Slika, ki vsebuje besede trava, medved, zunanje, drevo Opis je samodejno ustvarjen

MEDNARODNI DAN PROSTOŽIVEČIH VRST, 3. MAREC, STA SLOVENIJA IN SLOVENSKO MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR OBELEŽILI TAKO, DA STA LOVCEM PODARILI DOVOLJENJE ZA ODSTREL 222 MEDVEDOV IN MASAKER MEDVEDJIH MLADIČEV! LOVCI PA »SITNI«, KER V »DARILU« NI »INTERVENTNEGA« ZAVAROVANJA ZA STRELJANJE ZAVAROVANE VRSTE!

Prosta reja medvedov, streljanje in trgovanje z njimi, to je pač domet slovenskega upravljanja z zavarovanimi prostoživečimi vrstami! Z medvedom. Zelo kmalu pa verjetno tudi z risom! Saj slaba tri leta od poživitvene naselitve risov na Slovenskem, menda že snujejo precej zanimivo upravljanje z njim, ker so bojda že močne bojazni nekaterih, da bo zaradi pomanjkanja srnjadi, ki se jo pač vsako leto enormno strelja, risu primanjkovalo hrane; in rejci drobnice že vijejo roke! Od njihovih »nemočnih« rok do dvigovanja lovskih pušk pa, kot nas na Slovenskem učijo zadnja leta, nikoli ni daleč! Ker imajo medvedi marca še relativno lep kožuh, bodo strastni lovci na velike zveri, ki že od oktobra nestrpno čakajo na trenutek, ko lahko kroglo poženejo v to karizmatično gozdno bitje, skušali seveda čimprej uresničiti svoje lovske sanje! V tem tednu in v marčevskem vikendu, ki mu sledi, bo torej medvedja kri pordečila centralna in robna območja slovenskega medvedjega habitata in mesečina prvega krajca bo spet nema priča neznosnega trpljenja avtohtonega gozdnega prebivalca, ki mu človek, ki ima že vsega preveč, množično odreka pravico do življenja; in mu tako nenasitno jemlje še tisto edino, kar ima.

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, polje, sesalec

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Nika Sever

Tekst: Ana Ašič

Foto: Nika Sever, AnaAsicSic! Team

Slika, ki vsebuje besede trava, medved, zunanje, drevo

Opis je samodejno ustvarjen 7. marec, 2022

Minil je drugi vikend ruskega napada in poskusa okupacije Ukrajine. In za nami je prvi vikend, ko po skoraj enem letu slovenski in, seveda, kot gostje tudi tuji lovci, po slovenskih gozdovih lahko spet »na veliko« streljajo medvede. Zadnji dan februarja 2022 je namreč Ministrstvo za okolje in prostor RS izdalo dovoljenje za odstrel 222 rjavih medvedov, potem ko je že ves december in januar in februar javno in, kjer je le mogel, predsednik Lovske zveze Slovenije, torej zastopnik največje »naravovarstvene« organizacije na Slovenskem, »bruhal« ogenj in žveplo na »lenuhe« na MOP-u, ki »ne pripravijo odločbe za odstrel medvedov«; in je bil sploh v teh javnih nastopih kar bled od skrbi, ker da bodo kmalu mrtvi po Sloveniji, ko je pa toliko medvedov!

Bilo pa je tudi vse več javnega robantenja s strani vseh ostalih »dobičkaželjnih« interesnih skupin, ki zmeraj najbolj nestrpno čakajo na pretakanje medvedje krvi, na kožuhe, na šapice, ki jih zdaj kot gastronomsko specialiteto odkrito promovira celo glavna državna kuharica in na davkoplačevalskem denarju promovirana in ustvarjena »svetovna« kuharska zvezda; pa na »medvedovo mast«; najbolj pa seveda na trofejno koščičko iz medvedovega penisa, ki menda, zataknjena za trak na lovskem klobuku ali kar lepo položena na »nahtkaslu« uspešno pomaga tudi tistim, ki že dolgo ne morejo čisto nič več in je menda predvsem zato, ker imajo slovenski lovski tovariši in gospodje s tem toliko težav, na Slovenskem tudi tako enormno hlepenje po streljanju zavarovanih medvedov, da jih je treba vsako leto vse več pod »mus« postreliti!

Edino, kar je morda pri tem malce »neugodno« je to, da se strelja enormen delež mladičev. Kako je s to koščičko pri njih; ali prav tako »velja« in »deluje«; ali morda celo še bolj »geistno«!?, to pa res vsakič, ko govorimo z izkušenimi »medvedarji«, pa, nenazadnje tudi s predsednikom Lovske zveze, ki je, takrat, ko ga je, tudi ustrelil manj kot sto, natančneje 99 kilogramov težkega medveda; skratka, to vsakič pozabimo vprašati!

Seveda pa zaradi koščičke tudi ni presenetljivo, da je običajno vsaj dve tretjini postreljenih samcev in kvečjemu le slaba tretjina samic, saj, prvič, medvedke nimajo koščičke; in drugič, le kako bi se lahko uspešno nadaljevala vzreja in prireja medvedov in vsega medvedjega posla, če damo »svinjo iz hleva«, kot se radi pogosto izrazijo kakšni naši skrbni in kritični lovski bralci in insajderski poznavalci lovske »industrije«!?

Še zlasti pa tisti lovci in kmetovalci, ki se »razburjajo« zaradi takšnega utilitarnega upravljanja z medvedom in upravljalske strategije, ki jasno kaže, da nikomur ni v resnici mar za to, da bi se z učinkovitimi in »non-lethal« prijemi ustavilo naraščanje medvedje populacije, temveč gre vsem vpletenim interesnim skupinam, najbolj pa očitno lovcem, na nek način predvsem za to, da je medvedja populacija čim večja, da tudi s tem lahko opravičujejo čim večje posege vanjo!

Foto: Nika Sever

Prosta reja medvedov, streljanje in trgovanje z njimi, to je pač domet slovenskega upravljanja z zavarovanimi prostoživečimi vrstami! Z medvedom. Zelo kmalu pa verjetno tudi z risom! Saj slaba tri leta od poživitvene naselitve risov na Slovenskem, menda že snujejo precej zanimivo upravljanje z njim, ker so bojda že močne bojazni nekaterih, da bo zaradi pomanjkanja srnjadi, ki se jo pač vsako leto enormno strelja, risu primanjkovalo hrane; in rejci drobnice že vijejo roke! Od njihovih »nemočnih« rok do dvigovanja lovskih pušk pa, kot nas na Slovenskem učijo zadnja leta, nikoli ni daleč!

»Ali so zdaj slovenski lovci končno potešeni in zadovoljni z Ministrstvom za okolje in prostor, ko so vendarle dobili to streljanje; in za leto 2022 »fletkano« število 222 medvedov!?«, smo vprašali predsednika Lovske zveze Slovenije.

»Ne! Nismo, ker še zmeraj nismo dobili zavarovanja, kadar moramo interventno odstreliti medveda« je bil zelo kratek in jedrnat predsednik LZS mag. Lado Bradač.

Malce bolj zgovoren je bil doc. dr. Tomaž Skrbinšek, dr. vet. med., s Katedre za ekologijo in varstvo okolja Oddelka za biologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ko smo se nanj obrnili, ker smo se spomnili, kaj nam je povedal pred tremi leti, februarja 2019, o tem, kako »točni« so teoretični matematični modeli ocenjevanja velikosti populacije medvedov, na osnovi česar se na Slovenskem zadnja leta določa število medvedov za odstrel.

»Te modelske ocene ne temeljijo na neposrednih podatkih, ampak so izpeljane iz genetskih ocen na podlagi vzorčenj, ki so bila izvedena v letih 2007 in 2015 ter s pomočjo matematičnih modelov rodnosti in smrtnosti v daljšem časovnem obdobju. Omogočajo hitro in poceni ocenjevanje populacijskih trendov, so pa manj zanesljive kot neposredne ocene iz terenskih podatkov. Pri tem se nezanesljivost povečuje z vsakim letom od leta genetskega vzorčenja, tako da v določenem trenutku v bistvu niso več točne. Podobno kot vremenska napoved, za tri dni še lahko nekako napovemo vreme, za tri tedne vnaprej pa težko rečemo kaj drugega kot to, da vreme bo,« je pred tremi leti za naš spletni portal in preiskovalno zgodbo Ne gozdni, eni drugi volkovi in medvedi so nevarni povedal dr. Skrbinšek; in takrat dejal, da bi za tisto leto »te modelske ocene morale biti še dokaj zanesljive«.

Ampak od takrat so minila tri leta! In od zadnjega terenskega nabiranja DNK vzorcev in posledičnega natančnejšega »štetja« medvedov je minilo že sedem let! Vi pa ste takrat dejali, da že po petih letih točnost te metode močno pada! Je bila ta letošnja številka 222 medvedov za odstrel torej izbrana na pamet; ali pa se je vmes zgodilo novo terensko štetje medvedov!?

»Ne! Novo zbiranje DNK vzorcev na terenu je predvideno za leto 2023. Nekako na osem let naj bi se ponavljalo.«

Kako ste torej prišli do te letošnje številke 222 medvedov?!

»Ne bi vam mogel povedati, kako je prišlo do tega, saj sam in tudi mislim da nihče z Oddelka za biologijo ni sodeloval pri pripravi tokratne odločbe; verjetno pa je sodeloval Oddelek za gozdarstvo; tako da težko rečem, zakaj ravno številka 222 medvedov.«

Precej sporno se zdi takšno »na pamet« pobijanje več kot dvesto primerkov zavarovane živalske vrste na podlagi neke teoretične metode, ki, kot ste rekli februarja 2019, z vsakim letom postane bolj netočna!

»Kako je s tem, koliko je metoda točna, bomo v bistvu lahko rekli potem, ko bomo naslednje leto, če bo res izvedeno novo zbiranje genetskih vzorcev, torej, ko bomo te analizirali, in potem primerjali te rezultate z izračuni iz teoretičnega modela,« je dejal doc. dr. Tomaž Skrbinšek.

Slika, ki vsebuje besede trava, zunanje, polje, sesalec

Opis je samodejno ustvarjenFoto: Nika Sever

Slika, ki vsebuje besede miza

Opis je samodejno ustvarjenFoto: AnaAsicSic! Team // Tabela iz Dovoljenja Ministrstva za okolje in prostor, 28. 2. 2022

Neke vrste novost v letošnjem dovoljenju za odstrel 222 zavarovanih rjavih medvedov je, da je streljanje razporejeno v enajst »bazenov«. To so: Ribniški, Loški, Javorniško Snežniški, Menišijski, Kočevski, Goteniški, Suhokrajinski Dobrepoljski, Primorski, Zahodnovisokokraški, Belokranjski in Novomeško-Zasavski. V vsakem od teh bazenov so navedene lovske družine oziroma lovišča s posebnim namenom ter število medvedov do 100 kilogramov, od 100 do 150 in nad 150 kilogramov, ki jih je v posameznem lovišču dovoljeno odstreliti. Kot je zapisano v odločbi, »so v posameznem bazenu določena lovišča, ker je odstrel izvedbeno vezan na lovišča oz. upravljalce lovišč, in število medvedov, ki jih je dovoljeno odvzeti v posameznem lovišču«.

Že bežen pogled na »odstrelno« tabelo pove, da gre za čisti masaker mladih medvedov do 100 kilogramov, saj naj bi jih v tej »masni kategoriji« postrelili kar 154! Največ mladičev, 27, naj bi odstrelili v Ribniškem bazenu na območju lovskih družin Dolenja vas, Ribnica, Sodražica, Turjak, Velike Lašče in Velike Poljane. Tu naj bi ustrelili tudi največ, 8 medvedov med 100 in 150 kilogrami in tri »trofejce« nad 150 kilogramov. Medvedov težkih med 100 in 150 kilogramov naj bi skupaj postrelili 42. In trofejnih medvedov nad 150 kilogrami naj bi ustrelili 24. Tabelni seštevki vseh treh kategorij sicer dajejo skupno številko 220 medvedov. Pri natančni analizi smo ugotovili, da po masnih kategorijah nista razporejena dva medveda iz Suhkranjsko-Dobrepoljskega bazena. Vidi se pa, da se bo najbolj streljalo tam, kjer je »antimedvedni« aktivizem najglasnejši, od Velikih Lašč do Ribnice, pa v Loški dolini in okoliških območjih. Od lovišč s posebnim namenom letos posebej izstopata LPN Jelen s 15 medvedi in LPN Medved s 16 medvedi.

Razpored in dovoljenja za odstrel kot so v tabeli, veljajo za posamezna lovišča do 15. marca 2022. Po tem datumu pa se, kot je napisano v odločbi, preostanek še neodstreljenega dovoljenega števila medvedov razporedi in »se dovoli v vseh loviščih znotraj posameznega bazena«.

Ker imajo medvedi marca še relativno lep kožuh, kot pravijo poznavalci medvedov, bodo strastni lovci na velike zveri, ki že od oktobra nestrpno čakajo na trenutek, ko bodo lahko kroglo pognali v to karizmatično gozdno bitje, skušali seveda čimprej uresničiti svoje lovske sanje! V tem tednu in v marčevskem vikendu, ki mu sledi, bo torej medvedja kri pordečila centralna in robna območja slovenskega medvedjega habitata in mesečina prvega krajca bo spet nema priča neznosnega trpljenja avtohtonega gozdnega prebivalca, ki mu človek, ki ima že vsega preveč, množično odreka pravico do življenja; in tako nenasitno jemlje še tisto edino, kar ima.

Slika, ki vsebuje besede trava, medved, zunanje, drevo

Opis je samodejno ustvarjen
Foto: Nika Sever

Po novici je zgodba. Za njo smo mi. Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom.

NARAVA. OKOLJE & PROSTOR. ARHITEKTURA. TEHNIŠKA & INŽENIRSKA KULTURA. MEDIJI. ZNANOST & UMETNOST.

Od narave. Do umetnosti.

ZGODBE O NARAVI IN DRUŽBI.

ANA AŠIČ SIC! PUBLICISTIKA S POGLEDOM.

https://anaasicsic.com

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

anaasicsic.journalism.in.focus@gmail.com

asicanasic@gmail.com

Odgovorna urednica

Ana Ašič

Majhen portal. Za velike zgodbe.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Dragi bralci in bralke, za nas od nekdaj šteje vsaka zgodba. Ali šteje tudi za vas, veste v resnici le vi. In le vi sami lahko to tudi poveste. Z dobro mislijo, besedo ali dejanjem. Za vse smo vam vnaprej iz srca hvaležni!

DONACIJA SIC!

Hiša Zvezd, Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije, Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

TRR: IBAN SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Namen nakazila // Purpose: DONACIJA SIC! // DONATION SIC!   Koda namena // Purpose Code: CHAR

HVALA!

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ustanovitelj in izdajatelj neodvisnega angažiranega in avtentičnega spletnega portala Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

HIŠA ZVEZD

Zavod za umetnost in ustvarjalne vizije

Gornji trg 42A, 1000 Ljubljana

hisa.zvezd@gmail.com

Svetimo v temi!

Matična številka: 2262479000 Davčna številka: 13951866

Transakcijski račun: SI56 0400 0027 6714 363  NOVA KBM d.d.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom

je neodvisni spletni medij, publicistični spletni portal magazinskega tipa, ki z angažiranimi in avtentičnimi profesionalnimi publicističnimi in novinarskimi prijemi tedensko osvežuje svoje spletne strani in javnosti prinaša vsebine s področja narave, okolja in prostora ter njihovega prepleta z vsemi dimenzijami javnega, političnega, kulturnega, gospodarskega in družbenega življenja doma in po svetu.

Idejni rojstni dan Ana Ašič Sic! Publicistike s pogledom je na Gornjem trgu v Ljubljani

18. novembra 2018.

Na slovenskem in svetovnem spletu je portal začel delovati

13. aprila 2019.

V razvid medijev pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije je bila Ana Ašič Sic! Publicistika s pogledom vpisana

1. septembra 2020

Slika, ki vsebuje besede besedilo, satelit

Opis je samodejno ustvarjen

»Na tistih gričih si se zjutraj zbudil in pomislil: tu sem in prav je, da sem tu.«

Karen Blixen

Slika, ki vsebuje besede besedilo

Opis je samodejno ustvarjen 2019,2020,2021,2022©Vse pravice pridržane

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap