”, a so morda vendarle njihovi nameni, njihova pot in njihova govorica o maši pri frančiškanih manj čisti in iskreni, kot je videti. Od nekdaj je pri frančiškanih na Tromostovju vsak dan, razen ob sobotah, maša ob 16. uri popoldne, na katero lahko pride vsak. Tudi v četrtek bo tako, kot zmeraj, in kot vsak četrtek.

Spoštovani pater Ambrož, predlagam in pričakujem, da boste frančiškani s Tromostovja in vi, kot gvardijan in predstojnik samostana, prav tako pa tudi nadvse cenjeni pater Pavle Jakop kot župnik Marijinega oznanjenja ter pater Marjan Čuden, provincialni minister slovenskih frančiškanov, s tem jasno in nedvoumno seznanili slovensko javnost.

Z vsem spoštovanjem in najboljšimi željami! Mir in dobro!

Ana Ašič, publicistka, novinarka, urednica


Foto: cbn.com

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap