Marilyn Monroe's dresses from popular movies up for auction | Fox Business

BLONDINKE IN »ELEKTRIČARJI« IZ DOLINE LUTK IN KLONOV

Ko se s svojim malce ciničnim nasmehom oglasi še ministrica za javno upravo in meče iz sebe zajedljive izjave, ob katerih »pade mrak na oči« še komu drugemu ne le zdravnikom, postaja vse bolj jasno neko nenavadno premo sorazmerje: bolj ko so zadnje čase v tej državi glasne svetlolaske, bolj mrakobno postaja vse okoli nas. Pa nimam nobenih predsodkov! In nikakor ne pristajam na vice o blondinkah! Res sem sicer vedno in od nekdaj naravna temnolaska, a je med mojimi čudovitimi prijateljicami in znankami kar nekaj svetlolask, tako da bi mi kdo res težko pripisal kakšne tovrstno šovinistične intencije. A dejstva so takšna, kot so! To je pač očitno ta blond temperament, zaradi katerega je že Marilyn Monroe rekla, da si gospodje za ljubice raje izbirajo plavolaske. Slovenija se pa tudi že pol leta vsa trese od njih. In, jasno, od elektrike!

Slika, ki vsebuje besede sončni zahod, narava, gora, kanjon

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Tekst: Ana Ašič

Foto: Sunset Boulevard /Corbis /Getty Images, Marjan Artnak

Marilyn Monroe's dresses from popular movies up for auction | Fox Business 10. december 2022

Ko sem v tednu, ki je za nami, gledala in poslušala nadvse vehementno govoričenje predsednice državnega zbora, ki je na vse kriplje zagovarjala kontroverzne poteze svojega strankarskega šefa, ob čemer je to tako vsebinsko kot formalno za moje pojme precej nehigienično: nenazadnje, čemu pa je podobno to, da se predsednica najvišje zakonodajne instance pojavlja v vlogi advokata izvršilne veje oblasti!?!; ko sem torej poslušala in gledala sicer zelo dopadljivo blond pričesko z res luštkano asimetrično linijo, našobljene ustnice in piercinge, ki so se vsake toliko temperamentno zabliskali od neverjetne prizadevnosti in vneme dokazati javnosti nedokazljivo, se pravi, prepričati nas, da je ravnanje njenega »velikega vodje« nesporno in v redu, in torej brez vsakega greha, kaj šele brez političnega pritiska in vmešavanja – ker, vprašati, kje je zastala preiskava o milijardni bančni luknji, to je nedopustno in za kazensko ovadbo, kot smo izvedeli septembra 2020; pritiskati in zahtevati kadrovske rošade tam in s takimi »našimi«, ki imajo poleg tega in ob »luknjah« vseh vrst še marsikaj »na grbi«, to je pa čisto »prav« in okej; no, ob vsem tem sem se po več kot štiridesetih letih nenadoma spet spomnila svojega celjskega profesorja Lesjaka, ki je zelo rad na svojih urah, zlasti med spraševanjem, s precej pompoznimi poudarki in gromkim glasom govoril: »Pod frizuro so možgani! Uporaba dovoljena! In zaželena!«

Joj, joj, profesor, pomislim, vsem pač očitno ni dovoljena! Oziroma spet ni! To je vendar iz tega jasno! Upam pa, da jih imajo vsaj ljudje, ki to poslušajo, vklopljene, možgane, mislim, pa če je to še tako nezaželeno, ker, če bo šlo tako naprej, bo kmalu očitno spet vsem »nedovoljeno« ne le govoriti, ampak tudi misliti. Slednje mi vse pogosteje pride na misel, ko vidim, kako je nekdanja novinarka in zdajšnja predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank vse bolj bleda in s pogledom, kot da je čisto iz sebe, vsak dan bolj videti, kot da sploh ne ve, kje je, zakaj je, kaj je; ko se pa oglasi, se zdi, da je vse kot nekakšen »odmev«, eho; kot da iz nje govori nekdo drug. In gibi!? Kot da je »na špagci«, uboga reva, ali pa vsaj na »daljincu«. In potem »tava« po parlamentu in kar sama deli pošto. Pa spet, ko najmanj kdo pričakuje, nenadoma vstane, prepusti vodenje seje drugim in odide z nenavadno izgubljenim izrazom na obrazu.

Ko se s svojim malce ciničnim nasmehom oglasi še ministrica za javno upravo in meče iz sebe zajedljive izjave, ob katerih »pade mrak na oči« še komu drugemu ne le zdravnikom, postaja vse bolj jasno neko nenavadno premo sorazmerje: bolj ko so zadnje čase v tej državi glasne svetlolaske, bolj mrakobno postaja vse okoli nas.

Marilyn Monroe's dresses from popular movies up for auction | Fox Business Foto: Sunset Boulevard /Corbis /Getty Images / Iz filma: Gentlemen Prefer Blondes

Pa nimam nobenih predsodkov! In nikakor ne pristajam na vice o blondinkah! Res sem sicer vedno in od nekdaj naravna temnolaska, a je med mojimi čudovitimi prijateljicami in znankami kar nekaj svetlolask, tako da bi mi kdo res težko pripisal kakšne tovrstno šovinistične intencije. A dejstva so takšna, kot so! To je pač očitno ta blond temperament, zaradi katerega je že Marilyn Monroe rekla, da si gospodje za ljubice raje izbirajo plavolaske. Slovenija se pa tudi že pol leta vsa trese od njih.

In, jasno, od elektrike! Ta itak zmeraj trese! Sploh, če ji prideš preblizu! Kako tudi ne!? Ko se pa vse tako divje in strastno vrti in pleše okoli nje. In okoli »električarjev« vseh vrst, seveda. Pa jih vsa ta evforija zanese! Ob vseh teh megavatih! Ubogi revčki! Ko so vendar v takšni finančni stiski! Evo, pa smo spet pri milijardni luknji! Pri pol nje, pravzaprav. Seveda pa vemo, kar še ni, pa še bo! Črna luknja se širi. In, iz malega raste veliko, ne!? In spet se ne sme spraševat! Pozor! Visoka napetost! Smrtno nevarno! Tako gre to pri teh »daljnovodih«. Veliko denarja »ustvarjajo«, pa tudi veliko revežev.

Zato pa, zelo se motijo tisti, ki menijo, da postaja aktualni premier vse bolj samovoljni diktator! Daleč od svoje volje je on v resnici. Vsak dan dlje. Vsaj videti je na trenutke tako. Ubogi revež. Meni se zdi veliko večji ubožček, kot je to ta trenutek ministrica za notranje zadeve ali generalni direktor policije. Slednja dva sta vsaj tik pred zdajci izstopila »iz igre«, skočila z »vlakca smrti«, rekla »ne« temu plesu v »ring of fire«, kamor so ju skušali zapeljati, potem pa, adijo, svoboda!

Premier pa kar vztraja. Kaj drugega mu tudi ne preostane. Dolgo že »pleše« v tem »ringu«. Veliko elektrike je v vseh teh letih steklo po »daljnovodih«. In vsega. In vse to ima svojo »inercijo«. Ko pride do tega, je težko izstopiti. Nemogoče brez posledic. To je pač cena, ki jo je treba slej ko prej plačati. Denar ali svoboda. Druge ni. Ko se odločiš za prvo, ostane svoboda le še volilni slogan, demagoška obljuba, mit in utvara, daljni privid, kamuflaža in koprnenje, ki se ne more nikoli uresničiti. Preveč jih je bilo, ki so »investirali«. Zdaj pač terjajo plačilo. Zelo preprosto. Eden za drugim izstavljajo račune. Težka bo ta bilanca. In, bogve, kdo bo po »zaključnem računu« zares v plusu. In kdo bo še »plesal« v tej dolini lutk in klonov. Izterjevalci so na koncu koncev zmeraj neusmiljeni in brezčutni. Zato je ob vseh zaslužkih in premoženju ta trenutek v tej državi premier vendarle največji »revež«.

Slika, ki vsebuje besede sončni zahod, narava, gora, kanjon

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v zgodbe, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

hisa.zvezd@gmail.com

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap