NAJ SVETI HUBERT ZADRŽI ROKO LOVCEM TUDI, KO GRE ZA GAMSE IN GAMSJE MLADIČE!

Nihče se ne ustavi ali spotakne ob surov odstrel stotin gamsjih mladičev. Ali zato, ker gams nikogar ne napada? Ti mladiči so stari manj kot pol leta, tehtajo le nekaj kilogramov. Praktično je pri njih nemogoče oceniti oboje, telesno in trofejno zasnovo. Potem ko upleniš takšnega gamsjega mladiča z enako kroglo kot odraslega gamsa, ostane od te živalce le nekaj raztrgane kože. Bi bilo dobro, da bi sveti Hubert zadržal roko lovcem tudi, ko gre za gamse! Pustimo vendar mladiče naravi! Naj ona najprej izbere!

Foto: Vlado Jehart

Odziv: Peter Boškin, dipl. inž. gr.

Foto: Vlado Jehart

Spoštovana gospa urednica, najlepše se vam zahvaljujem za članek o svetem Hubertu, ki ste ga publicirali na vaši spletni strani! Prav je tako! Naj tudi on spomni lovce na etično ravnanje z divjadjo! Še posebej pa so prebujanja etike do divjadi potrebni uradniki na Zavodu za gozdove!

Živa narava ni enaka, ne moremo z vso divjadjo ravnati po enakem ključu! Ne gre enačiti jelenje populacije z gamsi in zanje enako kot za jelene načrtovati “odvzem iz narave”, kar je le olepševalni izraz za odstrel. Populacija jelenjadi se na Gorenjskem širi in danes jelenjad naseljuje lovišča, kjer je pred časom še ni bilo.

Drugače je z gamsi. Zaradi bolezni, kot so garjavost in kužna slepota, smo lovci močno razredčili gamsje trope. Zanimivo in žalostno obenem pri tem je, da je do tega prišlo predvsem zaradi navodil strokovnjakov in znanstvenikov. Zdaj v Karavankah gamsjih tropov nad deset repov praktično ne vidiš več.

Zavod za gozdove pa s planom predvideva oziroma zahteva odstrel okoli 15 odstotkov kozličev. Ti gamski so stari manj kot pol leta, tehtajo le nekaj kilogramov. Praktično je pri njih nemogoče oceniti oboje, telesno in trofejno zasnovo. Potem ko upleniš takšnega gamsjega mladiča z enako kroglo kot odraslega gamsa, ostane od te živalce le nekaj raztrgane kože. Bi bilo dobro, da bi sveti Hubert zadržal roko lovcem tudi, ko gre za gamse! Pustimo vendar mladiče naravi! Naj ona najprej izbere! Naj sama naredi v prvem letu življenja teh mladičev selekcijo! V gorah so plazovi, sneg, orel, zadnja leta pa še šakal in volk. Razumljivo bi bilo, da lovci posežemo v gamsjo populacijo po drugem letu starosti živali. To bi bilo etično in tudi ekonomsko sprejemljivo.

Naj bo dovolj modrovanja, še enkrat hvala, spoštovana gospa Ašič, ker ste nas lovce spomnili na spoštovanje starih šeg in svetnikov ter vsega, kar nam še zmeraj imajo povedati! Lovskim tovarišem pa na tem mestu predlagam, da poleg lovskega “krsta” sprejmemo še mašo ob naših svetnikih!

Foto: Vlado Jehart

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap