Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, kopenska žival Opis je samodejno ustvarjen

ALI BI LAHKO IZKUŠENI LOVCI S CENTRALNIH OBMOČIJ MEDVEDA POMAGALI DVIGNITI »MEDVEDJE KOMPETENCE« LOVCEM S PODROČIJ, KJER MEDVEDA DOSLEJ NI BILO!?

»Če bi ustrelil vsakega medveda, ki mi je prekrižal pot na desetmetrski razdalji, bi jih v življenju že vsaj dvesto ustrelil,« nam je ob zadnjih dveh dogodkih povedal izkušeni lovec s centralnih območij medveda. Pa jih ni. Ker, prvič, vedno, ko hodi po gozdu in lovišču, pričakuje in je pripravljen na to, da bo srečal medveda, da se lahko ta pred njim vsak trenutek nepričakovano pojavi; in drugič, dobro pozna njegovo obnašanje in večinoma ve, kako ravnati in odreagirati, ko do tega pride. V tem smislu bi veljalo razmisliti o tem, ali ne bi, namesto večnih lajn in manter o tem, kako je medvedov preveč, slovenska krovna lovska organizacija, se pravi Lovska zveza Slovenije, spodbudila in motivirala svoje članice, torej lovske družine, da se povežejo med seboj in v dobro lovcev, medvedov in slovenske narave izkušeni lovci in lovske družine s centralnih območij medveda s svojim znanjem in veščinami opolnomočijo s tem še svoje lovske tovariše z območij, kjer je medved le redko ali pa ga sploh ni.

Slika, ki vsebuje besede trava, rastlina, roža

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Tekst: Ana Ašič

Foto: Vlado Jehart, Marjan Artnak, Ana Ašič

Naslovna fotografija: Vlado Jehart

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, kopenska žival

Opis je samodejno ustvarjen 27. november 2023

Ni še minilo teden dni, kar je, v torek, 21. novembra letos okoli tretje ure popoldne, lovec Lovske družine Gradišče Košana na gozdni poti med Volčami in Vremščico srečal 70 kilogramskega medveda, doraslega mladiča, ki ga je mama medvedka ravno odgnala od sebe, in ga, po besedah pristojnih, ustrelil v silobranu. V naše uredništvo smo sicer prejeli nekaj polemičnih vprašanj in namigov o razdalji, na kateri naj bi bil medved ustreljen, pa o tem, ali so bile na kožuhu ožgane sledi smodnika ali ne; ter posledično spraševanje, ali je šlo za resnični silobran. »Medved je bil ustreljen v prsni koš, tako da verjetno v to ni treba preveč dvomiti, poleg tega pa je teren na tistem območju takšen, da kakšnih velikih pogledov in dolgih strelskih razdalj niti ne omogoča, saj je vse zaraščeno in poraščeno z grmovjem« so povedali na lovskem inšpektoratu ter poudarili, da se s primerom sicer ukvarja policija, saj gre za zavarovano vrsto; pa tudi, da je lovec sam nemudoma obvestil pristojne o tem, kaj se je zgodilo.

Včeraj, v nedeljo, 26. novembra, pa je odjeknila vest, da je spet na Primorskem, a tokrat »na drugi strani avtoceste«, pri Kodretih, sredi dneva, nekaj pred eno uro, v lovišču Lovske družine Štanjel četrt tonski medved napadel lovca, pri čemer je posredoval drugi lovec ter medveda s preciznim strelom pokončal, napadenemu lovcu pa rešil življenje. Komaj v petih dneh sta bila torej na Slovenskem v silobranu pokončana kar dva medveda! In četudi se na pobočjih Vremščice velike zveri redno pojavljajo in zadržujejo, je vendarle res, da to ni čisto najbolj centralno območje medveda, Štanjel z okolico pa sploh ne!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, rastlina, drevo, pokrajina

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Ana Ašič

Tako dogodka teh petih dni v bistvu vse bolj prebujata vprašanje o tem, ali bi ne bilo smiselno kaj napraviti za to, da bi se dvignilo »medvedje kompetence« ne le lovcem s centralnih območij, ki so srečanj z medvedi večinoma vajeni in pri tem tudi zelo vešči, ampak še posebej in toliko bolj lovcem z robnih območij, še zlasti pa tam, kjer medveda doslej ni bilo.

»Če bi ustrelil vsakega medveda, ki mi je prekrižal pot na desetmetrski razdalji, bi jih v življenju že vsaj dvesto ustrelil,« nam je ob zadnjih dveh dogodkih povedal izkušeni lovec s centralnih območij medveda. Pa jih ni. Ker, prvič, vedno, ko hodi po gozdu in lovišču, pričakuje in je pripravljen na to, da bo srečal medveda, da se lahko ta pred njim vsak trenutek nepričakovano pojavi; in drugič, dobro pozna njegovo obnašanje in večinoma ve, kako ravnati in odreagirati, ko do tega pride.

V tem smislu bi veljalo razmisliti o tem, ali ne bi, namesto večnih lajn in manter o tem, kako je medvedov preveč, slovenska krovna lovska organizacija, se pravi Lovska zveza Slovenije spodbudila in motivirala svoje članice, torej, lovske družine, da se povežejo med seboj in v dobro lovcev, medvedov in slovenske narave izkušeni lovci in lovske družine s centralnih območij medveda s svojim znanjem in veščinami opolnomočijo s tem še svoje lovske tovariše z območij, kjer je medved le redko ali pa ga sploh ni.

Če bi se lovci iz lovskih družin, kjer nimajo izkušenj z medvedom, z njim v živo večkrat srečali v gozdu in naravi pod izkušenim vodstvom lovcev, ki z medvedom vsak dan živijo, ter se ob tem navzeli navad in ravnanj predvsem pa zavedanja izkušenih lovcev, da je vendarle v vsakem gozdu vse bolj mogoče tudi najbolj nemogoče, se bi statistika silobranov verjetno hitro umirila in prišla v meje normale. Ta pa je vse drugje, kot jo beležimo ta teden, ki je sicer res lahko le odklon od normale, a zato nič manj zaskrbljujoč. Dva v silobranu ustreljena medveda vsakih pet dni pomeni 146 ustreljenih medvedov na leto. Razveseljujoče morda za tiste, ki bi najraje videli, da se medvede zbriše z obličja slovenske zemlje. A močno zaskrbljujoče za vse, ki so zavezani varovanju in ohranjanju narave! In tu je vendarle še zmeraj tudi večina slovenskih lovcev!? Ali ne!?

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, kopenska žival

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Vlado Jehart

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede sesalec, na prostem, drevo, medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede na prostem, sesalec, medved, rjavi medved

Opis je samodejno ustvarjen Foto: Marjan Artnak

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.  Badge Heart with solid fill Avtentično! Ustvarjeno brez umetne inteligence! AI Free!

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap