Slika, ki vsebuje besede sneg Opis je samodejno ustvarjen

»KOČEVSKA Z EDINSTVENIMI GOZDOVI IN NEOKRNJENO NARAVO NI PRIMEREN PROSTOR ZA PROIZVODNJO OKOLJU IN LJUDEM NEVARNIH SNOVI!«

»To je nesprejemljivo! Za mnoge prebivalce Kočevske je pristno, čisto in zdravo okolje ena izmed največjih vrednot. Zato želimo svoje bivalno okolje zaščititi. Takšen poseg v naše okolje ni dopusten. Ustanovili smo civilno iniciativo, katere glavni namen je ozaveščanje prebivalstva o namenih podjetja Melamin in vodstva občine ter preprečitev širitve obsega poslovanja na novo lokacijo. Melaminova proizvodnja na trenutni lokaciji se mora prestrukturirati na način, da ne bo predstavljala visokega tveganja za okolje in ljudi, hkrati pa ne bo poslabšala bivalnih in delovnih razmer na Kočevskem ter ne bo predstavljala razvrednotenja okolja in osebnega premoženja. Kočevska ni primeren prostor za proizvodno dejavnost, pri kateri se uporabljajo okolju in ljudem nevarne snovi.«

Foto: Nika Sever

Tekst: Civilna iniciativa Ohranimo Kočevsko

Foto: Nika Sever

Slika, ki vsebuje besede sneg

Opis je samodejno ustvarjen 25. januar 2023

Kot je širši slovenski javnosti znano, se je maja lani v tovarni Melamin v Kočevju zgodila huda delovna nesreča, v kateri je umrlo 7 ljudi. Po nesreči je del kočevske javnosti zahteval zaustavitev delovanja nevarnega dela Melamina ali pa preselitev nevarnega dela Melaminove dejavnosti na obrobje mesta. Vodstvo občine Kočevje je tako ustanovilo občinsko komisijo, katere primarna naloga je bila sanacija delovne nesreče in iskanje ustrezne rešitve za prihodnost. Člani komisije so: po dva predstavnika občinske uprave, občinskega sveta in podjetja Melamin d.d. ter trije predstavniki zainteresirane javnosti. Javnost je s tem dobila zagotovilo, da občina išče rešitev, ki bo vsem prebivalcem kočevske občine zagotovila varno in zdravo bivanje.

Novembra lani je bila objavljena in predstavljena »Preliminarna študija nove lokacije za selitev proizvodnega dela tovarne Melamin.« Glede na študijo je popolnoma jasno, da sta podjetje Melamin d.d. in vodstvo Občine Kočevje izkoristila delovno nesrečo in preminule za enormno širitev proizvodnje. Tako predstavniki Melamina, kot predstavniki občine so ves čas nastopali s figo v žepu in z leporečenjem zavajali posamezne lokalne skupnosti in prebivalce.

Foto: Nika Sever

V preliminarni študiji je določena primerna lokacija za novo tovarno, v neposredni bližini dveh naselji, v gozdu, na območju Male gore, na obrobju Nature 2000. Nova lokacija je lahko vodovarstveno občutljiva, saj gre za širše porečje reke Krke. Kapaciteta in obseg proizvodnje nove tovarne bo očitno po velikosti med večjimi v Evropi. Skupna količina letno proizvedenih snovi bo približno 500 tisoč ton. Surovine, ki se uporabljajo v proizvodnji so hudo toksične in eksplozivne snovi.

Kočevska velja za prestolnico gozdov v Sloveniji, neokrnjene narave in naravnih habitatov množice različnih prostoživečih divjih živali. Gre za slovenski ponos neokrnjene narave, ki je bil bistveni del strategije razvoja Kočevske.

Obsega škode za lokalno okolje in ljudi, ki ga bo tovarna takih razsežnosti povzročila, se pravzaprav v občini ne zavedamo prav dobro. Kočevje bo postalo eno izmed večjih središč kemične industrije v Evropi. S tem se bo okoristila peščica lastnikov. Od lokalnega prebivalstva pa se pričakuje, da bomo mirno živeli ob tempirani ekološki bombi.

Melamin d.d. računa tudi na davkoplačevalski denar za obnovo podjetja, v medijih se pojavljajo več deset milijonski zneski. Očitno imajo izdatno pomoč Občine Kočevje in pristojnih služb Republike Slovenije pri pridobivanju različnih dovoljenj, medtem pa do sedaj še nihče od vodilnih ni prevzel odgovornosti za smrti in nastalo škodo.

Foto: Nika Sever

To je nesprejemljivo! Za mnoge prebivalce Kočevske je pristno, čisto in zdravo okolje ena izmed največjih vrednot. Zato želimo svoje bivalno okolje zaščititi. Takšen poseg v naše okolje ni dopusten. Ustanovili smo civilno iniciativo, katere glavni namen je ozaveščanje prebivalstva o namenih podjetja Melamin in vodstva občine ter preprečitev širitve obsega poslovanja na novo lokacijo.

Melaminova proizvodnja se mora na trenutni lokaciji prestrukturirati na način, da ne bo predstavljala visokega tveganja za okolje in ljudi, hkrati pa ne bo poslabšala bivalnih in delovnih razmer na Kočevskem ter ne bo predstavljala razvrednotenja okolja in osebnega premoženja. Kočevska ni primeren prostor za proizvodno dejavnost, pri kateri se uporabljajo okolju in ljudem nevarne snovi.

Civilna iniciativa Ohranimo Kočevsko

Kočevje, 25. januarja 2023

Slika, ki vsebuje besede sneg

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Nika Sever

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap