Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, kip, trava Opis je samodejno ustvarjen

»VSI BONBONČKI IN BONBONIERE, VES DENAR, KI GA MINISTRSTVO ZA OKOLJE ZDAJ ZA VSAK MEGAVAT VETRNE ENERGIJE PONUJA OBČINAM, PREBIVALCEM NE MORE POVRNITI MOREBITNE NEPOVRATNE IZGUBE PITNE VODE, ZDRAVJA IN MIRU!«

»Upoštevati bi morali mnenje Ministrstva za zdravje, ki je omenjenemu projektu dalo negativno mnenje. Negativno mnenje je dal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Naj spomnimo, da je bilo mnenje NIJZ v času covida, obveza, v primerih kot je naš, pa ga lahko očitno brez posledic zanemarite?! Tudi Občina Dravograd in strokovne službe, Javno komunalno podjetje Dravograd, nevladne naravovarstvene organizacije, predvsem pa prebivalci smo se jasno izrekli, da projekta sredi gozda, daleč stran od ustrezne infrastrukture, na vodovarstvenem področju; projekta, ki ogroža vodo, živali in predvsem zdravje ljudi, nočemo. Vsi bonbončki, pravzaprav bonboniere, glede na zadnje namere Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki naj bi z denarjem izdatno poplačale občini vsak megavat z vetrom pridobljene energije, prebivalcem ne bo povrnil morebitne izgube pitne vode, zdravja in miru, ki je tukaj naše največje bogastvo,« pišejo člani Civilne iniciative NE vetrnim elektrarnam na Ojstrici in podpisniki peticije Andreja Pečolerja v javnem pismu in Zahtevi za takojšnjo ustavitev projekta Vetrna elektrarna Ojstrica, ki so jo ta teden ponovno naslovili na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter na Ministrstvo za naravne vire in prostor; in jo v nadaljevanju objavljamo v neokrnjeni celoti.

Foto: Jože Očko

Tekst // Javna zahteva članov Civilne iniciative NE vetrnim elektrarnam na Ojstrici in podpisnikov Peticije Andreja Pečolerja

Foto: Jože Očko

Naslovna fotografija: Jože Očko

Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, kip, trava

Opis je samodejno ustvarjen 1. december 2023

»V imenu članov Civilne iniciative Ne vetrnim elektrarnam na Ojstrici, krajanov Goriškega Vrha, Ojstrice in širše, ki so podpisani pod Peticijo Andreja Pečolerja, se ponovno obračamo na vas, čeprav odziva na predhodna pisanja nismo dobili.

Tokrat ne pošiljamo peticije, ne opozarjamo na nepravilnosti pri postopkih, ne o kršenju človekovih pravic in Aarhuške konvencije, niti ne o preobčutljivosti narave in ranljivega področja na Ojstrici, tudi ne pišemo o lažnih izjavah in zavajanjih investitorja.

Po zadnjih izjavah v medijih smo se odločili, da se na vas obrnemo še z javnim pismom oziroma z zahtevo, da preidete od besed k dejanjem.

O umeščanjem vetrnic v prostor je zadnje čase veliko govora, dotaknili se bomo samo izjav zadnjih dni, ki nas vznemirjajo, saj ne razumemo, zakaj nas torej nihče ne posluša in ne reagira, da se konča ta saga.

Med drugimi podobnimi izjavami je gospod Bojan Kumer izjavil »ČE LJUDJE VETRNIC NE SPREJMEJO, JIH TAM NE BO« (22. 11. 2023, Radio Prvi, Ob osmih, https://www.rtvslo.si/slovenija/ob-osmih/kumer-ce-ljudje-vetrnic-ne-sprejmejo-jih-tam-ne-bo/689101?fbclid=IwAR0A3QCrMMD3H4k5PKWxt5p1u0yXC-S9WFfFX3kF6TeFiCUhAZIYhu_qKww ), izjave g. Tomislava Tkalca z Ministrstva za naravne vire in prostor in g. Sandija Rutarja z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo: » … dajmo izkoristit ne tvegana območja, umeščat VE najprej na degradirana in potencialna prednostna področja … upoštevati bo potrebno lokalno prebivalstvo …« (23. 11., Radio Prvi, Studio ob 17.00, https://prvi.rtvslo.si/podkast/studio-ob-1700/87/175003400?fbclid=IwAR3BZAIyEfXdcUVkRCmSgJDaMU5h1IFwMOAg6l2kcYcE07lNuGPVsizbGT4 ).

To je dovolj, da vas pozovemo, da začnete upoštevati svoja lastna pravila, udejanjate svoje izjave in pozovete investitorja državnega podjetja Dravske elektrarne Maribor, da ustavi vse postopke povezane z vetrnimi elektrarnami na Ojstrici. Vsaka nadaljnja aktivnost je nedopustno zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Naša Civilna iniciativa NE vetrnim elektrarnam na Ojstrici že več let, natančneje od 2017, opozarja, da je projekt umeščanja treh vetrnih elektrarn na nedegradirano, z vodnimi viri prepleteno občutljivo področje, kjer so kmetije z večstoletno tradicijo v neposredni bližini, nedopusten.

To smo trdili, ko so projekt promovirali, enako vsa leta vmes, tako sedaj, ko se je zaključila predstavitev osnutka Državnega prostorskega načrta.

Kot da smo nevidni, postopki tečejo dalje. Ministrstva se usklajujejo, začelo se bo pridobivanje gradbenega dovoljenja, hkrati pa nenehna zavajanja, kako vse teče v skladu z zakonodajo, ne pove pa se, da je le-ta pomanjkljiva in za človeka v celoti neprijazna.

Dovolj je! Čas je, da začnete upoštevati lastna pravila in, kar je najpomembneje, upoštevati je začeti treba glas ljudi, ki na določenem področju živimo.

Slika, ki vsebuje besede na prostem, kip, drevo, trava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Jože Očko

Investitor, Dravske elektrarne Maribor, je podjetje v državni lasti in bi kot tako moralo biti primer dobrega sodelovanja z ljudmi in z lokalnim okoljem.

Moralo bi biti zgled vsem ostalim agresivnim investitorjem, kako ravnati pri tovrstnih projektih, potem se na Pohorju danes morda ne bi dogajalo, kar se.

Upoštevati bi morali mnenje Ministrstva za zdravje, ki je omenjenemu projektu dalo negativno mnenje.

Negativno mnenje je dal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Naj spomnimo, da je bilo mnenje NIJZ v času covida, obveza, v primerih kot je naš, pa ga lahko očitno brez posledic zanemarite ?!.

Tudi Občina Dravograd in strokovne službe, Javno komunalno podjetje Dravograd, nevladne naravovarstvene organizacije, predvsem pa prebivalci smo se jasno izrekli, da projekta sredi gozda, daleč stran od ustrezne infrastrukture, na vodovarstvenem področju; projekta, ki ogroža vodo, živali in predvsem zdravje ljudi, nočemo.

Vsi bonbončki, pravzaprav bonboniere, glede na zadnje namere Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki naj bi z denarjem izdatno poplačale občini vsak megavat z vetrom pridobljene energije, prebivalcem ne bo povrnil morebitne izgube pitne vode, zdravja in miru, ki je tukaj naše največje bogastvo.

Tako smo povedali 2017, tako sedaj 6 let kasneje.

Preden se v ta namen porabi še več davkoplačevalskega denarja, zahtevamo, da se enkrat za vselej prevzame odgovornost in se z omenjeno grožnjo umakne z našega področja.

Občina Dravograd s hidroelektrarno močno prispeva svoj delež k obnovljivim virom energije, prav tako aktivno deluje na področju izkoriščanja sončne energije, tako da tovrstnih tujkov v neokrnjeni naravi ne potrebujemo, niti ne želimo!

V upanju na ugodno rešitev problema vas prijazno pozdravljamo!

Člani Civilne iniciative NE vetrnim elektrarnam na Ojstrici

&

Podpisniki peticije Andreja Pečolerja

Dravograd, 27. novembra 2023

Slika, ki vsebuje besede na prostem, drevo, kip, trava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Jože Očko

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede trava, na prostem, drevo, gozd

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, veverica

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane. Badge Heart with solid fill  Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap