URAVNAVANJE VELIKIH ZVERI IZKLJUČNO NA LOVSKO PRAVIČEN IN ETIČEN NAČIN!

Verjamem, da  večina lovcev ne nasprotuje odstrelu, saj se zavedamo, da je populacija medveda v Sloveniji preštevilna, vendar je treba številčnost uravnavati izključno na lovsko pravičen in etičen način, ne pa z interventnim zakonom. Slovenski lovci nismo nikoli tako streljali niti s steklino okuženih in garjavih lisic, kaj šele naše največje zveri – medveda!

Foto: Marjan Artnak

Odziv: Martin Hočevar, univ. dipl. pravnik
Foto: Marjan Artnak

S prispevkom Lovska etična prelomnica!? je gospa Ana Ašič »zadela žebljico na glavico« ter vso slovensko lovsko organizacijo, predvsem pa vodstvo Lovske zveze Slovenije postavila pred zgodovinsko dilemo: Ali slovenski lovci svojo etičnost, moralnost in lovsko pravičnost negujemo zgolj na papirju in v govorih na različnih proslavah, ali pa jo tudi dejansko izvajamo v praksi?

Nobenega dvoma ni, da interventni zakon ne upošteva niti minimalnih standardov lovske etike, pravičnosti in poštenja, ki jih imamo lovci zapisane v etičnem kodeksu in še posebej v internih aktih lovskih družin (odstrel v lovni dobi, ko so mladiči že samostojni, izključno z visoke preže na urejenem mrhovišču, ob polni luni, obvezna prisotnost dveh lovcev, … ipd.).  Nič od tega ni upoštevano v interventnem zakonu; vodstvo Lovske zveze Slovenije pa je kar tiho in brez lastnega mnenja. Lovci v lovskih družinah smo pričakovali vsaj kakšna priporočila oz. stališče Lovske zveze glede odstrela po interventnem zakonu, pa se ni zgodilo nič!  Kot da lovcev ni, smo le »ponižni izvajalci« nalog, ki jih ukažejo drugi!

Foto: Marjan Artnak

Namesto vodstva Lovske zveze Slovenije se je na slehernega lovca tankočutno in z izbranimi besedami  obrnila Ana Ašič, ki se hamletovsko sprašuje o lovčevi vesti, njegovi etiki, morali in poštenju! Vsa čast, kapo dol, ni kaj dodati! Biti ali ne biti etičen in moralen – samo to je sedaj vprašanje!

Vodstvo Lovske zveze Slovenije je po mnenju mnogih lovcev v lovskih družinah res zamudilo zgodovinsko priložnost, da dokaže, da smo slovenski lovci etični, moralni in lovsko pravični! Na samo v besedah, tudi v dejanjih. Škoda res za zamujeno priliko; ne ponudi se jih veliko, sploh pa ne ob tako »razgreti in čuječi« javnosti!

Foto: Marjan Artnak

Da ne bo pomote, verjamem, da  večina lovcev ne nasprotuje odstrelu, saj se zavedamo, da je populacija medveda v Sloveniji preštevilna, vendar je treba številčnost uravnavati izključno na lovsko pravičen in etičen način, ne pa z interventnim zakonom. Slovenski lovci nismo tako nikoli streljali niti s steklino okuženih in garjavih lisic, kaj šele naše največje zveri – medveda! Res smo se znašli na veliki moralno-etični prelomnici, od vodstva Lovske zveze Slovenije pa je odvisno, ali bomo kot nebogljeni kužki stisnili rep med noge in ostali tiho, ali pa se bomo po medvedje dvignili na zadnje tace in odločno povedali svoje stališče!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap