SLOVENSKA ZASTAVA ZDRŽALA VIHARNE SUNKE VETRA, MESTNA PA JE Z ODTRGANIM IN ZLOMLJENIM DROGOM KONČALA V JARKU BASTIJE!

Danes, 3. aprila 2023, je bil v Ljubljani sijoč in sončen dan, s kristalno čistim zrakom in jasnim obzorjem, po katerem so se tu in tam podili hitro nastajajoči in razblinjajoči se aprilski oblaki, za kar je poskrbel močan veter, ki se je že dopoldne krepil s severovzhodne strani, posebej divje pa je z viharnimi sunki, ki so močno spominjali na pravo burjo, završal popoldne. Pozorni ljubljanski meščani in obiskovalci Ljubljanskega gradu smo takrat lahko opazili, da na grajskem stolpu ponosno vihra le belo modro rdeča slovenska zastava! Zeleno belo rdeča mestna zastava pa je z odtrganim in zlomljenim drogom obležala v jarku Bastije! A kaj to v tem aktualnem mestnem trenutku pomeni? Le veter? Ali simbolno? Jasnovidno sporočilo?

Foto: Ana Ašič

Tekst in fotografije: Ana Ašič

3. april 2023

Po nekdanjih stalnih napetostih med nacionalno in mestno politiko dolgoletnega kontroverznega župana, ki so ji prvi večkrat očitali, ker je na grajskem stolpu v prestolnici vihrala mestna in ne državna zastava, sta pred nekaj več kot tremi leti kot nekakšen kompromis za ene in druge zavihrali obe zastavi. Ljubljanska mestna oblast je namreč poleg zastave mesta Ljubljana diagonalno od nje na severovzhodni vogal stolpa namestila še drog z državno slovensko zastavo.

Foto: Ana Ašič

Ti dve zastavi, ki hkrati vsaksebi vihrata na diagonalnih vogalih, to je, v resnici povedano, vse skupaj malce indolentno in po svoje mnogo bolj eksplicitna podoba prepada med mestom in državo, med Ljubljano in Slovenijo, kot če bi, tako kot je običaj in tradicija tudi drugod po Srednji Evropi, na primer v Salzburgu ali Grazu, ki sta najbolj in močno primerljivi mesti z Ljubljano, na grajskem stolpu mestnega gradu vihrala mestna zastava, ob državnih praznikih pa, jasno, tako kot povsod, državna zastava.

Foto: Ana Ašič

To bi bilo zrelo in dostojno za obe strani, saj je jasno, da je za državotvorno držo in odnos med prestolnico in državo, neizogibno obojestransko spoštovanje in omogočanje enemu in drugemu, se pravi mestu in državi, da sta v najboljši in najlepši luči in z vsem bistvom prav to, kar sta. Torej mesto tudi s svojim mestnim gradom in mestno zastavo. Država pa s svojimi državnimi simboli povsod tam in takrat, ko je kraj in čas zanje!

Foto: Ana Ašič

Bojni duh med prestolnico in državo je v Ljubljani sicer z raznimi »razpoloženjskimi nihanji« že več desetletna konstanta, a se vendarle zdi, da se ozračje vsaj med delom nacionalnih političnih akterjev in mestno oblastjo še zlasti zadnje tedne, predvsem zaradi vse bolj arogantne samovoljnosti ljubljanskega župana tudi pri tako vitalnem vprašanju kot je trajna in dolgoročna grožnja ljubljanski pitni vodi, drastično zaostruje.

Kaj torej v tem smislu pomeni današnji dramatični dogodek na Ljubljanskem gradu, ko je močan viharni sunek vetra na zahodno stran v jarek Bastije odvrgel odtrgan in polomljen drog z mestno zastavo!? Le veter? Ali simbolno? Jasnovidno sporočilo?

Foto: Ana Ašič

Po novici je zgodba. Za njo smo mi.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede drevo, na prostem, hiša, kamen

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Ana Ašič

Dragi bralci in bralke, v raziskovanje, pisanje, urejanje in objavljanje zgodb, ki so pred vami, vlagamo veliko nesebičnega truda, časa in vsega, kar stane. Ker to razumete, in nas pri naših prizadevanjih za angažirano, kritično, avtentično, profesionalno in etično ter zares neodvisno novinarstvo podpirate, smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Ana Ašič Sic! Publicistika s Pogledom

Izdajatelj

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 zavod.za.umetnost.hisa.zvezd@gmail.com

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Foto: Ana Ašič

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen  2019,2020,2021,2022, 2023©Vse pravice pridržane.

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap