SPRAŠUJEM SE KOT MAMA, KAJ SO ZA TE IN ŠE KAKŠNE STARŠE OTROCI!? LASTNI!? IN VSI DRUGI!? PA, ZA KAJ JIM V RESNICI GRE!?

Seveda ni enostavno v teh koronavirusnih razmerah skrbeti za štiri otroke, med temi za dva s posebnimi potrebami; ter jim pomagati pri šolanju od doma. Tudi v samo odločitev Ustavnega sodišča se ne spuščam, saj je gotovo pretehtalo različne pravne in ustavne vidike zadeve. A kot mama in državljanka se vendarle sprašujem o kar nekaj rečeh v tej zgodbi. Na prvem mestu prav gotovo o tem, zakaj, če je res tako težko in je družina v stiski, ti ljudje niso raje zaprosili za kakšno pomoč!? Nekam nenavaden starševski »attitude« se mi zdi to, da sredi koronavirusne epidemije, ki vsem prinaša vsakodnevne pragmatične, logistične, zdravstvene, psihosocialne in ekonomske izzive, kot starš, če resnično želiš otrokom dobro ter jim dejansko hočeš pomagati tukaj in zdaj, še zlasti, ker imajo posebne potrebe, posežeš po politično pompoznem ustavnem sporu..!?

Foto: The Princeton Tory

Tekst: Ana Ašič

Foto: The Princeton Tory

»Spor je bil sprožen v imenu dveh otrok, starih 7 in 9 let, ki obiskujeta osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami. Kot trdijo njuni zastopniki v sporu, jima je zaradi zaprtja šol onemogočen dostop do vzgoje in izobraževanja po teh programih, do dodatne strokovne pomoči in do vseh drugih specialnih obravnav (fizioterapij, delovnih terapij, terapij v bazenu, logopedskih in psiholoških obravnav), ki so jima zagotovljene v šoli. Pobudnika zatrjujeta, da izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo zanju pomeni popolno izvotlitev njunih pravic do varstva in izobraževanja ter usposabljanja za dejavno delo v družbi.«

Gledam nocoj te besede, berem na spletnem portalu Siol.Net novico o tem, da »ustavno sodišče pošilja otroke nazaj v šole«; in to zato, ker imata dva otroka s posebnimi potrebami iz prve triade v času ene najhujših epidemij, koronavirusne pandemije »zaradi zaprtja šol onemogočen dostop do vzgoje in izobraževanja« in vsega, kar jima je sicer »zagotovljeno v šoli«!?!

Neverjetno! Kaj takega!? In to v času, ko imajo vsi ljudje, v vseh sferah življenja, z najtežjimi in najbolj ogroženimi bolniki v tej državi, Evropi in po vsem svetu čisto vse!?!

Ura je že pozna. In po dveh, treh vdihih pomislim, da je morda prišlo do kakšnega neljubega spleta okoliščin in kaotičnega »pomešanja« različnih vsebin. Zato na hitro preletim še ostale novičarske portale. Novica o tem je tudi na mmcrtvslo; na 24ur.com pa je sploh vse že na dolgo in široko obdelano, pripravljeno in predstavljeno; še dodatno in izčrpno pa so navedeni razlogi staršev obeh otrok, v imenu katerih je bil sprožen ustavni spor.

»Pojasnjujeta (starša, op.p.), da pri učenju potrebujeta specifično pomoč, individualiziran pristop, posebne strokovne metode dela z več prilagoditvami in ponazoritvami, ustrezne učne pripomočke in bistveno več prilagoditev kot drugi vrstniki. Navajata, da njuni starši nimajo niti ustreznih specialnih znanj niti učnih materialov in pripomočkov, potrebnih za prilagajanje učenja njunim specifičnim potrebam in primanjkljajem. Individualna obravnava, ki naj bi je bila pobudnika deležna v šoli, naj doma ne bi bila mogoča tudi zato, ker imata oba pobudnika vsak po enega zdravega osnovnošolskega sorojenca, ki pri šolskem delu prav tako potrebuje pomoč in nadzor staršev, ki morajo poleg tega skrbeti tudi za potrebna gospodinjska opravila.«

Foto: The Princeton Tory

Seveda ni enostavno v teh koronavirusnih razmerah skrbeti za štiri otroke, med temi za dva s posebnimi potrebami; ter jim pomagati pri šolanju od doma. Tudi v samo odločitev Ustavnega sodišča se ne spuščam, saj je gotovo pretehtalo različne pravne in ustavne vidike zadeve. A kot mama in državljanka se vendarle sprašujem o kar nekaj rečeh v tej zgodbi. Na prvem mestu prav gotovo o tem, zakaj, če je res tako težko in je družina v stiski, ti ljudje niso raje zaprosili za kakšno pomoč!? Gre vendar le za čas dobrega meseca ali dveh. Nekam nenavaden starševski »attitude« se mi zdi to, da sredi koronavirusne epidemije, ki vsem prinaša vsakodnevne pragmatične, logistične, zdravstvene, psihosocialne in ekonomske izzive, kot starš, če resnično želiš otrokom dobro ter jim dejansko hočeš pomagati tukaj in zdaj, še zlasti, ker imajo posebne potrebe, posežeš po politično pompoznem ustavnem sporu..!?

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap