Slika, ki vsebuje besede sveča, vosek, toplota, bdenje Opis je samodejno ustvarjen

»SVEČE PRED PARLAMENTOM SO OPOZORILO TUDI NAŠIM ELITNIKOM IN NJIHOVI GLAMUROZNI »NEPOGREŠLJIVOSTI«, DA JE SKRAJNI ČAS ZA UKREPE PROTI NEČLOVEČNOSTI IN OBLASTNI AROGANCI«

»Pa kdo ima moč kaj narediti!? Najvišji predstavniki v državi ali državljan? Vse to ustanavljanje podkastov, v čemer prvi kar tekmujejo med seboj, me bolj spominja na kaste v Indiji in na razslojevanje ljudi. Na željo po trajni oblasti. Na eni strani bogata elita in na drugi strani raja. Pretiravam? Niti ne. Na eni strani Davos, na drugi strani Gaza. Na eni strani predsedničina palača z zlatimi okvirji dragocenih slik, vladno Brdo, drage hotelske in druge privatne palače, na drugi strani mrtvi, pohabljeni, lačni otroci. Na eni strani vse posvetne in religiozne elite tega sveta, z gospodarstveniki, ki služijo z granatami za vojno, na drugi strani zopet mrtvi otroci in nemočni. Neprimerljivo? Seveda je! In žalostno ter neobčutljivo. Tako kot je točno takšna tudi glasna tišina, ki boli!«

Slika, ki vsebuje besede sveča, svetloba, razsvetljava, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Odziv: Miloš Šonc, polkovnik, upokojeni častnik Slovenske vojske

Odziv na: ZA KOGA LUČKA GORI? ZANJE? ZATE? ZAME?, Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom, 22. november 2024, https://anaasicsic.com/2024/01/23/za-koga-lucka-gori-zanje-zate-zame/

Foto: Ana Ašič

Naslovna fotografija: Ana Ašič

Slika, ki vsebuje besede sveča, vosek, toplota, bdenje

Opis je samodejno ustvarjen 25. januar 2024

Po več kot stotih dneh vojne v Gazi se še vedno kar naprej sprašujem, kam je izginila človečnost? Je res ni več? So »šminkiranja« oblastnikov pred kamerami, egoizem in narcisoidnost prevladali nad trezno in razumsko razsojo ter ravnanjem?

Pa kdo ima moč kaj narediti!? Najvišji predstavniki v državi ali državljan? Vse to ustanavljanje podkastov, v čemer prvi kar tekmujejo med seboj, me bolj spominja na kaste v Indiji in na razslojevanje ljudi. Na željo po trajni oblasti. Na eni strani bogata elita in na drugi strani raja. Pretiravam? Niti ne. Na eni strani Davos, na drugi strani Gaza. Na eni strani predsedničina palača z zlatimi okvirji dragocenih slik, vladno Brdo, drage hotelske in druge privatne palače, na drugi strani mrtvi, pohabljeni, lačni otroci. Na eni strani vse posvetne in religiozne elite tega sveta, z gospodarstveniki, ki služijo z granatami za vojno, na drugi strani zopet mrtvi otroci in nemočni. Neprimerljivo? Seveda je! In žalostno ter neobčutljivo. Tako kot je točno takšna tudi glasna tišina, ki boli!

Ampak, kdo je tisti, ki lahko in mora odločno ter hitro ukrepati? Kdo ima moč besede, ravnanj, odločitev in rešitve problemov? Ja, nespoštovani predstavniki ljudstva in nekih božanstev, »počasi« zapravljate svoj ugled ter spoštovanje. Vsak trenutek vašega neukrepanja za mir pomeni smrt za otroka. Pomeni en par žalostnih in prosečih oči manj na svetu, manj upanja in manj radosti. Vem, da to ob vaši glamurozni »nepogrešljivosti« in nezamenljivosti težko razumete. Kupujete pa si čas, izgovore in s posiljenimi anketami nek kvazi ugled.

Vse to strašenje s še slabšimi opcijami od vaše nekako ne pristoji dostojnim ljudem. Vidim, da vam je tuja tudi nezmožnost trezne presoje glede izpolnitve zahtev ljudi po dostojnem življenju doma in v tujini. Brez občutka za človečnost, a z velikim občutkom za denar, izgubljate lastnosti predstavnikov ljudstva, ki sem jih na nekih volitvah imel za pozitivne. Tudi vi ste v skoraj dveh letih že izničili marsikatero upanje solidarnosti, enakosti, poštenosti in še česa. Od prejšnjega režima ste se hitro naučili ignoriranja ljudstva in oblastne arogance.

Naj vas samo spomnim, da je več kot 25 tisoč žrtev v Palestini tudi zaradi tišine in neukrepanja. Več kot 7.700 podpisnikov peticije Mladine »Dost je!« pa naj vas opominja in opozarja. Le zakaj ne ukrepate proti storilcem genocida in podpornikom? Gre za pomanjkanje poguma? Sveče pred parlamentom za spomin na pobite v tem masakru in izživljanju nad otroki, nad vsemi nemočnimi ter zatiranimi, so hkrati opozorilo vsem pokvarjencem tega sveta in tudi našim elitnikom, da je več kot čas za ukrepanje. Če tega nočete ali niste sposobni, pa vas resnično ne rabimo.

Ste res pozabili na svojo prisego? Žalostno. Pravzaprav niti nisem mislil in nisem presenečen, da na seznamu podpisnikov peticije za mir ne vidim imen posvetnih in religioznih mogočnežev ter gospodarstvenikov. Vem, menda ni dostojno. Je pa seveda dostojno drenjati se v prvih klopeh proslav in se slikati za lastne užitke. Neumestno pisanje in ponavljanje? Morda. Morda pa tudi ne.

Miloš Šonc

Grosuplje, 23. januarja 2024

Slika, ki vsebuje besede sveča, vosek, toplota, bdenje

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@proton.me

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

ana.asic@protonmail.com

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sveča, razsvetljava, svetloba, Božič

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede stavba, svetloba, razsvetljava, nebo

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023,2024©Vse pravice pridržane.Badge Heart with solid fillAvtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap