Slika, ki vsebuje besede na prostem, medved, sesalec, trava Opis je samodejno ustvarjen

POTEM KO JE BILO POBITIH 180 MEDVEDOV, PREDVSEM MEDVEDK Z MLADIČI, JE ZDAJ UPRAVNO SODIŠČE USTAVILO ODSTREL ZAVAROVANE VRSTE!

Tudi to je očitno imanentni del tega »izvirnega« slovenskega »trajnostnega« scenarija upravljanja z zavarovanimi rjavimi medvedi, ko za velike zveri pristojno ministrstvo pod pritiskom Ministrstva za kmetijstvo, Zavoda za gozdove in seveda najbolj zainteresirane Lovske zveze Slovenije, krovne slovenske lovske organizacije, ki je s 119 lovskimi družinami z območij, kjer se vsako leto strelja medvede, še posebej zavzeta za odstrel, ki tem družinam s prodajo »medvedjih dovolilnic« in medvedjega mesa predstavlja pomemben vir netransparentnih prihodkov; ko torej vsako leto ministrstvo ob vseh teh pritiskih in sočasni orkestrirani interesno politično medijski gonji, končno »klecne« in izda odločbo za kvotni odstrel medvedov, čemur sledi takojšnje hitenje in srdito streljanje medvedov; ko pa so skoraj vsi medvedi postreljeni, ko je lovski posel opravljen in netransparentni zaslužki z zavarovano veliko zverjo na varnem, Upravno sodišče odstrel ustavi! Sic!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, sesalec, medved, trava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Tekst: Ana Ašič

Foto: Marjan Artnak

Naslovna fotografija: Marjan Artnak

Slika, ki vsebuje besede na prostem, medved, sesalec, trava

Opis je samodejno ustvarjen 29. maj 2023

V petek, 26. maja 2023, je Ministrstvo za naravne vire in prostor obvestilo Zavod za gozdove, Lovsko zvezo, Alpe Adrio Green, 6 območnih zvez upravljalcev lovišč (OZUL-ov) ter 119 lovskih družin z območij, kjer je bil 13. aprila letos s strani Ministrstva za naravne vire odobren odstrel medvedov, da je Upravno sodišče 23. maja 2023 izdalo sklep o zadržanju odstrela 230 rjavih medvedov, dokler pravnomočno ne razsodi v upravnem sporu, ki ga je sprožila okoljska organizacija Alpe Adria Green. Zanimivo pri tem je, da je Ministrstvo za naravne vire še isti dan, ko je bila odločba izdana, 13. aprila 2023, z digitalnim vročanjem omogočilo takojšnje streljanje medvedov. Ko pa je Upravno sodišče 23. maja s tem istim dnem odstrel ustavilo, je Ministrstvo šele 26. maja, torej tri dni kasneje, obvestilo vse deležnike, da se od 23. maja ne sme več streljati medvedov!

Tudi to je očitno imanentni del tega »izvirnega« slovenskega »trajnostnega« scenarija upravljanja z zavarovanimi rjavimi medvedi, ko za velike zveri pristojno ministrstvo pod pritiskom ministrstva za kmetijstvo, Zavoda za gozdove in seveda najbolj zainteresirane Lovske zveze Slovenije, krovne slovenske lovske organizacije, ki je s 119 lovskimi družinami z območij, kjer se vsako leto strelja medvede, še posebej zavzeta za odstrel, ki tem družinam s prodajo »medvedjih dovolilnic« in medvedjega mesa predstavlja pomemben vir netransparentnih prihodkov; ko torej vsako leto ministrstvo ob vseh teh pritiskih in sočasni orkestrirani interesno politično medijski gonji, končno »klecne« in izda odločbo za kvotni odstrel medvedov, čemur sledi takojšnje hitenje in srdito streljanje medvedov, ko pa so skoraj vsi medvedi postreljeni, ko je lovski posel opravljen in netransparentni zaslužki z zavarovano veliko zverjo na varnem, Upravno sodišče odstrel ustavi! Sic!

In tako iz leta v leto. Malce drugače je bilo leta 2019 oz. 2020, ko je aprila Ustavno sodišče razveljavilo interventni zakon iz leta 2019. A so bili pred tem prav vsi medvedi iz famoznega interventnega zakona že eksplicitno pobiti. Pa seveda lani, ko je Upravno sodišče s sodnicami Ireno Grm, Joniko Marflak Trontelj in Mojco Mlakar zavrnilo tožbo Alpe Adria Green kot neutemeljeno, z očitno naklonjenostjo Lovski zvezi Slovenije, ki je eksplicitno zaznavna v razsodbi, pa v bistvu že mesece spravlja v ekstazo predsednika Lovske zveze  Slovenije, ki ima itak do sodnic posebno afiniteto, saj z eno z Višjega sodišča, ki se je v preteklosti pojavila tudi kot sodnica poročevalka v lovskih primerih, že dolga leta tudi zasebno živi.

Podoben sklep, kot je ta iz 23. maja letos, je Upravno sodišče RS izdalo 18. marca 2021 z začasno odredbo, s katero je do izdaje pravnomočne sodne odločbe zadržalo izvršitev dovoljenja Agencije RS za okolje z dne 2. novembra 2020 in odločbo Ministrstva za okolje in prostor z dne 17. februarja 2021 za odstrel 220 medvedov do 30. septembra 2021. Sodišče se je pri tem takrat sklicevalo na eksplicitno ugotovitev, da »je v konkretnem primeru izkazana ne samo težka popravljivost škode, ampak celo nepopravljivost škode, kajti odstreljenih medvedov, kot strogo zavarovane živalske vrste, ne bo mogoče nadomestiti, pri čemer uboj vsake posamezne živali, ki je zavarovana na nacionalni in mednarodni ravni, pomeni neprecenljivo in nenadomestljivo škodo«. Kljub temu pa je tudi takrat v enem mesecu, preden je prišlo do ustavitve streljanja, padlo 112 medvedov.

Medvedje so bili pobiti! In so že spet pobiti! Za nezaslišano dejanje spornega kvotnega pobijanja zavarovane vrste in škodo ter posledice ni leta 2019 in nobeno leto kasneje vse do danes nihče odgovarjal! Kar samo potrjuje domnevo, da gre pri tem za zavesten način delovanja in »upravljanje«, ki lepo teče na mlin tistih, ki so najbolj željni medvedje krvi! Izvensodno pobijanje je v Sloveniji očitno in itak nekaj najbolj samoumevnega, nekaj, za kar je najbolj logično, da nihče ne obžaluje, da nihče za to ne odgovarja in se zato temu očitno tudi nihče ne misli odpovedati. Zato pa, velika odločitev je zdaj v rokah Upravnega sodišča. Ne le za medvede. Še večja pa bo takrat, ko bodo življenja medvedov na tehtnici »pravice« preden bo eno samo izgubljeno!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, medved, sesalec, trava

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, sesalec, medved, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.Badge Heart with solid fill Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap