ZMAGA NARAVOVARSTVA NI PORAZ ZA LOVCE!

Spoštovana gospa Ana Ašič, vaše pisanje o velikih zvereh in drugih vrstah prostoživečih divjih živali je celovito in strokovno, takšno, kakršnega v širši slovenski javnosti še ni bilo. To je ta trenutek velika priložnost, spodbuda in budnica za vse odgovorne in za vse, ki se zavedamo prepleta, soodvisnosti in pomena ekoloških sistemov za trajnost življenja. Samo čestitam vam lahko za tako profesionalen, visoko etičen in utemeljen odziv na dogajanje zaradi odstrela medvedov in velikih zveri! Bi pa k temu in ob tem dodal še nekaj misli, saj me je vaše pisanje ponovno spodbudilo k temu, da sem skušal zgoščeno zapisati in prikazati razmere v naravi in družbi, na planetu in pri nas.

Foto: Janez Papež

Odziv: mag. Janez Černač
Foto: Janez Papež

12. maj 2019

Nekaj več kot trideset tez mojega razmišljanja vam pošiljam kot razmislek in spodbudo ter poziv strokovni, naravovarstveni pa tudi najširši javnosti za nov odnos do narave, saj smo vsi odgovorni za njeno ohranjanje ter za njeno trajnostno rabo in za trajnost življenja samega. Za nas in za vse bodoče rodove. Zelo vam bom hvaležen, če moje teze objavite na vaši cenjeni spletni strani in pomagate spodbuditi javno debato o njih.

Ob tem bi rad poudaril, da kot upokojeni gozdar, nekdanji lovec in tudi urednik revije Lovec ter član založniškega sveta pri Lovski zvezi Slovenije, vidim še posebej pomembno vlogo, ki jo je Lovska zveza Slovenije v preteklosti že imela v slovenskem naravovarstvu in bi jo po mojem mnenju spet morala uveljaviti. Zmaga naravovarstva zato ne more biti poraz za lovce, ampak kvečjemu dodatna potrditev Lovske zveze Slovenije v njeni najpomembnejši vlogi ene največjih slovenskih nevladnih organizacij, ki ima uradno priznani status organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju narave! V tem smislu nastop organizacije Alpe Adria Green za prepoved odstrela medvedov in volkov ni poraz Lovske zveze Slovenije, pač pa zmaga zagovornikov varstva narave, s tem pa tudi načel in določb Etičnega kodeksa slovenskih lovcev!

Kot že rečeno, v nadaljevanju prilagam poziv slovenski javnosti, v katerem o vsem tem tudi podrobneje spregovorim. Vnaprej se vam zahvaljujem, če boste besedilo objavili. Z najboljšimi željami za nadaljnje delo, vam in vaši ekipi še enkrat izrekam vse priznanje ter vas lepo pozdravljam!

Mag. Janez Černač, dipl. inž. gozdarstva

Foto: Janez Papež

Poziv mag. Janeza Černača slovenski strokovni in laični javnosti objavljamo kot samostojen prispevek v Odzivih & Polemikah. Vabljeni k branju in razpravi!

AnaAsicSic! Team

Editor:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap