St. Hubert and the vision above the stag by Herbert Alfred Bone on artnet

OB LETOŠNJEM PRAZNIKU SVETEGA HUBERTA ŠE EN EVROPSKI LOVSKI »STREL V OBE KOLENI« S SRAMOTNO KAMPANJO ZA STRELJANJE ZAVAROVANIH VELIKIH ZVERI IN PTIC SELIVK, KI SE JO GRE EVROPSKA LOVSKA »VRHUŠKA«

»A naj ob letošnjem prazniku svetega Huberta in v trenutni evropski in slovenski lovski aktualnosti dobivamo na mnoga »lovska« vprašanja še tako »črne« odgovore, pa, kot že rečeno, prav agresivna lovska kampanja in peticija »SignForHunting« z jasno izkazanim neodzivanjem in nesodelovanjem velike večine evropskih in lokalnih lovcev pri tej sramotni gonji prinaša precejšnjo mero optimizma in iskrene vere v večino evropskih lovcev, ki očitno ostajajo zavezani naravi, njenemu varovanju in ohranjanju ter tradiciji in plemenitim vrednotam evropskega lovstva, ki so edini res trden in trajen temelj, na katerem lahko evropski lovci tako med laično kot politično javnostjo gradijo svoj ugled in posledično takšno javno diskusijo, kakršni bo javnost ne le prisluhnila, ampak ji tudi verjela.«

Foto: Ana Ašič

Tekst: Liza Kostevc, Ana Ašič

Foto: Arhiv, Ana Ašič

Več: LOVSKE ZADREGE SVETEGA HUBERTA, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 6. november 2020, https://anaasicsic.com/2020/11/06/lovske-zadrege-svetega-huberta/

St. Hubert and the vision above the stag by Herbert Alfred Bone on artnet 3. november 2022

Potem, ko si že domala pol leta Federacija evropskih lovskih zvez ali FACE, kot se s kraticami imenuje evropska krovna lovska organizacija, katere članica je tudi Lovska zveza Slovenije in z njo v bistvu vseh 21 tisoč slovenskih lovcev, ki so na ta način hote ali nehote integralni del te 7 milijonske lovske druščine; potem, torej, ko si ta največja evropska lovska organizacija, natančneje njen funkcionarski vrh s podporo nacionalnih lovskih vodstev že mesece prizadeva, da bi letošnja agresivna lovska kampanja s peticijo »SignForHunting« končno obrodila sadove ter pripeljala h končnemu cilju, ki je, najprej zbrati milijon glasov evropskih lovcev, da bi potem z njimi pritisnili na Evropski parlament in evropsko politično in laično javnost ter izsilili več streljanja zavarovanih živalskih vrst in ohlapnejše varstvene statuse velikih zveri in ptic selivk, je bil zadnjo oktobrsko sredo v Bruslju še »kronski« dogodek na to temo.

Uradno je FACE dogodek sicer poimenovala »press konferenca«, dejansko pa je šlo, kot je bilo evidentno videti v tistih dveh dopoldanskih urah prenosa »v živo« 26. oktobra, da so se v press centru ob moderatorju in generalnem sekretarju FACE dr. Davidu Scallanu ter uvodoma tudi predsedniku FACE Torbjörnu Larssonu, zbrali predvsem predsedniki posameznih nacionalnih lovskih zvez in najbolj zagreti evropski lovski jurišniki, ki so izjemno organizirano in dirigirano sodelovali na tej kvazi press konferenci ter postavljali, pravzaprav izpostavljali vprašanja in zahteve, ki so bile zelo očitno in do potankosti vnaprej režirane in dogovorjene ter so imele en sam skupni imenovalec z več natančno usmerjenimi cilji.

To je na prvem mestu vsekakor utrditi in podpihniti lastne lovske vrste za podpis sramotne peticije in za več enotnosti v boju proti evropski laični in politični javnosti, ki po njihovem nikakor noče razumeti, da so lovci s tem, ko želijo več in več streljanja vsega, še posebej zavarovanih velikih zveri in ptic selivk pač najbolj elitni in požrtvovalni evropski naravovarstveniki, zaradi česar bi se jim morali prav vsi hvaležno in ponižno priklanjati ter storiti vse, da se jim ugodi pri vseh njihovih strelskih zahtevah in težnjah. Evropski parlament, sploh vsa evropska in nacionalna politika, vse mogoče institucije, ki se jih dotika ta problematika, pa seveda laična, naravovarstvena, politična in zainteresirana javnost, prav vsi bi morali, po njihovem, končno »spoznati«, da je treba biti »fair« do njih, ki strastno polagajo prste »na petelina« in z njimi z roko v roki vzajemno delati za lovski interes! Bizarno do konca!

V tej groteskni bizarnosti ni za ostalimi »diskutanti« prav nič zaostajal slovenski nastop. Mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, ki sicer na Slovenskem zlepa ne zamudi nobene priložnosti, da javno pove, kako nujno je streljati medvede, kar je bilo še zlasti aktualno letos vse od januarja, in je bil prisoten tudi na bruseljskem dogodku, tokrat ni spregovoril niti besedice. Pa tudi na naše novinarsko vprašanje, zakaj ne, ni odgovoril. A v Bruslju ni bil sam.

The Vision Of Saint Hubert, 1916 «Spreobrnjenje svetega Huberta«. Egon Schiele. 1916. Richard Nagy Ltd.

Po vsej »uspešni« celoletni, pravzaprav večletni gonji za kvotno streljanje in pobijanje zavarovanih rjavih medvedov in po letošnjem uspešnem lovskem lobiranju, ki je s servilnostjo »stroke« in »znanosti«, ki je med drugim vsa do zadnjega lepo vključena in včlanjena v Strokovno znanstveni svet Lovske zveze Slovenije (sic!) ter »senzibilnega« sodništva končno doseglo »legitimnost« kvotnega streljanja medvedov na Slovenskem, po vsem tem, seveda ni bilo presenetljivo, da so se slovenski lovci in v njihovem imenu Srečko Žerjav, podpredsednik FACE za Srednjo Evropo in nekdanji direktor Lovske zveze Slovenije, prejšnjo sredo z vsem tem glasno pohvalili tudi pred izbrano bruseljsko lovsko druščino.

Bilo pa je to tudi malce žalostno, saj se je pri tem nekako čutilo govorčevo nelagodje in nekakšna intencija, da čimprej pove, kar mora, pa če v resnici še tako misli drugače. To smo morda še posebej zaznavali predvsem tisti, ki vemo, kako prav Srečko Žerjav, ki je vsekakor tudi v mnogočem drugem omikan in galanten lovski svetovljan, v resnici in intimno nikakor ni z vsem srcem naklonjen takšnim kvotnim pobojem zavarovanih rjavih medvedov, saj še predobro ve, da takšno pobijanje zavarovanih velikih zveri med mnogimi osveščenimi in plemenitim vrednotam predanimi evropskimi lovci nedvomno velja za navadno in nedopustno lovsko barbarstvo!

Slednje se precej očitno vse bolj polašča tako posameznih nacionalnih organizacij kot tudi krovne evropske lovske organizacije. A je obenem takoj treba poudariti, da gre pri tem vendarle bolj za ekstremistično lovsko manjšino, ki je pač v tem trenutku precej glasna in očitno v takšni poziciji, da je njen glas bolj slišen od zmernejših, bolj osveščenih in bolj kultiviranih lovskih glasov in »rogov«.

Prav omenjena vseevropska lovska peticija SignForHunting in istoimenska kampanja sama nam to domnevo zelo nazorno in eksaktno potrjujeta! Kljub agresivnemu »trženju«, prevodom v vse evropske jezike, vztrajnemu objavljanju, ponavljanju in vabilom ter pozivanju, naj lovci to peticijo podpišejo, ker da gre za »prihodnost evropskega lovstva« in sploh vsega, je v skoraj pol leta trajajoči kampanji in tudi po skrbno pripravljeni »press konferenci« pred enim tednom, velika večina evropskih lovcev ostala trdno prisebnih in ni nasedla lovsko funkcionarski propagandi evropske lovske »vrhuške«!

Ob koncu dne svetega Huberta, 3. novembra 2022 do polnoči, je peticijo od 7 milijonov evropskih lovcev podpisalo »le« 152. 932 najbolj zagnanih, pa tudi kakšen naivnež, ki je podpisal peticijo iz čiste »svete preproščine«. Gornja številka predstavlja dobra 2 odstotka vseh evropskih lovcev; približno toliko, kolikor poznavalci ocenjujejo, da je v posameznih in skupni evropski lovski organizaciji najbolj neobvladljivih »streljačev«, ki že nekaj let skušajo na razne načine »redefinirati« ne le evropske in lokalne lovske praktike in kulturo, ampak v veliki meri tudi »preseči« večino velikih evropskih lovskih svetinj, doslej močno usidranih v plemenita vodila evropskega humanizma in etike.

St. Hubert and the vision above the stag by Herbert Alfred Bone on artnet »Videnje svetega Huberta« (1912), Herbert Alfred Bone (1854 – 1932).

A čeprav gre torej le za lovsko manjšino in lovce, ki so najbolj naklonjeni čezmernemu streljanju divjadi, ptic, zveri in sploh vsega, kar leze in gre, morda prav dejstvo, da imajo posamezniki iz teh vrst trenutno veliko odločilne besede v evropskem in tudi slovenskem lovstvu, botruje temu, da je zadnja leta tudi dan in praznik svetega Huberta, zavetnika lovcev, nekako »umaknjen« na stran in utišan. Četudi so besede, ki jih zasliši sveti Hubert tik pred spreobrnjenjem, kot smo na naših spletnih straneh pisali že pred dvema letoma, »izrečene za vse čase in danes aktualne bolj kot kdaj koli« in je, kot smo zapisali predlani, »sporočilo zgodbe o spreobrnjenju svetega Huberta dejansko in simbolno popolno, zmeraj bolj povedno in naravnost pisano za današnji čas ter za današnjo evropsko in slovensko lovsko in naravovarstveno stvarnost ter razpotje, na katerem sta se prva in druga znašli. Bo šla ta stvarnost po poti plenjenja? Ali ohranjanja narave? Bo vse bolj v ospredju lov za vsako ceno? Ali naravovarstvo? Se bo ustavila pred jelenom, mu prizanesla ter se vrnila na pot zmernosti? Se bo ustavila pravočasno? In se odmaknila od poti v pekel, ki je za vse nas ob čezmernem, pretiranem in uničevalnem delovanju z naravo, neizogibna? Se bo evropsko in slovensko lovstvo in naravovarstvo zavezalo utilitarni posvetnosti? Ali svetosti narave in odnosa do nje? Bo enim in drugim navdih podivjani Hubert? Ali njegovo spreobrnjenje? Zgodba pred ali po srečanju z jelenom in z iluminativno svetlobo njegovega križa?«

A naj ob letošnjem prazniku svetega Huberta in v trenutni evropski in slovenski lovski aktualnosti dobivamo na mnoga lovska vprašanja še tako »črne« odgovore, pa, kot že rečeno, prav agresivna lovska kampanja in peticija »SignForHunting« z jasno izkazanim neodzivanjem in nesodelovanjem velike večine evropskih in lokalnih lovcev pri tej sramotni gonji prinaša precejšnjo mero optimizma in iskrene vere v večino evropskih lovcev, ki očitno ostajajo zavezani naravi, njenemu varovanju in ohranjanju ter tradiciji in plemenitim vrednotam evropskega lovstva, ki so edini res trden in trajen temelj, na katerem lahko evropski lovci tako med laično kot politično javnostjo gradijo svoj ugled in posledično takšno javno diskusijo, kakršni bo javnost ne le prisluhnila, ampak ji tudi verjela.

Trenutno evropsko lovsko vodstvo, pa tudi marsikatero nacionalno, pri čemer, žal, slovensko ni izvzeto, tega nekako še ne razume. Zato so v teh dneh okoli praznika največjega evropskega zavetnika lovcev toliko bolj na mestu iskrene priprošnje in molitev k svetemu Hubertu. Za vse. Da bi se vodstvom evropskih lovcev zjasnila pogled in srce. In, seveda, da bi velika večina evropskih lovcev tako, kot je to pokazala letos, še dolgo ohranjala svojo trdno prisebnost.

Workshop of the Master of the Life of the Virgin | The Conversion of Saint  Hubert: Left Hand Shutter | NG252 | National Gallery, London «Spreobrnjenje svetega Huberta«, Neznani mojster, olje na les, 2. polovica 15. stoletja, levo polkno, najdba v Ardenih, Hrani The National Gallery, London

Več: LOVSKE ZADREGE SVETEGA HUBERTA, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 6. november 2020, https://anaasicsic.com/2020/11/06/lovske-zadrege-svetega-huberta/

Več: PEŠČICA EVROPSKIH LOVSKIH JURIŠNIKOV SI OČITNO ZADAJA HUD UDAREC. V »STRAHU« ZA LOV, V OBSESIVNI ŽELJI PO STRELJANJU PTIC SELIVK, ZVERI IN SPLOH VSEGA, V »IHTRNO« MANIPULATIVNEM PRITISKU NA EVROPSKO JAVNOST IN POLITIKO. CESAR JE GOL! LE 1,3 ODSTOTKA LOVCEV JE DO DANES PODPISALO PETICIJO!, Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom, 31. avgust 2022, https://anaasicsic.com/2022/08/31/pescica-evropskih-lovskih-jurisnikov-si-ocitno-zadaja-hud-udarec-v-strahu-za-lov-v-obsesivni-zelji-po-streljanju-ptic-selivk-zveri-in-sploh-vsega-v-ihtrno-manipulativnem-pr/

Dragi bralci in bralke, v zgodbe, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

hisa.zvezd@gmail.com

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap